• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sāk darbu 6. Saeimas pēdējā sesija, Rudens sesija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.1998., Nr. 238/239 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sāk darbu 6. Saeimas pēdējā sesija, Rudens sesija (turpinājums)

Vēl šajā numurā

19.08.1998., Nr. 238/239

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sāk darbu 6. Saeimas pēdējā sesija, Rudens sesija

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas izbraukuma sēdē Latvijas Universitātē 18.augustā

J2.JPG (19177 BYTES)
Izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals

J1.JPG (13613 BYTES)
Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča

J3.JPG (15326 BYTES)
Profesors Juris Bojārs, Latvijas Brīvo arodbiedrību priekšsēdētāja vietnieks Andris Kravalis;

J44.JPG (17331 BYTES)
Saeimas deputāti Pēteris Tabūns, Dzintars Ābiķis;

J5.JPG (19478 BYTES)
Saeimas deputāti Guntis Eniņš un Juris Celmiņš

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Skolotājs pie mācību cēliena sliekšņa.
Pēc divām nedēļām sākas skolas gads

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, vakarrīt, 18.augustā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā sākās un līdz pavēlai pēcpusdienai turpinājās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvju sapulce, uz kuras iznākumu jeb sekām pedagogi liek lielas cerības. Sanāksmē piedalījās aptuveni 800 skolotāju, pasniedzēju un izglītības darbinieku no visas valsts. Uz to bija uzaicināti arī Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas locekļi un Izglītības un zinātnes ministrijas vadība. Sapulces temats bija: "Izglītība un pedagogs 1998.gada Latvijā — realitāte un nākotne".

Vispirms ar ziņojumu uzstājās LIZDA priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča, atainojot un analizējot izglītības iestādēs strādājošo darba un dzīves apstākļus, kā arī informējot par līdzšinējo LIZDA prasību izpildes gaitu.

Pēc tam runāja izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals, un, pievēršoties valsts izglītības sistēmas stratēģijai un tās īstenošanai, viņš īpaši uzsvēra, ka viss galvenokārt atkarīgs no budžeta asignējumiem. Tāpēc turpmāk ļoti liela nozīme būs septītās Saeimas deputātu attieksmei pret jaunās paaudzes izglītošanu.

Ziņojumi un debates ilga vairākas stundas. Bet sapulces nobeigumā tās dalībnieki, kas pārstāvēja 56 008 izglītības un zinātnes iestādēs strādājošos, 2451 studentus un 4473 nestrādājošos pensionētos arodbiedrības biedrus, pieņēma vairākus aicinājumus — sestās Saeimas deputātiem un Ministru kabinetam; partijām, kas balotējas septītās Saeimas vēlēšanās; izglītībā un zinātnē strādājošajiem LIZDA biedriem.

Aicinājumā pašreizējai Saeimai izteikta prasība jau līdz septītās Saeimas vēlēšanām beidzot galīgajā lasījumā pieņemt Izglītības likumu, Vispārējās izglītības likumu un Profesionālās izglītības likumu. Turklāt izglītības likumā nosakot, ka pedagoģisko darbinieku vidējā darba alga pakāpeniski pielīdzināma civildienesta ierēdņu vidējai algai trīs gadu laikā — līdz 2002.gada 1.janvārim. Bet pirmajos divos algu reformas gados — 1999. un 2000. — algu pielikumam ik gadu jābūt ne mazākam par 30 procentiem no algu starpības. Aicināts arī atteikties no Izglītības likuma projektā paredzētās tiesību normas par skolotāja sertificēšanu, saglabājot daļēji jau uzsākto pedagogu atestāciju.

Savukārt valdība tiek aicināta, izstrādājot valsts budžeta projektu 1999.gadam, paredzēt izglītības finansēšanai nākamgad vismaz 8 procentus no nacionālā kopprodukta, augstākajai izglītībai — 1,8 procentus, zinātnei — 0,8 procentus. Bez tam izteikts vēlējums 1999. gada valsts budžetā izglītības informātikas sistēmas darbības nodrošināšanai papildus piešķirt 3,5 miljonus latu, bet skolēnu nodrošināšanai ar mācību grāmatām — 1 miljonu. Aicinājumā teikts, ka pilnībā būtu dzēšams to studentu kredīts, kas saņemts, studējot pedagoģiskajā augstskolā, ja students, ieguvis augstāko pedagoģisko izglītību, noteiktu gadu skaitu veic pedagoģisko darbu valsts vai pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs.

Līdzīgas prasības paustas arī aicinājumā nākamās Saeimas deputātu kandidātiem. Bet aicinājumā pašu arodbiedrības biedriem ir mudinājumi būt sociāli un politiski aktīvākiem, īstenojot izglītības un zinātnes reformas, un brīdināts nepakļauties populismam un lētiem solījumiem, kas pēdējā laikā, arī vakar, bijis pamanāms politiķu runās un rakstos.

Šodien, 19.augustā, Rīgā, Mazajā ģildē, notiek Izglītības un Zinātnes ministrijas rīkotā skolu valžu priekšsēdētāju un izglītības inspektoru tradicionālā augusta konference. Paredzēts, ka tajā runās gan izglītības ministrs Jānis Gaigals un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča, gan arī ministrijas departamentu direktori un nodaļu vadītāji. Bet Latvijas Banka šī pasākuma ietvaros dāvina 1333 grāmatas "Nauda Latvijā", kas tiks izdalītas visām izglītības iestādēm mūsu valstī.

Mintauts Ducmanis,

"LV" Saeimas un valdības lietu

redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!