• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar 500 latu naudas zīmi beidzas Latvijas naudas reforma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.1998., Nr. 214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar 500 latu naudas zīmi beidzas Latvijas naudas reforma

Vēl šajā numurā

21.07.1998., Nr. 214

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar 500 latu naudas zīmi beidzas Latvijas naudas reforma

Turpinājums

no 1.lpp.

Vakar apgrozībā tika laista pēdējā un vērtīgākā Latvijas naudas zīme — 500 lati

Vai lata naudas zīmju viltošana ir problēma

Nē, līdz šim ir konstatēts pavisam nedaudz lata banknošu viltojumu, turklāt tie ir zemas kvalitātes un viegli atšķirami no īstas naudas. Šī gada martā apritēja pieci gadi, kopš apgrozībā ir lati. No šajā laikā atklātajiem viltojumiem tikai 1% ir papīra naudas zīmes. Pagājušajā gadā no apgrozības izņemta viltota nauda aptuveni Ls 860 apjomā, kas ir tikai 0.0002% no kopējā likumīgās naudas daudzuma apgrozībā. Latvijas nauda tiešām ir labi aizsargāta, un to ir grūti viltot.

Vai naudas viltošana ir smags noziegums, un kāds sods par to gaida

Naudas viltošana un viltotas naudas izplatīšana pasaulē tiek uzskatīta par ļoti nopietnu noziegumu. Latvijas Kriminālkodeksā par naudas viltošanu ir paredzēts smags sods. Par viltotu valsts kases zīmju, Valsts bankas zīmju, metāla naudas, valsts vērtspapīru vai ārzemju valūtas izgatavošanu nolūkā to izplatīt, kā arī šo viltojumu izplatīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem. Par tām pašām darbībām, ja tām ir nodarbošanās raksturs, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu, vai arī ar mūža ieslodzījumu, konfiscējot mantu.

Kā var iepazīties ar lata drošības pazīmēm

Latvijas Banka pēc dažāda nomināla naudas zīmju laišanas apgrozībā informē sabiedrību par naudas zīmju drošību ar televīzijas, radio, preses, Internet tīkla starpniecību. Savulaik visās Latvijas pasta nodaļās tika nogādāti bukleti ar Latvijas naudas un tās drošības pazīmju attēliem. Turklāt gadījumos, kad ticis atklāts kāds jauns viltotāju paņēmiens, esam aicinājuši cilvēkus pārbaudīt savu naudu, vēršot uzmanību uz konkrētajām viltojumu pazīmēm. Galvenais, ko vēlamies panākt, ir tas, lai cilvēki būtu uzmanīgi un sevis pašu labā labi pazītu savas valsts naudu.

Ko darīt, ja saņemat viltotu naudas zīmi vai monētu

Lai cik labi aizsargāta un droša ir kādas valsts nauda, noziedznieki to mēģina viltot, un viltojumi var nonākt iedzīvotāju rokās. Ja cilvēks atklājis savā makā nokļuvušu viltotu naudas zīmi, tā līdz ar informāciju par viltojuma iegūšanas apstākļiem (ja tie ir konstatējami) nododama policijai. Jāuzsver, ka Latvijas Banka tāpat kā centrālās bankas citās valstīs viltotu naudu pret īstu nemaina — citādi tā atbalstītu viltotājus.

Vai viltotas naudas nodošana tiek materiāli kompensēta

Vienīgi tad, ja, tiesājot konkrētā viltojuma autorus, ražotājus un izplatītājus, tiem tiek konfiscēta manta un no tās iespējams atlīdzināt piekrāpto cilvēku zaudējumus. Taču, nododot viltojumu varasiestādēm, cilvēks izdara pakalpojumu pārējiem likumīgajiem naudas lietotājiem, neslēpjot un neveicinot noziegumu un palīdzot to atklāt. Vēlreiz uzsveram, ka viltojumu skaits pret naudas daudzumu apgrozībā ir ārkārtīgi neliels, turklāt viltojumi parasti ir viegli atklājami. Tādēļ, naudu pārbaudot, cilvēki paši sevi var pasargāt no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Ko darīt veikalniekiem, kasieriem u.c., ja tiem mēģina "iesmērēt" viltotu naudu — īpaši tad, ja lielāku apjomu

Ja uzskatāt, ka jums iedots viltojums, neatdodiet to personai, no kuras to saņēmāt. Ja iespējams, neapdraudot sevi, aizturiet viltojuma devēju. Ziņojiet policijai. Iegaumējiet naudas devēja izskatu, pierakstiet naudas zīmju numurus un, ja iespējams, arī viltojuma devēja transportlīdzekļa pazīmes. Viltotās naudas zīmes nododamas tikai policijai.

Ko darīt, ja, veicot maksājumu, latu naudas zīmi atsakās pieņemt

500 latu naudas zīme ir oficiāls maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Protams, ar šāda nomināla banknoti cilvēki nepirks piepilsētas vilciena biļeti vai laikrakstu, un arī lielākos norēķinos ieteicamāki ir bezskaidras naudas norēķini. Taču, ja cilvēks kārto maksājumu veikalā, iestādē vai ar kādu citu juridisku personu un tā atsakās pieņemt lata naudas zīmes, tad par šo faktu būtu jāinformē Valsts ieņēmumu dienests. Administratīvo pārkāpumu kodeksā vainīgajām personām par šādu pārkāpumu paredzēts naudas sods līdz 50 latiem. Sods pieaug, ja šāda darbība konstatēta vairākkārt.

Edžus Vējiņš,

Latvijas Bankas preses sekretārs

Pretviltošanas elementi

5003.JPG (29147 BYTES)5004.JPG (30899 BYTES)
1.

Metalizēta josla ar uzrakstiem "Latvijas Banka" (1996. gada 5 latu banknotei platāka metalizēta josla — hologramma — ar uzrakstiem 5 Ls) — iestrādāta naudas zīmes aizmugurē un nepārtraukta caurauž to no vienas malas līdz otrai, bet tikai daļēji saredzama papīra virspusē. Pilnībā tā saredzama pret gaismu.

2.

Ūdenszīme — latviešu tautumeitas profils — atrodas naudas zīmes baltajā malā un saredzama pret gaismu.

3.

Caurskata zīme — stilizēta ozola lapa — atrodas naudas zīmes priekšpuses un aizmugures centrālajā daļā. Pret gaismu redzams, ka abas puses sakrīt, veidojot precīzu ozola lapas attēlu.

4.

Slēptais attēls — atrodas naudas zīmes priekšpuses labajā malā uz ornamentālās joslas. Slīpā leņķī pret gaismu salasāms naudas zīmes nomināls cipariem.

5.

Bezkrāsainas šķiedriņas, kas iestrādātas naudas zīmes papīrā, — redzamas trijās dažādās krāsās ultravioleto staru apgaismojumā.

6.

Mikroburtu raksts — tajā izpildīts nominālvērtības uzraksts cipariem naudas zīmes priekšpusē, kreisajā apakšējā stūrī.

7.

Tēraudspiedes tehnikā naudas zīmes priekšpusē izpildītie elementi:

— ornamentālā josla labajā pusē,

— sižetiskais attēls centrālajā daļā,

— nominālvērtības uzraksts vārdiem un cipariem kreisajā pusē,

— zīme neredzīgajiem.

8.

Ultravioleto staru apgaismojumā luminiscējošā krāsa — ar to iespiesta naudas zīmes sērija un numurs.

9.

Pretpavairošanas līnijas — iespiestas naudas zīmes priekšpuses un aizmugures augšējās un apakšējās daļas fonā.

10.

Speciālā krāsa — ar to iespiests tikai nominālvērtības uzraksts vārdiem 500 latu naudas zīmes priekšpuses kreisajā stūrī. Speciālā krāsa atkarībā no apskates leņķa rada krāsu maiņas optisko efektu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!