• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija: Par Dānijas atbalstu. Par vizīti Singapūrā. Par agronomu sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.1998., Nr. 208/210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"LR starptautiskie līgumi" - "Latvijas Vēstneša" 7.burtnīcā

Vēl šajā numurā

14.07.1998., Nr. 208/210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par Dānijas atbalstu

Vakar, 13. jūlijā, Latvijas finansu ministrs Roberts Zīle un Dānijas Ekonomikas ministrijas pastāvīgais sekretārs Mihaels Ditmers ( Michael Dithmer ) parakstījuši līgumu par Dānijas tehnisko un konsultatīva rakstura atbalstu Latvijai hipotekārās kreditēšanas projektam. Saskaņā ar parakstīto vienošanos Dānijas atbalsts Latvijas mājokļu kreditēšanas projektam Latvijā varētu sākties jau šā gada otrajā pusē.

Starpvaldību līgums ar Dāniju paredz palīdzību Latvijas finansu sektoram Eiropas Savienībā esošās likumdošanas un sadarbības normu apgūšanai, palīdzību Refinansēšanas fonda izveidē, banku un citu speciālistu apmācībā darbam hipotekārās kreditēšanas sistēmā. Dānijas valdības palīdzība plānota arī ar uzraudzību saistītajam sektoram, nepieciešamības gadījumā arī likumdošanas grozījumu izstrādāšanai. Līgums paredzētu gan hipotekārās kreditēšanas sistēmā strādājošo apmācību, gan mājokļu būvniecības noteikumu uzlabošanu, tādējādi veicinot augstāku vispārējo mājokļu kvalitātes līmeni.

Tiekoties ar Dānijas finansu ministru Mogenu Luketoftu šā gada aprīļa sākumā, Latvijas finansu ministrs R. Zīle pārrunājis finansiālā atbalsta iespējas līgumam arī nākamo gadu laikā: "Pašreizējā vienošanās tiek plānota uz diviem trim gadiem, tāpēc bez finansiālā atbalsta, kuru Dānija paredzējusi šim gadam, Latvija būtu ieinteresēta ar šīs valsts atbalstu rēķināties arī ilgāk, vēlamākais — visu pārejas perioda laiku."

Par vizīti Singapūrā

Oficiālās vizītes laikā Singapūrā finansu ministrs R.Zīle parakstījis līgumu par savstarpējo investīciju veicināšanu un aizsardzību.

Kā uzsvēra finansu ministrs R.Zīle: "Investīciju veicinošam līgumam Āzijas reģionā ir īpaša nozīme — pirmkārt, jau tāpēc, ka Latvijas uzņēmējiem tas ir vēl viens plašs, līdz šim maz izmantotu iespēju reģions. Otrkārt, arī tāpēc, ka aizvien lielāka šajā reģionā, konkrētajā gadījumā, Singapūrā, ir interese par Baltijas valstu, arī Latvijas iespējām. Lai veicinātu šo savstarpējo interesi, Latvijas valdības uzdevums ir iespējami ātri sakārtot nepieciešamo likumdošanas bāzi uzņēmējdarbības veicināšanai, kā arī iespēju robežās mazināt informatīvo vakuumu starp abām valstīm."

Tieši tāpēc ministra vizītes laikā LAA sadarbībā ar Singapūras Tirdzniecības attīstības pārvaldi šīs valsts uzņēmējiem organizēja semināru, kura laikā ziņojumus par Latvijas pašreizējo ekonomisko situāciju, uzņēmējdarbību regulējošo likumdošanu, kā arī investīciju iespējām sniedza ministrs R.Zīle, LAA ģenerāldirektors Māris Ēlerts un LPA ģenerāldirektors Jānis Naglis.

Vizītes laikā Latvijas delegācijai notika sarunas ar Finansu, kā arī Rūpniecības un Tirdzniecības ministrijas pārstāvjiem un Singapūras Valūtas pārvaldes vadību (tā ir iestāde, kas Singapūrā veido un realizē monetāro politiku, kā arī uzrauga Finansu institūcijas), bija tikšanās ar pasaulē lielākās (konteineru apgrozījuma ziņā) — Singapūras ostas — pārstāvjiem.

Sarunas notika arī ar Jurong Town Corporation (JTC) vadību. JTC ir Singapūras lielākā un veiksmīgākā kompānija, kas nodarbojas ar rūpnieciskā īpašuma attīstīšanu. Tā ir izveidojusi un pārvalda vairāk nekā 35 rūpnieciskos īpašumus Singapūrā un citās Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīs. "Pateicoties šīs kompānijas pieredzei un labajiem sakariem pasaulē, Latvijai varētu būt interesanti JTC sakari ar lielajiem investoriem," uzvēra R.Zīle.

Latvijas delegācija tikās arī ar Latvijā pārstāvēto Singapūras uzņēmumu — "Toleram Group", Weeluk", ("Welluk Group" nodarbojas ar kokmateriālu tirdzniecību un ražošanu; kompānija pirms trim gadiem sākusi tirdzniecību arī ar Latviju) un "Rachin Impex" — vadību, lai pārrunātu uzņēmumu darbību Latvijā.

Pašreiz Latvijā reģistrēti 12 Latvijas un Singapūras uzņēmumi.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Singapūru nodibinātas 1992. gadā. Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Singapūru 1997. gadā bija 18,4 miljoni ASV dolāru jeb 0,4% no kopējā apjoma, tai skaitā Latvijas eksports uz Singapūru bija 17,3 miljonu ASV dolāru apmērā, imports — 1,1 miljona ASV dolāru apmērā.

Finansu ministrijas preses dienests

Par agronomu sanāksmi

11.jūlijā Aucē risinājās Latvijas Agronomu biedrības 17. kongress. Tā gaitā zemkopības ministrs Andris Rāviņš apbalvoja ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi agronomu Andri Siliņu, bet biedrības ceļojošo balvu "Zelta Vārpa" saņēma Kuldīgas rajona zemnieki Elmārs Mikāls un Arvis Mikāls.

Latvijas agronomi kongresa rezolūcijā aicina sabiedrību un valdību veltīt lielāku vērību, lai Lauksaimniecības likuma ietvaros tiktu izstrādāta tirgus intervences politika, cenu un tarifu paritāte, lai veidotos lauksaimniecības produkcijas ražotājiem labvēlīga kredītpolitika un virzībā uz Eiropas Savienību saglabātos latviešu nacionālā mentalitāte.

Juris Logins

Z1.JPG (18566 BYTES)
Triju Zvaigžņu ordeņa zelta goda zīmi agronomam Andrim Siliņam pasniedz zemkopības ministrs Andris Rāviņš un ministra padomnieks Valdis Dzenis

Autora foto

Z2.JPG (17910 BYTES)
Agronomu biedrības ceļojošās balvas "Zelta vārpa" laureāts Elmārs Mikāls

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!