• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Soli pa solim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1995., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien - 5.Saeimas Ziemas sesijas plenārsēžu 1.diena

Vēl šajā numurā

12.01.1995., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Soli pa solim

Sarunas bija par daudzko. Augstais viesis izteica arī viedokli, ka Latvijai būs nepieciešams ratificēt minoritāšu tiesību konvenciju. Pēc Migela Anhela Martinesa paša vārdiem, Latvijā viņš ieradies, lai pārrunātu konkrētu rīcību, kā palīdzēt Latvijai pēc uzņemšanas Eiropas Padomē jo ātrāk iekļauties šīs starptautiskās organizācijas dažādajās institūcijās, kā arī iespējami efektīvāk izmantot Eiropas Padomes ekspertu pieredzi. Pēc Migela Anhela Martinesa teiktā, Eiropas Padomes komisijas un komitejas visnotaļ atzinīgi novērtējušas Latvijas Republikas Saeimas likumdošanas darbu, īpaši pozitīvi — darbu, veidojot Latvijas likumus cilvēktiesību un pilsonības jomā.

Sakarā ar diplomāta atzinīgajiem vērtējumiem Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs teica: "Mēs neesam centušies izpatikt Eiropas Padomei. Tās augstie standarti ir vajadzīgi mums pašiem, un mēs tos esam izturējuši."

Pēc tam preses konferencē Migels Anhels Martiness uzsvēra, ka jautājums par Latvijas uzņemšanu Eiropas Padomē ir praktiski izlemts. "Pat, ja balsojums par Latvijas uzņemšanu 31.janvārī nebūs simtprocentīgs, balsošanas rezultāts būs Latvijai ļoti labvēlīgs," teica Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents, uzsverot, ka Latvija ne vien stājas Eiropas Padomē, bet gan gatavojas pievienoties lielam un pilnvērtīgam vienotas Eiropas izveides projektam. "PSRS sabrukuma rezultātā izvirzījās uzdevums celt pilnīgi jaunu pasauli. Un mēs, eiropieši, esam pārliecināti, ka mums šajā procesā jāapvienojas," teica Migels Anhels Martiness. Viņš atzina, ka Latvijas iestāšanās process Eiropas Padomē bijis ilgs un sarežģīts, un ka Latvijai šajā procesā nācies izdarīt virkni reformu savā likumdošanā. "Taču es gribu uzsvērt, ka šīs reformas nav Latvijai uzspiestas," teica augstais viesis. "Tā bija Latvijas pašas brīva izvēle, lai dzīvotu atbilstoši Eiropas standartiem."

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, kā Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents vērtē pašreizējo situāciju Čečenijā, Migels Anhels Martiness izteica dziļu sarūgtinājumu par traģiskajiem notikumiem. Viņš atgādināja savas institūcijas viedokli, ka šis konflikts ir Krievijas iekšēja lieta. "Taču šādi konflikti nav atrisināmi ar bombardēšanu," uzsvēra viesis, atbildot uz "Latvijas Vēstneša" otru jautājumu — vai pašreizējā notikumu attīstība Čečenijā var ietekmēt Krievijas uzņemšanas procesu Eiropas Padomē. Migels Anhels Martiness atbildēja apstiprinoši. "Ja kāda valsts grib kļūt Eiropas Padomes dalībvalsts, tai arī attiecīgi jāuzvedas," teica viesis, piebilsot, ka asamblejas politiskā komiteja Parīzē (institūcija, kas tieši nodarbojas ar Krievijas uzņemšanas jautājumiem) nupat pārtraukusi šīs iespējas izskatīšanu. "Katrā ziņā šis jautājums ir mūsu uzmanības lokā. Mums jādara viss iespējamais, lai atbalstītu demokrātiskos procesus Krievijā," teica Migels Anhels Martiness, atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!