• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 1998. gada 30. oktobra lēmums Nr. 31 "Par Konkurences likuma pārkāpuma lietas izpētes izbeigšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.1998., Nr. 339/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33031

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Lāčplēša Kara ordeni: kavalieris Arturs Jansons

Vēl šajā numurā

12.11.1998., Nr. 339/340

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 31

Pieņemts: 30.10.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padome

Lēmums Nr. 31 (prot. Nr. 50 2§)

Rīgā 1998. gada 30. oktobrī

Par Konkurences likuma pārkāpuma

lietas izpētes izbeigšanu

Lieta Nr. 90/ 07-01-D/ 24.02.98

Konkurences padome, balstoties uz tās rīcībā esošo informāciju, 1998. gada 3. jūnijā ar lēmumu nr. 11 (prot. nr. 27 5.§) konstatēja, ka SIA "Ventspils tranzīta serviss" ir izdarījusi Konkurences likuma 17. panta 1. punktā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, jo, atrazdamies dominējošā stāvoklī starpniecības pakalpojumu sniegšanas tirgū naftas tranzītā caur Ventspils ostu, bez objektīvi attaisnojoša iemesla ir atteikusies slēgt līgumu ar SIA "Nafta LR" uz 1998. gadu par ekspedīcijas pakalpojumu sniegšanu naftas un naftas produktu kravām, tai pašā laikā noslēdzot līgumus ar SIA "Nafta LR" konkurentiem.

Saskaņā ar Ministru kabineta 1997. gada 30. decembra noteikumu nr. 444 "Konkurences likuma pārkāpumu izskatīšanas kārtība" 23. punktu š.g. 19. jūnijā Konkurences padomē notika sarunas starp pusēm ar mērķi novērst likuma pārkāpumu sarunu ceļā. Sarunas vēlamo rezultātu nedeva, tādēļ Konkurences padome saskaņā ar minēto noteikumu 24. punktu nosūtīja SIA "Ventspils tranzīta serviss" oficiālu paziņojumu par konstatēto pārkāpumu un uzlika šai sabiedrībai tiesisko pienākumu pārtraukt to. Laikā, kas saskaņā ar noteikumu 24.6. apakšpunktu tika dots SIA "Ventspils tranzīta serviss", lai izteiktu savu viedokli par paziņojumā minētajiem pierādījumiem pārkāpuma konstatēšanā un iesniegtu savus argumentus un pierādījumus, tā Konkurences padomei darīja zināmu būtisku jaunu informāciju par iemeslu, kura dēļ SIA "Ventspils tranzīta serviss" atteikusies slēgt līgumu ar SIA "Nafta LR" 1998. gada janvārī. Kā iemesls tika minēts SIA "Nafta LR" meitas uzņēmuma SIA "Nafta R" parāds vienam no SIA "Ventspils Tranzīta Serviss" dalībniekiem SIA "Puses".

Sakarā ar to, ka tika iesniegta jauna būtiska informācija, Konkurences padome š.g. 14. augustā (prot. nr. 38 2.§) nolēma atlikt lietas tālāku izskatīšanu līdz visu apstākļu pilnīgai un vispusīgai pārbaudei.

Izskatījusi papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

k o n s t a t ē j a :

Saskaņā ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra sniegto informāciju un statūtiem SIA "Nafta LR" ar 78% līdzdalību ir SIA "Nafta R" mātes uzņēmums. Tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 1. panta 3. punkta "a" apkšpunktā sniegto termina "izšķiroša ietekme" skaidrojumu SIA "Nafta LR" ir izšķiroša ietekme uzņēmējsabiedrībā "Nafta R", un saskaņā ar Konkurences likuma 1. panta 13. punktā doto termina "tirgus dalībnieks" skaidrojumu abas sabiedrības Konkurences likuma izpratnē ir viens tirgus dalībnieks. Savukārt SIA "Puses", kuras ģenerāldirektors ir U.Pumpurs, ir viena no SIA "Ventspils tranzīta serviss" dalībniecēm ar 34% līdzdalību. Turklāt 1998. gada janvārī, kad notika līguma slēgšanas atteikums SIA "Nafta LR", SIA "Ventspils tranzīta serviss" direktors bija U. Pumpurs, tātad saskaņā ar Konkurences likuma 1. panta 3. punktā doto skaidrojumu SIA "Puses" bija izšķiroša ietekme SIA "Ventspils tranzīta serviss". Tādēļ arī šīs abas sabiedrības Konkurences likumā lietoto terminu izpratnē ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku.

Konkurences likuma 17. panta 1. punktā ir noteikts, ka "jebkuram tirgus dalībniekam, kurš atrodas dominējošā stāvoklī, ir aizliegts jebkādā veidā to ļaunprātīgi izmantot. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpausties kā atsacīšanās slēgt līgumu ar citu tirgus dalībnieku bez objektīvi attaisnojoša iemesla". Šajā gadījumā tirgus dalībnieks, kas atradās dominējošā stāvoklī, ir SIA "Ventspils tranzīta serviss", bet tirgus dalībnieks, kam tika atteikts slēgt līgumu, ir SIA "Nafta LR", kas kopā ar SIA "Nafta R" veido vienu tirgus dalībnieku, kā konstatēts iepriekš.

U.Pumpurs, precizējot SIA "Ventspils Tranzīta Serviss" atteikuma iemeslus slēgt līgumu ar SIA "Nafta LR", paziņoja, ka uzticība minētajai sabiedrībai kā darījumu partnerim ir zaudēta neatmaksāta parāda dēļ, kas 1996. gadā radās SIA "Nafta R" pret SIA "Puses".

1996. gada 6. martā SIA "Nafta R" noslēdza līgumu nr. 064/96 ar SIA "Puses" par to, ka SIA "Puses" sniegs vairākus pakalpojumus SIA "Nafta R", kas saistīti ar naftas produktu tranzītu caur Ventspils ostu, savukārt, SIA "Nafta R" samaksās SIA "Puses" par sniegtajiem pakalpojumiem. SIA "Nafta R" savas saistības pilnībā neizpildīja un palika parādā SIA "Puses" ievērojamu naudas summu, kuru SIA "Puses" līdz šim nav varējusi atgūt.

Iepriekš norādītā parāda esamību apliecina SIA "Nafta R" 1997. gada bilances rādītājs "Parāds piegādātājiem un darbuzņēmējiem" ... ASV dolāru apmērā SIA "Puses", kā arī SIA "Puses" 1998. gada 29. janvāra vēstule SIA "Nafta R", kurā abpusēji tiek saskaņota debitora summa par 1996. gadu uz 1997. gada 31. decembri minētās summas apmērā.

Ņemot vērā iepriekš teikto, Konkurences padome uzskata, ka SIA "Ventspils tranzīta serviss" atteikšanās 1998. gada janvārī slēgt līgumu ar SIA "Nafta LR" ir bijusi objektīvi attaisnota.

Ievērojot teikto un pamatojoties uz Ministru kabineta 1997. gada 30. decembra noteikumu nr. 444 "Konkurences likuma pārkāpumu izskatīšanas kārtība" 20. un 28. punktu, Konkurences padome

n o l ē m a:

1. Atcelt Konkurences padomes 1998. gada 3. jūnija lēmumu nr. 11 (prot. nr. 27 5.§).

2. Atcelt Konkurences padomes 1998. gada 26. jūnija lēmumu nr. 19 (prot. nr. 30 2.§).

3. Izbeigt lietu nr. 90/ 07-01-D/ 24.02.98 par Konkurences likuma 17. panta iespējamo pārkāpumu sakarā ar to, ka pārkāpums nav konstatēts.

Lēmums ir pārsūdzams normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Priekšsēdētājs P. Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!