• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.1998., Nr. 288 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

08.10.1998., Nr. 288

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— Eiropas Komisijas prezidentam

Valsts prezidents Guntis Ulmanis otrdien, 6.oktobrī, nosūtīja vēstuli Eiropas Komisijas prezidentam Žakam Santēram.

Vēstulē Valsts prezidents uzsver, ka jaunās Eiropas stabilitātei ir būtiski, lai dinamiski turpinātos Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās process un katra kandidātvalsts tiktu vērtēta individuāli atbilstoši valstu sasniegumiem reformu jomā un eirointegrācijas procesā.

Kopš pagājušā gada jūlija, kad Eiropas Komisija publicēja savu viedokli par katras ES kandidātvalsts progresa pakāpi, Latvija ir ieguldījusi lielu darbu, lai izpildītu Kopenhāgenas Eiropas Padomes apstiprinātos kritērijus dalībai ES, raksta G.Ulmanis. Valsts prezidents pauž pārliecību, ka dinamisms un progress, kādu Latvija šī gada laikā ir uzrādījusi, ļauj to uzaicināt uz sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā jau tuvākajā laikā.

Daloties pārdomās par Eiropas reģionu sadarbības nākotni, G.Ulmanis vēstulē uzsver, ka Somijas ierosinātā Ziemeļu dimensijas koncepcija veicinās Baltijas jūras reģiona identitātes veidošanos un reģiona valstu savstarpējās sadarbības pastiprināšanos. Pēc Valsts prezidenta paustā, Latvijai ir ko piedāvāt Ziemeļu dimensijas koncepcijas ietvaros, izmantojot valsts iespējas tirdzniecības un tranzīta jomās, kā arī aktīvi piedaloties reģiona vides aizsardzības projektu īstenošanā, tādējādi sekmējot līdzsvarotu reģiona attīstību. G.Ulmanis izsaka pārliecību, ka pieaugtu gan Baltijas jūras reģiona, gan visas Eiropas stabilitāte un drošība.

Vēstulē Žakam Santēram Valsts prezidents uzsver, ka, īstenojot reģionālās stratēģijas ir īpaši svarīgi, lai tiktu ņemtas vērā visu reģionu valstu intereses. Projektu ekonomiskā pamatotība un visu ieinteresēto valstu līdztiesība ir galvenie principi, pēc kuriem Ziemeļu dimensijas ietvaros ir jāatlasa konkrēti projekti, lemjot par mūsu kopīgā reģiona nākotni.

— telefonsarunā ar Francijas prezidentu

Valsts prezidentam Guntim Ulmanim vakar, 7. oktobrī, bija telefonsaruna ar Francijas prezidentu Žaku Širaku.

Francijas prezidents apsveica Latvijas tautu un prezidentu ar tautas nobalsošanas iznākumu.

Valsts prezidents pauda viedokli, ka Latvijas tauta ir izdarījusi izvēli savai nākotnei un ka Latvija turpinās iesākto sabiedrības integrācijas darbu. Tā ir izvēle par labu Latvijas dalībai Eiropas Savienībā (ES). G.Ulmanis uzsvēra, ka Latvija pēdējā gadā ir daudz paveikusi, lai jau vistuvākajā laikā tiktu uzaicināta uz sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Francijas prezidents izteica viedokli, ka referenduma rezultāti uzskatāmi pierāda Latvijas vēlmi veidot saliedētu sabiedrību. Latvijas tauta ir pierādījusi spēju pieņemt izsvērtus lēmumus, kas ir reāls ieguldījums reģiona stabilitātē.

Valsts prezidents izteica pateicību Francijai par atbalstu, ko Latvija ir saņēmusi tās ceļā uz ES dalībvalsts statusa iegūšanu un pauda cerību, ka ES Padomes sanāksmē Vīnē Latvija gūs iespēju iekļauties aktīvā sarunu procesā par iestāšanos šajā organizācijā.

Ž.Širaks pauda pārliecību, ka Latvijai ir visas iespējas salīdzinoši īsā laikā kļūt par ES dalībvalsti.

— telefonsarunā ar Zviedrijas premjerministru

Valsts prezidentam Guntim Ulmanim vakar, 7. oktobrī, bija telefonsaruna ar Zviedrijas premjerministru Jēranu Pērsonu.

Zviedrijas premjerministrs savas valsts vārdā izteica gandarījumu par Latvijas referenduma rezultātiem.

G.Ulmanis sacīja, ka Latvija turpinās iesākto eirointegrācijas procesu un darbu sociāli integrētas sabiedrības veidošanā. Latvija ir ieinteresēta saņemt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu atbalstu gan Latvijas ceļā uz dalību ES, gan sakļautas sabiedrības veidošanā. Valsts prezidents pateicās Zviedrijas valdībai par nesen pieņemto lēmumu palielināt Zviedrijas finansiālo atbalstu latviešu valodas mācīšanas sistēmai.

G.Ulmanis pauda viedokli, ka ES ir ar konkrētiem pozitīviem lēmumiem jāatbild uz Latvijas tautas gribas izpausmi referendumā. Zviedrijas premjers pauda Zviedrijas gatavību sniegt praktisku atbalstu integrētas sabiedrības veidošanā. J.Pērsons uzsvēra, ka tautas balsojums ir uzvara gan Latvijai, gan ES.

Valsts prezidents uzsvēra, ka referenduma rezultāts ir reāli tuvinājis Latviju sarunu uzsākšanai par dalību ES.

J.Pērsons apsolīja, ka Zviedrija darīs visu, lai sarunas par iestāšanos tiktu uzsāktas ar Latviju visdrīzākajā laikā.

Valsts prezidentam Itālijas premjerministrs

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 7.oktobrī, saņēma vēstuli no Itālijas premjerministra Romāno Prodi.

R.Prodi apsveic G.Ulmani ar referenduma iznākumu, kas veicina sabiedrības integrāciju un paātrina Latvijas tuvošanos Eiropas Savienībai.

R.Prodi raksta, ka Itālijas "Ģenerāllietu padome ir atbalstījusi Eiropas Savienības paziņojumu par gandarījumu sakarā ar referenduma rezultātiem".

Itālijas premjerministrs norāda, ka G.Ulmaņa politiskajai autoritātei bijusi svarīga loma referenduma iznākumā, un vēlreiz apstiprina Itālijas atbalstu Latvijas centieniem iekļauties Eiropas struktūrās.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!