• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbrīvošanu no amata. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.1998., Nr. 243/244 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par stāvokli valsts īpašuma privatizācijas jomā

Vēl šajā numurā

25.08.1998., Nr. 243/244

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbrīvošanu no amata

(Saeimas dok. nr.4478)

LR Saeimas priekšsēdētājam A.Čepāņa kungam

LR Augstākās tiesas priekšsēdētājam A.Guļāna kungam

Augsti godātie kungi!

Mans lūgums par atbrīvošanu no amata ieguvis negaidīti plašu sabiedrisko rezonansi. Neskatoties uz to, ka no pirmā publiskā paziņojuma sniegšanas brīža esmu kategoriski norobežojies no jebkādām priekšvēlēšanu norisēm un interesēm, nebeidzas mēģinājumi traktēt šo soli tieši pretēji. Gaisā virmo izdomājumi par kādu mistisku vienu faktu, kas piespiedis mani atkāpties no amata 4 gadus pirms likumā noteiktā termiņa. Tas pilnīgi neatbilst patiesībai, un nekādi sensacionāli atklājumi vai paziņojumi nesekos.

Komentējot lēmuma pieņemšanas iemeslus, norādīju uz sevišķi saspringto politisko priekšvēlēšanu situāciju, uz nenormālo stāvokli, kad valstī visi runā par ģenerālprokurora atlaišanu, bet neviens nezina, vai šāda procedūra ir ierosināta, kad un uz kāda pamta tas notiek, kādi deputāti to atbalstījuši. Kā mani informējuši vairāki Saeimas pārstāvji, tad šis jautājums kļuvis pat par starppartiju vienošanās objektu.

Manuprāt, ir absolūti nepieņemami, ja uz tiesas varas pārstāvi tiek attiecināts politiskās atbildības un politiskās noņemšanas mehānisms. Tas arī ir patiesais un galvenais iemesls, kāpēc ģenerālprokuroru tik tieši skar politiskās norises valstī, tajā skaitā priekšvēlēšanu situācija, kaut pastāvot patiesi neatkarīgai tiesu varai, kas tā nedrīkstētu būt. Ja netiks likvidēts politiskās atlaišanas mehānisms, agrāk vai vēlāk nākošais ģenerālprokurors arī nonāks pie tāda paša soļa vai arī pakļausies partiju vēlmēm, ja tās savu nostāju atlaišanā varēs saistīt ar savu politisko interešu izpildi.

Saskaņā ar Prokuratūras likumu ģenerālprokurora pakļautībā strādājošo prokuroru tiesību garantijas ir daudzkārt nodrošinātākas, salīdzinot ar ģenerālprokuroru. Prokuroru atlaišana iespējama tikai likumā paredzētajos gadījumos, kas tiek konstatēti oficiālā dienesta pārbaudē, izskatīti atestācijas komisijā, un gala vārdu saka profesionāls jurists. Šis ģenerālprokurora lēmums par prokurora atlaišanu ir pārsūdzams tiesā. Pašreizējā ģenerālprokurora atlaišanā nav neviena no šādiem elementiem, tā norisinās pēc klasiskas politiskā vērtējuma shēmas.

Ar savu soli esmu pievērsis uzmanību un centies parādīt, cik grūti strādāt pie šāda modeļa brīvi un neatkarīgi, ja bezmotīvu atlaišana tiek padarīta par manipulēšanas mēģinājumu ieroci.

Šīs garantijas nav vajadzīgas personīgi man, bet gan tiesiskuma un varu dalīšanas principu nostiprināšanai. Šobrīd parādījusies tendence manu soli vērtēt kā diplomātisku triku, kā palikt amatā, iegūstot papildu garantijas. Ceru, ka mūsu tikšanās laikā tāds iespaids nepalika. Lai pilnīgi likvidētu politiskās manipulācijas, attīrītu nepieciešamos likuma grozījumus no personiskās ieinteresētības pieskaņas, lūdzu paātrināt mana iesnieguma likumā paredzēto apriti un izskatīšanu.

Ar cieņu,—

Latvijas Republikas ģenerālprokurors J.Skrastiņš

1998.gada 17.augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!