• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju - Pasaules tirdzniecības organizācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.1998., Nr. 227 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32392

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latviju - Pasaules tirdzniecības organizācijā (turpinājums) Par Zviedrijas neitralitātes aizmuguri

Vēl šajā numurā

06.08.1998., Nr. 227

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju — Pasaules tirdzniecības organizācijā

"Es jums paziņoju, ka 14. oktobrī Latvija tiks uzņemta Pasaules tirdzniecības organizācijā," — ar šādu paziņojumu ārlietu ministrs Valdis Birkavs sāka savu sarunu ar žurnālistiem vakardienas īssaietā.

Savu optimismu ministrs pamatoja ar nule panākto Eiropas Savienības (ES) un ASV kompromisu par liberālu ārvalstu investīciju režīmu kinoteātru un videonomas sektorā. Šis princips atbilst arī patlaban spēkā esošajiem Latvijas tiesību aktiem. Līdz ar to ir zudis arī pēdējais šķērslis Latvijas virzībā uz šo ietekmīgo starptautisko tirdzniecības organizāciju, kuras tālāko attīstību kavēja principiālas pretrunas ES un ASV pozīcijās šajā specifiskajā aspektā. Pēc ministra Birkava vārdiem, Latvijas ceļā uz Pasaules tirdzniecības organizāciju (PTO) vairs atlikušas tikai dažas formalitātes — divas darba grupas sanāksmes septembrī un nobalsošanas ceremonija 14. oktobrī.

Ārlietu ministrs izteica viedokli, ka ar iestāšanos PTO Latvijas valsts ekonomiskā politika iegūs savdabīgu "PTO kvalitātes zīmogu". V. Birkavs arī uzsvēra, ka ar šo iestāšanos Latvija kā PTO dalībvalsts varēs daudz efektīvāk aizstāvēt savas ekonomiskās intereses. Arī lemjot par jaunu dalībvalstu, piemēram, Krievijas, Igaunijas un Lietuvas uzņemšanu PTO. Latvija šajā virzībā ir apsteigusi savas kaimiņvalstis.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, vai un kā Latvijas uzņemšana Pasaules tirdzniecības organizācijā ietekmēs mūsu valsts virzību uz Eiropas Savienību un NATO, ārlietu ministrs teica: " Ar šo iestāšanos mēs zināmā mērā varēsim uzskatīt, ka esam iestājušies visās starptautiskajās organizācijas, kurās bija iespējams iestāties. Iestāšanās ES un NATO notiks acīmredzot turpmākajos gados. Visticamāk, ka nākamās Saeimas darbības laikā vēl ne. Taču, neapšaubāmi, Latvijas iestāšanās PTO veicinās mūsu valsts ekonomisko izaugsmi un labvēlīgi ietekmēs mūsu integrāciju Eiropas Savienībā."

Pēc tam V. Birkavs žurnālistiem pavēstīja, ka pabeigts Latvijas nacionālais progresa ziņojums Eiropas Komisijai — plaša atskaite par progresu, kas mūsu valstī gūts, novēršot pirms gada, 1997.gada jūlijā, Eiropas Komisijas ziņojumā minētos trūkumus. Ārlietu ministrs pateicās par nozīmīgo darbu vairākiem savas ministrijas darbiniekiem, kā arī atzīmēja pozitīvo Finansu un Zemkopības ministrijas ieguldījumu ziņojuma sagatavošanā.

Turpinājums — 4.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!