• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tūkstošais līgums un - dāvana Rīgai jubilejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.1998., Nr. 347/348 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33090

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts atbalsts - netradicionālajai lauksaimniecībai

Vēl šajā numurā

20.11.1998., Nr. 347/348

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tūkstošais līgums un — dāvana Rīgai jubilejā

Par investīcijām nekustamajā īpašumā

12.novembrī Valsts nekustamā īpašuma aģentūrā (VNĪA) svinīgi tika noslēgts tūkstošais īpašuma nomas līgums. No šā brīža 17.gadsimtā būvētais Dannenšterna nams, kas ir unikāls baroka laika piemineklis, tiek iznomāts SIA "Investasource". Līgumu parakstīja VNĪA ģenerāldirektors Jānis Motte, kultūras ministre Ramona Umblija un ASV uzņēmējs kompānijas "Intersource" (SIA "Investasource" mātesuzņēmuma) prezidents Sols Bukingolts. Tādējādi Dannenšterna nams iegūst jaunu aizbildni un investoru.

Nama restaurācija, kas sāksies pēc līguma parakstīšanas, būs velte Rīgai 800 gadu jubilejā. VNĪA šis līgums ir nozīmīgs arī tāpēc, ka apliecina aģentūras veiksmīgo darbību, apsaimniekojot un pārvaldot tai uzticētos valsts īpašumus. Kopš aģentūras dibināšanas 1996.gada maijā tā krietni papildinājusi valsts kases ieņēmumus. No valsts īpašuma nomas VNĪA līdz 1998.gada beigām paredz iegūt 4 miljonus 545 tūkstošus latu.

Kā teica J.Motte, šā līguma sagatavošanā ieguldīts liels darbs divu gadu garumā. Pārrunas ar S.Bukingoltu ilgušas vairāk nekā pusgadu. Ņemot vērā Dannenšterna nama vēsturisko nozīmību un arhitektonisko vērtību, līgums ir ļoti svarīgs, tas ticis nopietni apsvērts un saskaņots ar Kultūras ministriju. Ir liels gandarījums, ka beidzot šis nams, kas patlaban stāv tukšs un kluss, tiks atjaunots un atgūs dzīvību. Namā mājvietu gūs Vēstures un kuģniecības muzejs, tur būs izstāžu zāles, kā arī biroju telpas.

S.Bukingolts savā īsajā uzrunā pauda gandarījumu par veiksmīgo sadarbību ar VNĪA un Latvijas Kultūras ministriju šā līguma tapšanā. Ar tā parakstīšanu tiek uzsākta liela un vērienīga projekta "Jaunā pilsēta" īstenošana, kas aptvers veselu Vecrīgas daļu. Bez Dannenšterna nama paredzēts atjaunot vēl vairāk nekā 20 ēku.

Projektā nav iekļauta tikai ēku atjaunošana, plānotas arī izmaiņas pilsētas infrastruktūrā: pārkārtojumi apkures, elektroapgādes un citu komunikāciju sistēmā, kā arī izmaiņas transporta kustībā. Veicot šī Vecrīgas kompleksa restaurāciju un izbūvi, tiks atjaunots senais pilsētas mūris un Mārstaļu tornis; Dannenšterna nams ir viena no šī kompleksa galvenajām celtnēm.

Kultūras ministre R.Umblija izteica prieku par kādu zīmīgu sakritību — VNĪA tūkstošais nomas līgums, kas pats par sevi ir nozīmīgs notikums mūsu valstij, tiek noslēgts par unikālas celtnes restaurāciju. Ministre uzsvēra šī nama nozīmi Rīgas vēsturē, tā izcilo kultūras un unikālo arhitektonisko vērtību.

Šajā 17.gadsimta ēkā ir iemontēti šķērsbaļķi no masta priedēm ar vislielāko diametru, kāds vispār pastāv šāda koka konstrukcijām. Pirms restaurācijas darbu uzsākšanas te veikti arheoloģiskie izrakumi. Izrādās, ka nams zem sevis slēpis interesantas lietas. Materiāli, kas tika atrakti zem ēkas, šobrīd eksponēti vienā no Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja zālēm. Pieminēšanas vērta ir sena kurpnieku darbnīca. Tagad rīdzinieki var redzēt, kādus apavus viņu senči valkājuši pirms vairākiem gadsimtiem. Ēkā jau šobrīd ieguldīts daudz zināšanu un intelektuālās enerģijas, un jācer, ka līdz Rīgas 800 gadu jubilejai šis nams iegūs jaunu saturu.

Kultūras ministre izteica gandarījumu par veiksmīgo sadarbību ar ASV uzņēmēju. Šis nav pirmais sadarbības līgums: S.Bukingolts līdz šim jau ieguldījis līdzekļus Jēkaba kazarmu un Krievu drāmas teātra pasāžas rekonstrukcijā. Taču tas ir pirmais tik liela apjoma nomas līgums Latvijai vispār. Nomas līgums ar S.Bukingoltu noslēgts uz 25 gadiem.

Dannenšterna nama restaurācijai kopumā nepieciešami aptuveni 4 miljoni latu. Šobrīd 2 miljonus latu ir ieguldījusi valsts, bet atlikušo summu investēs S.Bukingolta firma.

Ināra Zalcmane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!