• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai tīra avota ūdens visiem (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.1998., Nr. 240 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32555

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ekonomika: vakar, šodien, rīt

Vēl šajā numurā

20.08.1998., Nr. 240

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Lai tīra avota ūdens visiem

Turpinās Ziemeļvalstu un Latvijas sadarbība vides aizsardzības jomā

Trešdien, 19. augustā, tika parakstīts trīspakāpju līgums starp Latviju un Ziemeļvalstu vides projektu finansēšanas korporāciju (NEFCO), ko pārstāvēja NEFCO prezidents Haro Pitkanens un Latvijas projektu speciāliste Solveiga Nordstrēma.

Tika parakstīti trīs līgumi: Līgums par NEFCO juridisko statusu Latvijā. Šo līgumu Latvijas valdības vārdā parakstīja vides valsts ministrs Indulis Emsis; Līgums starp NEFCO un Latvijas vides investīciju fondu par 3,5 miljonu ekiju aizdevumu fondam vides projektu finansēšanai un Līgums starp vides investīciju fondu un Siguldas pašvaldības uzņēmumu "Saltavots" par aizdevuma piešķiršanu dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanai.

NEFCO ir daudzpusēja Ziemeļvalstu finansu institūcija, kuru 1990. gadā Reikjavīkā nodibināja Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas valdības. NEFCO galvenais uzdevums ir ilgtermiņa sadarbības veicināšana starp Ziemeļvalstu un Austrumeiropas valstu uzņēmumiem, atbalstot tādu iekārtu ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, kuri labvēlīgi iespaidotu vidi Baltijas reģionā. NEFCO kredītu saņemšanai nav nepieciešamas valdības garantijas, un korporācija kā kredīta devēja ir ar mieru kļūt par kredīta saņēmējuzņēmuma līdzīpašnieci. Tā ir arī būtiskākā NEFCO atšķirība no tādām finansu institūcijām kā Pasaules banka, Eiropas Investīciju banka. NEFCO ar 2 miljoniem dolāru piedalās Liepājas vides projekta finansēšanā, tāda pati summa piešķirta arī līdzīgam projektam Daugavpilī.

 

Pēc līgumu parakstīšanas notika preses konference, kuru atklāja Latvijas vides valsts ministrs Indulis Emsis:

— Ir paveikts diezgan nopietns sagatavošanas darbs. Latvija paraksta līgumu ar NEFCO par šīs organizācijas ienākšanu Latvijā. Tas nozīmē, ka NEFCO turpmāk Latvijā uzstāsies kā juridiska persona un tās projektiem Latvijā būs atvieglojumi nodokļu maksāšanā. Tie būs tādi paši atvieglojumi kā citām bankām, kas iegulda savas investīcijas Latvijas infrastruktūras uzlabošanā. NEFCO jau ir pazīstama Latvijā, tā ir piedalījusies gan Liepājas un Daugavpils vides projektu finansēšanā, gan arī mazāku projektu finansēšanā Cēsīs un Madonā, kā arī tuvākajā laikā finansēs vairākus mazo pašvaldību ūdenssaimniecību projektus. NEFCO piedalās programmā "800 plus", kas ir ūdenssaimniecību sakārtošanas programma. Šis līgums vēl ir jāratificē Saeimai, jo tas skar nodokļu politiku, taču esmu pārliecināts, ka te problēmu nebūs.

Tad runāja NEFCO prezidents

Haro Pitkanens:

— Ministra kungs, godātie klātesošie, šī mums ir ļoti nozīmīga diena, un mēs ļoti priecājamies par līgumu parakstīšanu. NEFCO ir organizācija, kuru izveidoja piecas Ziemeļvalstis un kuras galvenais uzdevums ir palīdzēt Austrumeiropas valstīm to vides infrastruktūru uzlabošanā. Pagaidām mūsu darbība galvenokārt ir saistīta ar projektiem ūdenssaimniecību sakārtošanā. Par to arī liecina parakstītais līgums ar Siguldas pašvaldības uzņēmumu "Saltavots". Mūsu nākamie projekti varētu būt saistīti ar investīcijām videi draudzīgas rūpniecības projektu izstrādē, kā arī enerģētikā.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!