• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas ārlietu komisāra vizīti Par Latvijas un Ķīnas militārajām attiecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.1998., Nr. 214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32243

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Komisijas ārlietu komisāra vizīti (turpinājums) Par Latvijas un Ķīnas militārajām attiecībām (turpinājums)

Vēl šajā numurā

21.07.1998., Nr. 214

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas ārlietu komisāra vizīti

Vakar, 20. jūlijā, Latvijā vizītē bija ieradies Eiropas Savienības ārlietu komisārs Hanss van den Bruks. Vizītes ietvaros 20. jūlijā notika Eiropas Savienības ārlietu komisāra Hansa van den Bruka un Latvijas Republikas ārlietu ministra Valda Birkava preses konference.

Preses konferenci atklāja Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs:

— Varbūt mans augsti godātais kolēģis man nepiekritīs, bet, mauprāt, viņa vizīte Latvijā ir viena zināma posma nobeigums un jauna sākums. Tas ir laika posms pēc 1997. gada Eiropas Komisijas vērtējuma par Latviju publicēšanas un progresa ziņojuma sagatavošanas sākuma — atskaite par pagājušo un skats nākotnē. Protams, tie ir viena ceļa vairāki posmi, un ceļš vēl ir ļoti garš. Mēs izvēlējāmies visprecīzāko ceļu, liekot visa gada darba pamatā Eiropas Komisijas ziņojumu par Latviju, lai novērstu visus tajā minētos trūkumus. Es biju priecīgs, dzirdot komisāra pozitīvo novērtējumu.

Paralēli tam mēs jau strādājam pie progresa ziņojuma sagatavošanas, un par daļu, kas attiecas uz mūsu darbu, tas būs gatavs jau šajā mēnesī. Laikā no progresa ziņojuma iesniegšanas līdz Eiropas Komisijas izdarītajai tā pārbaudei, analīzei un iesniegšanai vispārējo lietu padomē mēs turpināsim savu jau iesākto ceļu. Lai gan mēs vēl nezinām, kāds būs lēmums, un strādājam, lai tas būtu pozitīvs par Latvijas uzaicināšanu sākt sarunas, mēs domājam par sarunu mandātu un sarunu vadlīnijām. Mēs jau pagājušajā gadā izveidojām sarunu sagatavošanas grupu, kura strādāja pie Latvijas reālajām pozīcijām Eiropas Savienībā. Šis dokuments mums pamatvilcienos jau ir gatavs. Bija divi paralēli procesi — valsts sagatavošana sarunām un pašu sarunu sagatavošana.

Nākamajā posmā mums ir ļoti svarīgs uzdevums — Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā savienot ar sabiedrības integrāciju Latvijā, un tie ir savstarpēji papildinoši procesi. Tādējādi mēs būsim gatavi savu izvērtējumu nodot Eiropas Komisijas stingrajās rokās.

Tad runāja Eiropas Savienības ārlietu komisārs Hanss van den Bruks.

Par Latvijas un Ķīnas militārajām attiecībām

No 10. līdz 17.jūlijam Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis pēc Ķīnas Tautas Republikas aizsardzības ministra Či Haotjaņa ielūguma uzturējās oficiālā vizītē ĶTR.

Vizītes laikā ministrs tikās ar ĶTR aizsardzības ministru Či Haotjaņu, ārlietu ministru Taņu Gasjuaņu, vicepremjeru Li Langingu un ģenerālštāba vadību. Tālavs Jundzis apmeklēja Dalianas militāro koledžu, 24. gaisa spēku divīziju, 196. kājnieku divīziju un jūras spēku bāzi Šanhajā.

Vizītes laikā tika apspriesti starptautiskās drošības un divpusējās sadarbības jautājumi, tajā skaitā militārajā jomā, bija runa par studentu apmaiņu, kā arī par ieroču un munīcijas iepirkšanas un pārdošanas kārtību.

Vakar preses konferencē pēc atgriešanās Rīgā Tālavs Jundzis sacīja:

— Ķīna ir liela valsts, kam ir liela nozīme pasaules ekonomikā un kultūrā. Ķīnā ir 1,3 miljoni iedzīvotāju. Tās armijā vien ir 3 miljoni karavīru. Tātad vairāk nekā Latvijas iedzīvotāju. Līdz ar to ir ļoti svarīgi Latvijai kontaktēties ar šo valsti.

Mēs, delegācijas dalībnieki, bijām ļoti pārsteigti par to, ko ieraudzījām Ķīnā — pozitīvā nozīmē. Pašlaik šī valsts ļoti strauji attīstās, un nemitīgi palielinās tās loma pasaules ekonomikā un politikā.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!