• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Šveices Konfederācijā, Austrijā un Ungārijā - Latvijas vēstnieks Lietuvas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.1995., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zviedrija gatavojas palīdzēt Latvijai

Vēl šajā numurā

01.02.1995., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta

— Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Šveices Konfederācijā, Austrijā un Ungārijā

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar 31. janvārī pasniedza akreditācijas rakstu Latvijas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Šveices Konfederācijā Egilam Levitam.

Uzrunājot vēstnieku, Valsts prezidents norādīja uz Latvijas un Šveices kopsakarībām un interešu līdzību — abu valstu vēlmi nodrošināt ekonomisko izaugsmi un nosargāt nacionālo savdabību. Vēstniekam pavērsies plašs darba lauks, pētot Šveices unikālo pieredzi Eiropas un pasaules integrācijas procesu sakarā. Latvijai būtu interesanti dziļāk un pamatīgāk iepazīties ar šīs Eiropas valsts senajām parlamentārās demokrātijas tradīcijām. Šveice neapšaubāmi saista Latviju kā viens no pasaules nozīmīgākajiem finansu centriem. Šveices ekonomiskie sasniegumi un saimnieciskā stabilitāte nenoliedzami ir dziļas studēšanas vērti. Valsts prezidents atgādināja, ka Šveicē savulaik ir mācījušies un strādājuši tādi izcili mūsu tautas pārstāvji kā Rainis, Kārlis Ulmanis un Miķelis Valters. Tāpēc viņš aicināja vēstnieku lielu uzmanību veltīt Latvijas un Šveices sadarbībai izglītības, zinātnes un kultūras nozarē.

Atbildes runā vēstnieks Egils Levits norādīja, ka Šveice nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju un kā viena no pirmajām valstīm atjaunojusi diplomātiskās attiecības ar Latviju. Pašlaik Šveice mūsu valstij sniedz jūtamu saimniecisko palīdzību. Pastāvīgi palielinās abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms.

Pēc akreditācijas raksta pasniegšanas notika Valsts prezidenta un vēstnieka, kurš akreditēts ne tikai Šveicē, bet arī Austrijā un Ungārijā saruna. Tās laikā Guntis Ulmanis interesējās par situāciju Austrijā pēc šīs valsts iestāšanās Eiropas Savienībā. Valsts prezidents aicināja vēstnieku īpaši vērīgi izpētīt Austrijas pieredzi lauksaimniecības jomā. Viņš norādīja, ka Latvijas virzība uz Eiropas Savienību noteikti izraisīs nopietnas problēmas zemniekiem. Taču tieši zemnieki ir bijuši tie, kas nosargāja un iznesa cauri okupācijas gadiem latvisko dzīvesveidu, domāšanu un saimniekošanas tikumu. Tāpēc valdībai jau tagad jādomā, kā veikt Latvijas lauku modernizāciju, vienlaikus saglabājot to garīgo un krietno, kas ir bijis zemniecības pamatā, un palīdzēt zemniekiem saglabāt savu saistību ar zemi. Runājot par situāciju Ungārijā, tika apspriesta ekonomisko reformu gaita šajā valstī un problēmas, kas rodas šajā procesā.

 

Valsts prezidenta Kanceleja

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

— Latvijas vēstnieks Lietuvas Republikā

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 31. janvārī, pieņēma Latvijas vēstnieku Lietuvas Republikā Albertu Sarkani. Tikšanās laikā galvenokārt tika apspriesta politiskā situācija Lietuvā un Baltijas valstu sadarbības jautājumi.

Prezidents un vētsnieks apsprieda dažas Latvijas un Lietuvas attiecību aktualitātes, tajā skaitā stāvokli valstu robežpunktos un citos pierobežas rajonos. Viņi konstatēja, ka Latvijas un Lietuvas attiecības ir labas un stabilas un veido labu pamatu arī triju Baltijas valstu vienotībai.

Sarunā tika aplūkoti arī vairāki starptautisko attiecību jautājumi, piemēram, Latvijas iniciatīva par NATO paplašināšanas dambretveida principu. Vēstnieks informēja Valsts prezidentu par vēstniecības darba aktualitātēm un uzaicināja Gunti Ulmani uz vēstniecības jaunās ēkas atklāšanu Viļņā vasaras sākumā.

Valsts prezidenta Kanceleja

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!