• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Draudzīgā aicinājuma diena Cēsu rajonā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.1995., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33756

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valdības vadītāji - Pasaules ekonomiskajā forumā

Vēl šajā numurā

31.01.1995., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Draudzīgā aicinājuma diena Cēsu rajonā

Sestdien, 28.janvārī, Draudzīgā aicinājuma dienā, Cēsu rajonā Valsts prezidents Guntis Ulmanis, izglītības un zinātnes ministrs Jānis Vaivads un personas, kas viņus pavadīja, vispirms ieradās Straupes pamatskolā. Tās ēka šobrīd nepulcē skolēnus, bet gan celtniekus un restaurētājus, jo, pirms diviem gadiem nodegusi, tā tiek atjaunota. Skolēni mācās dažādās pielāgotās telpās. Uz sarunu atnākušās skolotājas izteica bažas par vadības lēmumu sākt mācības skolā, kamēr tās trešajā stāvā pilnā sparā vēl ritēs celtniecības darbi. Rajona padomes priekšsēdētājs Māris Niklāss arī nebija pārliecināts, vai darbus izdosies laikā pabeigt, ja valdības solītā nauda līdz Cēsīm atnāks tikai martā. Izglītības un zinātnes ministrs solīja parūpēties, lai Straupes skolā ātrāk tiktu pabeigts kapitālremonts. Prezidents un ministrs dāvināja skolas bibliotēkai jaunākās daiļliteratūras un arī mācību grāmatas.

Cēsu 3.pamatskolā, kas nule atskatās uz 40 gadiem, viesus sirsnīgi sveica gan skolotāji, gan arī skolēni. Šī ir skola ar krievu mācībvalodu un, šķiet, vienīgā valstī, kur bērni jau no trešās klases speciālos priekšmetus mācās latviešu valodā. Valsts prezidents gribēja pārliecināties, vai nekas šeit netiek pārspīlēts un nav pret skolēnu un viņu vecāku gribu. Kā apliecināja skolēnu labās valsts valodas zināšanas un skolotāju paskaidrojumi, intereses ir vispusīgi saskaņotas un uz Cēsu 3.pamatskolu vecāki bērnus sūta labprāt, kaut gan Cēsīs ir arī citas krievu skolas. Sarunā ar skolotājiem prezidents izteicās, ka mūsu sabiedrībā krievus nez kādēļ mēdz saukt par krievu tautības iedzīvotājiem. Viņš atgādināja, ka nevienai citai tautībai šāda piesardzīga pieklājība netiek parādīta, un uzsvēra, ka vārdam krievs Latvijā jāskan tikpat brīvi un lepni, kā latvietis, baltkrievs, lietuvietis vai čigāns. Arī šīs skolas bibliotēkai Valsts prezidents uzdāvināja virkni jaunizdotu grāmatu gan latviešu, gan arī krievu valodā.

Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijā bija pulcējušies 26 republikas rajonu skolu valžu priekšsēdētāji un Cēsu rajona skolu direktori. Bija ieradušies Draudzīgā aicinājuma padomes locekļi un daudz žurnālistu. Kamēr skolā ritēja dažādu nozaru konkursi, viesi apsprieda Draudzīgā aicinājuma problēmas, šīs kustības koordinācijas jautājumus, runāja par dāvinātāja un saņēmēja attiecībām. Valsts prezidents informēja par Draudzīgā aicinājuma 60.gadadienas konferences lēmumiem, runāja par skolu problēmām un skolotāju algu paaugstināšanas nepieciešamību, pastāstīja par piedalīšanos Osvencimas nāves nometnes likvidēšanas 50.gadadienas ceremonijā Polijā. Viņš aicināja klātesošos radoši iesaistīties Draudzīgā aicinājuma kustībā, palīdzēt rast tai mūsdienīgāku attīstības ceļu.

Izglītības un zinātnes ministrs Jānis Vaivads uzsvēra, ka Draudzīgais aicinājums ir arī sabiedrības vienošanas ceļš. Viņš informēja par skolu vajadzībām un par to, kā ministrija iecerējusi koordinēt darbu, lai katrai dāvanai atrastu tās īsto adresātu, lai ziedotie līdzekļi nonāktu tajā skolā, kur tie vajadzīgi visvairāk. J.Vaivads uzsvēra, ka Draudzīgā aicinājuma kustībā palīdzīga roka jāsniedz gan talantīgam skolēnam, gan studentam, gan jaunajam zinātniekam.

Rajona padomes priekšsēdētājs Māris Niklāss pastāstīja, kā attīstās sadarbība ar pagastiem — ka tiek sniegta palīdzība bērnu nogādāšanā uz skolu un atpakaļ un kā ar padomes atbalstu piecos pagastos izdevies atjaunot mazās skolas.

Zemnieku savienības pārstāvji bija atveduši līdzi gandrīz kravas auto ar dāvanu kastēm visām republikas skolām. Tām tiek dāvinātas videokasetes ar Arvīda Krieva uzņemtām dokumentālām Latvijas Vēstures filmām. Skolu valžu priekšsēdētāji pateicās par dāvinājumu un izteica cerību, ka Zemnieku savienība vai arī kāda cita partija skolām uzdāvinās pa vienam videomagnetofonam, kur šīs filmas noskatīties. Zemnieku savienība Draudzīgajam aicinājumam ziedoja arī līdz šim iznākušos žurnāla "Mazpulks" numurus, tā izgatavojusi Draudzīgā aicinājuma zīmi, ko var iegādāties visās grāmatnīcās un pastā.

Draudzīgā aicinājuma diena turpinājās Cēsu kultūras namā ar ģimnāzijas absolventu, audzēkņu, viņu vecāku, pedagogu un daudzu viesu piedalīšanos. Te tika teiktas pateicības runas ziedotājiem, kas atbalstījuši Draudzīgā aicinājuma programmas, tika pasniegtas balvas aktīvākajiem skolēniem un arī pedagogiem.

Draudzīgā aicinājuma fonda prezidents Jānis Endele informēja par fonda jaunajām iecerēm, par programmām, kokursiem, prēmijām un stipendijām. Vakara gaitā zālē daudzi klātesošie jau bija iepazinušies ar programmām un solīja atbalstīt kādu no tām, daži — pat vairākas. Saeimas LNNK frakcijas vadītājs Aleksandrs Kiršteins informēja, ka LNNK valde Draudzīgā aicinājuma programmām ziedo vismaz 2 000 latu. Par saviem nodomiem informēja arī Zemnieku savienība, patērētāju biedrība, rajona un pilsētas valdes, dažu banku pārstāvji. Šīs programmas aptvers visas Latvijas skolas, tāpēc arī kokursi šogad būs daudz pamatīgāki. Arī ceļazīmes uz Draudzīgā aicinājuma vasaras nometnēm būs iespējams saņemt pretendentiem visā Latvijā.

Valsts prezidenta Kanceleja, A.B.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Vēl par Cēsīm — skat. arī 2.lpp. Draudzīgā aicinājuma konferences priekšlasījumi 25. janvārī Rīgā — turpmākajos numuros.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!