• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālās drošības konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.1998., Nr. 267/268 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32753

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tautsaimniecību zinātnieku skatījumā

Vēl šajā numurā

15.09.1998., Nr. 267/268

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālās drošības konferenci

Rīgā, Konventa sētā, konferenču zālē, no 14. līdz 16. septembrim notiek starptautiska konference

"Sociālās drošības shēmu koordinācija Eiropas Savienībā", kas veltīta sociālās drošības tiesību

starptautiskiem aspektiem, šo tiesību normu koordinācijai un eksportam nākotnē.

Konferencē ar referātiem par dažādu valstu strādājošo sociālajām garantijām referē darba likumdošanas un sociālās drošības vadošie speciālisti no Spānijas, Zviedrijas, Holandes, Beļģijas, Polijas, Austrijas, Apvienotās Karalistes, Portugāles un Ungārijas. Šādas nozīmes un tik plaši pārstāvēta starptautiska konference pirmoreiz notiek Latvijā. Iepriekš līdzīgās konferencēs piedalījās galvenokārt ierēdņi, bet šoreiz konferences dalībnieki ir arī tiesneši un Latvijas Universitātes mācību spēki. Konferences, tāpat kā sociālās likumdošanas aktu tulkojumu, mērķis ir arī informēt sociālos partnerus darba devējus un viņu juristus par dažādu valstu sociālo likumdošanu un iesaistīt tos sociālās drošības normu izpildīšanā, sagatavot viņus iespējamai darbībai nākotnē, kad Latvija tiks uzņemta Eiropas Savienībā.

Katrai no valstīm ir īpaša darba un strādājošo sociālo garantiju likumdošana, taču Eiropas Savienības dalībvalstīs tā tiek koordinēta. Jaunajās Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs, kas vēlas iestāties Eiropas Savienībā, jau, veidojot jaunos sociālās drošības likumus, tika domāts par Eiropas Savienības sociālās drošības kritērijiem. Taču, lai integrētos kopējā Eiropas procesā, īpaši darba tirgū, ir jāapgūst Eiropas likumdošanas koordinācijas prakse. Konferencē īpaši tiks apspriestas personas brīvas pārvietošanās tiesības starp Eiropas Savienības valstīm, kas ir cieši saistītas ar katras valsts sociālo garantiju saglābšanu, to līdzvērtīgu eksportu uz citu valsti un jauno dalībvalstu spēju piemērot sociālās drošības shēmu koordinācijas kārtību.

Konferencē būs iespējas apspriest sociālās drošības likumdošanas koordināciju Eiropas Savienībā vēsturiskā aspektā, izmantojot šo valstu pagātnes pieredzi, kas gūta, tām katrai atsevišķi iesaistoties Eiropas Savienībā. Latvijas pieredze šai jomā pagaidām ir pieticīga un aprobežojas ar dažu divpusējo līgumu piemērošanu sociālās drošības jomā: divpusējie līgumi ar Baltijas valstīm, vienošanās par pensiju eksportu starp Latviju un ASV un Latvijas Republikas līgums ar Zviedrijas Karalisti par personu veselības aprūpi pagaidu uzturēšanās laikā.

Eiropas Padome 1953.gadā noslēdza pagaidu līgumus par sociālo drošību, 1972.gadā tika pieņemta Eiropas Konvencija par sociālo drošību. 1991.gada 14.jūnijā Eiropas Padome pieņēma noteikumus par sociālās drošības shēmu attiecināšanu uz darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri pārvietojas Eiropas Kopienas teritorijā, kas paredz vēl tikai sociālās drošības likumu koordinēšanu, nevis to harmonizēšanu. Koordinācijas noteikumi garantē, ka tiem, kuri pārvietojas Eiropas Savienības teritorijā, un viņu ģimenes locekļiem saglabājas iegūtās sociālās garantijas neatkarīgi no to pilsonības.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!