• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Meksikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.1998., Nr. 269 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32801

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Meksikas Savienotajās Valstīs (turpinājums)

Vēl šajā numurā

16.09.1998., Nr. 269

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētki un godadienas

Meksikas Savienotajās Valstīs

Šodien, 16. septembrī, kopš 1810. gada, — valsts svētki, Neatkarības diena

Havjers Barross Valero, Meksikas vēstnieks, —"Latvijas Vēstnesim"

— Vēstnieka kungs, vispirms, lūdzu,pastāstiet "Latvijas Vēstneša" lasītājiem par Meksikas Savienoto Valstu Neatkarības dienas vēsturi un šo valsts svētku nozīmi jūsu tautas dzīvē!

— Ik gadu 15. septembra pusnaktī Meksikas prezidents aicina Meksikas tautu pulcēties galvaspilsētas Mehiko galvenajā laukumā. Šeit viņš uzrunā tautu, nobeidzot ar katram meksikānim tik tuvo izsaucienu "Viva Meksika!" Šī mums tik nozīmīgā ceremonija tiek saglabāta, lai atcerētos gluži to pašu rituālu, ko 1810. gadā noturēja priesteris Migels Idalgo — cilvēks, kuru mēs uzskatām par mūsu "tēvzemes tēvu" . Šis simboliskais fakts oficiāli iezīmēja cīņas sākumu, kad meksikāņi uzsāka cīņu par savas zemes neatkarību. Šī epizode palīdz izprast, ko valsts svētki nozīmē manas zemes tautai, — šī vēsturiskā diena viņiem ļauj izjust sevi gan kā meksikāņiem, gan mudina viņus kopīgi strādāt labākas nākotnes vārdā.

— Kāda pašlaik ir ekonomiskā un politiskā situācija jūsu valstī?

— Meksika kā mūsdienu globalizētās pasaules locekle pašlaik ekonomikā un finansu jomā pārdzīvo grūtu periodu, jo virknē ārējo nosacījumu un apstākļu ir parādījušās būtiskas izmaiņas, kas, neapšaubāmi, iespaidojušas arī mūsu ekonomiku. Šie ārējie apstākļi ir nopietnā finansu krīze Dienvidaustrumu Āzijā, pēdējās nedēļas Krievijā un krasais pasaules naftas cenu kritums pasaulē (Meksika, kā zināms, ir pasaules vadošā naftas eksportētājvalsts).

Taču neatkarīgi no šiem pārbaudījumiem Meksika ir piedzīvojusi būtisku progresu demokrātiskākas sistēmas izveidē, kurā likums valda vienlīdz pār visiem indivīdiem. Turklāt valdība un tauta kopīgi veltī savu enerģiju nabadzības pārvarēšanai, par diviem saviem galvenajiem mērķiem uzskatot uzplaukumu un sociālo taisnīgumu.

— Kādas, jūsu vērtējumā, ir Meksikas un Latvijas divpusējās attiecības?

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!