• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Nestes" investīcijas Latvijas ekonomikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.1998., Nr. 279 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

25.09.1998., Nr. 279

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Nestes" investīcijas Latvijas ekonomikā

Mēs kā tirdzniecības un rūpniecības partneri

NESTE2.JPG (23406 BYTES)
Veli Mati Roponens, "Nestes" rīkotājdirektora vietnieks

NESTE1.JPG (20608 BYTES)
Hannu Hemelainens ( Hannu Hämäläinen ), Somijas vēstnieks Latvijā

NESTE3.JPG (26799 BYTES)
Jaunais "Nestes" termināls Latvijā, Rīnūžos

 

Šogad uzņēmums "Neste" atzīmē nozīmīgu jubileju — 50 gadus. Somijas naftas un gāzes kompānija dibināta 1948. gada 9. janvārī un ir viena no vadošajām savā valstī. Tai pieder divi naftas pārstrādes uzņēmumi un 1200 degvielas uzpildes stacijas. Nozīmīgākais produkcijas noieta tirgus uzņēmumam ir Baltijas jūras reģions. Pēdējo gadu laikā "Neste" degvielas tirdzniecību izvērsusi Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā un Polijā. Kopējais degvielas uzpildes staciju skaits ir apmēram 100.

1990. gadā kompānija sāka savu darbību Latvijā. Tagad, pēc astoņiem gadiem, 17. septembrī, atzīmējot "Nestes" pusgadsimta jubileju, Rīgā, Rīnūžos tika atklāts naftas termināls. Tā celtniecība tika uzsākta 1996. gadā un pabeigta šā gada maijā. Celtniecības darbos ieguldīti 80 miljoni somu marku. Darbos bija iesaistīti ne tikai ārvalstu, bet arī vietējie uzņēmumi.

Kā atklāšanas ceremonijā pastāstīja "Neste OY" (Somijas) izpilddirektora vietnieks, valdes loceklis Veli Mati Roponens (Veli Matti Ropponen), Somijas uzņēmums līdz šim Latvijā investējis 50 miljonus ASV dolāru. Kopējais apgrozījums pērn sasniedzis 100 miljonus ASV dolāru. "Nestes" meitasuzņēmumam SIA "Neste Latvija" pieder 16 degvielas uzpildes stacijas un viena automātiskā degvielas uzpildes stacija, kas strādā bez apkalpojošā personāla. Šogad paredzēts uzbūvēt vēl trīs automātiskās degvielas uzpildes stacijas.

Jaunais termināls atrodas pavisam netālu no Norvēģijas kompānijas "Staoil" termināla. Abas kompānijas izveidojušas vienotu inženiertehnisko tīklu, izbūvējušas attīrīšanas iekārtas, pievadceļus. "Nestes" termināls iekļaujas jaunajā naftas pārkraušanas ostas kompleksā un nodrošina arī jaunu un izdevīgu piegādes ceļu naftas produktu importam Latvijā, apgādājot degvielas uzpildes staciju tīklu un piedāvājot degvielu vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem. Plānots, ka naftas produktu apgrozījums sasniegs 350 līdz 500 tūkstošus tonnu gadā. Terminālā ir seši rezervuāri ar 30 tūkstošu kubikmetru lielu kopējo tilpumu. Mēnesī tiek ievesti 45 tūkstoši tonnu degvielas. Terminālā iespējams degvielas piegādes automašīnas iepildīt tiklab no augšas, kā arī apakšas, vienlaicīgi apkalpojot piecas autocisternas.

Rūpējoties par vides aizsardzību, visiem rezervuāriem ir iekšējie peldošie jumti, kas par 90 procentiem novērš degvielas iztvaikošanu. Uzstādīta arī Baltijas valstīs vienīgā degvielas tvaiku reģenerācijas iekārta, tās efektivitāte — 99 procenti. Saviem klientiem "Neste" piedāvā augstas kvalitātes benzīnu un Futura dīzeļdegvielu, kurā sēra dioksīda daudzums samazināts par 20 procentiem. Tā jau tagad atbilst Eiropas Savienības normatīviem. Vides aizsardzības jomā "Neste" atzīta par labāko kompāniju Somijā. Uzņēmums "Neste" izvirzījis mērķi strādāt atbilstoši starptautiskajiem kvalitātes standartiem ISSO 1401 un ISSO 9000.

Ingrīda Rumbēna, "LV"

Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!