• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par privatizāciju līdz šā gada 1. jūlijam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.1998., Nr. 253/254 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32693

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sertifikātu piešķiršanu, izmantošanu, tirgu

Vēl šajā numurā

04.09.1998., Nr. 253/254

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par privatizāciju līdz šā gada 1. jūlijam

Skaitļi, fakti, analīze

Līdz šā gada 1. jūlijam vairākās nozarēs (lauksaimniecībā, pārstrādājošajā rūpniecībā, tirdzniecībā un būvniecībā) privātā sektora īpatsvars kopējā pievienotajā vērtībā pārsniedza 90%, kas liecina par to, ka šajās nozarēs privatizācija ir pabeigta.

Lielo valsts uzņēmumu (statūtsabiedrību) privatizācijas process ir uzsākts un turpinās, jo vienlaikus notiek arī attiecīgā sektora, piemēram, enerģētikas un telekomunikāciju tīkla, demonopolizācija. Šo infrastruktūras uzņēmumu privatizācijas nosacījumiem un noteikumiem ir jāatbilst ES prasībām, kā to paredz 1998. gada marta beigās valdības pieņemtā Latvijas Nacionālā programma integrācijai Eiropas Savienībā.

 

Valsts uzņēmumu privatizācija

Līdz šā gada 1. jūlijam vairāk nekā 900 valsts uzņēmumu ir nodoti privatizācijai, bet privatizācijas noteikumi vēl nav apstiprināti 56 objektiem.

Privatizācijas gaitā virkne objektu tiek sadalīti vairākos privatizējamos objektos un objekti nodoti atkārtotai privatizācijai.

Tāpat ir objekti, kuriem ir nepieciešams grozīt apstiprinātos privatizācijas noteikumus un atkārtoti izsludināt pieteikšanos uz šo objektu privatizāciju.

Tādējādi 1998. gada 1. augustā aktīvajā privatizējamo objektu sarakstā ir 132 objekti (ieskaitot 5 lielākos uzņēmumus, par kuriem nav noslēgti pirkuma līgumi) un to daļas dažādās privatizācijas stadijās. Turpinās 22 lielo un vidējo uzņēmumu un sabiedrību privatizācija, kurās strādājošo skaits ir virs 50 cilvēkiem. Lielākajai daļai no tiem jau ir izstrādāti un apstiprināti privatizācijas noteikumi un notiek tajos noteikto privatizācijas darbību realizācija.

No 3. augusta notiek akciju sabiedrības "Latvijas gāze" 5 400 000 akciju pārdošana publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem. Valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" privatizācijā turpinās darbi, kas saistīti ar sabiedrības pārstrukturēšanas finansiālo aspektu. Valsts akciju sabiedrībai "Latvijas kuģniecība" ir apstiprinātas privatizācijas pamatnostādnes, tiek veikta privatizācijas pretendentu atlase.

Dažādās maksātnespējas un bankrota stadijās ir 124 maksātnespējīgie valsts uzņēmumi (statūtsabiedrības). Šiem uzņēmumiem Ministru kabineta 1998. gada 27. janvāra noteikumos Nr.34 paredzētajā kārtībā darbinieku prasījumu (algas, nodokļu parādi) apmierināšanai ir piešķirti aizdevumi 372 tūkstošu latu apmērā.

Akciju publiskā piedāvājuma ietvaros par akcionāriem kļuvuši 98 tūkstoši fizisko personu, iegūstot 50 miljonus akciju.

 

Pašvaldības īpašuma objektu

privatizācija

1994. gada 17. februārī Saeima pieņēma likumu "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju", kurš noteica vienotu privatizācijas procesa kārtību. No likuma spēkā stāšanās dienas līdz šā gada 1. jūlijam Ekonomikas ministrija ir izskatījusi un pieņēmusi zināšanai 634 privatizācijas projektus, apturēti 14 projekti, bet pašvaldībām kā neatbilstošs likumdošanai atdots atpakaļ 21 privatizācijas projekts.

Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībā esošās informācijas vairāk nekā 600 īpašuma objektu privatizācijas projektu ir apstiprināti pašvaldībās, bet nav iesniegti Ekonomikas ministrijā likumā noteiktajā kārtībā.

 

Zemes un dzīvokļu privatizācija

Zemes reformas laikā līdz šā gada 1. jūlijam ir privatizēti 615 tūkstoši ha zemes, t.sk. 40% no īpašumā nodotās lauku zemes. Sākusies zemes, uz kuras atrodas privatizētie objekti, pārdošana par īpašuma kompensācijas sertifikātiem un par naudu. Privatizācijas aģentūra ir saņēmusi 690 zemes gabalu privatizācijas pieteikumus, un līdz šā gada 1. maijam ir pārdoti 53 zemes gabali par 3,72 miljoniem latu.

Līdz šā gada 1. jūlijam valstī sagatavotas un nodotas privatizācijai 4385 dzīvojamās mājas un 152 939 dzīvokļi, kas ir 30,29% no kopējā dzīvokļu skaita.

Dzīvojamo māju sagatavošanu privatizācijai uzsākušas 509 pašvaldību privatizācijas komisijas jeb 90% no visām komisijām.

Valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas procesā privatizēti 99,8 tūkstoši objektu.

Latvijas rajonu pilsētu un pagastu teritorijā atrodas 35% no visa kopējā privatizējamo pašvaldību dzīvokļu skaita. Šīs komisijas ir izsūtījušas privatizācijas paziņojumus 34,36% īrnieku un ir pasūtījušas zemes piesaistes plānus un māju inventarizācijas lietas 50% privatizējamo māju. Rajonu centru pilsētu un pagastu komisijas izpilda likumā noteiktos uzdevumus dzīvojamo māju sagatavošanā privatizācijai un nodrošinās privatizācijas piedāvājumu izsūtīšanu visiem īrniekiem līdz 1999. gada 1. jūlijam. Latvijas septiņu lielo pilsētu teritorijā atrodas 65% no visa privatizējamo pašvaldību dzīvokļu skaita, taču privatizācijas paziņojumi izsūtīti tikai 9% īrnieku, un zemes piesaistes plāni pasūtīti tikai 20% privatizējamo māju.

 

Privatizācijas sertifikāti

Līdz šā gada 1. jūlijam 2412 tūkstošiem iedzīvotāju piešķirti 104,3 miljoni sertifikātu par Latvijā nodzīvoto laiku un par politiskajām represijām, un 81,6 tūkstošiem iedzīvotāju piešķirti 5,9 miljoni kompensācijas sertifikātu.

Fizisko personu kontos sertifikātu skaits ir samazinājies par 57,3%. Privatizācijā izmantoti 49,7 miljoni sertifikātu, kas ir 46,2% no emitēto sertifikātu skaita. Privatizācijas sertifikātu seguma galveno daļu veido dzīvokļi un 5 lielāko uzņēmumu akcijas, kas ir pietiekami visu sertifikātu izmantošanai, ja šo objektu privatizācijas process tiks pabeigts līdz 1999. gada 31. decembrim.

Īpašuma kompensācijas sertifikātu segumu veido galvenokārt pilsētu zeme, kuras privatizācijas pabeigšana līdz 1999. gada 31. decembrim ir problemātiska. To var paātrināt, pieņemot likumu "Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās".

 

Valsts īpašuma privatizācijas fonda

ieņēmumi un to prognoze

Līdz šā gada 1. jūlijam Valsts īpašuma privatizācijas fonda kopējie ieņēmumi bija 72 155 tūkstoši latu, t.sk.:

• par valsts īpašuma objektiem — 66 897 tukstoši latu;

• par pašvaldību īpašuma objektiem — 3055 tūkstoši latu;

• pārējie ieņēmumi — 2203 tūkstoši latu.

1998. gadā dzīvokļu privatizācijā paredzēts ieņemt 3,15 miljonus latu, bet 1999. gadā tiek prognozēti ieņēmumi 3,4 miljonu latu apmērā.

Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 1998. gadā" valsts īpašuma privatizācijas fonda ieņēmumi noteikti 51,2 miljonu latu apmērā, t.sk. 50,7 miljoni latu — ieņēmumi no valsts īpašuma privatizācijas. Paredzams, ka šis ieņēmumu uzdevums 1998. gadā netiks izpildīts, jo šo ieņēmumu lielāko daļu (66,4%) veido a/s "Latvijas kuģniecība" un a/s "Latvenergo" privatizācijas procesā iegūstamie līdzekļi, kopsummā apmēram 34 miljoni latu. Šo uzņēmumu privatizācijas process šogad tika pārtraukts, praktiski vēl nesākoties.

Tādēļ sagaidāms, ka no valsts īpašuma objektu privatizācijas šogad privatizācijas fondā tiks ieskaitīts mazāk līdzekļu, nekā bija prognozēts sākumā.

Valsts īpašuma privatizācijas fonda ieņēmumi 1999. gadā atkarīgi galvenokārt no "Latvijas kuģniecības" un "Latvenergo" privatizācijas gaitas. Tā kā šis process minētajos objektos būs jāuzsāk faktiski no jauna, tad labākajā gadījumā pirmie ieskaitījumi privatizācijas fondā varētu būt tikai gada beigās, un iespējamās kopējās iemaksas privatizācijas fondā no valsts īpašuma objektu privatizācijas 1999. gadā var paredzēt 28 miljonu latu apmērā.

 

Privatizācijas process nākotnē

Turpināsies 132 objektu privatizācija, par kuriem nav noslēgti pirkuma līgumi, kā arī 124 maksātnespējīgo uzņēmumu likvidācija, no kuriem 42 uzņēmumu darbinieku prasījumiem neatliekami būs nepieciešams 1,1 miljons latu.

Līdz 2005. gadam un ilgāk turpināsies noslēgto pirkuma līgumu un privatizācijas noteikumu izpildes kontrole. Privatizācijas procesā esošo bilances aktīvu vērtība pārsniedz 540 miljonus latu, t.sk. 5 lielāko uzņēmumu aktīvi ir 483 miljoni latu.

Uzsāktā zemes privatizācija turpināsies paātrinātā tempā, veicinot īpašuma tiesību sakārtošanu un paplašinot komercbanku iespējas piešķirt aizdevumus pret nekustamā īpašuma ķīlu.

Lai sekmīgi turpinātu uzņēmumu un zemes privatizācijas procesu, jāpilnveido privatizācijas procesa likumdošanas bāze, nodrošinot Saeimā iesniegtā likumprojekta "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" pieņemšanu, kā arī jāpieņem Ministru kabineta noteikumi par pašvaldību budžetos ieskaitāmo nodokļu maksājumu kapitalizāciju.

EM informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!