• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas ārlietu komisāra vizīti (turpinājums) Par Latvijas un Ķīnas militārajām attiecībām (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.1998., Nr. 214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32244

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.221

Par tieslietu ministra pienākumu pildīšanu

Vēl šajā numurā

21.07.1998., Nr. 214

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas ārlietu komisāra vizīti

Turpinājums

no 1.lpp.

Tad runāja Eiropas Savienības ārlietu komisārs Hanss van den Bruks:

— Vispirms es gribētu pateikties savam draugam un kolēģim Valdim Birkavam par viesmīlību un auglīgajām sarunām.

Savā lekcijā Fondu biržā es mēģināju parādīt, kā mēs redzam Eiropas Savienības paplašināšanas procesu, īpaši attiecībā uz Latviju. Es ar lielu prieku varu teikt, ka Latvija ir uz pareizā integrācijas ceļa. Mēs šobrīd vēl nevaram izdarīt visus tos secinājumus, kas mums jāizdara gada beigās. Mūs iepriecina tas, kā Latvija ir atsākusi savu darbu integrācijas virzienā pēc pagājušā gada Eiropas Komisijas vērtējuma publicēšanas.

Secinājumi un rekomendācijas gada beigās balstīsies uz pilnīgi objektīvu vērtējumu, kurā mēs ņemsim vērā visus datus, ko mums iesniegs jūsu valdība. Ar šīs informācijas palīdzību mēs spēsim noteikt, vai jūsu valsts sasniegtais progress atbilst visiem izvirzītajiem kritērijiem.

Mēs apspriedām iestāšanās stratēģiju un darbu, kas ir veicams, kā arī runājām par Pilsonības likumu. Mēs apsveicam valdības iesniegtos grozījumus parlamentā attiecībā uz Pilsonības likumu, kurus parlaments ir akceptējis — gan attiecībā uz ārvalstnieku bērniem, gan naturalizācijas logu atcelšanu. Mēs kopā ar valdību izsakām cerību, ka šis likums tiks īstenots. Un nevis tāpēc, ka tiktu izpildīts kāds ārēju spēku spiediens, bet gan tāpēc, ka tas palīdzēs sabiedrības integrācijai Latvijā.

Mēs arī runājām par Latvijas iespējamo iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā, kuru mēs visnotaļ atbalstām, un ceram, ka tiks likvidēti visi šķēršļi šajā jautājumā.

Tad sekoja žurnālistu jautājumi:

— Van den Bruka kungs, savā runā jūs minējāt Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugumu. Kā jūs varat būt pārliecināts par šo skaitļu pareizību?

Hanss van den Bruks:

— Tas vēl ir jāpārbauda, tieši tādēļ es šodien vēl nevaru izteikt nekādus secinājumus, tas būs iespējams tikai gada beigās pēc visu datu rūpīgas pārbaudes. Dati tiks pārbaudīti maksimāli objektīvi, vadoties pēc starptautisku finansu institūciju veiktajiem vērtējumiem.

— Van den Bruka kungs, kāda būs jūsu reakcija, ja referenduma par pilsonību iznākums būs negatīvs?

Hanss van den Bruks:

— Mēs būsim spiesti norīt sarūgtinājumu.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

Par Latvijas un ĶÓnas militarajam attiecibam

Turpinājums

no 1.lpp.

Visvairāk pārsteidza tirgus ekonomika, kas Ķīnā attīstās ļoti sekmīgi. Tie ir debesskrāpji lielpilsētās, milzīgie televīzijas torņi, piemēram, Šanhajā.

Par armijas lietām. Ķīnas mērķis ir paaugstināt tās kvalitāti, samazinot karavīru skaitu. Daudz tiek domāts un darīts, lai armija varētu piedalīties dažādos civilos glābšanas darbos stihisko nelaimju gadījumos.

Konstatēju, ka militārās apmācības jomā Ķīnai un Latvijai ir ļoti daudz kopēja. Vizītes laikā mums bija iespēja apskatīt visus Ķīnas karaspēka veidus — sauszemes, gaisa un jūras spēkus. Faktiski mēs saņēmām atbildes uz visiem jautājumiem. Ķīna tagad, manuprāt, nepavisam nav noslēgta un atpalikusi zeme.

Mēs daudz runājām par jauniešu militāro apmācību. Ķīna jau tagad ir gatava uzņemt dažus latviešu kadetus kādā no Ķīnas kara koledžām. Domāju, ka tas ir viens no ļoti konkrētiem mūsu sadarbības ceļiem.

Es esmu uzaicinājis Ķīnas aizsardzības ministru apmeklēt Latviju. Viņš ar prieku šo uzaicinājumu pieņēma, gan sakot, ka mēs sarakstā esam divdesmit pirmie. Bet Ķīnas vicepremjers, ar ko man bija vairāk nekā pusstundu ilga saruna par starptautisko drošību, lūgšot Ķīnas aizsardzības ministru Latviju sarakstā atzīmēt īpaši. Tātad iespējams, ka jau nākamgad Ķīnas aizsardzības ministrs varētu apmeklēt Latviju. Iespējama arī Ķīnas karakuģu vizīte Latvijā.

Par Latvijas iesaistīšanos NATO Ķīnas ārlietu ministrs sacīja, ka šajā ziņā Eiropā ir dažādi viedokļi. Bet Ķīna katru valsti, neatkarīgi no tās lieluma, uzskata par līdzvērtīgu. Šo tēzi man nācās dzirdēt vairākkārt, ne tikai no ārlietu ministra vien.

Mintauts Ducmanis,

"LV" Saeimas un valdības lietu

redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!