• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par papildu finansējumu tautas nobalsošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.1998., Nr. 253/254 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32675

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

04.09.1998., Nr. 253/254

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par papildu finansējumu tautas nobalsošanai

Nopietni precizējams un diskutējams ir Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iesniegtais papildu finansējuma pieprasījums tautas nobalsošanas organizēšanai.

CVK tautas nobalsošanai pieprasījusi tās finansējumu palielināt par 438 tūkstošiem latu, kas ir gandrīz puse no summas, kas piešķirta visu 7. Saeimas vēlēšanu rīkošanai. Tajā skaitā pieprasīti līdzekļi, lai gandrīz uz pusi palielinātu darba algu fondu, kā arī saimnieciskos izdevumus. Finansu ministrija uzskata par iespējamu apšaubīt šī pieprasījuma pamatotību.

Konkrēti — ievērojot to, ka Saiemas vēlēšanu darba algu fondam piešķirtie 436 tūkstoši latu ir paredzēti vairākiem mēnešiem, Finansu ministrija apšauba prasību pēc mēneša notiekošajai tautas nobalsošanai darba samaksas fondam piešķirt pusi no šīs summas — 176 tūkstošus latu, tajā skaitā papildus katrā no iecirkņiem algojot četrus darbiniekus. Ievērojot to, ka nobalsošana plānota vienlaikus ar Saeimas vēlēšanām, tik ievērojama skaita papildu strādājošo pieņemšana, kā arī iepriekš neplānotā grāmatvežu algošana un 27 jaunu balsošanas iecirkņu iekārtošana vismaz pagaidām ir nepārliecinoša. Pretējā gadījumā Finansu ministrijai būtu jāizdara secinājums, ka vienas nobalsošanai paredzētās zīmes apstrāde Centrālajai vēlēšanu komisijai pēc ieguldītā darba apjoma pielīdzināma desmit partiju zīmju apstrādei, kurās turklāt jāfiksē arī veiktās atzīmes konkrētiem kandidātiem.

Šaubas izraisa arī CVK prasība saimniecisko izdevumu sadaļā, kuras izlietojums CVK iesniegtajā variantā turklāt nav detalizēti uzrādīts. Ministrija precizēs, vai tiešām vienas zīmes izgatavošana un nogāde balsošanas iecirknī varētu izmaksāt tikpat, cik 10 atšķirīgu vēlēšanu zīmju izgatavošana. CVK tautas nobalsošanas saimnieciskajiem izdevumiem pieprasījusi 166 tūkstošus latu, kamēr 7.Saeimas vēlēšanām piešķirtie līdzekļi dažādiem, tajā skaitā tipogrāfijas, pakalpojumiem plānoti 354 tūkstoši latu.

Ievērojot iepriekšminēto, kā arī to, ka šī ir viena no lielākajām summām, kāda tiek prasīta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, un ka tautas nobalsošana plānota jau pēc mēneša, tai nepieciešamās naudas apjomu tiks ierosināts izskatīt un noteikt Ministru kabinetam jau tuvākajā — nākamās otrdienas — valdības sēdē.

Izsakot nožēlu, ka CVK šī finansējuma sagatavošanai bija nepieciešamas gandrīz divas nedēļas, gribētos tomēr ticēt, ka minētās summas precizēšana netiks izmantota politiskām spekulācijām par tautas nobalsošanas laika maiņu.

FM preses dienests

a

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!