• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ANO Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas piecdesmitgadi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.1998., Nr. 366 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33336

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par latviešu valodu Latvijas valstī

Vēl šajā numurā

10.12.1998., Nr. 366

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ANO Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas piecdesmitgadi

Turpinājums

no 1.lpp.

Jaunajā krājumā ietverti starptautiskie dokumenti, kas aizsargā cilvēka tiesības konkrētā jomā, piemēram, darba attiecībās vai sociālajā sfērā, vai personas statusu valstī. Šajā krājumā ievietoti arī dokumenti, kas skar ieslodzīto tiesības, piemēram, nozīmīgais dokuments "Minimālie standartnoteikumi attieksmē pret ieslodzītajiem". Cilvēkiem ir svarīgi ne tikai zināt savu tiesību normas, bet arī prast aizsargāt savas tiesības, ja tās tiek pārkāptas. Tādēļ apkopotajās konvencijās ietvertas gan tiesību normas, gan to īstenošanas procedūra — kā iesniegt sūdzību par cilvēktiesību pārkāpumu atbildīgajā institūcijā.

Krājumu bez maksas varēs saņemt nevalstiskās organizācijas, bibliotēkas, skolas, cietumi un visas ar cilvēktiesību aizsardzību saistītās valsts un sabiedriskās institūcijas.

Valsts cilvēktiesību biroja informācija

Par cilvēka tiesību deklarācijas jubileju Parīzē

Ar Francijas vēstniecības laipnu starpniecību esam saņēmuši informāciju par plašu jubilejas pasākumu programmu Parīzē. Tā aizsākās jau 7. decembrī ar UNESCO rīkotu trīs dienu diskusiju par cilvēktiesību jomā paveikto un nākotnes perspektīvām.

7. un 8. decembrī notika arī starptautiskā Parīzes tikšanās "Cilvēktiesības XXI gadsimta priekšvakarā" , ko sadarbībā ar UNESCO bija sarīkojusi jubilejas svinībām īpaši izveidotā starpministriju misija. To atklāja Francijas Republikas prezidents Žaks Širaks, tikšanos apsveica ANO augstā cilvēktiesību komisāre Merija Robinsone un UNESCO ģenerāldirektors Federiko Majors.Pēc tam tikšanās dalībnieki, kuru vidū bija arī starptautiskās Nobela miera prēmijas laureāts Elija Vīzels, Dienvidāfrikas Rasu attiecību institūta direktors Temba Sono un Bulgārijas viceprezidents Todors Kavaldijevs, apsprieda cilvēktiesību stāvokli dabas aizsardzības, izglītības, jaunās informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, rasisma, bioetniskajā, politiskā patvēruma, sociālo tiesību un nabadzības problēmu kontekstā. Apspriestas arī juridiskās cīņas metodes pret noziegumiem cilvēktiesību jomā.

Tikšanās otrajā dienā daudzu valstu un sabiedrisko organizāciju vadītāji, starp viņiem Pasaules veselības organizācijas vadītāja Grū Harlema Bruntlane, Āfrikas Cilvēktiesību aizsardzības biroja prezidents , senegāliešu rakstnieks Aminata Sovs Fols un citas starptautiskas autoritātes cilvēktiesību jomā apsprieda cilvēktiesību problēmas citu mūsdienu globālo problēmu kontekstā. Īpaši plaši tika apspriestas sieviešu tiesības.

Tikšanās noslēguma ceremonijā piedalījās Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Kofi Anans, noslēguma runu teica Francijas Republikas premjerministrs Lionels Žispēns.

Šodien Parīzē, Šalē pilī, notiks pusgadsimta jubilejai veltīta videosaruna starp Francijas Republikas prezidentu Žaku Širaku un ANO ģenerālsekretāru Kofi Ananu, pēc tam — daudzu cilvēktiesību aizstāvju apsveikumi no visas pasaules. Savukārt varmācības upuri no daudzām valstīm, ieskaitot Kosovu un Afganistānu, dalīsies savā dramatiskajā pieredzē. Svinībās piedalīsies vairāk nekā tūkstoš viesu no visas pasaules. Starp viņiem būs "Amnesty International", FIDH, "France Libertes" un citu pasaulē plaši pazīstamu cilvēktiesību aizstāvju organizāciju pārstāvji.

"Uz četrām dienām Parīze ir kļuvusi par pasaules cilvēktiesību galvaspilsētu," teikts UNESCO preses dienesta paziņojumā.

Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas parakstīšanas pusgadsimta jubileja šodien tiek plaši atzīmēta arī mūsu valstī. Valsts cilvēktiesību birojs sadarbībā ar ANO attīstības programmu, Nevalstisko organizāciju (NVO) centru, UNESCO un UNICEF šodien noorganizējis plašu pasākumu virkni Rīgas Kongresu namā. Jubilejai veltīta plaša Nevalstisko organizāciju (NVO) centra sesija "Nevalstiskās organizācijas un cilvēktiesības". Tajā paredzēts Valsts cilvēktiesību biroja pārskats par Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas lomu un nozīmi, informācija par nevalstiskajām organizācijām pieejamajiem līdzekļiem cilvēktiesību jomā, kā arī nevalstisko organizāciju pieredzes analīze cilvēktiesību jomā dažādās dzīves jomās: bērnu, invalīdu, etnisko minoritāšu, vides, patērētāju un citu tiesību aizsardzībā. Paredzēts arī parakstīt kopīgu aicinājumu valsts institūcijām par cilvēktiesību veicināšanu un popularizēšanu.

Dienas vidū Kongresu namā tiks atklāta ANO Vispārējai cilvēka tiesību deklarācijas parakstīšanas 50. gadadienai veltīta izstāde.

Deklarācijas parakstīšanas pusgadsimta jubilejas priekšvakarā "Latvijas Vēstnesis" sazinājās ar ANO pastāvīgo koordinatoru mūsu valstī Janu Sandu Sorensenu, kurš sniedza šādu vēstījumu:

— Es vēlētos nodot Latvijai vislabākos novēlējumus no ANO ģenerālsekretāra Kofi Anana kunga, atkārtojot viņa vārdus: "Cilvēktiesības ir cilvēces pastāvēšanas pamats. Cilvēktiesības ir universālas, nedalāmas un savstarpēji saistītas... Cilvēktiesības ir tās, kas padara mūs par cilvēkiem. Tās veido pamatprincipus, uz kuriem tiek celts svētais cilvēciskās cieņas nams; cilvēktiesību universālais raksturs piešķir tām piemītošo vareno spēku".

Latvijas piemērs uzskatāmi demonstrē deklarācijas ilglaicīgos rezultātus: no vienas puses, tās noārdošo ietekmi attiecībā uz slēgtiem un autoritāriem režīmiem, bet, no otras — kā tā atbrīvo pozitīvo enerģiju un rada ierindas pilsoņos vēlēšanos darboties, panākot visā sabiedrībā arvien labāku izpratni par cilvēktiesību jautājumiem. To pārliecinoši apliecina tas, cik daudzi un dažādi pasākumi visā Latvijā, pateicoties gan valsts, gan sabiedrisko organizāciju pūliņiem, ir notikuši šajā jubilejas gadā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!