• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skatiens uz iepriekšējo nedēļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1995., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Soli pa solim

Vēl šajā numurā

12.01.1995., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skatiens uz iepriekšējo nedēļu

Ministru prezidents Māris Gailis —  Latvijas valsts radiofonā otrdien, 10.janvārī

Labrīt, godātie radioklausītāji!

Aizvadītās nedēļas nogalē apmeklēju Daugavpili. Pilsētas saimniecībā jūtama sakustēšanās. Jaunas eksporta iespējas ir atradis uzņēmums "Dauteks", ko agrāk pazinām kā Ķīmiskās šķiedras kombinātu. Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcā aizvadītajā gadā ražošanas apjomi auguši par 8 procentiem, bet par šo gadu noslēgtie līgumi ļaus iekārtot uzņēmumā ap 500 jaunas darba vietas.

Iepazinos arī ar pilsētas kultūras namu, ko tautā pazīst arī kā Vienības namu. Manuprāt, šai unikālajai ēkai nepieciešams pamatīgs kapitālremonts. Domāju, ka pēc Valmieras teātra un Nacionālās operas šī nama rekonstrukcija varētu būt nākamais valstiska mēroga kultūras projekts, lai atjaunotais nams patiešām kļūtu par pilsētas kultūras dzīves centru, kā to savulaik, namu ceļot, bija iecerējis Kārlis Ulmanis.

Viesojos Daugavpils 1.vidusskolā, kur iepazinos ar skolas jaunā korpusa būvdarbiem. Skolai ļoti vajadzīgas jaunas un plašākas telpas arī tāpēc, ka aizvien vairāk bērnu no jauktajām ģimenēm sāk apmeklēt latviešu skolu. Ļoti ceru, ka 1.septembrī varēšu piedalīties jaunās skolas atklāšanā.

Protams, pilsētā ir arī daudz problēmu. Joprojām nav skaidrības par Krievijas armijas atstātā Daugavpils cietokšņa izmantošanu. Pusceļā apstājusies daudzu dzīvojamo māju būvniecība. Daugavpils slimnīcai nepieciešams iegādāties jaunu medicīnisko aparatūru. Tās ir lietas, kur roka jāpieliek valstij un pašvaldībai. Bet daudz ko var paveikt arī cilvēku iniciatīva un uzņēmība. Daugavpils policisti mani iepazīstināja ar savu klubu. Skaistā ēka Daugavas krastā, pašu spēkiem izbūvētas mājīgas telpas, kurās policisti var atpūsties dežūru laikos. Neapšaubāmi šāda darba apstākļu uzlabošana stiprina policista profesijas prestižu.

Tiekoties ar cilvēkiem Daugavpilī, pārrunājām arī šodien tik aktuālo pensiju vecuma jautājumu. Diskusija par to, ka pensiju vecumu nepieciešams paaugstināt, valstī risinās jau vairākus gadus. Mums nav citas izvēles, kā pakāpeniski paaugstināt pensijas vecumu. Ja to neizdarīs mana valdība, šādu soli būs spiesta spert nākamā. Citādi būs grūti ne tikai palielināt pensijas, bet pat saglabāt tās pašreizējā līmenī. Valdība tomēr arī labi apzinās, ka daļā sabiedrības tas nav populārs lēmums. Pēc "Latvijas ceļa" Saeimas frakcijas ieteikuma valdība atlika šī lēmuma pieņemšanu un nodeva likumprojektu izskatīšanai Saeimā.

Tomēr vēlos vērst klausītāju uzmanību uz dažiem vērojumiem. Katrs no mums zina piemērus, kad labs darbinieks tiek atlaists tikai tādēļ, ka viņam pienākuši pensijas gadi. Bet daudzās profesijās tie paši 55 pensionēšanās gadi sievietēm, manuprāt, ir amata prasmes brieduma laiks, kad vēl varētu strādāt.

Neiztur kritiku arī apgalvojumi, ka cilvēki nenodzīvo līdz pensijas vecumam, ka vidējais dzīves ilgums tikai nedaudz pārsniedzot pensijas vecumu. Patiesībā cilvēki, kas sasniedz pensijas vecumu, Latvijā nodzīvo vēl krietnu mūžu. Bet padomāsim, kāpēc tik mazs ir tieši šis vidējais dzīves ilgums. Pirmām kārtām tāpēc, ka tik daudz mirst gados jaunu cilvēku — gan katastrofās, gan sliktu darba apstākļu dēļ, gan arī no alkohola.

Likumprojekts paredz iespēju aiziet pensijā arī ātrāk, ja cilvēks to vēlas. Tāpat nepieciešams īpaši parūpēties par tiem, kuri ir bezdarbnieki un kuriem līdz pensijai atlicis pavisam neilgs laiks. Saprotot šīs grūtības, nepieciešams pagarināt pirmspensijas cilvēku bezdarba pabalsta saņemšanas ilgumu. Ceru, ka pirms galīgās lēmuma pieņemšanas likums tiks rūpīgi apspriests gan Saeimā, gan visā sabiedrībā.

Godātie radioklausītāji!

Joprojām turpinu saņemt jūsu vēstules. Paldies par tām, it īpaši ar ierosinājumiem valdības darbam. Garu vēstuli, arī par tām pašām pensiju lietām, saņēmu no pensionētā skolotāja Tamaņa kunga, kurš dzīvo Apiņa ielā, Valmierā. Paldies Jums par to! Atbildot uz Jūsu jautājumu par pensijas izmaksāšanu strādājošiem pensionāriem, varu teikt, ka valdība cer no 1.jūlija sākt maksāt vismaz papildpensijas strādājošiem pensionāriem. Tomēr tas būs iespējams vienīgi tad, ja Saeima izšķirsies par pakāpenisku pensijas vecuma paaugstināšanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!