• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: - tiekoties ar Tūru Heijerdālu "Robežas? Es nekad neesmu tādas sastapis". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.1998., Nr. 251 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32649

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrijas informācija

Vēlreiz - par pacientu tiesībām un pienākumiem

Vēl šajā numurā

02.09.1998., Nr. 251

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— tiekoties ar Tūru Heijerdālu

HEJERD~1.JPG (37484 BYTES) Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 1.septembrī, tikās ar norvēģu zinātnieku un ceļotāju Tūru Heijerdālu.

Valsts prezidents sveica slaveno ceļotāju Latvijā, sacīdams, ka padomju režīma laikā T.Heijerdāla ceļojumu apraksti bijuši vieni no nedaudzajiem brīvās pasaules notikumiem, kas bija pieejami un ļoti cienīti Latvijā.

T.Heijerdāls pastāstīja G.Ulmanim par piedzīvoto dažādu ceļojumu laikā, kuri aizvadīti kopā ar komandu, kurā bija arī Jurijs Senkevičs, KST raidījuma "Ceļotāju klubs" vadītājs.

G.Ulmanis pateicās T.Heijerdālam par viņa grāmatām, kas vēl pirms daudziem gadiem bijušas iedvesmas avots ceļojumiem pa bijušās PSRS teritoriju un Baltijas valstīm.

Tikšanās laikā tika spriests par vides aizsardzības problēmām, par to, kā novērst pretrunu starp civilizācijas radīto piesārņojumu un apkārtējo vidi. Pēc T.Heijerdāla domām, arī šajā ziņā ir iespējams atrast kompromisu, kā piemēru viņš minēja Norvēģijas rūpnieku priekšlikumus par naftas taupīšanu un saules enerģijas efektīvāku izmantošanu. G.Ulmanis T.Heijerdāla ceļojumus uzskata par vienu no cilvēces evolūcijas izpētes veidiem, kas ir savdabīgs vēstures izzināšanas process.

Valsts prezidents un norvēģu zinātnieks sprieda par personības brīvības nozīmīgo lomu pasaules attīstībā un par nebrīvē bijušu tautu likteņiem.

Valsts prezidenta preses dienests

Tūrs Heijerdāls: "Robežas? Es nekad neesmu tādas sastapis. Bet esmu dzirdējis, ka daudzi domā — tās eksistējot"

Tā saka Tūrs Heijerdāls, kas, burājot ar savām meldru laivām pasaules okeānos, atspēkoja uzskatu, ka senās kultūras bijušas savstarpēji ģeogrāfiski norobežotas. Dodoties ceļā ar autentiskām seno civilizāciju laivām, Heijerdāls mainīja cilvēku priekšstatus par to, kas ir iespējams un kas nē.

Patlaban Tūrs Heijerdāls kopā ar dēlu un dzīvesbiedri, kā arī savu ceļojumu komandbiedriem ir ieradies Latvijā. Šo slaveno ceļotāju atcerēsies ne viens vien ceļotgribētājs, jo daudziem pasaules apceļošana saistās ar braucienu aprakstu lasīšanu. Latviešu valodā pasaules apceļotāja grāmatas sāka izdot vairāk nekā pirms trīsdesmit gadiem — "Aku—Aku", "Ceļojums ar Kon—Tiki" un citas.

Nedēļu ilgās vizītes laikā Tūrs Heijerdāls apmeklēs muzejus, Valmieras teātri, kurā atklāja izstādi no Kon–Tiki muzeja materiāliem(rīt, 3.septembrī to apmeklēs Norvēģijas karaliene Sonja un Latvijas Valsts prezidenta kundze Aina Ulmane), kopā ar saviem ceļojumu biedriem lasīs lekcijas skolēniem un studentiem. Tūrs Heijerdāls uzskata, ka šīs lekcijas būs ļoti nozīmīgas, jo jaunatne ir tā, kurai jāplāno, ko tā vēlas sasniegt civilizācijas attīstības procesā. Ceļojumi esot pierādījuši, ka daba tikusi veidota soli pa solim, līdz tā radījusi cilvēku, un mūsu dzīvībai ir nepieciešams šis izveidotais pamats:

— Mēs nevaram izvēlēties starp dabu un kultūru — lai izdzīvotu, ir vajadzīgas abas. Mums ir nepieciešami tie pašu izgudrotie palīglīdzekļi un zāles, lai ārstētu visas kaites, ko esam ieguvuši grūtajā ceļā uz civilizēto sabiedrību. Mēs kļūdāmies, ja domājam, ka cilvēku aizvietošana ar mašīnām ir solis uz priekšu, ka labāki ieroči un lielāks to daudzums ir ceļš uz attīstību. Patiesais mērķis ir izveidot labāku pasauli, kur cilvēki nebūtu mašīnu un papīru vergi, iemācīties ieeļļot dabas mūžīgo motoru, lai mēs spētu būt kustībā nenogurstoši kā pulksteņa rādītāji, pateicoties uzvilktām atsperēm un visiem zobratiņiem, ko mēs ieraudzītu, ja palūkotos atpakaļ uz visu, kas līdz šim ir noticis. Ir svarīgi atskatīties.

Latviju pieredzes bagātais vīrs apmeklē pēc mūsu valsts uzaicinājuma, kas vēlējusies redzēt ne tikai Tūru Heijerdālu, bet arī viņa ceļojumu komandbiedrus no visas pasaules. Šie vīri kopīgi ceļojuši arī aukstā kara laikā, kad pārstāvēto valstu politiķi realizējuši savstarpēji naidīgu politiku.Tajā pašā laikā šos vīrus vienojuši kopīgie mērķi visas pasaules zinātnes un sabiedrības labā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!