• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latviešu zemessargi Mičiganā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.1998., Nr. 201/204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32127

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Amerika - kopējas vērtības, vienoti principi

Vēl šajā numurā

09.07.1998., Nr. 201/204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latviešu zemessargi Mičiganā

AA.JPG (24197 BYTES) Latvijas Republikas Valsts prezidenta padomnieks militārajos jautājumos Zemessardzes pulkvedis Anatolijs Jerumanis, Zemessardzes štāba priekšnieka vietas izpildītājs Zemessardzes majors Jānis Kauķis un Amerikas Savienoto Valstu Mičiganas štata Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gordons Stamps Foto no Zemessardzes arhīva

Latvijā atgriezušies zemessargi, kas ASV Mičiganas štatā piedalījās gadskārtējās mācībās "Guardex". Mičiganas Nacionālās gvardes (NG) plašajās mācībās, kurās piedalījās arī aviācija un artilērija, pirmo reizi bija pārstāvēti mūsu ārrindas zemessargi, tātad tie, kas ar militārām lietām nodarbojas brīvajā laikā, nesaņemot atalgojumu.

ASV regulārās armijas virsnieki, novērojot mācības, uzteica latviešu labo sagatavotību un spēju integrēties NG 46.brigādē mācību vingrinājumā "Partnerattiecības mieram", parādot labu savietojamības iespēju starp latviešu un amerikāņu spēkiem. Vairāki mūsu vadu komandieri izpelnījās atzinību, bet zemessardzes nodaļa, kuru komandēja vienības "Vanagi" leitnants Jānis Daudze, — uzvarētāju kausu par vingrinājumu, kurā ietilpa šaušana ar triecienšauteni M–16 un forsētais 10 km pārgājiens. Ārrindas zemessargi demonstrēja labu trenētību un atjautību gan izveidojot lielisku prettanku slēpni, gan kaujā ieņemot māju, kā arī piedaloties reidā ar helikopteriem, lai atbrīvotu ķīlniekus. Bez lauku mācībām nācās rādīt prasmi "datorkaujā". Viena tāda kaujas mācību programma izmaksājot miljonu dolāru, un tajā ieprogrammēta situācija gluži kā reālā karā. Nācies risināt gan taktiskos uzdevumus, gan munīcijas un pārtikas sagādes jautājumus.

Kopējās mācības ar amerikāņiem notiek jau piekto gadu, tās dod nenovērtējamu pieredzi gan karavīriem, gan virsniekiem. Vieni — vadu un nodaļu — komandieri guva jaunas atziņas karavīru vadīšanā kaujas apstākļos, otri — štāba augstākie virsnieki — pieredzi mācību organizēšanā un metodikā. Un vēl viena, ne mazāk svarīga atziņa: amerikāņu attieksme pret dabu. Kaut mācībās piedalījās vairāk nekā trīs tūkstoši karavīru un liels skaits tehnikas, pēc mācībām kara laukā nepalika ne gruzīša.

Andris Kļaviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!