• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācijas process turpinās Soli pa solim, šā gada septiņos mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.1998., Nr. 233/234 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vai tiešām "Grindeksam" atņems 380 000 latu

Vēl šajā numurā

13.08.1998., Nr. 233/234

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācijas process turpinās

Soli pa solim, šā gada septiņos mēnešos

Privatizācija

procesā

Privatizācijas aģentūras (PA) kārtējā preses konferencē 12. augustā ģenerāldirektors Jānis Naglis pirmām kārtām informēja par šā gada septiņos mēnešos paveikto.

 

 

Kopumā 1997. gadā reģistrēti 565 līgumi par pabeigto privatizāciju. Šogad līdz 1. augustam reģistrēti 283 līgumi. Tātad šogad pārdoti 5 nekustamie īpašumi (pērn 4), privatizēti 132 valsts objekti (1997. gadā — 309), pārdota 21 valsts kapitāla daļa, kas nodota privatizācijai ar Ministru kabineta rīkojumiem (pērn 33). Šogad no uzņēmumu reģistra svītroti 14 likvidētie uzņēmumi, kuriem pabeigta maksātnespējas un bankrota procedūra. Šo vietā radītas jaunas, darbojošās sabiedrības, kuras pārņēmušas šo bijušo valsts uzņēmumu aktīvus un pašlaik mēģina ieņemt savu vietu tirgus ekonomikā (pērn 14). Noslēgti 3 denacionalizācijas līgumi, paredzot valsts mantas izpirkšanu (pērn 4), 47 zemes pirkuma un pārdevuma līgumi (pērn 20). Valsts nodokļu parādu kapitalizācija šogad veikta 16 gadījumos, pērn — 20. Beigām tuvojas 43 sarežģītu denacionalizācijas lietu izskatīšana, par kurām jau pieņemti lēmumi un kuras saistītas ar tiesvedības procesiem (pērn 160). Kopā ar zemi pārdoti 2 nekustamie īpašumi, pērn — 1.

J.Naglis arī informēja, ka pagājušajā nedēļā sakarā ar Ministru kabineta rīkojumu "Par privatizējamās valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" un privatizējamās valsts akciju sabiedrības "Latvijas kuģniecība" parādsaistībām" attiecīgu lēmumu par atteikšanos no prasījuma tiesībām uz parādu 37,35 miljonu ASV dolāru apmērā pret "Latvenergo" pieņēmušas "Latvijas kuģniecības" (LK) izpildinstitūcijas, valde, padome un akcionāru pilnsapulce; LK valde pilnvarota rīkoties tālāk, lai no uzņēmuma bilances izslēgtu gan pamatparādu, gan uzrēķinātos soda procentus.

J.Naglis uzsvēra, ka samērā aktīvi norit "Latvijas gāzes" (LG) akciju publiskais piedāvājums, kas sākās 3. augustā un turpināsies līdz 25. septembrim. Līdztekus šim procesam PA valde aktīvi strādā, lai atbilstoši prasībām sagatavotu arī LG akciju emisijas prospektu un jaunā akciju laidiena noteikumus. LG mērķtiecīgi virzoties uz uzņēmuma akciju kotēšanu Rīgas Fondu biržā. Paredzams, ka pēc publiskā piedāvājuma beigām LG akcijas būs iespējams iegādāties Rīgas Fondu biržā (RFB).

Pirmdien RFB tiks noteikta a/s "Ventspils nafta" publiskā piedāvājuma cena; tiks veikta otrreizējā pirkuma un pārdevuma līgumu pārbaude, un pēc tam PA valde pieņems galīgo lēmumu par pēdējās akciju publiskā piedāvājuma kārtas cenas apstiprināšanu.

"Ventspils naftas" akcionāru pilnsapulce paredzēta 9. septembrī, un tā notiks Ventspils Olimpiskajā sporta hallē. Iespējams, ka līdztekus uzņēmuma darbības gada pārskata apstiprināšanai tiks lemts arī par VN akciju kotēšanu RFB. Par VN akciju izplatīšanu starptautiskajā tirgū interesi izrādījušas vairākas bankas. Kā zināms, privatizācijas noteikumos šim pasākumam atvēlēti vismaz 7 procenti akciju.

Preses konferencē tika sniegta informācija par Beļģijas karalistes ārlietu ministra Ērika Dereikes un viņu pavadošās oficiālās delegācijas vizīti PA, kā arī par līdzšinējām norisēm sakarā ar maksāšanas līdzekļu maiņu privatizētajos uzņēmumos.

Mudīte Luksa, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!