• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tautsaimniecību zinātnieku skatījumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.1998., Nr. 267/268 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32754

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta vizīti

Vēl šajā numurā

15.09.1998., Nr. 267/268

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tautsaimniecību zinātnieku skatījumā

11. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas sēdē tika apspriestas mūsu valsts tautsaimniecības aktualitātes

Ievadvārdus teica LZA prezidents Jānis Stradiņš. Referātu "Latvijas ekonomika Eiropas Savienības valstu un asociēto valstu fonā" nolasīja LZA korespondētājloceklis Dr. habil. oec. Pēteris Guļāns, par jaunākajām tendencēm uzņēmējdarbībā Latvijā runāja LZA Ekonomikas institūta nodaļas vadītājs Dr. oec. Druvis Ābele, bet ar pētījumu "Ārvalstu investīcijas un Latvijas tautsaimniecības struktūra — vēlmes un iespējas" iepazīstināja LZA korespondētājlocekle, Ekonomikas institūta direktore Dr. oec. Raita Karnīte.

Dažas tēzes no referātos teiktā.

Ja saglabāsies pašreizējie Latvijas tautsaimniecības attīstības tempi, tad pašreiz ekonomiski visvājāk attīstītās Eiropas Savienības valsts (Grieķijas) tagadējo līmeni mēs sasniegsim pēc 22 gadiem.

Lai tautsaimniecība piedzīvotu uzplaukumu, ir jāveido konkurētspējīgi uzņēmumi, kuru ražojumus var pārdot arī ārējā tirgū; ir nepieciešamas modernas darba vietas.

Bezdarbs Latvijā 10 procentu līmenī tirgus ekonomikas apstākļos nav nekas īpašs, pie tā ir jāpierod. Būtībā Latvijā bezdarbs nepastāv.

Ārvalstu investētāji tomēr nav ieinteresēti, lai Latvijā attīstītos vismodernākās un progresīvākās tehnoloģijas, zinātņietilpīga ražošana būtiski ir atkarīga no valsts atbalsta zinātnei.

Sēdes dalībnieki nepieņēma īpašu rezolūciju, vienīgi secināja, ka sabiedrībā interese par tautsaimniecības attīstību ir pietiekami liela, lai zinātnieki ar savām atziņām iepazīstinātu plašāku auditoriju biežāk un regulāri.

"LV" informācija

LZA prezidenta Jāņa Stradiņa ievadreferāts — 3.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!