• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas delegācijas Amerikā -Ārlietu ministrijas pārstāvji -Satiksmes ministrijas pārstāvji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.1995., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pamats ir un paliek Latvijas drošība

Vēl šajā numurā

14.01.1995., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas delegācijas Amerikā

Ārlietu ministrijas pārstāvji

No 11. līdz 14.janvārim Vašingtonā uzturas Latvijas Ārlietu ministrijas delegācija Valda Birkava vadībā. Delegācijā ir arī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš un ministra padomnieks Artis Bērtulis.

Ceturtdien, 12.janvārī, delegācijai bija paredzētas vairākas tikšanās: ar ASV valsts sekretāru Vorenu Kristoferu un viņa vietnieku Strobu Talbotu, ar valsts sekretāra vietnieci starptautiskās drošības jautājumos Linnu Deivisu, tikšanās Pentagonā (ASV Aizsardzības departamentā) ar valsts sekretāra vietnieku politikas jautājumos Voltu Slokambu, kā arī tikšanās Baltajā namā ar Nacionālās drošības padomes pārstāvjiem — prezidenta padomnieku Entoniju Leiku un prezidenta īpašo padomnieku Krievijas, Ukrainas un Eirāzijas jautājumos Niku Bērnsu.

Ar ASV pārstāvjiem bija iecerēts pārrunāt pašreizējo situāciju Skrundas RLS demontāžā un EDSO inspekciju režīma īstenošanā, NATO paplašināšanas iespējas, Latvijas un ASV divpusējās darba grupas sadarbību, ASV palīdzību Latvijai eksporta kontroles sistēmas izveidošanā, Latvijas iestāšanos GATT (Vispārējā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību), iespējamo ASV atbalstu Latvijas tuvināšanās iespējām OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija), sadarbības iespējas ar OPIC (Ārvalstu privāto investīciju korporācija), sadarbības iespējas ar Amerikas valdības Eksporta un importa banku (Eximbank), divpusējos sadarbības projektus un ASV tehniskās palīdzības projektus Latvijai.

Paredzams, ka abas puses sarunās pieskarsies arī pašreizējiem notikumiem Čečenijā reģionālās drošības jautājumu kontekstā.

Vakar, 13.janvārī, bija paredzēta Latvijas un ASV līguma parakstīšana par savstarpējo ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību.

Vakar V.Birkavam arī tika plānota tikšanās ar ASV senāta republikāņu partijas pārstāvjiem — senatoriem Džonu Makeinu, Mitču Makonelu un Ričardu Lugaru.

Pēc vizītes Vašingtonā Valdis Birkavs vienas dienas vizītē uzturēsies Helsinkos, kur pirmdien, 16.janvārī nolasīs lekciju Pāsikivi biedrībā (nozīmīgākais ārpolitisko studiju centrs Somijā). Uzturēšanās programmā plānota tikšanās ar Somijas parlamenta spīkeri Ūsukainenu un Somijas ārējās tirdzniecības ministru Salonainenu. Tad — atgriešanās Rīgā, otrdien, 17.janvārī.

ĀM preses centrs

Satiksmes ministrijas pārstāvji

Ceturtdien un piektdien —12. un 13.janvārī — ASV pilsētā Klīvlendā (Ohaijo štats) norisinājās konference "Par investīciju un tirdzniecības iespējām Viduseiropā un Austrumeiropā". Konferences galvenie mērķi ir attīstīt sadarbību starp ASV un 14 konferences dalībvalstu privātajiem un valsts sektoriem un veicināt šajās valstīs tirgus ekonomikas attīstību. Konferencē piedalās Polijas, Ungārijas, Čehijas, Slovakijas, Slovēnijas, Rumānijas, Bulgārijas, Albānijas, Horvātijas, Maķedonijas, Bosnijas un Hercogevinas, kā arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas delegācijas. Latvijas delegāciju vadīja satiksmes ministrs Andris Gūtmanis un tajā ietilpst Latvijas Attīstības aģentūras, Privatizācijas aģentūras, "Latvenergo", "Lattelekom", Pasaules tirdzniecības centra, kā arī septiņi ASV tirdzniecības palātas Latvijā pārstāvji (Architectural Investments SIA, Carrol, Burdick & McDonover, InterSources Inc., Baltic International U.S.A., Westinhgouse Electrc. Corp.).

Konferenci atklāja Klīvlendas mērs M.Vaits un ASV tirdzniecības ministrs R.Brauns. Atklāšanā tika uzsvērts, ka Klīvlenda nav izraudzīta šai konferencei nejauši, jo 1993.gadā tā ieņēma pirmo vietu ASV aptaujās starptautisko ekonomisko sakaru jomā. Konferences rīkošanā piedalījušās vairākas ASV valdības iestādes — komercdepartaments, valsts departaments, tirdzniecības attīstības aģentūra u.c., bet iniciatīva nākusi no prezidenta Bila Klintona, kura personiskā piedalīšanās šajā pasākumā parāda, ka ekonomiskā sadarbība ar šī reģiona valstīm ir viena no ASV ārējās ekonomiskās politikas prioritātēm.

Konferences atklāšanā katras valsts delegācijas vadītājs īsi iepazīstināja konferences dalībniekus ar savas valsts ekonomiskajiem rādītājiem. Andra Gūtmaņa runa tika uzņemta ļoti atsaucīgi, jo tā bija konkrēta, kā vienu no galvenajiem argumentiem minot Latvijas ģeopolitisko stāvokli.

Notika arī Baltijas valstu un Slovēnijas delegāciju pārstāvju tikšanās ar ASV tirdzniecības ministru, kā arī tirdzniecības attīstības aģentūras, eksporta un importa bankas un ārzemju privāto investīciju korporācijas (OPIC) vadītājiem. Sarunās tika atzīta konferences nozīme ieguldījumus veicinošas vides izveidē starp attiecīgajām valstīm un apstiprināta OPIC organizētā investīciju misija Baltijas valstīs jau martā. Tika arī apspriesta iespēja noslēgt brīvās tirdzniecības līgumus ar ASV.

Tālāk darbs noritēja četrās apakšgrupās — celtniecība un tūrisms, apkārtējā vide, transports, veselības aizsardzība. Bija iekārtots informatīvs stends par Latviju.

ĀM Preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!