• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu tautas un valsts galvenajā svētvietā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.1998., Nr. 227 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32378

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu tautas un valsts galvenajā svētvietā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

06.08.1998., Nr. 227

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu tautas un valsts galvenajā svētvietā

P2.JPG (13270 BYTES)

1998.gada 4.augustā, pl.15.10. Bez godasardzes

P3.JPG (13667 BYTES)

1998.gada 5.augustā, pl.14.30. Ar sastatnēm

P4.JPG (19212 BYTES)

1998.gada 5.augustā, pl.14.30. Pie pamatiem

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Lai Brīvības piemineklis

mūžam ir stalts un stiprs

Sibilla Rake, Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu

pārvaldes direktora vietniece, — "Latvijas Vēstnesim"

— Katrs, kam šajās dienās iznācis iet garām Brīvības piemineklim, būs pamanījis pārmaiņas. Pie pieminekļa nav godasardzes, tiek veikti priekšdarbi remontam. Kādas pazīmes lika secināt, ka Brīvības piemineklim nepieciešams remonts?

P1.JPG (12878 BYTES) — Brīvības pieminekļa remontu patiešām nevar atlikt. Pat nespeciālistam redzams, ka pieminekļa priekšējā daļā, tieši tur, kur stāvēja godasardzes karavīri, izkustējušās un pat noslīdējušas akmens plāksnes, notikusi ievērojama terases bruģakmens seguma sēšanās, kā arī apakšējo apakšējo pakāpienu rindu mehāniski bojājumi. Ir arī bojātas akmens plākšņu šuvju vietas. Spraugās iekļūst ūdens, izcilājot plāksnes. Pieņemts lēmums nomainīt trīs pakāpienu rindas — gan pieminekļa priekšpusē, gan pa perimetru visapkārt piemineklim. Pieminekļa pakājē ir arī radušās deformācijas. Pieminekļa pamatnes stūra akmeņos novērojamas plaisas. Slikts ir arī Brīvības pieminekļa apakšējās terases sienas plākšņu šuvju stāvoklis. Caur šuvju vietām iekļūst ūdens, izcilājot akmens blokus. Lai precīzi noteiktu deformācijas, plaisu un citu bojājumu cēloņus un apjomu, nepieciešama pamatīga grunts izpēte Brīvības pieminekļa pakājē. Lai to izdarītu, tiks veikta grunts izpēte un atsevišķās vietās atsegti pieminekļa pamati. Tikai tad, izpētot grunts sastāvu un pamatu stāvokli, speciālisti varēs sniegt pilnīgas rekomendācijas par visiem veicamajiem remontdarbiem.

— Kad remonts tiks uzsākts, un cik ilgs tas paredzams?

— Varam uzskatīt, ka remonts sākās otrdien, 4.augustā, kad pie pieminekļa tika atvesti norobežojoša žoga elementi. Pats žogs gan parādīsies nedaudz vēlāk, kad grunts izpētei nepieciešamajās vietās, atsedzot pieminekļa pamatus, būs noņemtas smagās akmens plāksnes. Jo žogs traucētu šai darbā vajadzīgo mehānismu manevrēšanu. Runāt par darbu ilgumu varēsim, kad ar darbu izpildītajiem būs saskaņots precīzs darba grafiks. Taču tā sastādīšanai nepieciešami jau minētie izpētes darbi. Tā kā darbus bija plānots sākt aprīlī, bet finansējums aizkavējās, terases remontu plānots pabeigt nākamgad, jo darbu veikšanai nepieciešami attiecīgi klimatiskie apstākļi.

Turpinājums — 4.lpp.

— Kas veiks remontu? Un kāda ir jūsu pārvaldes loma remonta sagatavošanā un norisē?

— Brīvības pieminekļa remonts uzticēts akciju sabiedrībai "Restaurators". Izpētes darbus veic Celmiņa Būvkonstrukciju projektēšanas birojs, bet akmeņus terases pakāpienu remontam piegādās Somijas akmens apstrādes firma. Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu pārvalde ar šīm firmām slēdz līgumu, mēs arī pārraudzīsim visu darbu norisi.

— Kādi kritēriji noteica tieši šo firmu izvēli?

— Būtībā izvēle nemaz nebija tik plaša. Restaurācijas darbiem ir sarežģīta specifika, un Latvijā ir maz firmu ar licencētiem restaurācijas darbu speciālistiem. "Restaurators" ir būtībā tā pati firma, kas 1981. gadā jau veica Brīvības pieminekļa restaurāciju. Firmā joprojām strādā virkne speciālistu, kas reiz jau spodrinājuši Brīvības pieminekļa veidolu un dziedējuši pieminekļa brūces.

Sadarbībā ar somu firmu vadījāmies no apsvēruma, lai tiktu piegādāts tieši tas pats somu sarkanais granīts, kas tika izmantots Brīvības pieminekļa celšanas laikā, — balmorol red, un ar piedāvātajiem izcenojumiem un atlaidēm.

— Brīvības pieminekļa projekts savā laikā paredzēja arī plašāku pieminekļa apkaimes izbūvi. Vai remonta laikā tiks īstenota arī šī pieminekļa autoru sākotnējā iecere?

— Mēs no šī projekta neesam atteikušies. Taču pagaidām, šī remonta laikā, laukuma pārbūve nav paredzēta. Šobrīd svarīgākais ir restaurēt pieminekli. Plašākus darbus būtu arī grūti apmaksāt.

— Kāds ir šī remonta finansējums?

— Jūnija beigās, pieņemot pēdējos valsts budžeta grozījumus, mūsu pārvaldei tika piešķirti 154 tūkstoši latu. No tiem 104 tūkstoši atvēlēti Brīvības pieminekļa remontam un 50 tūkstoši Brāļu kapu restaurācijai. Protams, tas ir pamaz, tāpēc arī darbi Brāļu kapos uz priekšu virzās samērā lēni.

— Taču pat nespeciālistam redzams, ka arī Brāļu kapos ir daudz darāmā.

—Jums taisnība. Brāļu kapos turpinās altāra sienas remonts (tā ir siena, kas atdala kapu lauku no augšējās terases). Ar šādu finansējumu šis darbs ilgs vairākus gadus. Neko darīt — strādāsim. Esam par šo naudu Brāļu kapos paredzējuši arī izveidot laistīšanas sistēmas pirmo kārtu. Vecajā laistīšanas sistēmā ir zems ūdens spiediens. Sliktā stāvoklī ir arī elektrotīkls, tāpēc starp steidzamākajiem darbiem esam paredzējuši ielikt pirmās kārtas kabeli — no netālās krematorijas apakšstacijas. Plānots arī atjaunot laikazoba bojātās kapu uzrakstu plāksnītes. Šai nolūkā paredzēts Vācijā iepirkt Oberkirhenes smilšakmeni — no tās pašas firmas, kas savā laikā jau piegādāja šo materiālu Brāļu kapu izbūvei.

— Komunistiskās okupācijas gados uzraksti Brāļu kapos uz daudzām plāksnītēm tika arī izdzēsti speciāli. Vai arī tie tiks atjaunoti?

— Jā, mēs domājam arī par šo uzrakstu atjaunošanu. Jau pāris gadus arhīvos pētām vēsturiskos materiālus — lai precizētu, kāds apbedījums kur atrodas. Jo šajos daudzajos gados ir gan radušies jauni kapi, gan notikušas pārapbedīšanas. Diemžēl no dzīves aizgājuši arī daudzi cilvēki, kas būtu varējuši sniegt precīzas liecības. Taču šis darbs jāveic, lai arī cik sarežģīts tas būtu.

 

Jānis Ūdris,

"LV"nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!