• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu šīgada rudens un raža: plusos un mīnusos (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.1998., Nr. 269 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Itāliju

Vēl šajā numurā

16.09.1998., Nr. 269

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rudens un raža: plusos un mīnusos

Turpinājums no 1.lpp.

Šīs vasaras klimatiskie apstākļi nelabvēlīgi iespaidojuši gan graudaugu ražību un kvalitāti, gan citu kultūru laikus novākšanu. Citus gadus graudaugu ražas novākšanas darbi līdz septembrim gandrīz jau bija padarīti, bet šogad tie ir ieilguši. Optimālie labības vākšanas termiņi visām kultūrām gandrīz beigušies. Tā, piemēram, šobrīd ir novākti tikai 67 procenti kartupeļu no kopējās platības (59,6 tūkstoši hektāru), apmēram 70 procenti no graudaugu kopplatības (480 tūkstoši hektāru).

Tagad klāt ir ziemāju sējas laiks, bet zemniekiem to būs visai sarežģīti ievērot šā gada ražas nokulšanas dēļ. Savukārt tāda aizkavēšanās var izraisīt graudu ražošanas apjomu strauju krišanos nākamajā gadā, nelabvēlīgi ietekmēt Latvijas graudkopības attīstību, radīt graudu deficītu un importa pieaugumu. Pēc Zemkopības ministrijas aprēķiniem, lai novērstu šo kritisko perspektīvu, ir nepieciešami aptuveni 2,9 miljoni latu.

Sakarā ar Krievijas tirgus zaudēšanu sarežģīta situācija izveidojusies piena produkcijas ražotājiem un pārstrādātājiem. Ir jāatzīst, ka Krievija tomēr bija viena no mūsu valsts lielākajām eksporta noieta vietām. Pašlaik Latvijā ir samērā lieli sviesta un siera uzkrājumi. Pastāv zināmas bažas — ja šie krājumi netiks realizēti, varētu strauji samazināties piena iepirkuma cenas.

Šodien, 16. septembrī, Briselē notiks sarunas ar Eiropas Savienības (ES) pārstāvjiem par to, lai Latvijai atļautu produkciju eksportēt uz ES valstīm ar samazinātu muitas nodevu, palielinātu kvotas nākamajam gadam. Sarunās piedalās Zemkopības ministrijas speciālisti.

Nepatīkama ziņa — ES Komisija no 7.septembra aizliegusi akciju sabiedrībai "Preiļu siers" eksportēt savu produkciju uz ES valstīm. Šāda lēmuma izskaidrojums ir uzņēmuma ražojumu nepietiekamā kvalitāte. ES savu lēmumu pamato ar to, ka, pārbaudot "Preiļu sieru", ticis atklāts, ka ES sanitārajām normām neatbilst fermas, no kurām uzņēmumam tiek piegādāts piens. Iespējams, šādu nostāju varēja iespaidot arī visai sarežģītā tirgus situācija ES, jo arī šo valstu pārtikas produktu eksports uz Krieviju ir apstājies.

Šobrīd valdībā tiek domāts, kā aizsargāt vietējo tirgu. Ir doma pieņemt lēmumu un uz laiku neļaut brīvi ievest produkciju no Lietuvas un Igaunijas. Īpašas pretenzijas ir Latvijas olu ražotājiem — mūsu tirgos ir iespējams iegādāties lietuviešu ražotās olas par ļoti zemām cenām.

Dagnija Muceniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!