Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 36 Visi
Ministru kabineta noteikumi Nr. 228
Rīgā 2022. gada 12. aprīlī (prot. Nr. 20 19. §)
Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 165. nr.; 2015, 210. nr.; 2016, 135., 199. nr.; 2017, 193. nr.; 2019, 142. nr.; 2021, 60. nr.) šādus grozījumus:
1. Svītrot 5.3. apakšpunktu.
2. Izteikt 41.13. apakšpunktu šādā redakcijā:
"41.13. apliecinājumu, norādot realizēto bioloģiskās lauksaimniecības produktu nosaukumus un realizācijas vietas."
3. Svītrot 41.2 punktu.
4. Izteikt 41.3 punktu šādā redakcijā:
"41.3 Ja šo noteikumu 41.1 punktā minēto dokumentu pārbaudē tiek konstatēta operatora un shēmas produkta atbilstība bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām, bioloģiskās kontroles institūcija pieņem lēmumu par operatora iekļaušanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā un iekļauj operatoru šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā."
5. Svītrot 41.4 punktu.
6. Izteikt 41.6 punktu šādā redakcijā:
"41.6 Operators katru gadu (ne vēlāk kā līdz 1. septembrim) iesniedz bioloģiskās kontroles institūcijā apliecinājumu par dalību shēmā, norādot periodā no iepriekšējā gada 30. augusta līdz kārtējā gada 31. augustam realizēto bioloģiskās lauksaimniecības produktu nosaukumus un realizācijas vietas."
7. Izteikt 41.7 punktu šādā redakcijā:
"41.7 Ja operators nav iesniedzis šo noteikumu 41.6 punktā minēto apliecinājumu, bioloģiskās kontroles institūcija pieņem lēmumu par operatora darbības pārtraukšanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā, izdara attiecīgu ierakstu šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā un par to rakstiski paziņo operatoram."
8. Izteikt 9. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).
9. Izteikt 10. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).
Ministru prezidents A. K. Kariņš
Zemkopības ministrs K. Gerhards
1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 12. aprīļa
noteikumiem Nr. 228
"9. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības dārzeņiem, kartupeļiem, sēnēm un to pārstrādes produktiem
1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā.
2. Kartupeļi cietes ražošanai, ja ciete tiks marķēta ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, ir audzēti saskaņā ar šā pielikuma 1. punktā minētajām prasībām vai normatīvajiem aktiem par bioloģisko lauksaimniecību kā pārejas periodā ražoti produkti, un to apliecina normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzību un kontroli noteiktās kontroles institūcijas izsniegts dokumentārs pierādījums (izziņa par pārejas perioda uz bioloģisko lauksaimniecību uzsākšanu vai sertifikāts).
3. Svaigie dārzeņi, kas paredzēti pārstrādei, ir svaigi, bez lieka virsmas mitruma, tīri, neplaisājuši.
4. Pārstrādei paredzēto dārzeņu kontroli katrai partijai veic operators.
5. Gurķi, zaļie zirnīši, mārrutki, kāposti, dilles, sīpoli, burkāni, kartupeļi, pupiņas, baklažāni, ķirbji, skābenes un paprika atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem.
1. tabula
Kvalitātes rādītāji svaigiem dārzeņiem, kartupeļiem un sēnēm
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītāji |
1. | Gurķi | Gurķu vidus ir blīvs, ar negatavām, mīkstām sēklām |
2. | Zaļie zirnīši | Veseli un svaigi zirņi, ar plānu un maigu apvalku. Bez svešķermeņu un zemes piemaisījumiem. Gatavības pakāpe (pēc finometra) – ne vairāk kā 56 grādi |
3. | Mārrutki | Mārrutku saknes ir bez bārkšsaknēm, bez zaļās lapu daļas, nesavītušas. Zemes piemaisījumi – ne vairāk kā 2,5 % no kopējās masas. No ziemas glabāšanas vītušas saknes – ne vairāk kā 15 % no kopējās masas. Sakņu diametrs – ne mazāks par 1,5 cm. Sakņu garums ne mazāks par 6 cm. Mehāniski bojātas (plaisas, nobrāzumi) – ne vairāk kā 5 % |
4. | Galviņkāposti | Kāpostu galviņas – noteiktam pārstrādes veidam piemērotas šķirnes, stingras, lapas cieši piekļautas, svars nav mazāks par 0,5 kg |
5. | Dilles | Bez saknēm. Pieļaujamas viegli apvītušas, ar apdzeltējušām lapām līdz 5 % no masas. Dilles bez pelējuma, nav puvušas, nav apkaltušas, bez zemes piemaisījumiem |
6. | Sīpoli | Sīpola galviņa stingra, nogatavojusies, sausa, ar labi apžāvētām, sausām ārējām zvīņlapām, izžāvēts sīpola kakls, bez zemes piemaisījumiem |
7. | Burkāni | Nesažuvuši, sulīgi, ar mazu serdes daļu. Zemes piemaisījumi ne vairāk kā 2 % |
8. | Kartupeļi | Kartupeļi bez asniem, bez zaļiem plankumiem, bez tukša vidus un nav apsaluši. Zemes piemaisījumi ne vairāk kā 1 % |
9. | Kartupeļi cietes ražošanai | Cietes saturs nav mazāks par 15 % |
10. | Kartupeļi čipsu ražošanai | Bumbuļu izmērs ne mazāks par 38 mm |
Puve – ne vairāk par 2,4 %, kaitēkļu bojājumi – ne vairāk par 10 %, dziļš kraupis – ne vairāk par 15 %, augšanas plaisas – ne vairāk par 15 %. Kopējo bojājumu summa nepārsniedz 17 % (procenti noteikti pēc masas) | ||
11. | Pupiņas | Veselas, bez svešķermeņu piemaisījumiem. Vienmērīgu gatavības pakāpi |
12. | Skābenes | Svaigas, sausas, stingras jaunās lapiņas, zaļā krāsā, garša un smarža raksturīga svaigām skābenēm. Lapiņas nogrieztas aktīvās veģetācijas periodā, bez citu augu piemaisījumiem. Lapas sulīgas, ar botāniskai šķirnei raksturīgu lapu formu. Pieļaujamas viegli apvītušas – līdz 2 %, tikko veidoties sākuši ziedneši – līdz 1 % |
13. | Paprika | Izmērs: šķirnes ar iegarenu formu – garumā ne mazāk par 6 cm; šķirnes ar apaļu formu – diametrā ne vairāk par 6 cm; augļa sieniņas biezums – ne mazāks par 4 mm; Pieļaujamās novirzes: neatbilstoši izmēram – ne vairāk par 5 %, viegli apvītuši – ne vairāk par 5 %, ar sauso puvi – ne vairāk par 10 % |
14. | Šampinjoni | Sēnes svaigas, baltas, cepurīte pie kātiņa neatvērusies, tīras, ar minimālām augsnes paliekām. Smarža un garša raksturīga šampinjoniem. Sēņu lapiņas gaišas, mīkstums vienmērīgi blīvs, balts. Pieļaujamās novirzes: sēnes ar nostieptu mantiju pie kātiņa, bet neveras vaļā – ne vairāk par 2 %; sēnes ar nelieliem bojājumiem (tumšas krāsas punktiem) – ne vairāk par 3 %; sēnes ar viegli pelēcīgu nokrāsu – ne vairāk par 1 % |
15. | Baklažāni | Mīkstums stingrs, porains, sēklas neattīstītas. Izmērs: diametrs – līdz 10 cm, garums bez ierobežojumiem, augļkātiņa garums – līdz 2 cm. Pieļaujamās novirzes: nepareizas formas (līki) – ne vairāk par 20 %, viegli ieskrāpēta miziņa, nelieli noberzumi un iespiedumi – ne vairāk par 10 %, diametrs līdz 12 cm – ne vairāk par 10 % |
6. Pārstrādātu produktu ražošanā neizmanto pārtikas piedevas – konservantus. Dārzeņu marinādes ražošanā atļauts izmantot etiķskābi un etiķi.
7. Produktam pievienotā sāls daudzums:
7.1. svaigiem, mizotiem, vārītiem un tvaicētiem kartupeļiem un dārzeņiem (vakuumā) sāls nav pievienots;
7.2. marinētiem, skābētiem, sālītiem dārzeņiem un sēnēm – ne vairāk kā 2,5 g uz 100 g produkta;
7.3. zaļajiem zirnīšiem – ne vairāk kā 0,7 g uz 100 g produkta;
7.4. dārzeņu salātiem un dārzeņu konserviem – ne vairāk kā 1,2 g uz 100 g produkta.
8. Dārzeņus skābē, izmantojot dabīgas fermentēšanas metodes.
9. Šā pielikuma 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. un 9. tabulā minētos produktu mikrobioloģiskos un fizikāli ķīmiskos rādītājus operators kontrolē ne retāk kā reizi gadā, un tie atbilst attiecīgajās tabulās minētajiem kvalitātes rādītājiem.
2. tabula
Kvalitātes rādītāji konservētiem dārzeņiem
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Zaļie zirnīši | Zirņu masas daļa, % | zirņi, ne mazāk kā 55 % no svara |
Hlorīdu masas daļa, % | 0,8–1,5 | ||
pH | ne mazāks kā 5,3 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 100 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 10 kvv/1 g | ||
2. | Dārzeņu salāti | Hlorīdu masas daļa, % | 0,9–2,25 |
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) | ne vairāk kā 1,5 | ||
pH | 3,0–5,0 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g | ||
3. | Dārzeņu konservi | Hlorīdu masas daļa, % | 0,8–2,0 |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g |
3. tabula
Kvalitātes rādītāji konservētām, marinētām sēnēm
Nr. p. k. |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Masas daļa no konservu masas neto: veselie, % |
ne mazāk kā 50 |
2. | Blakus piemaisījumi | nav pieļaujami |
3. | Hlorīdu masas daļa, % | 0,7–1,5 |
4. | Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) | 0,3–0,7 |
5. | pH | ne vairāk kā 4,5 |
6. | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g |
7. | Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g |
4. tabula
Kvalitātes rādītāji galda mārrutkiem, mērcēm un sinepēm
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Galda mārrutki | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g |
Titrējamās skābes masas daļa, % | 0,6–1,9 | ||
NaCl masas daļa, % | 1,0–2,2 | ||
pH | 3,0–4,6 | ||
2. | Tomātu mērces un kečupi | Sausnas saturs, % Brix | ne mazāk kā 13 |
Hlorīdu masas daļa, % | 0,5–3,3 | ||
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) | 0,3–1,6 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g | ||
pH | 2,5–4,5 | ||
3. | Mērces | Hlorīdu masas daļa, % | 0,9–2,5 |
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) | 0,3–1,9 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g | ||
pH | 3,5–4,0 | ||
4. | Sinepes | Hlorīdu masas daļa, % | 0,6–3,0 |
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) | 0,5–3,0 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g |
5. tabula
Kvalitātes rādītāji dārzeņu zupām un tām līdzīgiem produktiem
Nr. p. k. |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 100 kvv/1 g |
2. | Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | nav pieļaujamas |
6. tabula
Kvalitātes rādītāji kartupeļu pārstrādes produktiem
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs | Rādītāja lielums |
1. | Kartupeļu ciete | Forma | pulverveida viela |
Smarža | raksturīga cietei, bez blakus smaržām | ||
Mitrums, % | 15,00–20,00 | ||
Kopējais pelnu saturs, % | ne vairāk kā 0,50 | ||
Pelni (smiltis), nešķ. 10 % HCl, %, maks. | 0,05 | ||
Skābums – 0,1 NaOH patēriņš 100 g sausnas neitralizācijai | ne vairāk kā 12 | ||
SO2 saturs, mg/kg | ne vairāk kā 10 | ||
Mikroorganismu skaits | ne vairāk kā 1 x 105 kvv/1 g | ||
Koliformas, 0,01 g | nav pieļaujamas | ||
Pelējumi, raugi | ne vairāk kā 500 kvv/1 g | ||
Salmonellas, 25 g | nav pieļaujamas | ||
2. | Kartupeļu čipsi, kraukšķīgie salmiņi | Mitruma saturs, % | ne vairāk kā 3,5 |
Tauku saturs, % | 28–36 | ||
Sāls saturs, % | 0,8–2,0 |
7. tabula
Kvalitātes rādītāji žāvētiem dārzeņiem, kaltētām sēnēm, sukādēm, saldētiem dārzeņiem, dārzeņu nektāriem, ievārījumiem, biezeņiem un tiem līdzīgiem produktiem
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Kaltēti dārzeņi, kaltētas sēnes | Ūdens saturs produktā, % | 10–30 |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā: kaltētām sēnēm 5 x 103 kvv/1 g; kaltētiem dārzeņiem 2 x 103 kvv/1 g |
||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 100 kvv/1 g | ||
2. | Sukādes | Ūdens saturs produktā, % | 10–30 |
Cukuru saturs gatavā produktā, % | ne vairāk kā 82 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 50 kvv/1 g | ||
3. | Saldēti dārzeņi (atsaldēti) | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 105 kvv/1 g |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 50 kvv/1 g | ||
4. | Dārzeņu ievārījumi, biezeņi un tiem līdzīgi produkti | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | 5 x 103 kvv/1 g |
Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas, 1 g | nav pieļaujamas | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 50 kvv/1 g | ||
5. | Dārzeņu nektāri | Sausnas masas daļa, % | ne mazāk kā 11 |
Titrējamās skābes masas daļa (pārrēķinot citronskābē), % | 0,3–0,9 | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv/1 g, pārējiem – nav pieļaujamas |
8. tabula
Kvalitātes rādītāji skābētiem un marinētiem kāpostiem
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Skābēti kāposti | Kopējais skābums, % | 0,7–1,5 |
Sāls saturs, % | 0,8–2,0 | ||
Kāpostu un sulas savstarpējā attiecība, % | 85–90 : 15–10 | ||
2. | Skābēti kāposti ar piedevām | Kopējais skābums, % | 0,7–1,5 |
Sāls saturs, % | 0,8–2,5 | ||
Kāpostu ar piedevām un sulas savstarpējā attiecība, % | 85–90 : 15–10 | ||
3. | Marinēti kāposti | Kopējais skābums, % | 0,7–1,5 |
Sāls saturs, % | 1,2–2,0 | ||
Svaigi kāposti un marināde, % | 60 : 40 | ||
4. | Marinēti kāposti ar piedevām | Kopējais skābums, % | 0,7–1,5 |
Sāls saturs, % | 1,5–2,5 | ||
Svaigi kāposti ar piedevām un marināde, % | 60 : 40 |
9. tabula
Kvalitātes rādītāji svaigiem un mizotiem, vārītiem un tvaicētiem, skābētiem un sālītiem produktiem
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Svaigi, mizoti, vārīti un tvaicēti kartupeļi un dārzeņi (vakuumā) | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 106 kvv/1 g |
Pelējuma sēnītes | ne vairāk kā 100 kvv/1 g | ||
2. | Skābēti un sālīti dārzeņi un sēnes | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas | ne vairāk kā 100 kvv/1 g | ||
Salmonellas, 25 g | nav pieļaujamas |
10. Marinētu dārzeņu saturs konservos no kopējās masas ir:
10.1. vismaz 50 %, ja dārzeņi ir nesagriezti;
10.2. vismaz 55 %, ja dārzeņi ir sagriezti."
2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 12. aprīļa
noteikumiem Nr. 228
"10. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības augļiem, ogām un to pārstrādes produktiem
1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā.
2. Augļu un ogu pārstrādes produktu ražošanā izmanto svaigus, saldētus vai žāvētus augļus un ogas, tostarp meža ogas.
3. Pārstrādei paredzētās ogas ir ar šķirnei raksturīgu krāsu un smaržu, bojātas ogas nav pieļaujamas vairāk par 3 %.
4. Saldētas ogas nav salipušas, ar lielu sasalušu ledus kristālu apsarmi. Saldēšanai paredzēto augļu un ogu kontroli veic operators katrai partijai, un to kvalitāte atbilst šā pielikuma 1. un 2. tabulā minētajām prasībām.
5. Pārstrādei paredzēto augļu un ogu kontroli veic operators katrai partijai, un to kvalitāte atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem.
1. tabula
Pārstrādei paredzēto svaigo augļu un ogu kvalitātes rādītāji
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Avenes | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 8,0 % |
Ogas, kas nav sasniegušas gatavību | ne vairāk par 5 % | ||
2. | Upenes | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 12,0 % |
Negatavas vai brūnas ogas | ne vairāk par 5 % | ||
3. | Zemenes | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 7,0 % |
Kauslapiņas | ne vairāk par 12 gab./1 kg | ||
Ogas, kas nav sasniegušas gatavību | ne vairāk par 5 % | ||
4. | Dzērvenes (purva) | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 8,0 % |
5. | Brūklenes | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 10,0 % |
6. | Mellenes | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 9,0 % |
7. | Ķirši | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 11,0 % |
8. | Kazenes | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 8,0 % |
9. | Lielogu dzērvenes | Sausnas saturs (Brix) | ne mazāk par 8,0 % |
6. Augļu, ogu ievārījumi un sukādes, kā arī žāvētie augļi, augļu sulas un tām līdzīgie produkti atbilst šā pielikuma 2., 3., 4. un 5. tabulā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem, un tos nosaka operators ne retāk kā reizi gadā.
2. tabula
Augļu un ogu ievārījumu, saldētu augļu un ogu kvalitātes rādītāji
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Augļu un ogu ievārījumi | Augļu saturs produktos, % | ne mazāk kā 40 |
pH | 2,6–3,5 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | 5 x 103 kvv/1 g | ||
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas, 1 g | nav pieļaujamas | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 50 kvv/1 g | ||
2. | Augļu un ogu ievārījumi ar samazinātu kaloriju daudzumu | Augļu saturs produktos, % | ne mazāk kā 40 |
Sausnas saturs, % | 28,0–40,0 | ||
pH | 2,6–3,4 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g | ||
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas, 1 g | nav pieļaujamas | ||
Pelējumi un raugi | ne vairāk kā 50 kvv/1 g | ||
3. | Saldēti augļi un ogas | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 105 kvv/1 g |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 50 kvv/1 g |
3. tabula
Augļu sulu un tām līdzīgo produktu kvalitātes rādītāji
Nr. p. k. |
Produkts | Rādītājs | Rādītāja lielums |
1. | Augļu nektāri | Pelējumu sēnītes un raugu šūnas, 1 g | ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv, pārējiem – nav pieļaujamas |
Titrējamās skābes masas daļa, % | 0,1–1,6 (atkarībā no produkta veida) | ||
2. | Augļu sulas (tostarp augļu sulas no koncentrētām sulām) | Pelējumu sēnītes un raugu šūnas pasterizētiem produktiem, 1 g | ne vairāk kā 50 kvv |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas nepasterizētiem produktiem, 1 g | ne vairāk kā 5 x 103 kvv | ||
Patulīna saturs: smiltsērkšķu sulai, ābolu sulai, kg | ne lielāks par 10 μg | ||
citu augļu sulām, kg | ne lielāks par 50 μg | ||
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas nepasterizētā sulā, 25 g | nav pieļaujamas | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi nepasterizētiem produktiem, 1 g | ne vairāk kā 5 x 103 kvv | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi pasterizētiem produktiem, 1 g | ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv, pārējām – nav pieļaujami | ||
3. | Sīrupi | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, 1 g | ne vairāk kā 5 x 103 kvv |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas, 1 g | ne vairāk kā 50 kvv |
4. tabula
Kvalitātes rādītāji sukādēm un žāvētiem augļiem
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Sukādes | Ūdens saturs produktā, % | 10–30 |
Cukuru saturs gatavā produktā, % | ne vairāk kā 82 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 50 kvv/1 g | ||
2. | Žāvēti augļi | Ūdens saturs produktā, % | ne vairāk kā 30 |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 100 kvv/1 g |
5. tabula
Kvalitātes rādītāji ābolu biezeņiem ar ogu augļu piedevu vai bez tās un ar saldo krējumu vai bez tā
Nr. p. k. |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Sausnas saturs, % Brix | ne mazāk kā 18 |
2. | pH | 3,2–4,4 |
3. | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g |
4. | Zarnu nūjiņas grupas baktērijas, 1 g | nav pieļaujamas |
5. | Patogēnie mikroorganismi, t. sk. salmonella, 25 g | nav pieļaujami |
6. | Pelējumi un raugi | ne vairāk kā 50 kvv/1 g |
"