• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par latviešu valodas apguvi Daugavpilī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.1998., Nr. 276/277 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ludi un Robertu Bērziņu

Vēl šajā numurā

23.09.1998., Nr. 276/277

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par latviešu valodas apguvi Daugavpilī

Šodien, 23.septembrī, Daugavpilī tiek atklāts Latviešu valodas apguves valsts programmas (LVAVP) Latgales birojs. Pasākumā piedalās izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals, pārstāvji no ANO Attīstības programmas (UNDP), UNESCO un Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), Daugavpils pilsētas domes, Krievijas Federācijas konsulāta un vairākām nevalstiskām organizācijām.

LVAVP, kas izstrādāta saskaņā ar ANO un Eiropas padomes cilvēktiesību konvencijām, aptver desmit gadu posmu, kurā paredzēts nostiprināt latviešu valodas zināšanas, lai visi Latvijas iedzīvotāji varētu pilnvērtīgi iesaistīties Latvijas ekonomiskajā un sabiedriskajā dzīvē. LVAVP darbībā iekļauta ne tikai Rīga, bet arī Latvijas visi reģioni, to starpā Latgale (piemēram, Daugavpilī jau ilgāk nekā gadu darbojas metodikas izstrādes grupas minoritāšu skolu priekšmetu skolotājiem).

Īsumā par latviešu valodas apguves progammas tapšanu. 1995.gadā Latvijas valdība lūdza Apvienoto Nāciju Attīstības programmu (UNDP) palīdzēt organizēt un vadīt ekspertu misiju, kuras sastāvā bija iekļauti vietējie un starptautiskie speciālisti, lai novērtētu situāciju un palīdzētu sagatavot Latviešu valodas apguves valsts programmas projektu. Programmas ietvaros ir paplašināta latviešu valodas kā otrās valodas mācīšana (LAT2) ar modernām metodēm latviski un nelatviski runājošiem pieaugušajiem, kā arī skolēniem mazākumtautību skolās. Latviešu valodas apguves valsts programmas galvenais mērķis ir saliedētas struktūras izveidošana, kas atbalstītu latviešu valodas mācīšanu latviski nerunājošiem iedzīvotājiem. 1995.gada 1.novembrī Ministru kabinets akceptēja Latviešu valodas apguves valsts programmu desmit gadiem. UNDP ir apņēmusies atbalstīt pirmos četrus LVAVP ieviešanas gadus. Pirmo divu gadu UNDP projektam sagādātie 3,2 miljoni ASV dolāru ir Dānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas, ES un UNDP ieguldījums.

LVAVP aptver gan pieaugušo, gan skolu izglītības sistēmu, balstoties uz pieņēmumu, ka ir radikāli jāmaina latviešu valodas mācību sistēma cittautiešiem — valodu jāmāca lietot reālās ikdienas situācijās. Lai to panāktu, pakāpeniski tiek veidota jauna teorētiska un praktiska latviešu valodas mācību bāze — sākot ar skolotāju rokasgrāmatām un multiplikatoru sagatavošanu gan skolu LAT2 skolotājiem, gan arī pieaugušo LAT2 skolotājiem. Jau tagad projekta ietvaros ir attīstīta LAT2 mācīšanas sistēma, iekļaujot arī valodas mācību kursus un pasākumus projekta vadīšanas prasmes attīstīšanai, lai šo valsts programmu varētu turpināt arī pēc projekta termiņa beigām. Latviešu valodas apguves valsts programmas UNDP projekta (1996.—2000.g.) ietvaros paredzēts mācīt LAT2 metodiku aptuveni 700 latviešu valodas skolotājiem, notiks arī latviešu valodas mācības 6000 minoritāšu skolu priekšmetu skolotājiem un 300 priekšmetu skolotāji saņems metodoloģiskus padomus, kā pāriet uz priekšmetu mācīšanu latviešu valodā. Lai sagatavotu Latvijas nākamos LAT2 skolotājus, šis projekts izmanto vairākpakāpju jeb multiplikatoru sistēmu. Tā balstās uz multiplikatoru pamatsastāvu (aptuveni 40 augsti kvalificēti skolotāji), kas savukārt mācīs citus skolotājus, lai visiem, kas vēlas apgūt latviešu valodu, šīs mācības būtu pieejamas, tiek izdoti jauni moderni mācību līdzekļi, kā arī projekta ietvaros jau otro gadu finansēta aizraujoša televīzijas daudzsēriju mācību filma "Palīgā!" (lomās tādas Latvijas zvaigznes kā Eduards Pāvuls un Vija Artmane). Vecāko klašu skolēniem, kuri uzskata, ka tiem nepieciešamas latviešu valodas papildu studijas pēc 9.klases, lai palielinātu vidējās un augstākās izglītības iespējas, šis projekts nodrošaina LAT2 intensīvās vasaras mācības.

UNDP informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!