• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.1998., Nr. 313/314 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33015

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.119

Par 7. Saeimas deputātu vietu sadalījumu pa kandidātu sarakstiem

Vēl šajā numurā

24.10.1998., Nr. 313/314

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stenogramma 16.oktobri

(1998.gada 14. oktobra sēdes turpinājums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 6.Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andris Ameriks .

 

Sēdes vadītājs.

Labrīt, godātie deputāti! Ieņemiet, lūdzu, savas vietas tie, kuri to vēl nav izdarījuši, turpinām Saeimas sēdi. Atgādinu jums, ka izskatām darba kārtības 75.jautājumu, tas ir, likumprojekts "Grozījumi Prokuratūras likumā" . Atgādinu jums, ka esam nobalsojuši jau par šā likumprojekta steidzamību pirmajā lasījumā, izskatot šo likumprojektu, mēs pārtraucām debates jeb, teiksim, tās neuzsākām. Pirmais debatēs vēlas runāt Kārlis Čerāns. Mēs izskatām šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

K.Čerāns

(TKL). Labrīt, augsti godātie deputāti! Es saprotu to steigu, kas tagad mums šeit sēdēs ir parādījusies, ka vienu pēc otra mēs likumprojektus tā kā pupas sākam bērt un tikai vienu pēc otra steidzamības, atkal steidzamības kārtībā. Es domāju, ka viena liela daļa no šiem likumprojektiem būtu tāda, kurus mēs mierīgi būtu varējuši atstāt 7.Saeimai.

Sēdes vadītājs.

Čerāna kungs, es lūdzu jūs runāt par lietu! Par konkrēto likumprojektu un par pirmo lasījumu. Nevis šobrīd runāt par savām pārdomām kopumā par procedūru.

K.Čerāns.

Es šobrīd tieši runāju par šo konkrēto lietu, jo šis ir viens no tiem likumprojektiem, kuru, neapšaubāmi, mums vajadzētu atstāt 7.Saeimai un nevajadzētu to šobrīd virzīt caur 6.Saeimu šādā steidzamības kārtībā. Godātie kolēģi! Es aicinu jūs šeit tomēr nopietni iedziļināties un paskatīties to vispārējo kontekstu, kādā šis likumprojekts ir radies. Šis likumprojekts "Grozījumi Prokuratūras likumā" paredz mainīt to kārtību, kādā ģenerālprokurors tiek atstādināts vai ir atstādināts no sava amata.

Es domāju, ka jūs visi ļoti labi atceraties to brīdi, kad mūsu dārgais ģenerālprokurors kā apvainojies mazs bērns iesniedza savu demisijas rakstu "labajam onkulim" Guļānam — Augstākas tiesas priekšsēdētājam, un šis "labais onkulis" pēc tam pateica, ka viņš šo demisijas rakstu, lūk, nepieņemšot, bet tā vietā viņš virza šeit uz Saeimu tagad vienu likumprojektu. Mēs šeit skaidri redzam to, ka šeit ir viens kārtējais politiskais teātris, politiskais cirks, kurš ir nospēlēts ar tādu mērķi, lai būtu atkal šis pamats šeit caur Saeimu virzīt šo likumprojektu un faktiski nostiprināt šo ģenerālprokurora varu. Tātad lai viņš vairs nebūtu politiski atbildīgs. Tas ir, pamatmērķis šim ģenerālprokurora demisijas iesniegumam bija tikai tāds, lai mēs šodien Saeimā šeit dabūtu šo likumprojektu. Tas nu, godātie kolēģi, šobrīd ir noticis. Tika pievērsta sabiedrības uzmanība, ka, lūk, ģenerālprokurors izjūt šo deputātu spiedienu. Tas ir vienalga, kā viņš ir strādājism,— labi vai slikti ir pildījis šos savus pienākumus, vai nav pildījis, vai ir veicinājis nozieguma atklāšanu arī šajā 3 miljonu lietā un citās lietās, vai nav to darījis. Tas ir vienalga, kolīdz parādās kaut kādi viedokļi par to, ka šis ģenerālprokurors varbūt neveica šos pienākumus tik labi, kā viņam būtu jāveic, tā tiek nospēlēts šis politiskais cirks, un šodien mums uz galda ir šis likumprojekts, ar kuru faktiski tiek izslēgtas iespējas Saeimas deputātiem lemt par ģenerālprokurora atstādināšanu no amata. Es domāju, ka šādu likumprojektu mēs nedrīkstam virzīt, jo, nosakot šos tikai ierobežotos mehānismus, ar kādu palīdzību var atstādināt ģenerālprokuroru no amata, faktiski atkal šī mūsu valstī valdošā politiski ekonomiskā oligarhija tikai nostiprina savas pozīcijas, lai nākotnē šīs pozīcijas nebūtu nekādā veidā ietekmējamas.

Ir pilnīgi skaidrs, ka no ģenerālprokurora rīcības ir atkarīgs ļoti daudz kas mūsu valsts tiesībsargājošajā sistēmā, tiesībaizsardzības sistēmā. Es domāju, ka ļoti daudzi cilvēki mūsu valstī piekritīs man, ka šajā tiesībaizsardzības sistēmā mūsu valsts ir ar ļoti būtiskiem trūkumiem, un ļoti bieži ir tāda situācija, ka mūsu valstī cilvēks jūtas tā, ka viņam nav iespēju iegūt taisnību tajos gadījumos, kad pretī ir bagātāks cilvēks otrajā pusē, un šķiet pat brīžiem, ka patiesību un taisnību tiesā var nopirkt par naudu. Prokuratūra būtu viens tāds mehānisms, kurai būtu šī situācija jāstabilizē, un šo absolūto naudas varu nedrīkstētu pieļaut! Diemžēl ir daudzas lietas, kas liecina par pretējo. Šis atkal ir mēģinājums nostiprināt šo naudas varu. Es aicinu šo likumprojektu neatbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Piecas minūtes pilnībā ir izmantotas. Nākamajam vārds Jurim Kaksītim, Demokrātiskās partijas "Saimnieks" frakcijas deputātam. Lūdzu!

J.Kaksītis

(DPS). Cienījamie kolēģi un cienījamais Čerāna kungs! No tā, cik ilgi jūs patētiskās runas runāsiet no tribīnes, likumprojekts neuzlabosies. Izmantot labāk vajadzētu šo laiku, lai iesniegtu tiešām šos priekšlikumus, kuri tad novērstu to, par ko jūs runājat. Tā ir viena lieta.

Otra lieta. Galu galā ir nepieciešams šis likums kaut vai tā iemesla dēļ, ka vakar nez kādēļ, tiesu varas likuma grozījumus pieņemot, jūs par to neko nerunājāt. Bet tur jau faktiski šie grozījumi ir izdarīti. Šie likumi ir jāsaskaņo. Tad nu iznāk tā, ka šodien mēs vairs nezinām, ko vakar esam darījuši un par ko vakar balsojuši.

Es atbalstu gan pieņemšanu pirmajā lasījumā, gan steidzamību, un visiem pielikt pūles, lai tiešām tas būtu tāds likums, kas būtu pietiekoši korekts gan priekš Petrova, Ivanova, Kaksīša, Skrastiņa vai kāda cita. Bet nesasaistīsim ar konkrēto šodienas ģenerālprokuroru, jo rīt situācija var būt savādāka. Likumam ir jābūt tādam, lai tas apmierina mūs jebkurā situācijā pēc iespējas pilnīgāk. Netērēsim šodien laiku un nesāksim sev ogles mest uz galvas, kādēļ mēs neesam varējuši agrāk to izdarīt. Droši vien mēs paši katrs labi apzināmies, kādēļ esam tērējuši šo dārgo laiku.

Sēdes vadītājs.

Debates beidzam. Vēlas runāt komisijas vārdā — Kārlis Druva. Lūdzu!

K.J.Druva

(LZS). Augsti godātie deputāti! Es atgādināšu vispirms, ka nav nekāda steiga ar šo likumprojektu bijusi. Šie grozījumi jau ir bijuši darba kārtībā apmēram pusotru mēnesi. Mēs vienkārši nespējam pie šā likumprojekta tikt tādēļ, ka debates bija plašas par visvisādiem citiem tematiem.

Bet paskatīsimies, kas ir iekļauts šajā likuma grozījumā. Paskatīsimies, ko saka 40.1. pants "Par ģenerālprokurora atlaišanu". Ja jūs paskataties, jūs varat redzēt, ka viņu atlaiž uz zināmiem pamatiem, kas te skaidri un gaiši pateikts. Taisni tas, ko vēlējās redzēt Čerāna kungs, šeit ir parādīts. Nevar patvaļīgi tikai teikt — ka mēs atlaidīsim par šo vai to, bet te ir uzrakstīts tieši par ko. Es jums nolasīšu: "... nav ievērojis kādu no Korupcijas novēršanas likumā noteiktajiem ierobežojumiem. Pildot dienesta pienākumus, pieļāvis tīšu likuma pārkāpumu vai nolaidību, kuras rezultātā iestājušās būtiskas, kaitīgas sekas, un pieļāvis apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar viņa amatu."

Tālāk 41.3. pantā mēs lasām: "Iesniegumā, kur vēlas atlaist prokuroru, iesaka, ka jānorāda konkrēti šā likuma pārkāpums." Es domāju, ka te ir skaidri un gaiši pateikts, kādā secībā, kādā kārtībā var atlaist prokuroru. Es domāju, ka tas ir visnotaļ atbalstāms. Starp citu, šis priekšlikums nav nācis ne no deputātiem, ne no kādas citas vietas, tas ir nācis no Augstākās tiesas, kopīgi izstrādāts ar Tiesu kolēģiju un prokuroriem. Es lūdzu atbalstīt to konceptuāli pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Prokuratūras likumā" pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 2, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts. Lūdzu termiņus otrajam lasījumam.

K.J.Druva.

Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 19.oktobrim un izskatīt 22.oktobra sēdē.

Sēdes vadītājs.

Vai Modrim Lujānam ir citi priekšlikumi? Lūdzu! Modris Lujāns vēlas izteikt citus priekšlikumus.

M.Lujāns

(TSP). Cienījamie kolēģi! Mani kā triju miljonu komisijas locekli tomēr ļoti interesētu prokuratūras brauciens uz Lihtenšteinu un Šveici — kad būs rezultāti zināmi. Es aicinu, lai mēs varētu mierīgi sagaidīt šos rezultātus, tad mēs varētu labāk saprast cienījamā Skrastiņa kunga vietu tādēļ, ka šis likums tomēr vairāk šinī gadījumā attiecas uz Skrastiņa kunga precedentu. Es aicinu, lai mēs varētu ar pilnu apziņu jautri patīkami justies, atstājot lielu laimi 7.Saeimā — 2.novembri.

Sēdes vadītājs.

Vairāk priekšlikumu nav. Atbilstoši Kārtības rullim es saprotu, Lujāna kungs, 2.novembris ir izskatīšanas diena. Tātad par priekšlikumu iesniegšanas termiņu — 19.oktobris — iebildumu nav.

Tagad jautājums ir saistīts ar izskatīšanas dienu. Tālākais datums ir 2.novembris, kuru ierosināja Lujāna kungs, atbilstoši mūsu procedūrai mums ir jābalso par to,

Druvas kungs, mums ir balsojums tagad! Lūdzu zvanu! Godātie deputāti! Paudīsim savu attieksmi. Tātad ir divi datumi — 2. novembris un 22.oktobris. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 2.novembri. Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 33, atturas — 17. Šis priekšlikums nav pieņemts. Tātad paliek 22. oktobris kā izskatīšanas datums.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības, Igaunijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības vienošanos par Baltijas gaisa telpas novērošanas sistēmas izveidošanu" . Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas deputāts. Lūdzu!

J.Sinka

(TB/LNNK). Paldies! Dāmas un kungi, labrīt! Mēs strādājam ar dokumentu nr. 4510. Es lūdzu šo likumprojektu atzīt par steidzamu!

Sēdes vadītājs.

Deputāti par vai pret steidzamību runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par steidzamību. Lūdzu rezultātu! Par — 46, pret — 1, atturas — nav. Balso 47 deputāti. Lūdzu atkārtot zvanu! Atkārtot balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu piedalīties balsošanā! Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — nav, atturas — 4. Steidzamība ir pieņemta.

J.Sinka.

Paldies! Lūdzu pieņemt to pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — nav, atturas — 2. Balso 47 deputāti. Es vēlreiz lūdzu frakciju vadītājus un deputātus, kas pašreiz neatrodas savās darbavietās, atgriezties tur un piedalīties balsošanā! Lūdzu atkārtot zvanu! Atkārtot balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — nav, atturas — 3. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Paldies, dāmas un kungi! Es ieteiktu to pieņemt otrajā un galīgajā lasījumā. Tas pakalpos mūsu vispārējai Baltijas valstu aizsardzības sistēmai.

Sēdes vadītājs.

Sinkas kungs, tātad, ja deputātiem nav iebildumu par izskatīšanu otrajā lasījumā, tad es saprotu, ka komisijai ir redakcionāli precizējumi šajā likumprojekta — par 3.pantu.

J.Sinka.

Jā, 3.pantā.

Sēdes vadītājs.

Vienu brīdi, Sinkas kungs! Tātad deputāti neiebilst pret izskatīšanu otrajā lasījumā. Tātad varam izskatīt. Lūdzu!

J.Sinka.

Ir redakcionāli precizējumi, kā jau priekšsēža kungs teica, ko mēs esam apskatījuši, un komisija lūdz jūs pieņemt to otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Tātad 3.pantā redakcionāli precizējumi. Deputāti pret to neiebilst. Tas ir vienīgais labojums šajā likumprojektā. Ja deputāti debatēs uzstāties par to nevēlas, mēs varam izskatīt likumprojekta pieņemšanu otrajā un galīgajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā un galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — nav, atturas — 1. Likumprojekts pieņemts otrajā un galīgajā lasījumā. Tas ir, likums jau ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Par Eiropas pamatkonvenciju pār teritoriālo kopienu vai pārvaldes institūciju par robežu sadarbību un tās Papildprotokolu" . Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka. Lūdzu!

J.Sinka

(TB/LNNK). Paldies! Dāmas un kungi! Komisija to ir izskatījusi un lūdz jūs pieņemt to kā steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti! Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts par steidzamu tiek atzīts.

J.Sinka.

Lūdzu pieņemt to pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Godātie deputāti! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Godātie deputāti! Lūdzu piedalīties balsošanā! Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 1, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Paldies! Komisija lūdz jūs pieņemt to otrajā un galīgajā lasījumā. Te ir redakcionāli precizējumi visiem pieciem pantiem, kā jūs to redzat.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu pret to, ka likumprojekts tiek izskatīts arī otrajā lasījumā, nav. Par 1.pantu. Redakcionāli precizēts. Deputātiem iebildumu nav. Par 2.pantu. Redakcionāli precizēts. Iebildumu nav. Par 3.pantu. Redakcionāli precizēts. Iebildumu nav. Par 4.pantu. Redakcionāli precizēts. Iebildumu nav. Par 5.pantu. Deputāti neiebilst par redakcionālu precizēšanu. Mēs varam balsot par likuma pieņemšanu otrajā un galīgajā lasījumā.

Lūdzu balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 1, atturas — 1. Likums ir pieņemts.

J.Sinka.

Paldies, dāmas un kungi!

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par abu valstu muitas administrāciju savstarpējo palīdzību" . Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka. Lūdzu!

J.Sinka

(TB/LNNK). Dokuments nr. 4512. Dāmas un kungi! Komisija ierosina to pieņemt kā steidzamu. Lūdzu!

Sēdes vadītājs.

Tātad par steidzamību neviens runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 2, atturas — 2. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

J.Sinka.

Paldies! Lūdzu pieņemt to pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti runāt debatēs nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Tāpat lūdzu jūs pieņemt to otrajā un galīgajā lasījumā. Te ir precizējumi, redakcionāli precizējumi 3. pantam.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu par likumprojekta izskatīšanu otrajā, galīgajā lasījumā nav? Ir viens redakcionāls precizējums 3. pantā, par ko arī deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu, un balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — nav, atturas — 2. Likums pieņemts.

J.Sinka.

Paldies!

Sēdes vadītājs.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības un Slovākijas Republikas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi" . Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka.

J.Sinka

(TB/LNNK). Dokuments nr. 4513. Komisija to ir izskatījusi un lūdz jūs pieņemt šo likumprojektu kā steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu balsošanas režīmu un deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — nav, atturas — 4. Steidzamība pieņemta.

J.Sinka.

Paldies! Lūdzu pieņemt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret— 1, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Paldies! Tāpat lūdzu pieņemt to otrajā un galīgajā lasījumā. Ir viens redakcionāls precizējums 4. pantā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu par likumprojekta izskatīšanu otrajā, galīgajā lasījumā nav. Tātad viens redakcionāls precizējums ir 4. pantā, par ko arī deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — nav, atturas — 2. Likums pieņemts.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Eiropas enerģētikas hartas nolīgumu"", pirmais lasījums. Un arī ir alternatīvais likumprojekts "Par Enerģētikas hartas protokolu par energo efektivitāti un ar to saistītajiem vides aizsardzības aspektiem"". Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka. Lūdzu!

J.Sinka

(TB/LNNK). Dāmas un kungi! Te ir nepieciešams mazs paskaidrojums , kāpēc mums ir divi likumprojekti. Mēs tiešām strādājām ar šo alternatīvo likumprojektu, jo šo hartu jau ratificēja 1995. gadā. Par jaunu tā nebūtu ratificējama, un te ir tikai šis protokols, kas toreiz netika ievērots. Protokols par energoefektivitāti un ar to saistītajiem vides aizsardzības aspektiem. Tā ka to mēs tikai skatām, un tas ir vienkārši papildinājums. Tā ka es lūgtu šo likumprojektu, dokumentu nr. 4519 uzskatīt par steidzamu, lūdzu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 1, atturas — 2. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

J.Sinka.

Paldies! Tāpat lūdzu tad to pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Tātad komisija ierosina pieņemt pirmajā lasījumā dokumentu nr. 4519, tas ir komisijas izvirzītais alternatīvais likumprojekts. Deputātiem iebildumu nav? Debatēs uzstāties nevēlas? Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu, un deputātus lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 1, atturas — 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Nu tad laipni lūdzu jūs pieņemt to otrajā un galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu pret likumprojekta izskatīšanu otrajā galīgajā lasījumā šodien nav? Tātad labojumu nav. Un lūdzu zvanu! Lūdzu balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — 1, atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākošais ir 81. dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem". Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka. Lūdzu!

J.Sinka

(TB/LNNK). Paldies! Dāmas un kungi! Mēs strādājam ar dokumentu nr. 4590. Ārlietu komisija ierosina šo likumprojektu uzskatīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu balsošanas režīmu un deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — nav, atturas — 3. Steidzamība pieņemta.

J.Sinka.

Paldies! Lūdzu pieņemt to pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti runāt debatēs nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu un deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 50, pret — nav, atturas — 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Ļoti pateicos. Lūdzu to pieņemt arī otrajā un galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu par likumprojekta izskatīšanu otrajā lasījumā šodien nav? Ir divi redakcionāli precizējumi 2. un 3. pantā, par ko arī deputātiem nav iebildumu. Tātad lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu un lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — nav, atturas — nav. Likums pieņemts.

J.Sinka.

Paldies!

Sēdes vadītājs.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības līgumu par savstarpējo palīdzību muitas jautājumos". Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka. Lūdzu!

J.Sinka

(TB/LNNK). Dokuments nr. 4591. Komisija to ieteica atzīt par steidzamu, lai mēs savus robežjautājumus varam nokārtot.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti! Balsosim par steidzamību dotajam likumprojektam. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — nav, atturas — nav. Steidzamība pieņemta.

J.Sinka.

Paldies! Lūdzu pieņemt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu! Un balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — nav, attturas — 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Paldies! Ir redakcionāli precizējumi tikai 3. pantam, un komisija lūdz jūs pieņemt likumprojektu otrajā un galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti tam neiebilst. Lūdzu tātad balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā, ņemot vērā redakcionālu precizējumu 3. pantā. Lūdzu balsošanas režīmu un deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — nav, atturas — 2. Likums pieņemts.

J.Sinka.

Paldies, dāmas un kungi!

Sēdes vadītājs.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par nekustamā īpašuma tiesību atjaunošanu Latvijas Sarkanajam Krustam". Pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — Jānis Mauliņš, frakcija "Latvijai". Lūdzu!

J.Mauliņš

(TKL). Godātā Saeima! Ņemiet lūdzu dokumentu nr. 4474 un 4595a. Šajos dokumentos ir redzams likumprojekts "Par nekustamā īpašuma tiesību atjaunošanu Latvijas Sarkanajam Krustam". Tas jautājums ir ilgi pētīts, un vispirms, pirms mēs lemjam par pirmo lasījumu, izskatām desmit deputātu iesniegumu par to, ka vajadzētu šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Par steidzamību par vai pret deputāti runāt vēlas? Pēteris Apinis vēlas runāt jautājumā par steidzamību ar vēlmi pret. Lūdzu!

P.Apinis

(LC). Godātie kolēģi! Jautājums nav tik vienkāršs. Es jūs ļoti visus lūdzu atcerēties, ka, piemēram, bija Rīgas 4. slimnīca. Tā bija nopietna, normāla slimnīca, kura ilgi strādāja, mēs atdevām to Sarkanajam Krustam, un tagad vairs nav mums šīs slimnīcas. Sarkanais Krusts, bez šaubām, ir ļoti vajadzīga organizācija, tikai nav tik viennozīmīgi traktēt, kāds tas ir šobrīd. Pašreizējais Sarkanais Krusts lielākoties netiek galā ar savām funkcijām, pie tam es lūdzu visus atcerēties, ka Augstākās tiesas Senāts ir nolēmis, ka šī nav tā pati organizācija, kas pārmanto iepriekšējā Sarkanā Krusta tiesības un īpašumus. Tātad mēs, bez šaubām, varam šodien iet pret Augstākās tiesas Senāta lēmumu, mēs varam, bez šaubām, mēģināt pierādīt, ka pašreizējais Sarkanais Krusts veic visas tās pašas funkcijas un ir tiešs pārmantotājs tai organizācijai, kas bija 1939.,1940.gadā, un veic ļoti daudzas un ļoti labas lietas. Es ceru, ka Sinkas kungs varēs pastāstīt, ko domā ārzemju latvieši par pašreizējā Sarkanā Krusta darbību un par pārmantojamību. Es ļoti lūdzu nesasteigt šo jautājumu. Es neesmu pret Sarkano Krustu, bet nesasteigsim šo jautājumu, skatīsim to mierīgi. Juridiskā komisija arī nebūt nav nolēmusi, ka šodien ir jāsteidzina šis jautājums, tā ir dažu deputātu vēlme, es ļoti lūdzu šoreiz balsot pret.

Sēdes vadītājs.

Par vēlas runāt Modris Lujāns, Tautas saskaņas partijas frakcijas deputāts.

M.Lujāns

(TSP). Cienījamie kolēģi! Man izbrīnu rada tautieša Aristida Lamberga satraukums. Arī laikam jauns ārsts parādījies vai taisās iestāties pēc vēlēšanām ārstu mafijā. Cienījamie kolēģi, šeit ir nopietns jautājums, kādēļ arī ir visu laiku šī pretī stāvēšana Sarkanajam Krustam. Tā ir sava veida sabiedriska organizācija, kura savā laikā un arī tagad patstāvīgi sniedz maznodrošinātiem iedzīvotājiem lielu palīdzību. Un šī ir tā sava veida ārstu lobiju attieksme pret šo struktūru. Patiešām es saprotu, Apiņa kungs, konkurence jau vienmēr ir nepatīkama. Un mums jāatceras arī vēsturiskie momenti, Sarkanā Krusta īpašumi, kas ir vienmēr bijuši... Sarkanais Krusts ir vienmēr bijis slavens ar palīdzību Latvijas tautai. Tāpat arī mēs nevaram aizmirst to, ka nesen parlamentā, man liekas, tie paši cienījamie ārsti tikās ar Sarkanā Krusta starptautiskās federācijas priekšnieku šeit, Saeimā, un izteica solījumus. Bija, Apiņa kungs, tāda tikšanās? Un tagad, atvainojiet, maina savu viedokli, jo, protams, konkurence ir neizdevīga. Tādēļ es aicinātu atbalstīt steidzamību, nodošanu komisijā, komisijā izskatīt, un lai šis kauna traips, vismaz 6.Saeimas laikā, tiktu atrisināts. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs.

Argumenti ir izskanējuši, pieņemsim lēmumu balsojot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 31, pret — 13, atturas — 17. Likumprojekts par steidzamu ir atzīts.

J.Mauliņš

(TKL) . Tad lūdzu Saeimu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs pieteikušies nav. Godātie deputāti, neviens nav pieteicies. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Deputātus lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 42, pret — 11, atturas — 7. Dotais likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā. Lūdzu termiņus otrajam, galīgajam lasījumam.

J.Mauliņš

. Paldies! Otrā lasījuma priekšlikumu iesniegšanas termiņu varētu noteikt — 21.oktobris un izskatīšanas termiņu — 22.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Ir Leopoldam Ozoliņam citi priekšlikumi par priekšlikumu iesniegšanas termiņu? Tad lūdzu balsošanas ierīces likt mierā. Citi priekšlikumi ir? Lūdzu, no tribīnes! Sinkas kungs ierosina termiņu — 2.novembris.

Es atvainojos, godātie deputāti, koncentrēsimies, lūdzu, darbam. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21.oktobris. Iebildumu nav. Izskatīšanas termiņš sēdē, tālākais datums tiek piedāvāts — 2.novembris, tuvākais — 22.oktobris. Godātie deputāti, deputāti runā no tribīnes! Es diemžēl nevaru no šī trokšņa dzirdēt, ka kāds sauc par kādu termiņu. Juris Sinka, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija.

J.Sinka

(TB/LNNK). Es, atvainojos priekšsēža kungam, ka es no vietas runāju, un tādēļ radies pārpratums, kad es minēju 2.novembri, tas ir priekšlikumiem, lūdzu to datumu.

Sēdes vadītājs.

Godātie deputāti, lemsim par šiem priekšlikumiem balsojot. Tātad ir priekšlikums, kuru izteica atbildīgās komisijas vārdā Jānis Mauliņš, priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21.oktobris. Juris Sinka ierosina — 2.novembri. Balsojam tālāko datumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Lūdzu balsosim priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Lūdzu rezultātu! Par — 36, pret — 23, atturas — 11. Šis priekšlikums ir pieņemts, bet, Mauliņa kungs, viss, kas ir saistīts ar šī likumprojekta izskatīšanu... Kādi ir priekšlikumi par izskatīšanu? Kad mēs izskatām to sēdē?

J.Mauliņš

(TKL). Tādā gadījumā man ir priekšlikums izskatīt šo likumprojektu 2.novembrī.

Sēdes vadītājs.

Godātie deputāti, es saprotu, ka šobrīd mēs vienkārši manipulējam ar datumiem. Vēlas runāt Ilga Kreituse. Lūdzu! Viņai varbūt ir citi priekšlikumi.

I.Kreituse

(DP, KDS, LZP). Jā, man ir citi priekšlikumi, jo šis likumprojekts nav pieņemams bez ekonomiskā pamatojuma, cik izmaksās šīs slimnīcas jauna atvēršana, jo jūs ļoti labi zināt, ka tie korpusi stāv tukši, auksti un izdemolēti. Es gribētu, lai 7.Saeima mierīgi apsver budžeta iespējas, cik ir šīs naudas, vai tā vispār ir, kas tur strādās, kā nodrošinās slimniekus ar to, lai viņus patiešām ārstētu, un tāpēc šis jautājums ir izskatāms 7.Saeimā, un man nav klāt kalendāra, es ierosinātu kādā trešajā sēdē 7.Saeimā, jo šobrīd viss, ko šeit sauc no vietas, es saprotu Universitātes lobismu, bet nevajag šo strīdu starp divām augstskolām atkal ienest Saeimā uz cita jautājuma rēķina. Kolēģi, tie ir jāatrisina citur, citā vietā un citā veidā, bet, tā kā tas prasa ļoti lielus līdzekļus, es negribētu, lai Latvijas Universitātes budžetā rastos jaunas problēmas uz citu fakultāšu rēķina.

Sēdes vadītājs.

Godātie deputāti, es vairāk nevienam vārdu pašreiz nedodu, jo mēs neapspriežam šobrīd lietu pēc būtības, ir viens priekšlikums par datumu, kad izskatāms sēdē. Atbilstoši Kārtības rullim likumprojekts ir atzīts par steidzamu, un deputātiem ir jānosaka datums, kad var izskatīt sēdē. Viens šis datums ir ierosināts — 2.novembris, ja tas tiks noraidīts, tad automātiski tas aizies tajā kompetencē, kas skar 7.Saeimu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Deputātus lūdzu balsot par priekšlikumu, ko izteica atbildīgās komisijas referents, — 2.novembris. Lūdzu rezultātu! Par — 25, pret — 21, atturas — 17. Tātad šis priekšlikums nav pieņemts, un ar to automātiski šis likumprojekts pāriet 7.Saeimas kompetencē.

J.Mauliņš

. Paldies par balsojumu!

Sēdes vadītājs.

Izskatām nākamo darba kārtības jautājumu, tas ir 84. — likumprojekts "Par Augstākās padomes 1993.gada 28.aprīļa lēmuma "Par Liepājas Pedagoģiskās augstskolas Satversmes apstiprināšanu" atzīšanu par spēku zaudējušu" . Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — Dzintars Ābiķis, pie frakcijām nepiederošs deputāts.

Dz.Ābiķis

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Cienījamie kolēģi! Ņemot vērā, ka tas ir tīri tehniskas dabas jautājums, šoreiz es arī aicinu atbalstīt steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Deputāti par vai pret steidzamību runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — nav, atturas — nav. Steidzamība ir pieņemta.

Dz.Ābiķis

. Cienījamie kolēģi! Šobrīd Augstskolu likums paredz, ja augstskola nav universitāte, tad tās satversmi un grozījumus pieņem augstskolas koleģiālās vadības institūcija un pēc Izglītības un zinātnes ministrijas ieteikuma apstiprina Ministru kabinets, nevis kā agrāk — to darīja Augstākā padome. Tāpēc arī loģiski, ka ir jāatzīst Augstākās padomes lēmums par Liepājas pedagoģiskās augstskolas Satversmes apstiprināšanu par spēku zaudējušu, es aicinu balsot.

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — nav, atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Dz.Ābiķis

. Komisija aicina nobalsot šodien arī otrajā lasījumā un pieņemt likumu galīgi.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu par likumprojekta izskatīšanu šodien otrajā lasījumā nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim doto likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 1, atturas — 2. Likums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Par Augstākās padomes 1992.gada 18.jūnija lēmuma "Par Latvijas Mūzikas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu" atzīšanu par spēku zaudējušu" . Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — Dzintars Ābiķis. Lūdzu!

Dz.Ābiķis

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Šis jautājums ir pilnīgi identisks iepriekšējam, tāpēc es aicinu atbalstīt steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 1, atturas — 3. Steidzamība pieņemta.

Dz.Ābiķis.

Cienījamie kolēģi! Es aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Līdzīgi kā par Liepājas Pedagoģisko augstskolu es aicinu arī šo likumprojektu šodien pieņemt galīgā variantā — otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti tam neiebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 1, atturas — 2. Likums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījums likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību"". Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — Kārlis Leiškalns, frakcija "Latvijas ceļš". Lūdzu!

K.Leiškalns

(LC). Augsti godātais sēdes vadītāja kungs! Cienījamās dāmas, godātie kungi! Darba dokuments nr.4380 "Grozījums likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību"". Šeit ir tikai tehniski labojumi, un tāpēc komisija lūdz atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti par un pret steidzamību runāt nevēlas. Lūdzu zvanu!

Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 48, kas ir nepietiekami, lai pieņemtu lēmumu.

Godātie deputāti! Lūdzu mobilizēties un balsot. Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu un deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — 1, atturas — 3. Pieņemts.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Aicinu nobalsot attiecīgo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs uzstāties nevēlas. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu, un deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 2, atturas — 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

K.Leiškalns.

Augsti godātais sēdes vadītāj! Augsti godātie deputāti! Tā kā šeit ir runa tikai un vienīgi par dažiem sīkiem tehniskiem labojumiem, komisijas vārdā lūdzu jūs atbalstīt šo likumprojektu uzreiz otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem nav iebildumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 2, atturas — 2. Likums pieņemts.

K.Leiškalns.

Paldies!

Sēdes vadītājs.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par Augstākās padomes 1992.gada 10.marta lēmuma "Par Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu" atzīšanu par spēku zaudējušu". Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — Dzintars Ābiķis. Lūdzu!

Dz.Ābiķis

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Cienījamie kolēģi! Gluži tāpat, kā mēs izlēmām jautājumu par iepriekšējām augstskolām — par Liepājas Pedagoģisko augtsksolu un Latvijas Mūzikas akadēmiju, arī šis ir precīzi tāds pats gadījums. Tāpēc es aicinu atbalstīt steidzamību!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Godātie deputāti! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 1, atturas — nav. Steidzamība pieņemta.

Dz.Ābiķis.

Es aicinu balsot pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsot deputātus. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — nav, atturas — 3. Likumprojekts pirmajā lasījumā... Es atvainojos, tas bija pirmais lasījums? Pirmajā lasījumā pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Cienījamie kolēģi! Es aicinu nobalsot šodien arī galīgajā, otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti pret to neiebilst. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 1, atturas — 1. Likums pieņemts.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par Augstākās padomes 1993.gada 28.aprīļa lēmuma "Par Latvijas Policijas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu" atzīšanu par spēku zaudējušu". Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — Dzintars Ābiķis. Lūdzu!

Dz.Ābiķis

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Cienījamie kolēģi! Tāpat kā iepriekšējā gadījumā es aicinu arī šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu balsošanas režīmu un deputātus lūdzu balsot. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — nav, atturas — 1. Steidzamība pieņemta.

Dz.Ābiķis.

Cienījamie kolēģi! Es aicinu balsot pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — nav, atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Cienījamie kolēģi! Es aicinu nobalsot arī otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Ir iebildumi Leopoldam Ozoliņam. Lūdzu! Leopolds Ozoliņš, pie frakcijām nepiederošs deputāts.

L.Ozoliņš

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Cienījamo Prezidij! Cienījamie kolēģi! Es vispār protestēju pret tādu stilu. Īpaši vakar mēs nobalsojām, ka šodien nebūs sēde. Šodien sēde tomēr notiek. Otrreiz balsojām. Pirmo reizi nobalsojām, ka nebūs.

Sēdes vadītājs.

Ozoliņa kungs, es lūdzu jūs runāt par lietu!

L.Ozoliņš.

Es runāju par lietu. Es protestēju pret šādu sistēmu, kāda notiek pašreiz, kad visus likumprojektus pasludina par steidzamiem, visi nobalso, turklāt mēs nupat skatījāmies grozījumu likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību".

Sēdes vadītājs.

Ozoliņa kungs, jūs esat pieteicies runāt debatēs. Es lūdzu jūs runāt par lietu!

L.Ozoliņš.

Es neatbalstu šāda veida steidzamību. Es balsošu pret steidzamību nākošajā reizē. Es uzskatu, ka šāda kārtība nav pieņemama, ka, piemēram, tajā likumā, par ko es gribēju runāt, mani nepieņēma šeit. Es biju nospiedis pogu, lai izslēgtu 3.pantu no likumprojekta "Grozījumi likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību"" vispār, 3.pants nekur nav minēts, kas tas par pantu, par ko mēs nobalsojām. Iznāks tāpat, kā Grūtups varēja teikt, ka viņš nekā nezina par 3 miljonu zaudējumu. Tā mūs te apšmauc visus, un tie ir tādi triki...

Sēdes vadītājs.

Ozoliņa kungs! Es ļoti lūdzu runāt par lietu, es varu liegt jums vārdu.

L.Ozoliņš.

Es iepriekš pieteicu savu runu, un mani nepieņēma.

Sēdes vadītājs.

Vēl vēlas runāt par šo jautājumu Indulis Bērziņš, frakcijas "Latvijas ceļš" deputāts. Lūdzu!

I.Bērziņš

(LC). Cienījamie kolēģi! Cienījamais Ozoliņa kungs un, iespējams, cienījamais Valdmaņa kungs! Es tomēr lūgtu, jo Valdmaņa kungs arī nāk bieži runāt par šiem jautājumiem, es tomēr jums lūgtu iedziļināties šeit būtībā. Šis ir tieši tāds pats jautājums, kādi ir bijuši iepriekšējie. Un tāpēc vienkārši šobrīd "nogriezt" un nepieņemt otrajā lasījumā šo likumprojektu būtu vienkārši muļķīgi. Ozoliņa kungs, es jums piekrītu, ja gadījumā ir situācija un ja jūs spiediet šeit pogu, jā, (deputāts L.Ozoliņš no zāles: "Nav vispār teksts par 3.pantu, nav teksta.") Jūs domājat par pašreizējo?

Sēdes vadītājs.

Bērziņa kungs, lūdzu nerisiniet sarunas ar zāli!

I.Bērziņš.

Es aicinu neiebilst pret šī konkrētā likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Paldies, Ozoliņa kungs, tikai to es no jums gribēju.

Sēdes vadītājs.

Debates beidzam. Deputātiem iebildumu par likumprojekta izskatīšanu šodien otrajā lasījumā nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — nav, atturas — 4. Likums pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Paldies kolēģiem par izpratni!

Sēdes vadītājs.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Vērtspapīru tirgus komisiju"" , pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — Pēteris Apinis, frakcija "Latvijas ceļš".

P.Apinis

(LC). Godātie kolēģi! Iesniegtais likumprojekts ir tikai redakcionālas dabas grozījumi, kas tikai uzlabo Vērtspapīru komisijas darbu. Es aicinu kolēģus nobalsot un atzīt šo likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītājs.

Deputāti par vai pret steidzamību runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 50, pret — 4, atturas — nav. Steidzamība pieņemta.

P.Apinis.

Godātie kolēģi! Es aicinu jūs nobalsot par šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Deputātus lūdzu balsot par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 2, atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

P.Apinis.

Godātie kolēģi! Tā kā šie labojumi ir tikai redakcionālas dabas un visiem ir bijuši pieejami, es lūdzu nobalsot arī otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem pret to iebildumu nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Lūdzu, deputāti, balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 2, atturas — nav. Likums pieņemts.

P.Apinis.

Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju"" , pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā Pēteris Apinis. Lūdzu!

P.Apinis

(LC). Godātie kolēģi! Likumprojekts "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju" ir redakcionālas dabas labojumi, kurus mēs ļoti lūdzam atzīt par steidzamiem.

Sēdes vadītājs.

Deputāti par un pret steidzamību runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 1, atturas — 1. Steidzamība pieņemta.

P.Apinis.

Godātie kolēģi! Es aicinu nobalsot par likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Godātie deputāti! Man ir jāatklāj debates par šo jautājumu, jo ir pieteicies Leopolds Ozoliņš — pie frakcijām nepiederošs deputāts.

L.Ozoliņš

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Cienījamie kolēģi! Jūs atceraties, kā mums iešmugulē dažādus labojumus un grozījumus 81.panta kārtībā. Jūs taču atceraties, pēc tam pēkšņi cienījamais Zemnieku savienības priekšsēdis ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs atklāja, ka neizdodas 8 miljonus nokārtot savai firmiņai, ka tur ir bijušas kļūdas un ka tur ir kaut kā pretlikumīgi šis likums pieņemts, un prokuratūra paziņo, ka tas likumam neatbilst un tā tālāk. Šodien mēs speciāli sasaucām sēdi, atkal pēkšņi, pēc iepriekšējās, kā saka, vienošanās, ļoti vienbalsīgi nobalsojām. Visi šie punkti ir steidzami, steidzami, steidzami. Tā mēs steidzamies, un mums būs atkal kauns kādreiz klausīties Panteļējeva kungu, kurš apsolīja, ka viņš atradīs trīs miljonu zagļus. Un diemžēl paši pieņēmuši tādu likumu, ka visiem advokātiem...

Sēdes vadītājs.

Ozoliņa kungs, es jūs aicinu runāt par lietu!

L.Ozoliņš.

Es runāju par lietu. Atkal nav dokumentu šeit, un mēs neredzam, ko mēs slēdzam ārā un ko mēs pieņemam. Es lūdzu ziņotāju paskaidrot vismaz divas trīs minūtes, par ko mēs balsojam. Es negribu šeit būt par aunu, kas pārējiem būtu izdevīgi, jo viņi zina, par ko viņi balso. Es, piemēram, nezinu, par ko es balsoju, jo man nebija laika sagatavoties. Vakar vakarā vēlu beidzām, šorīt no rīta sākam. Tas arī ir tas paņēmiens — nogurdināt un, kā saka, "apčakarēt" deputātus. Un nākošajā Saeimā ļoti lūdzu — uzmanieties! Lūdzu, paskaidrojiet man, es pieprasu, paskaidrojiet, par ko es balsoju. Es gribu zināt.

Sēdes vadītājs.

Par aunu jums neviens neliek būt, Ozoliņa kungs. Vairāk debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu, komisijas vārdā — Pēteris Apinis.

P.Apinis

(LC). Ozoliņa kungs, tā kā mēs abi esam no vienas "šlakas", mēs abi zinām, ka mēs varam strādāt arī 24 stundas. Un visa Latvija zina, ka jūs strādājat arī pa naktīm, ļoti veiksmīgi oporējot. Tā ka jums bija laiks iemācīties visu to, kas šeit bija, un izlasīt visus likumprojektus. Es tomēr kolēģus aicinu balsot par šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Godātie deputāti, balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 1, atturas — 6. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

P.Apinis.

Tā kā Ozoliņa kungs nebija paspējis iepazīties ar šo likumprojektu un es tātad neesmu tiesīgs aicināt visus tūlīt nobalsot otrajā lasījumā, es aicinu iesniegt savus priekšlikumus, Ozoliņa kungs, līdz 19. oktobrim un izskatīt otrajā lasījumā 22. oktobrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti vēlas iebilst pret šo jautājumu jeb Modrim Lujānam ir citi priekšlikumi — Tautas saskaņas partijas frakcijas deputāts.

M.Lujāns

(TSP). Cienījamie kolēģi, priekšlikumu iesniegšanas termiņi, tā kā Apiņa kungam un Sinkas kungam patika ar Sarkano Krustu, 2. novembris, un izskatīšanu atstāsim 7. Saeimai.

Sēdes vadītājs.

Kārlim Čerānam arī ir priekšlikumi. Godātie deputāti, lūdzu, jūs pat nedzirdat, ko es piesaku, Apiņa kungs... Kārlim Čerānam ir vārds pašreiz.

K.Čerāns

(TKL). Augsti godātie deputāti! Man ir kompromisa priekšlikums — iesniegt priekšlikumus līdz 20. oktobrim un izskatīt 22. oktobrī. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Vairāk priekšlikumu nav. Tātad izskatīsim priekšlikumu iesniegšanu saistībā ar datumiem. Tātad atbilstoši Kārtības rullim tālākais, kas tika ierosināts no Modra Lujāna puses, ir 2. novembris un atstāt šo jautājumu uz nākošās Saeimas izlemšanu. Godātie deputāti, paudīsim savu attieksmi pret šo priekšlikumu balsojot. Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu, un balsosim, lūdzu! Lūdzu rezultātu! Par — 18, pret — 37, atturas — 13. Modra Lujāna priekšlikums netiek atbalstīts.

Tālāk, godātie deputāti, tātad ir vairāki priekšlikumi par to, līdz kuram datumam būtu jāiesniedz šie priekšlikumi... Tātad tiek atbalstīts Čerāna kunga priekšlikums — 20. oktobris. Deputāti neiebilst, un izskatām 22. oktobrī. Arī pret to nav iebildumu.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par Augstākās padomes Prezidija 1991. gada 10. oktobra lēmuma "Par Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu darbinieku formas tērpu un atšķirības zīmju aprakstu" atzīšanu par spēku zaudējušu". Pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — Kārlis Druva. Lūdzu!

K.Druva

(LZS). Augsti godātie deputāti! Šis jautājums šobrīd tiek risināts ar Ministru kabineta noteikumiem. Tādēļ lūdzu atbalstīt komisijas lēmumu un pasludināt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Par vai pret steidzamību deputāti runāt nevēlas? Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu, un balsosim par steidzamību dotajam likumprojektam. Lūdzu rezultātu. Par — 63, pret — 2, atturas — 1. Steidzamība ir pieņemta.

K.J.Druva.

Cienījamie kolēģi, es tagad lūdzu jūsu atbalstu nobalsot to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — nav, atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

K.J.Druva.

Augsti godātie deputāti! Ja nevienam nav iebildumu, es lūgtu jūs arī nobalsot otrajā, pēdējā, galējā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem nav iebildumu. Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu, un balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 1, atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Par Latvijas Republikas un Ziemeļvalstu Vides finansu korporācijas (NEFCO) līgumu par NEFCO juridisko statusu Latvijā", p irmais lasījums. Komisija ierosina atzīt par steidzamu. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka, "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas deputāts.

J.Sinka

(TB/LNNK). Paldies. Strādājam ar dokumentu nr. 4664. Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu un lūdz to pieņemt par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Godātie deputāti! Balsosim vispirms par šī likuma atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu un balsošanas režīmu un lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 46, pret — 2, atturas — 1. 49 deputāti balso. Tas ir nepietiekami.

Lūdzu mobilizēsimies darbam! Atkārtot zvanu! Atkārtotu balsošanas režīmu un deputātus piedalīties balsojumā. Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — 2, atturas — 1. Steidzamība pieņemta.

J.Sinka.

Paldies, dāmas un kungi! Lūdzu pieņemt to pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 1, atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Sinka.

Tikai šeit ir viens redakcionāls precizējums 3. pantam. Komisija lūdz jūs pieņemt arī otrajā, un galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti pret to neiebilst. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā, ņemot vērā redakcionālo precizējumu 3. pantā. Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret — 2, atturas — 1. Likums pieņemts.

J.Sinka.

Paldies, dāmas un kungi!

Sēdes vadītājs.

Nākošais dienas kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"". Pirmais lasījums. Komisija ierosina to atzīt par steidzamu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — Aristids Lambergs. Lūdzu!

A.Lambergs

(DP, KDS, LZP). Cienītais Prezidij, godātie kolēģi! Mēs strādājam ar dokumentu nr. 4620. Komisija šo likumprojektu ir atbalstījusi un lūdz to atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu... Runāt deputāti par steidzamību nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsosim par dotā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 1, atturas — 3. Steidzamība pieņemta.

A.Lambergs.

Šis likumprojekts neskar nodokļu likmes, bet gan piedāvātās likuma maiņas regulē nodokļu iekasēšanu likvidācijas jeb reorganizācijas gadījumā, kā arī sakārto jautājumu par nodokļu parādu iekasēšanu un citus līdzīgus jautājumus. Lūdzam nobalsot par šo pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Godātie deputāti! Pirms mēs to darām, man ir jādod vārds Gundaram Valdmanim, kurš ir pieteicies runāt, kā lieta virzāma tālāk.

G.Valdmanis

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Prezidij, Sadarbības padome, kolēģi Saeimā! Apzināsimies, ko mēs darām. 138 lēmumi trijās dienās. Katram savi simt panti un ar steidzamību. Mēs zinām sekas. Godmaņa laikā... Godmaņa termiņa beigās izņēma veselu nodaļu no Kriminālkodeksa, un pēc tam pašatļautība ar valsts mantu. Mēs šeit lemjam par nodokļiem. Mēs šeit lemjam par zemesgrāmatām. Mēs šeit lemjam par privatizāciju. Mēs šeit lemjam par visu kaut ko. Ar zibens ātrumu. Kur ir mūsu atbildības sajūta? Vai tad patiešām šos jautājumus nevajadzēja mierīgi, lēnām apskatīt? Nē, mums šeit ir sagatavoti likumi, kur, bez šaubām, ir katrā trešajā likumā kaut kas ielikts, kaut kāds āķis, lai mūs pataisītu par muļķiem, un tā, lai tautu varētu apzagt vēl labāk un tīrāk, nekā tā tiek tagad apzagta. Mēs to zinām, bet atrast viņu nevar, jo ir sešu collu liela kaudze, un mēs skrienam cauri ar steidzamību. Ar vienu lasījumu nepietiek. Bet ar steidzamību mēs visas šitās lietas pataisām... iedodam tām likuma spēku. Interesanti, ka šeit ir žurnālisti, šeit ir televīzijas kameras, un neviens nerunā par šito farsu. Šeit Sadarbības padome ir sagatavojusi dokumentus, mums tos liek priekšā, lielākā daļa, apskatieties, lūdzu, televīzijas kamerās, lielākā daļa cilvēku lasa avīzes, ne papīrus viņu priekšā, un ar steidzamību dzen vēl vienu naglu tautai kapā. Kāpēc mums tā ir jārīkojas?

Sēdes vadītājs.

Vai jūs nevarētu formulēt savu domu par to, kā lieta tālāk virzāma?

G.Valdmanis

. Vai to nevarētu... Es domāju, ka nevajag pieņemt nevienu lēmumu vairs par steidzamību, un ņemsim lēnām un prātīgi, pat ja mums ir jāsēž šeit līdz 3. novembrim. Bet nevar šitā te rīkoties. Es domāju, ka lieta būtu jāvirza tā, ka vajadzētu pasludināt desmit minūtes brīvlaiku, kura laikā sanāk Sadarbības padome, kura laikā sanāk Frakciju padome, un mēs nolemjam, kuri desmit likumi ir jāizskata, un izskatīsim tos kārtīgi. Nedarīsim šitos simttrīsdesmit astoņus reiz simt lēmumus ar ātrumu un steidzamību .... viens, divi, trīs... gatavs.

Sēdes vadītājs.

Godātais Valdmaņa kungs, par katru steidzamību par vai pret deputātiem ir tiesības runāt. Šobrīd mēs izskatām 93. dienas kārtības jautājumu — "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"". Jūs esat pieteicies runāt par to, kā lieta tālāk virzāma.

G.Valdmanis

. Es lūdzu, šitā to lietu tālāk virzīt nevar. Šeit vienkārši mēs tēlojam, ka mēs kaut ko lemjam. Mēs itin nekā nelemjam. Mēs tā kā Staļina laikā uzliekam tikai štempeli, un pat nevarētu tik ātri to štempeli uzlikt, kā mēs tagad darām. Tas neiet, draugi! Tas ir kauns mums, kauns tautai, un tas nekur labi nevar vest! Šī nav demokrātija, šis nav parlaments. Mēs šeit tos likumprojektus neapskatām, mēs tos vienkārši tempējam vienu pēc otra. Un vai mēs to neapzināmies? Tagad it kā jūs esat ievēlēti, tagad varētu būt pilnīgi bez atbildības rīcības, un tagad mēs šitā rīkosimies. Simt trīsdesmit astoņus likumus ar steidzamību trijās dienās, un mēs būsim kaut kādi varoņi. Nekādi varoņi mēs nebūsim.

Sēdes vadītājs.

Valdmaņa kungs, es vēlreiz lūdzu jūs dot savu formulējumu, un tik tiešām neaizkavējiet Saeimas darbu!

G.Valdmanis

. Es gribētu likt uz balsojumu to, ka mums būtu pārtraukums un ka nolemtu, ko mēs šeit darām ar tādu steidzamību. Ko mēs gribam šeit pierādīt? Vai mūsu tautai trūkst slikti likumi, ka mēs varam pieņemt labus likumus ar acīm ciet? Ka Saeima nav vajadzīga? Ka šeit pārrunāt likuma pantus nav vajadzīgs un apspriest nav vajadzīgs? Ka vajag tikai atnākt un štempēt, un štempēt. Un tad lai tautai būtu tās sekas. Uzņemsimies mūsu atbildību un neatļausim to. Lūdzu nobalsosim par pārtraukumu un lūgsim, lai Prezidijs un Frakcijas padome sanāk kopā un nolemj, kā mēs varētu strādāt atbildīgi. Šitā ir bezatbildīga rīcība, kas tagad notiek.

Sēdes vadītājs.

Valdmaņa kungs ir iztērējis piecas minūtes, tā arī nenoformulējot, ko viņš grib panākt, jo Kārtības rullis... Valdmaņa kungs, es jums nedodu vārdu... Kārtības rullis nosaka procedūru, kā ir ierosināmi arī pārtraukumi Saeimas sēdēs. Lūdzu, kaut vismaz trīs gados būtu iepazinies ar to, kādā veidā tas ir darāms... Lūdzu turpinām izskatīt doto likumprojektu!

A.Lambergs

. Lūdzu nobalsot šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu, un balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 2, atturas — 4. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

A.J.Lambergs

. Lūdzu iesniegt priekšlikumus atbildīgajai komisijai līdz 20.oktobrim un likumprojektu izskatīt 22.oktobrī.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu pret šiem priekšlikumu termiņiem nav. Tie tiek pieņemti.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi Zemesgrāmatu likumā" , pirmais lasījums. Komisija ierosina atzīt to par steidzamu. Juridiskās komisijas vārdā — Juris Kaksītis, Demokrātiskās partijas "Saimnieks" frakcijas deputāts. Lūdzu!

J.Kaksītis

(DPS). Augsti godātais sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Šo likumprojektu ir izstrādājusi Juridiskā komisija sadarbībā ar Tieslietu ministrijas attiecīgajiem speciālistiem. Kā jūs redzat, šis likumprojekts Saeimas rīcībā jau ir kopš septembra vidus. Tā ir viena lieta.

Otra lieta. Šis likumprojekts faktiski pēc būtības neiejaucas un negroza Zemesgrāmatu likuma pamatprincipus, bet izstrādāts tikai jautājumā — papildināt likumu ar septīto nodaļu — "Datorizētā zemesgrāmata". Mums tā ir nepieciešama. Nepieciešama divu iemeslu dēļ: pirmkārt, lai Zemesgrāmatu likums būtu pēc iespējas precīzāks un oriģināli atrastos Zemesgrāmatu nodaļās, un tie netiktu izsniegti, bet šīs ziņas tikai datorizētā veidā tiktu izsniegtas klientiem, lai būtu noteikta izsniegšanas kārtība. Otrkārt. Lai ar šā likuma palīdzību būtu saskaņoti divi citi likumi. Proti, Zemesgrāmatu likums un Uzņēmuma reģistra likums. Pirms kāda laika tas bija darba kārtībā, šis jautājums, šī lieta iekļauta par grozījumiem Uzņēmumu reģistra likumā, un mēs to akceptējām. Šobrīd es lūdzu šo steidzamību no jums, jau iepriekš brīdinot, ka es nelūgšu šā likumprojekta pieņemšanu šodien galīgajā lasījumā. Tātad lūdzu Saeimu atbalstīt steidzamību šim likumprojektam!

Sēdes vadītājs.

Vispirms mums jālemj par steidzamību, par vai pret steidzamību. Kārlis Čerāns vēlas runāt par vai pret, Čerāna kungs! Čerāna kungs vēlas runāt pret steidzamību. Lūdzu!

K.Čerāns

(TKL). Augsti godātie deputāti! Es gribu aicināt jūs tomēr pievērst nopietnu uzmanību šim dokumentam, kas ir vismaz uz sešām lappusēm. Ir piedāvāta jauna Zemesgrāmatu likuma nodaļa. Ņemot vērā to likumu skaitu, kas tagad jau ir mums jāizskata šo tuvāko nedēļu laikā, es gribu aicināt kolēģus vienoties šajā Saeimā par šo likumprojektu konceptuāli, atbalstīt to pirmajā lasījumā, bet otrā un trešā lasījuma izskatīšanu atlikt uz nākamo Saeimu, jo pilnīgi skaidrs ir tas, ka ar šīs Saeimas darba beigām dzīve mūsu valstī nebeidzas un ir iespējams šo jautājumu izskatīt arī tālāk, bet es stipri baidos no tā, ka šeit sasteigtā veidā, pieņemot šo nopietno nodaļu Zemesgrāmtu likumā, ka šeit var notikt kaut kādas kļūdas, kuras pēc tam būs atkal jālabo grozījumu veidā. Jāsaka, tas ir ārkārtīgi nepatīkami ar šo praksi, ka likumiem tiek izskatīti grozījumi un pēc tam atkal šo grozījumu grozījumi. Es domāju, tas nebūtu pamatoti. Tāpēc es aicinu šo steidzamību neatbalstīt, skaidri apzinoties to, ka līdz ar to arī pirmais lasījums paliek pēdējais, kurā šī Saeima šo likumprojektu izskata. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Ilmārs Bišers, Demokrātiskās partijas "Saimnieks" frakcijas deputāts. Vēlas runāt par.

I.Bišers

(DPS). Es gribu ierosināt tomēr nobalsot par divu iemeslu pēc. Kā jau Kaksīša kungs norādīja, šis likums neko negroza pašreizējā zemesgrāmatu vešanā. Vienīgi papildina, ka parasts, veclaicīgs vešanas veids grāmatās tiek papildināts ar datorizētu uzskaiti.

Otrs iemesls, kāpēc. Man ļoti gribētos, lai to izskatītu šajā Saeimā, kurā vēl ir izcils datorzinību speciālists — Čerāna kungs, jo baidos, ka nākamajā Saeimā tāds var nebūt. Tieši es domāju, kamēr vēl ir iespējama viņa palīdzība, būtu ļoti lietderīgi šo likumu izskatīt.

Sēdes vadītājs.

Argumenti ir izskanējuši. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par steidzamību dotajam likumprojektam. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 2, atturas — 4. Steidzamība pieņemta.

J.Kaksītis

(DPS). Paldies, cienījamie kolēģi! Es jau, iepriekš runājot, runāju par šā likumprojekta būtību, es tikai gribēju vēl pateikt tiem, kuri teica par sasteigtību, es gribu teikt, ka varbūt steidzamība runā par zināmu sasteigtības formu, bet tas, ka tas nav sasteigti izstrādāts likumprojekts, tas gan ir fakts. Vairākus mēnešus speciālisti ir strādājuši, ir strādājuši ar ārzemju speciālistu piesaistīšanu. Es gribu teikt, ka šim likumprojektam, kuru atbalsta arī ārzemju speciālisti, lai šis projekts tiktu vēl pieņemts šajā Saeimā, ir svarīgi, lai piesaistītu līdzekļus, lai mēs tiešām mūsu zemesgrāmatas, to dokumenti manā skatījumā ir diezgan labā stāvoklī, salīdzinot ar daudzām citām uzskaitēm, lai tās vēl uzlabotos ar šo dokumentu uzskaiti un dokumentu pieejamība. Es lūdzu nobalsot par šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 63, pret — 1, atturas — 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

J.Kaksītis.

Es lūdzu iesniegt priekšlikumus uz otro lasījumu līdz 19.oktobrim un izskatīt 22.oktobrī.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu pret atbildīgās komisijas priekšlikumiem par 19. oktobri kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanu 22.oktobrī nav. Tiek pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Par Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību un pētījumu saimniecību "Vecauce"" . Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — Anna Seile, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas deputāte. Izskatām pirmajā lasījumā.

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr. 4636. Šajā dokumentā komisija lūdz atbalstīt steidzamību šim likumprojektam. Es gribu paskaidrot, ka likumprojekts ir izstrādāts ļoti rūpīgi. To ir sagatavojusi darba grupa, kurā strādāja kopā Latvijas Lauksaimniecības universitātes speciālisti, pētījumu saimniecības "Vecauce" speciālisti un mūsu komisijas pārstāvji, piedaloties arī Izglītības un zinātnes komisijas priekšsēdētājam Dzintaram Ābiķim.

Pēc būtības šis likumprojekts atceļ Augstākās padomes lēmumu, kurš pieļāva šīs saimniecības privatizāciju. Tātad likumprojekta būtība ir noteikt, ka šis objekts ir neprivatizējama mācību un pētījumu saimniecība, kura ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārziņā. Tāpēc es lūdzu Saeimu balsot par šā likumprojekta steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Deputāti par vai pret runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta steidzamību. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — nav, atturas — 2. Steidzamība pieņemta.

A.Seile.

Cienījamie deputāti! Likumprojekta būtību es jau izklāstīju, tāpēc es lūdzu balsot par šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 60, pret — nav, atturas — 3. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

A.Seile.

Cienījamie deputāti! Tā kā likumprojekts ir ļoti detalizēti izstrādāts un tajā ir tikai trīs punkti un pārejas noteikumi, kuri paredz Augstākās padomes lēmuma atcelšanu, es lūdzu neizvirzīt nekādus papildu priekšlikumus un nobalsot par šo likumprojektu arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu pret to nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu otrajā, un galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret — nav, atturas — 2. Likums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Likums par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm" , pirmais lasījums. Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas vārdā... Ziņotāja nav.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Fizisko personu datu aizsardzības likums" . Pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — Jānis Mauliņš, frakcija "Latvijai". Lūdzu!

J.Mauliņš

(TKL). Godātā Saeima! Šis likumprojekts ir ar nr. 4484. Likumprojekts, protams, nesatur visu, kas tur būtu bijis jāieraksta, un arī šis tas ir labojams, bet Juridiskā komisija to konceptuāli atbalstīja un aicina nobalsot par to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 2, atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā. Lūdzu termiņus otrajam lasījumam.

J.Mauliņš.

Lūdzu noteikt termiņu otrajam lasījuma līdz 2.novembrim šajā gadā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem nav iebildumu pret šo termiņu. Pieņemts.

J.Mauliņš.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības jautājums nr. 98 — likumprojekts "Par Latvijas Republikas un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) sadarbības memorandu" . Pirmais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas deputāts.

J.Sinka

(TB/LNNK). Paldies! Dāmas un kungi! Mēs strādājam ar dokumentu nr. 4629. Komisija, starp citu, steidzamību neprasa. Tā kā lūdzu šo likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā. Tas attiecas uz UNESCO, un tur vēl varbūt kādi jautājumi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Deputātus lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 1, atturas — 4. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts. Lūdzu termiņus otrajam lasījumam.

J.Sinka.

Es ieteiktu, ja ir vēl kādi papildinājumi, līdz 21.oktobrim, citādi 29.oktobris, lūdzu, bet tā kā tas nav steidzams, man šķiet, ka nevajag minēt to datumu, bet nu katram gadījumam.

Sēdes vadītājs.

Mums pēc Kārtības ruļļa, Sinkas kungs, ir jānosaka. Tātad 29.oktobris. Es atvainojos! Es nedzirdu vienkārši. 21.oktobris. Iebildumu nav. Pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Par Madrides nolīguma par preču zīmju starptautisko reģistrāciju Madrides Protokolu" . Pirmais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — Juris Sinka!

J.Sinka

(TB/LNNK). Dokuments nr. 4630. (Zālē troksnis.)

Sēdes vadītājs.

Godātie deputāti! Netraucējiet, lūdzu, referentu!

J.Sinka.

Vai var dzirdēt? Labi. (No zāles izsaucieni.)

Sēdes vadītājs.

Sinkas kungs, tiem, kam vajag, tie dzirdēs! Tie, kam nevajag, tie arī neklausās! Lūdzu, runājiet!

J.Sinka.

Lūdzu šo likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Deputāti debatēs runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par dotā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — 1, atturas — 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts. Lūdzu termiņus otrajam lasījumam.

J.Sinka.

Tāpat 21.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu pret 21.oktobri kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu nav. Pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums... Jā, godātie deputāti! Ir pienācis starpbrīdis. Tātad pirms starpbrīža ir viens paziņojums. Godātie deputāti! Tieši šodien 37 gadi paliek mūsu kolēģim Normundam Pēterkopam. (Aplausi.) Sirsnīgi sveicam! (Aplausi.)

Es pasludinu pārtraukumu līdz pulksten 11.00.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 6.Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis .

Sēdes vadītājs.

Godātie kolēģi! Pārtraukumam paredzētais laiks beidzies. Reģistrēsimies kvorumam! Lūdzu rezultātu! Nepieciešamais kvorums ir. Izskatīsim Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu — likumprojektu "Grozījums likumā "Par vērtspapīriem"", kas mums ir iekļauts kā 146.darba kārtības jautājums, komisija lūdz izskatīt tūlīt pēc 114.darba kārtības punkta, tas ir, pēc likumprojekta "Pieaugušo izglītības likums". Vai kāds vēlas runāt par vai pret? Nevēlas. Vai varam vienoties, kolēģi, par šo lietu? Varam. Paldies. Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju"" , pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.4378, un jums būs patīkams pārsteigums. Komisija nelūdz šo likumprojektu izskatīt kā steidzamu, jo likumprojekts ir problemātisks. Tas paredz maksāšanas līdzekļu maiņu, privatizējot valsts un pašvaldību īpašumu objektus. Šis ir tas strīdīgais likumprojekts, kuru ir sagatavojis ekonomikas ministrs Strujevičs kungs, un šajā variantā tas ir iesniegts Saeimas komisijai. Saeimas komisija vairākkārt uz savām sēdēm aicināja gan Ekonomikas ministrijas, gan Finansu ministrijas pārstāvjus, lai paredzētu visas sekas, kādas šis likumprojekts ir radījis, un Ekonomikas ministrija Ministru kabineta uzdevumā ir sagatavojis, manuprāt, vērā ņemamus papildinājumus šim likumprojektam, bet tos varēs izskatīt tikai tad, kad mēs gatavosim likumprojektu otrajam lasījumam. Tāpēc es ierosinu šodien atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā un noteikt samērā vēlu termiņu šī likumprojekta izskatīšanai, lai to galējā lasījumā pieņemtu nākamā — 7.Saeima.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsojam likumprojekta pieņešanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 1, atturas — 2. Pieņemts. Lūdzu priekšlikumus par otro lasījumu.

A.Seile. Komisija lūdz iesniegt priekšlikumus līdz 2.novembrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 2.novembris? Nav. Paldies. Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondiem"", pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile. Lūdzu!

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Izskatām likumprojektu nr.4318. Šajā likumprojektā ir sakārtotas daudzas normas par īpašumu privatizācijas fondiem, ir vairāki papildinājumi, kur varētu izmantot privatizācijas fonda līdzekļus, bet, protams, šeit nav, manuprāt, un arī komisijas viedoklis ir tāds, pilnīgi izstrādāti visi varianti, kādos vajadzētu lietot privatizācijas fonda līdzekļus. Bez šaubām, ļoti atbalstāms ir tas, ka vairāk varētu šos līdzekļus ieguldīt uzņēmējsabiedrību darbības stimulēšanai, un tāpēc es aicinu šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 1, atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu.

A.Seile.

Komisija lūdz priekšlikumus iesniegt līdz 22.oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 22.oktobris? Iebildumu nav. Paldies! Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām"" , pirmais lasījums. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Godātie kolēģi deputāti! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Finansu ministriju, Sorosa fondu un Nevalstisko organizāciju centru ir izstrādājusi diezgan plašus grozījumus likumā "Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām". Šie grozījumi attiecas uz šo organizāciju dibināšanu, darbību, finansiālo darbību, darbības izbeigšanu, pārraudzību. Es aicinātu šos grozījumus atbalstīt šodien pirmajā lasījumā. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret— 1, atturas — 1. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu.

J.Lagzdiņš.

Godātie kolēģi! Tā kā šis likumprojekts otrajam lasījumam jāsagatavo ļoti nopietni, es aicinātu priekšlikumus iesniegt līdz 2.novembrim pulksten 10.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 2.novembris? Iebildumu nav. Paldies! Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Par nekustamā īpašuma (ēkas) Rīgā, Raunas ielā 64, nodošanu Latvijas invalīdu biedrībai" . Pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Jānis Mauliņš.

J.Mauliņš

(TKL). Godātā Saeima! Šeit man priekšā ir ļoti liela dokumentu kaudze, kas apliecina, ka šo īpašumu tiešām vajadzētu nokārtot Invalīdu biedrības labā. Un Juridiskā komisija šo priekšlikumu atbalsta un lūdz jūs, Saeimu, nobalsot par to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret — 1, atturas — 1. Pieņemts pirmajā lasījumā. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu.

J.Mauliņš.

Priekšlikumus otrajam lasījuma lūdzu iesniegt līdz 2.novembrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par Mauliņa kunga minēto termiņu — 2.novembris? Iebildumu nav. Paldies! Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījums likumā "Par zemes dzīlēm"" , pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Dokuments nr.3532. Šis iesniegtais likumprojekts mēģina regulēt to kārtību, kā ir saskaņojamas zemes īpašnieku intereses un dažādu ūdens ietaišu īpašnieku intereses, nosakot attiecības viņu starpā. Es uzskatu, ka arī šis likumprojekts ir problemātisks, tāpēc noteiksim tam vēlu iesniegumu izskatīšanas termiņu, un ir saņemti vairāki iebildumi no dažādām ministrijām par šādu likumprojekta apspriešanas kārtību, un tomēr es domāju, ka pirmajā lasījumā tas ir jāpieņem, jo šīs attiecības ir ļoti samilzušas, it sevišķi pilsētās, kur ūdens apgādes urbumi atrodas uz īpašnieku zemēm. Šeit ir jānosaka, jāregulē skaidras šīs attiecības. Tāpēc es lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 1, atturas — 2. Pieņemts pirmajā lasījumā. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu!

A.Seile.

Cienījamie deputāti! Acīmredzot likumprojekts būs jāpieņem 7.Saeimai, tāpēc līdz 29.oktobrim lūdzu iesniegt priekšlikumus.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 29.oktobris? Iebildumu nav. Paldies! Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījums likumā "Par valsts un pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"" , pirmais lasījums. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Normunds Pēterkops.

N.Pēterkops

(TB/LNNK). Izskatām dokumentu nr.4431 "Grozījums likumā "Par valsts un pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"". Šo likumprojektu ir sagatavojusi valdība. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija izskatīja un atbalsta šī likuma pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu arī deputātus atbalstīt šī likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 1, atturas — 1. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu.

N.Pēterkops.

Priekšlikumus iesniegt otrajam lasījumam līdz 21.oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 21.oktobris? Iebildumu nav. Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi Repatriācijas likumā" , pirmais lasījums. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Juris Vidiņš.

J.G.Vidiņš

(TB/LNNK). Cienījamie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbalstījusi Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Repatriācijas likumā", un es lūgtu arī Saeimu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 1, atturas — nav. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu.

J.G.Vidiņš.

Priekšlikumus lūdzu iesniegt līdz 21.oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 21.oktobris? Iebildumu nav. Paldies! Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā"" , pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Juris Kaksītis.

J.Kaksītis

(DPS). Augsti godātais sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Šis likumprojekts ir iesniegts par izmaiņām namīpašumu denacionalizācijas likumā par vairākiem pantiem, un es Juridiskās komisijas vārdā izsaku domu, kad šeit ir radusies arī viena neprecizitāte — otrajā priekšlikumā nav domāts 6.pants kopumā, bet gan 6.panta pirmā daļu izteikt šādā redakcijā, kādā liek priekšā, es atvainojos, 15.pants, 15.panta pirmā daļa. Tā mēs konstatējām arī komisijas sēdē. Tātad komisija atbalsta šī likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā, tajā pašā laikā otra komisija, kas bija kā otrā komisija, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, nav atbalstījusi. Likumprojekta būtība ir tāda, ka, pirmkārt, noteikt laiku, līdz kādam ir iesniedzamas sūdzības pretendentiem, otrkārt, noteikt laiku kādā vajadzētu pārņemt atgūtās mājas, kas ir seši mēneši, izņemot gadījumus, ja tas nav noticis pašvaldības vainas dēļ, un visbeidzot, trešais, ka, paejot šiem septiņiem gadiem, tas ir 15.pantā, nākamajos piecos gados izlikšana būtu tikai tad, ja ierāda dzīvojamo platību, es pasvītroju — citu, nevis līdzvērtīgu, kā ir noteikts šobrīd likumā pēc septiņu gadu termiņa paiešanas. Nu, respektīvi, tā ideja ir tāda, ka tiek pagarināts par pieciem gadiem vēl šis termiņš, kad nevar izlikt šajās mājās īrnieku bez citas dzīvojamās platības ierādīšanas. Analoģiski priekšlikumi ir arī jau vienā citā likumprojektā, kas ir pieņemts pirmajā lasījumā steidzamības kārtībā, kuru gan komisija vakardienas sēdē lūdza noņemt no izskatīšanas, bet tas nebija saistīts ar šo problēmu, bet ar problēmu, kas ir tā saucamā Baltvāciešu nama atdošana. Juridiskās komisijas vārdā aicinu pieņemt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 40, pret — 14, atturas — 6. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu.

J.Kaksītis.

Priekšlikumus lūdzu iesniegt līdz 21.oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 21.oktobris? Iebildumu nav. Esam vienojušies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem"" , pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas vārdā... Vai nav no Tautsaimniecības komisijas ziņotāja par 108. darba kārtības jautājumu? Anna Seile. Paldies, Seiles kundze, ka jūs atkal kādu izpestījāt!

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.4529. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir pieņēmusi lēmumu — šo likumprojektu noraidīt un neizskatīt tālāk, un tāpēc lūdzam šādu mūsu komisijas lēmumu atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Godātie kolēģi! Jūs dzirdējāt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas — slēdzienu šo likumprojektu noraidīt. Tomēr liekam to uz balsošanu. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 9, pret — 30, atturas — 11. Pirmajā lasījumā likumprojekts nav pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā" , pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Juris Kaksītis.

J.Kaksītis

(DPS). Augsti godātais sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija aicina pieņemt pirmajā lasījumā grozījumus Civilprocesa kodeksā. Šo likumprojektu ir iesniegusi valdība, un, kā jūs redzat tieslietu ministra parakstītajā anotācijā, tad grozījumi šajā likumā principā skar tos pantus, kas ir saistīti ar tiesvedības paātrināšanu un vienkāršošanu maksātnespējas lietu izskatīšanā. Un acīmredzot šīs lietas tiešām ir tik būtiskas, un tanī pat laikā to izskatīšana ieilgst, bet izskatīšanas ieilgšana ir saistīta arī ar uzņēmējdarbības traucēšanu, un tādēļ šāda likumprojekta vajadzība ir acīmredzama. Aicinu Juridiskās komisijas vārdā pieņemt to pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Debatēs deputāti pieteikušies nav. Tāpēc lūdzu zvanu. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 1, atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts. Kādi ir apsvērumi par otro lasījumu?

J.Kaksītis.

Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 22.oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumi par minēto termiņu — 22.oktobris? Iebildumu nav. Paldies, esam vienojušies.

Nākamais jautājums — likumprojekts "Par Preču zīmju līgumu (Līgums par preču zīmju reģistrācijas noteikumu harmonizāciju)" , pirmais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Juris Sinka.

J.Sinka

(TB/LNNK). Paldies! Dāmas un kungi! Strādājam ar dokumentu nr.4665. Ārlietu komisija apskatīja šo likumprojektu un ierosina to pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 1, atturas — 2. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu!

J.Sinka.

Ja otrais lasījums varētu notikt 21.oktobrī, būtu labi.

Sēdes vadītājs.

Tad priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21.datums.

J.Sinka.

Jā. Vai varētu agrāk, lai mēs varētu izskatīt 21.oktobrī?

Sēdes vadītājs.

Par maz. Piecas dienas vajag, Sinkas kungs. 21.oktobris. Piekrītam kolēģi! Piekrītam. Paldies!

Nākamais jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"" , pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Komisija, izskatījusi deputātu grupas iesniegto likumprojektu nr.4485, atrada par iespējamu izstrādāt alternatīvo likumprojektu. Un šī alternatīvā likumprojekta sagatavošanā piedalījās arī Juridiskā komisija. Alternatīvais likumprojekts ir ar nr.4681. Es aicinu jūs pirmajā lasījumā izskatīt alternatīvo likumprojektu!

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem nav iebildumu, ka mēs balsojam par likumprojektu, kura dokumenta nr.4681.? Nav iebildumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsojam par alternatīvā likumprojekta "Grozījums likumā "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"" pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 6, atturas — 1. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu!

A.Seile.

Nē, par pirmo. Mēs nobalsojām par alternatīvo. Tātad, ja mēs esam nobalsojuši par alternatīvā likumprojekta nr.4681 izskatīšanu pirmajā lasījumā, es lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 22.oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu? Nav. Esam vienojušies. Lujāna kungs, debatēs jūs zināt, es vismaz ceru, ka jūs zināt kārtību, kādā ir jāpiesakās. Un tad, kad debates ir beigušās, kad notiek balsošana, tad vairs nekāda pieteikšanās uz kaut kādām replikām nenotiek. Mēs vakar pieņēmām izmaiņas Kārtības rullī, piedodiet, aizvakar. Mēs vadāmies pēc tā Kārtības ruļļa, kas ir spēkā, Lujāna kungs.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Likums par prokuroru izdienas pensijām" , pirmais lasījums. Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāts Roberts Jurdžs.

R.Jurdžs

(TB/LNNK). Cienījamie kolēģi! Tātad strādājam ar dokumentu nr.4616. Šis likumprojekts ir līdzīgs likumiem par iekšlietu sistēmas darbinieku izdienas pensijām un arī par militārdienesta personu izdienas pensijām. Un daļēji arī līdzīgs Deputātu darbības nodrošinājuma likumam. Jo tas nosaka šajā kopējā valsts shēmā, pensiju shēmā, darba devēju pensijas. Es ierosinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Debatēs runās deputāte Ilga Kreituse. Lūdzu!

I.Kreituse

(DP, KDS, LZP). Augsti godātie deputāti! Jurdža kungs palika tik kluss, stādot priekšā šo likumprojektu, ka es tā lāgā pat nedzirdēju, ko viņš beigās aicināja. Balsot par vai pret. Bet, ja aicināja balsot par, tad man ir pirmais jautājums: Jurdža kungs, kā tas iet kopā ar Makarova kunga, kā viņš pats saka, Pensiju likuma ideoloģiju? Tas principā ir pretrunā ar šo ideoloģiju un ar tiem sludinājumiem par Pensiju likumu, kā tam ir jādarbojas valstī. Mēs jau uztaisījām vienu izņēmuma kategoriju — policijas darbiniekus. Tagad mēs taisām otru izņēmumu kategoriju — prokuratūras darbinieki. Kura būs nākamā?

Un man ir ļoti lielas aizdomas, ka nākamā kategorija nebūs skolotāji. Nebūt nē. Un kas ir ielikts šinī likumprojektā? Likumprojektā 50 gadu vecumā prokurors iet pensijā un saņem 75% no tā, ko viņš ir pelnījis, nevis no algas. Es atvainojos, vai tad prokurors 50 gadu vecumā ir sasniedzis jau to novecošanās un nolietošanās pakāpi, ka viņš ir jāsūta pensijā? Kā pierādīja vakardien Haritonova prāva, tad Sūnas kungs, kuram vecums ir cienījamāks nekā 50 gadi, bija tas prokurors, kas lietu varēja izvest līdz galam, lai stātos spēkā spriedums tāds, kā tam bija jāstājas.

Nākamais jautājums. Es te saprotu, ka tie, kas ir strādājuši prokuratūrā, ir ieinteresēti šajā likumā. Vidiņa kungs, ja jums ir pulkveža atraitnes slimība, tad nomierinieties un iedzeriet zāles vai izlasiet Juhanu Smūlu un saprotiet, pēc kā jūs pašlaik izskatāties.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, es aicinātu jūs vēlreiz pārdomāt, kad jūs balsojat par šo likumprojektu, kas šobrīd valstī ir svarīgāks — iedot naudu prokuratūrai, nodrošināt prokuratūru ar tehniskajiem līdzekļiem, lai tā varētu ātri un droši strādāt, darīt visu, lai tie cilvēki, kuriem ir pieredze 50 gadu vecumā pietiekami liela, lai paaugstinātu viņu algas un viņi paliktu strādāt prokuratūrā. Nevis lai izstrādātu šādu likumprojektu, ko es uzskatu par pazemojošu ārstiem un skolotājiem. Jo ar ko sliktāka ir skolotāja, kurai šodien ir jāstrādā līdz 57 gadu vecumam un pēc tam jāsaņem pensija 50, 60 lati, jo viņai tā aldziņa, redziet, tāda ir iznākusi valstī. Ar ko labāks ir šis cilvēks?

Otrs jautājums. Šeit nav norādītas kategorijas. Te ir norādīti gadi. 20 gadus prokuratūrā ir nostrādājuši arī tie cilvēki, un daļa no viņiem turpina strādāt, kuri veica tos uzdevumus, kurus viņiem deva arī citas struktūras, ne tikai Latvijas Republikas Prokuratūra. Jo Latvijas Republikas Prokuratūra, starp citu, 20 gadus nemaz neeksistē. Tāpēc šeit ir ļoti daudz pārdomu vērti jautājumi. Un, manuprāt, šis likumprojekts, kas rada kārtējo izņēmuma situāciju, ja pēc šī likumprojekta kāds noraida deputātu nodrošinājumu, tad jāsaka: kungi, jūs neesat konsekventi. Kurā brīdī jūs esat godīgi? Kurā brīdī jūs ievērojat šīs koncepcijas, šo ideoloģiju, ka ir vienota pensiju sistēma, nevis saraustīta pa gabaliem? Un saraustīta tādā veidā, kura kategorija nu liekas tuvāka un vajadzīgāka. Es domāju, ka šī nauda ir jāatdod algām, prokuratūras tehniskajai nodrošināšanai un strādāšanai. Un ja jau ir vienota koncepcija, tad ir vienota koncepcija.

Sēdes vadītājs.

Roberts Jurdžs.

R.Jurdžs

(TB/LNNK). Cienījamie kolēģi! Tiešām tas neizkrīt no šīs koncepcijas. Tas ietilpst sfērā — darba devēju pensijas. Un šajā gadījumā valsts ir darba devējs. Izdienas pensijas, Kreituses kundze, paskaidrošu, nozīmē kompensāciju par to, ka viņš nevar strādāt savā amatā līdz tai noteiktai pirmā līmeņa pensijas vecuma sasniegšanai. Un kā jūs atceraties, jūs visi balsojāt par to, ka ir militārpersonu izdienas pensija, un pēc šī likuma sanāk, ka 43 gados leitnants, ja viņš nevar paaugstināt savu šo pakāpi un nevar atrast darbu, viņš saņem šo izdienas pensiju līdz pensijas vecumam. Un 43 gados viņš saņem 80% no iepriekšējās darba algas. Tas jau ir nobalsots, un tur jau ir meklēti līdzekļi arī valsts budžetā. Tāpat arī ir ar iekšlietu sistēmas darbiniekiem.

Sakarā ar prokuroru izdienas pensiju es domāju, ka Prokuroru izdienas pensijas likums nemaksās dārgi valstij, jo prokurori var strādāt arī pāri šim vecumam, var strādāt arī vairāk nekā 60 gadiem pāri. Un tātad šis likums vienkārši paredz tos gadījumus, kad tiešām šis cilvēks, kas ir strādājis un pūlējies, aizstāvot valsti, aizstāvot likumu, viņš nonācis situācijā, ka viņš vairs turpmāk nevar strādāt par prokuroru, un šo laika periodu no tā brīža, kad viņš nevar strādāt, līdz tam vecumam, kad viņam pienākas valsts noteiktā pensija, viņam valsts maksā šo izdienas pensiju. Tā kā šis likums neizkrīt no šīs koncepcijas, no šīs ideoloģijas, Kreituses kundze. Un tātad es lūdzu arī atbalstīt ,un tātad, salīdzinot ar šiem likumiem gan militārpersonām, gan iekšlietu darbiniekiem un prokuroriem, deputātu nodrošinājuma likums ir desmit reizes vieglāks un mazāk izmaksā valstij. Tā ka es lūdzu atbalstīt šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs.

Uldis Veldre.

U.Veldre

(DP, KDS, LZP). Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Es arī tomēr domāju, ka likums "Par prokuroru izdienas pensijām" ir absurds, jo katrs prokurors ir ieguvis attiecīgu juridisko izglītību un ir spējīgs nopelnīt sev maizīti. Mēs zinām, ka prokuroriem nav mazas algas, un tagad atkal rodas "vienlīdzīgākie", kuri ir prokurori, un mēs tiešām varam pateikt par visām izlaupīšanas lietām, ka mūsu prokuratūra strādā zem katras kritikas. Mans priekšlikums būtu noraidīt šo likumu "Par prokuroru izdienas pensijām", jo nevar būt "vienlīdzīgi" un "vienlīdzīgāki", tas jau nu būtu jāsaprot juristiem un it sevišķi prokuroriem. Tā ka es aicinu balsot pret.

Sēdes vadītājs.

Andrejs Panteļējevs.

A.Panteļējevs

(LC). Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie klātesošie! Es gribu sākt ar to, ka gribu viennozīmīgi pateikt, ka atbalstu šo likumu. Un atbalstu to divu iemeslu dēļ. Pirmais iemesls ir tas, ka, ja mēs runājam par policistiem, prokuroriem vai citāda veida valsts ierēdņiem, ir divi veidi, kā nodrošināt viņu, teiksim, lojalitāti pret viņu profesiju un mazināt korupcijas iespējas. Viens, tas ir, mēģināt konkurēt algu ziņā ar privāto sektoru, es jums teikšu godīgi, ka principā nav iespējams nodrošināt konkurenci algu ziņā ar privāto sektoru, tad tā vietā tādas tradicionālas valstis kā Vācija vai citas valstis piedāvā kaut ko citu. Šim cilvēkam tiek piedāvāta zināmā mērā būtiskāka sociālās aizsardzības shēma, ietverot arī viņa vecumdienas. Tātad par to mazo algu vai par to mazāko algu šodien, kuru viņš saņem noteikti mazāku nekā atbilstoši jurists, strādājošais varbūt kādā komercfirmā, viņam vismaz valsts garantē nodrošinātākas vecumdienas. Tas ir punkts viens.

Punkts divi. Prokuratūrai vairāk nekā jebkurai institūcijai, vai, pareizāk sakot, līdzīgi kā jebkurai cita institūcijai, ir ļoti daudz nepieciešamas reformas. Prokuratūrā ir nepieciešama jaunu kadru piesaistīšan. Ticiet man, ka šo jaunu kadru piesaistīšana ir apgrūtināta ar to, ka vēl aizvien daudzi veci kadri varbūt tādi, kuri vairs pilnībā nevar veikt savus profesionālos pienākumus, turpina strādāt prokuratūrā tikai tāpēc, ka nevēlas aiziet pensijā pēc pašreizējās sistēmas, kāda funkcionē.

Ja mēs tomēr pieņemtu šo likumu, tādā gadījumā mēs atraisītu rokas, palīdzētu prokuratūrā rosināt reformas. Tas ir punkts viens. Un punkts divi, atkārtoju vēlreiz, mēģināt kaut kādā veidā kompensēt to nespēju konkurēt ar algām privātajā sektorā, kādas, protams, vēl ilgstoši saglabāsies valsts iestādēm, ieskaitot prokuratūru.

Sēdes vadītājs.

Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš

(pie frakcijām nepiederošs deputāts). Godātie kolēģi deputāti! Arī man būtu daži priekšlikumi, tāpat kā jums, prokuratūras darba uzlabošanai. Arī es pievienojos Ilgai Kreitusei, kura uzskata, ka jābūt vienotai valsts amatpersonu un valsts darbinieku pensionēšanas sistēmai. Neapšaubāmi, ir tādas profesijas, un prokurori ir viena no tām profesijām, kuri pirmkārt ir pelnījuši noteiktas sociālās garantijas. Es piekrītu Panteļējeva kungam un citiem runātājiem, arī referentam, ka mums pamazām, sākot ar tiesībaizsargājošajiem darbiniekiem, ir jāatbalsta šī valsts amatpersonu pensionēšanas sistēmas izveidošana. Es aicinu balsot par šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs.

Modris Lujāns.

M.Lujāns

(TSP). Cienījamie kolēģi! Es tieši vairāk šajā gadījumā griežos pie cienījamās preses, masas saziņu līdzekļu pārstāvjiem, kuri atrodas, iespējams, Saeimas kafejnīcā, arī "Vakara Ziņām", es aicinu ar rītdien "Vakara Ziņās" ierakstīt ar lieliem burtiem: "Kārīgie tēviņi no prokuratūras". Es domāju, ka mēs varam tad arī asociēt uz to, ka tādi kārīgi tēviņi, kas grib kaut kādas milzu pensijas, atvieglojumus. Un, ja jau ejam uz šo sistēmu, tad rakstīsim par visiem rindas kārtībā.

Šinī gadījumā, cienījamie kolēģi! Varbūt tā, ka šis likums ir pirmajā lasījumā, es neņemos spriest, varam jau to atbalstīt, man ir maza pārliecība, ka 6.Saeima šo likumu pieņems. Tādēļ man izbrīnu rada šīs garās diskusijas. Labāk būtu to atstājuši, lai 7. Saeima par to izlemj. Es aicinu pieņemt vienotu likumu tām grupām — valsts darbiniekiem, kuriem ir paaugstināta riska pakāpe un bīstamības pakāpe. Tur vajadzētu iekļaut arī prokurorus, tiesnešus, policistus, ugunsdzēsējus un vēl kaut ko. Tad būtu loģika, nevis pieņemt katru atsevišķās grupās. Citādi patiešām tas pārvēršas nedaudz pornografijā. Kā jau es savā laikā norādīju, ir nopietni jāpārdomā par visām grupām, kuras ir pakļautas zem Korupcijas likuma. Līdz ar to arī jarada viņu sociālās aizsardzības mehānisms.

Par prokuroriem? Nu es varu atklāti pateikt, kaut arī es it kā esmu viens no Saeimas "kārīgajiem tēviņiem", kā avīzes raksta, es nevaru līdz šai dienai ziedot kaut vai 5000 latus Jaunsudrabiņa kapam, ko varēja atļauties izdarīt viens no vadošajiem prokuratūras darbiniekiem. Tā ka, protams, arī viņu nabadzības līmenis ir diskutējams. Katram tas ir savādāks. Es ceru, ka varbūt mēs, cienījamie deputāti, ļoti kārīgie, varēsim samest naudu kādam kapa piemineklim kaut kur. Tādēļ būsim korekti! Es lūdzu cienījamos masu mediju pārstāvjus, kas noteikti ļoti aktīvi apspriež visas tēmas kafejnīcā, ierakstīt ar lieliem burtiem "par kārīgajiem tēviņiem no prokuratūras". Var sākt ar cienījamo Skrastiņa kungu, Šabanski un visus rindas kārtībā uzskaitīt.

Sēdes vadītājs.

Ilga Kreituse — otro reizi.

I.Kreituse

(DP, KDS, LZP). Augsti godātie kolēģi! Es gribētu, lai jūs kādreiz padomātu par to, ko jūs runājat un cik ļoti jūs pazemojat citus cilvēkus šajā valstī. Mazināt korupciju — tad iznāk, ka prokuratūra ir korumpēta, Panteļējeva kungs?

Otra lieta. Jaunus kadrus nevar piesaistīt tāpēc, ka vecie neatbrīvo vietas. Tad es gribu aicināt, lai tad visi sēž tur, kur var sēdēt. Kur ir kvalifikācija? Kur ir atestācija? Kur ir citas problēmas? Skolās ir tieši tas pats. Vecie skolotāji neiet projām tāpēc, ka viņiem nav no kā dzīvot. Lūdzu! Maksājiet viņiem, lai viņi atbrīvo vietas! Trūkst svešvalodu skolotāji, nav, kas strādā! Maksājiet klāt, lai viņi strādā, jo tie skolotāji gatavo tos jaunos, gudros, potenciālos, labi apmaksātos prokurorus. Kas tad ir primārais šajā valstī? Ja šādā veidā mēs gribam salikt un runāt par šīm lietām.

Es saprotu, jūs domājat, ka tādā veidā to var atrisināt. Bet tas ir pazemojoši citiem cilvēkiem. Kaut vai tiem pašiem tiesnešiem pazemojoši. Kāpēc tad tiesnesis ir zemāks par prokuroru šinī valstī? Lai gan es domāju, ka tiesnesim darbs ir daudz grūtāks, jo, aizejot uz Ģenerālprokuratūru, tur neviens no darba nav saļimis, un nebūt nav tik augstas kategorijas, kā jūs tagad gatavojaties viņiem maksāt.

Otra lieta. Jurdža kungs, kad mēs šeit, zālē, diskutējām par bērnu pabalstiem, jūs skaitļus bārstat kā no pārpilnības raga un visu laiku pierādat, ka Latvijas Republikas budžetā nav naudas, lai bērniem iedotu kaut ko mazlietiņ vairāk, nekā viņi saņem šodien. Kāpēc šodien zālē nav datu, cik ir vidējā nauda, nevis alga, bet nauda, ko saņem prokuratūras darbinieki Latvijā pēc kategorijām, cik izmaksātu viņu aiziešana pensijā, un kā tas būtu, jo, ja nav skaitļu, tad šī saruna nav kompetenta. Tā pašlaik ir "cauri sišana" uz tā rēķina — gan jau izdosies, jo varbūt tā mēs no viena otra vecā tiksim vaļā! Bet es gribu teikt vēlreiz. Gods un slava vecajam Sūnas kungam, kurš izdarīja to, Panteļējeva kungs, ko jūs jaunie, kvalificētie nevarējāt izdarīt!

Sēdes vadītājs.

Andrejs Panteļējevs — otro reizi.

A.Panteļējevs

(LC). Jā, man ļoti jāatvainojas šeit, ja kāds ir sapratis, ka es apgalvoju, ka prokuratūra ir korumpēta. Par korupciju es šeit runāju vairāk tādā nozīmē, ka privātais sektors reāli šobrīd juristiem var maksāt, es teiktu, pat desmitām reižu vairāk nekā valsts sektors. Tajā situācija, kad prokuratūrai, vai tiesas darbiniekiem, vai policijai ir jāsaskaras ar privāto sektoru tiesas zālē. Protams, ka visaugstāk kvalificētākie juristi aizplūst uz to sektoru, kurš spēj šobrīd samaksāt daudz, daudz vairāk nekā valsts. Tāpēc neatklāsim Ameriku! Tā sistēma jau ir izmēģināta. Tā ir izmēģināta lielākajā daļā Eiropas valstu. Algas vietā tiek piedāvātas valsts speciālās sociālās garantijas. Arī Vācijā tāpat, protams, valsts prokurori algu ziņā nevar konkurēt ar dažu milzīgu koncernu maksātajām algām juristiem. Bet tā vietā viņiem tiek piedāvāta sociālā nodrošinātība. Šeit jau ir šā likuma filozofiskā jēga, kuru es lūdzu noteikti atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Ludmila Kuprijanova.

L.Kuprijanova

(DPS). Tas ir ļoti patīkami, kolēģi, ka visi šobrīd iedziļinās tieši šajā likumā. Man tikai nav skaidrs, kādēļ tad, kad nupat gāja "Grozījumi Prokuratūras likumā", neviens neiesniedza labojumus pantā, kurš ir paredzēts "Prokuratūras likumā", ka prokuroriem ir jābūt speciālai pensionēšanai.

Uz šo brīdi komisija juridiski nekādā gadījumā un neviena no komisijām, kas piedalījās šajā apspriešanā, nevar noraidīt šo likumprojektu konceptuāli, jo tas ir paredzēts "Prokuratūras likumā". Protams, mūsu komisija nelūgs skatīt otrajā lasījumā vēl šajā sasaukumā. Tas ir apspriežams jautājums. Tas ir jāsaskaņo absolūti ar likumu "Par iekšlietu darbiniekiem", jo daudzi ir pārgājuši no prokuratūras uz iekšlietu sistēmu. Ja jūs atceraties, mums bija pārejas noteikumos likumā "Par pensijām iekšlietu darbiniekiem". Tāpat būs otrāda pāriešana — no iekšlietu sistēmas uz prokuratūru.

Bet šobrīd es aicinu deputātus rīkoties kā, teiksim, likumdevējus. Mums ir pants "Prokuratūras likumā", kur ir tiesības prokuroriem pieprasīt speciālo likumdošanu. Mums absolūti nav nekāda pamata, izņemot emocijas, noraidīt konceptuāli šo likumprojektu, un pirmais lasījums ir konceptuāls. Tādēļ es lūdzu varbūt vairāk neturpināt debates un balsot par šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Debates beidzam. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

R.Jurdžs

(TB/LNKK). Cienījamie kolēģi! Es domāju, ka ...

Sēdes vadītājs.

Balsošanas laikā, Jurdža kungs, debates komisijas vārdā nenotiek. Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 7, atturas — 9. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu. Jurdža kungs, par otro lasījumu kādi ir jūsu apsvērumi? Komisijas vardā.

R.Jurdžs.

Čepāņa kungs, es atvainojos! Bet jūs aizmirsāt Kārtības rulli, jo komisijas vārdā bija jādod arī vārds!

Sēdes vadītājs.

Jūs to nelūdzāt. Sakiet termiņu, lūdzu!

R.Jurdžs.

Neviens nelūdza. Tātad termiņš ir 30.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Vai piekrītat, kolēģi? Piekrīt. Paldies!

Nākamais jautājums — likumprojekts "Augu aizsardzības likums" , pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Edgars Bāns.

E.Bāns

(DPS). Augsti godātie kolēģi! Augu aizsardzības iepriekšējais likums ir pieņemts 1994.gadā. Tā kā Eiropas Savienības ietvaros ir pieņemti vairāki reglamentējoši akti par augu aizsardzības jautājumiem, ir nepieciešamība šo likumu pārstrādāt un saskaņot to ar šiem aktiem. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz balsot par to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā, jo debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu rezultātu! Par — 49, pret — 1, atturas — 3. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus uz otro lasījumu.

E.Bāns.

Lūdzu noteikt otrajam lasījumam iesniegt priekšlikumus līdz 23.oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem nav iebildumi pret Bāna kunga minēto termiņu? Nav iebildumu. Paldies! Esam vienojušies.

Nākamais jautājums — likumprojekts "Pieaugušo izglītības likums" , pirmais lasījums. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāts Viktors Dinēvičs.

V.Dinēvičs

(DPS). Godājamais Prezidij, dāmas un kungi! Tāpat kā augiem ir vajadzīga aizsardzība, tāpat arī pieaugušo izglītībai. Jūs vērtējumam tiek nodots likumprojekts "Pieaugušo izglītības likums" pirmajā lasījumā.

Šis likumprojekts ievēro jau tikko izskatītā Izglītības likuma vispārīgās normas, tomēr šī likuma specifiskā būtība ir nepieciešamība civilizētā veidā nodrošināt izglītības iespējas mūža garumā un it sevišķi tautsaimniecības jomās, kur nepieciešams periodiski papildināt zināšanas un iemaņas atbilstoši zinātnes, tehnikas attīstības līmenim. Lielākajā daļā pasaules valstīs ir šādi likumi, kas regulē specifisku izglītības apakšsistēmu, tāpēc, ņemot vērā to, ka šī likuma izstrādāšanā piedalījās Latvijas Pieaugušo tautsaimnieciskās izglītības asociācija, Pieaugušo izglītības apvienība un arī Izglītības ministrijas darbinieki, lūdzu balsot par šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs.

Atklājam debates. Jānis Mauliņš.

J.Mauliņš

(TKL). Godātā Saeima! Cik mums grūti iet ar izglītības likumiem. Šim likumam nav anotācijas, es nezinu, kādā nozīmē tas ir domāts. Uz kādiem cilvēkiem attiecas — vai uz strādājošajiem sešpadsmitgadīgajiem neattieksies? Uz strādājošiem studentiem neattieksies? Tā ir tāda neskaidrība, tāpēc es lieku priekšā noraidīt šo likumu.

Sēdes vadītājs.

Debates beidzam. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 7, atturas — 2. Pieņemts. Lūdzu apsvērumus par otro lasījumu!

V.Dinēvičs.

Ir priekšlikums otrajam lasījumam iesniegt priekšlikumus līdz 22. oktobrim.

Sēdes vadītājs.

Vai nav iebildumu par minēto termiņu — 22. oktobris? Nav. Paldies! Esam vienojušies.

Mēs, kolēģi, vienojāmies, ka tagad pirmajā lasījumā izskatīsim likumprojektu "Grozījums likumā "Par vērtspapīriem"" . Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis

(TB/LNNK). Godātie deputāti! Dokuments, ar kuru mēs strādājam, ir 4740. Budžeta un finansu komisija ir lūgusi šim likumprojektam steidzamību, jo es gribētu izstāstīt jums lietas būtību. Mēs pieņēmām likumu "Par hipotekārajām ķīlas zīmēm", bet diemžēl ir radusies pretruna, jo likumā "Par akciju sabiedrībām" ir paredzēts, ka emitēt vērtspapīrus var tikai publiskās akciju sabiedrības. Diemžēl Latvijas Hipotēku un zemes banka nav publiskā akciju sabiedrību, tā ir valsts banka un tādēļ mēs lūdzam grozījumā likumā "Par vērtspapīriem" paredzēt, ka teksts būtu tāds: līdz valsts akciju sabiedrības "Latvijas Hipotēku un zemes banka" pārveidošanai par publisko akciju sabiedrību, minētajai bankai ir tiesības Hipotekāro ķīlu zīmju likumā noteiktajā kārtībā laist publiskā apgrozībā hipotekārās ķīlu zīmes, un uz šo banku attiecībā uz hipotekāro ķīlu zīmju laišanu publiskajā apgrozībā līdz tās pārveidošanai par publisku akciju sabiedrību nav attiecināms šā likuma 1. panta 15. punktā minētais ierobežojums, kas paredz, ka publiskajā apgrozībā vērstpapīrus laiž publiskās akciju sabiedrības. Hipotēku banka jau ir sagatavojusi visus dokumentus, lai izlaistu šīs ķīlu zīmes, un lūdzu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Tā... trokšņa dēļ, kas valda zālē, es nedzirdēju, ko jūs teicāt, bet ceru, ka tas bija aicinājums balsot pirmajā lasījumā. Tad tā arī darīsim. Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Kolēģi, tātad vispirms lemsim tomēr jautājumu par steidzamību, ko ierosināja Baloža kungs. Balsojam likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu deputātus izteikt savu attieksmi par šo vērtīgo priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — 3, atturas — 5. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Un tā kā debatēs deputāti pieteikušies nav, tad lūdzu zvanu, un balsojam likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 60, pret — 2, atturas — 3. Pieņemts. Lūdzu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas termiņu.

V.Balodis.

Es gribētu lūgt deputātus, ja nav iebildumu, arī nobalsot par šo likumprojektu otrajā, galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Vai nav kolēģiem iebildumu par to, ka mēs šo likumu pieņemam tūlīt arī otrajā, galīgajā lasījumā? Neviens neiebilst. Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likuma pieņemšanu. Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 4, atturas — 2. Likums pieņemts.

V.Balodis.

Paldies!

Sēdes vadītājs.

Nākamais jautājums — lēmuma projekts "Par Antana Sauļus Sauhata uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā" . Pilsonības likuma izpildes komisijas vārdā — deputāte Ilga Kreituse.

I.Kreituse

(DP, KDS, LZP). Augsti godātie deputāti! Izskatām Saeimas lēmuma projektu "Par Antana Sauļus Sauhata uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā". Komisijas lēmums ir pozitīvs. Deputāti iesniedzēji Ameriks, Boka, Bāns, Sausnītis, Bišers, Celmiņš, Dinēvičs, Jurkāns, Kaksītis uzsver, ka Sauļus Sauhata īpašie nopelni ir par ieguldījumu Latvijas energosistēmas attīstībā, it īpaši 110 kilovoltu elektrotīkla tehniskajā nodrošinājumā, kas aprīkoti ar uz Sauhata izgudrojuma bāzes būvētiem augstsprieguma līniju bojājumu vietas fiksatoriem.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu un lūdzu balsošanas režīmu, balsojam Saeimas lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Kolēģi, nav kvoruma!

Vēlreiz lūdzu zvanu! Vēlreiz lūdzu balsošanas režīmu! Un vēlreiz lūdzu balsot Saeimas lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Pārtraukums līdz pulksten 12.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 6. Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis .

Sēdes vadītājs.

Vēlreiz lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsoja Saeimas lēmuma projektu "Par Antana Sauļus Sauhata uzņemšanu Latvijas pilsonībā". Lūdzu rezultātu! Tā kā nav kvoruma, sēde ir jāpārtrauc. Lūdzu reģistrācijas režīmu. Reģistrējamies ar identifikācijas kartītēm. Bērziņa kungu lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

I.Bērziņš

(6.Saeimas sekretārs). Cienījamie kolēģi! Lai ietu ātrāk, es saukšu tikai uzvārdus, ja nav iebildumu. Nav reģistrējušies: Urbanovičs, Emsis, Krastiņš, Straume, Marjaša, Kristovskis, Keišs, Apinis, Tenis, Ernests Jurkāns, Boka, Ameriks, Kušnere, Liepa, Grinovskis, Vītols, Zīle, Rudzītis.

Sēdes vadītājs.

14., 15.un 16.oktobra Saeimas sēdi paziņoju par slēgtu. Nākamā kārtējā Saeimas sēde trešdien, 21.oktobrī, pulksten 9.

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!