• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1995. gada 19. janvāra likums "Par Valsts proves uzraudzību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.1995., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.25

Meža atjaunošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

02.02.1995., Nr. 17

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 19.01.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi

un Valsts prezidents izsludina šādu likumu:

Par valsts proves uzraudzību

I nodaļa

Vispārīgie noteikumi

1.pants. Likumā ir lietoti šādi termini:

1) dārgmetāli — zelts, sudrabs, pallādijs, platīns un platīna grupas metāli jebkurā veidā un stāvoklī;

2) dārgakmeņi — dimanti, krāsainie juvelierakmeņi un dabiskās pērles, koraļļi un dzintars. To klasifikāciju nosaka Latvijas Republikas Valsts proves uzraudzības inspekcijas (turpmāk — inspekcija) apstiprināta instrukcija saskaņā ar starptautiski atzītu klasifikatoru prasībām;

3) prove (raudze) — skaitlis, kas rāda tīra dārgmetāla daudzumu kausējuma tūkstoš svara daļās, un to apzīmē ar arābu cipariem;

4) remedijs — pieļaujamā novirze no dārgmetāla proves;

5) operācijas ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem — dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu pirkšana, pārstrāde, apstrāde, izgatavošana un realizācija.

2.pants. (1) Šā likuma mērķis ir aizsargāt valsts un patērētāju intereses dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu izmantošanas jomā.

(2) Likums nosaka, kādām provēm jābūt Latvijas Republikā izgatavotajiem un ievestajiem (importētajiem) dārgmetālu izstrādājumiem, šo izstrādājumu zīmogošanas noteikumus, kā arī regulē valsts proves uzraudzību un nosaka inspekcijas darbības principus.

(3) Likums attiecas uz visām juridiskajām un fiziskajām personām, kas savā darbībā izmanto un realizē dārgmetālus, dārgakmeņus un to izstrādājumus.

3.pants. Latvijas Republikā noteiktas šādas dārgmetālu proves:

1) platīnam — 950. (deviņsimt piecdesmitā), 850. (astoņsimt piecdesmitā);

2) zeltam — 333. (trīssimt trīsdesmit trešā), 375. (trīssimt septiņdesmit piektā), 500. (piecsimtā), 583. (piecsimt astoņdesmit trešā), 585. (piecsimt astoņdesmit piektā), 750. (septiņsimt piecdesmitā), 900. (deviņsimtā), 916. (deviņsimt sešpadsmitā), 958. (deviņsimt piecdesmit astotā);

3) sudrabam — 750. (septiņsimt piecdesmitā), 800. (astoņsimtā), 830. (astoņsimt trīsdesmitā), 875. (astoņsimt septiņdesmit piektā), 916. (deviņsimt sešpadsmitā), 925. (deviņsimt divdesmit piektā), 960. (deviņsimt sešdesmitā);

4) pallādijam — 500. (piecsimtā), 850. (astoņsimt piecdesmitā).

4.pants. Provēšana ir dārgmetālu un to sakausējumu kvalitatīvā un kvantitatīvā raksturojuma noteikšana, kā arī dārgakmeņu un citu juvelierizstrādājumos izmantojamo vērtīgo akmeņu raksturojuma noteikšana un novērtēšana. Provēšanas metodes un remediju nosaka inspekcijas instrukcijas, kuras izstrādātas saskaņā ar starptautiski atzītu standartu un normatīvu prasībām un kuras apstiprinājis finansu ministrs.

5.pants. Proves uzraudzība ietver dārgmetālu un to izstrādājumu proves noteikšanu, sastāva analīzi un ekspertīzi, kontrolanalīžu veikšanu, proves zīmogu nospiedumu ekspertīzi, dārgakmeņu un citu juvelierizstrādājumos izmantojamo vērtīgo akmeņu ekspertīzi un novērtēšanu, kā arī dārgmetālu izstrādājumu zīmogošanas noteikumu ievērošanas kontroli.

 

II nodaļa

Zīmogi un zīmogošana

6.pants. Dārgmetālu izstrādājumus zīmogo ar šādiem zīmogiem (zīmēm):

1) valsts garantijas zīmi;

2) proves zīmogu;

3) personisko zīmogu;

4) gada atšķirības zīmi.

7.pants. Latvijas Republikā ir spēkā šādas dārgmetālu izstrādājumu valsts garantijas zīmes:

1) zeltam — "sievietes galva ar vainadziņu" aplī;

2) sudrabam — "sievietes galva ar vainadziņu" ovālā;

3) platīnam — "sievietes galva ar vainadziņu" rombā;

4) pallādijam — "sievietes galva ar vainadziņu" kvadrātā.

8.pants. Valsts garantijas zīme ir Latvijas Republikas proves uzraudzības zīme. Tiesības zīmogot ar to ir tikai inspekcijai.

9.pants. Visiem Latvijas Republikā izgatavotajiem, kā arī ievestajiem (importētajiem) dārgmetālu izstrādājumiem jābūt zīmogotiem ar valsts garantijas zīmi.

10.pants. (1) Proves zīmogs norāda dārgmetāla kausējuma proves apzīmējumu ar cipariem, un tam jābūt uz visiem Latvijas Republikā izgatavotajiem, kā arī ievestajiem (importētajiem) dārgmetālu izstrādājumiem.

(2) Tiesības zīmogot ar proves zīmogu ir tikai inspekcijai.

11.pants. Valsts garantijas zīme var būt apvienota ar proves zīmogu.

12.pants. (1) Personiskais zīmogs šā likuma izpratnē ir zīmogs, kuru izgatavo un ar kuru savus izstrādājumus zīmogo izgatavotājs.

(2) Personiskais zīmogs ir burts, burtu savienojums vai cits simbols, kurš ir atšķirīgs no citu izgatavotāju zīmogiem.

(3) Personiskajam zīmogam ir jābūt reģistrētam inspekcijā. Reģistrācijas kārtību nosaka inspekcija. Personiskais zīmogs jāpārreģistrē katru gadu.

13.pants. (1) Gada atšķirības zīme ir zīmogs, kas norāda izstrādājuma izgatavošanas gadu. Šī zīme ir latīņu burts, kuru katram kalendārajam gadam nosaka inspekcija.

(2) Ar gada atšķirības zīmi dārgmetālu izstrādājumus zīmogo izgatavotājs.

14.pants. Gada atšķirības zīmi var apvienot ar personisko zīmogu. Ja visus zīmogus uz izstrādājuma nevar izvietot, gada atšķirības zīmi var nelikt.

 

III nodaļa

Valsts proves uzraudzības inspekcija

15.pants. Inspekcija ir valsts iestāde, kas darbojas Finansu ministrijas pārraudzībā. Inspekcija nodrošina kontroli pār to, kā uzņēmumos, uzņēmējsabiedrībās, organizācijās un iestādēs ievēro šo likumu un citus ar šā likuma izpildi saistītos normatīvos aktus, kā arī sniedz ar proves darbu (provēšana, zīmogošana, analīžu un ekspertīžu veikšana, dārgakmeņu novērtēšana) saistītos pakalpojumus.

16.pants. Inspekcija ir juridiskā persona, un tai ir nodalīts budžeta finansējums. Tai ir nošķirta manta, patstāvīga bilance, zīmogs ar papildinātā valsts mazā ģerboņa attēlu un inspekcijas pilnu nosaukumu, kā arī cita atribūtika, norēķinu konts un citi konti bankās.

17.pants. Inspekcija izpilda šādas funkcijas:

1) veic valsts proves uzraudzību Latvijas Republikā;

2) zīmogo dārgmetālu izstrādājumus ar Latvijas Republikā noteiktajiem zīmogiem;

3) izsniedz kvalitātes apliecības, kurās tiek apliecināta dārgmetāla prove un piedevas tīrajam dārgmetāla daudzumam;

4) reģistrē izgatavotāju personiskos zīmogus un veic to ikgadējo pārreģistrāciju;

5) izstrādā ar šā likuma izpildi saistītu nolikumu, instrukciju un citu normatīvo aktu projektus;

6) veic pasākumus, lai nodrošinātu inspekcijas darbu atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un starptautiskajām prasībām;

7) kontrolē, kā visos uzņēmumos, uzņēmējsabiedrībās, organizācijās un iestādēs izpilda un ievēro šo likumu un citus ar šā likuma izpildi saistītos normatīvos aktus;

8) sniedz ar proves darbu saistītos pakalpojumus.

18.pants. Inspekcija darbojas saskaņā ar nolikumu, ko apstiprina Ministru kabinets. Inspekciju vada priekšnieks, kuru ieceļ amatā Ministru kabinets pēc finansu ministra ieteikuma.

19.pants. (1) Inspekcijas priekšnieks:

1) ir atbildīgs par inspekcijai noteikto funkciju izpildi;

2) vada inspekciju un nosaka viņam pakļauto darbinieku pienākumus un atbildību saskaņā ar inspekcijas uzdevumiem;

3) apstiprina inspekcijas štatus, pamatbudžeta un speciālā budžeta līdzekļu izdevumu tāmi;

4) pieņem darbā un atbrīvo no darba inspekcijas darbiniekus;

5) pieņem lēmumus par likumdošanas aktu pārkāpumiem, kas saistīti ar šā likuma un saskaņā ar šo likumu izstrādāto normatīvo aktu neievērošanu, kā arī par vainīgo personu saukšanu pie likumā noteiktās atbildības;

6) izskata sūdzības par inspekcijas darbinieku sastādītajiem pārbaudes aktiem un viņu dotajiem norādījumiem.

(2) Inspekcijas priekšnieka lēmumus var pārsūdzēt tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

20.pants. Inspekcijas darbiniekiem (inspektoriem), pildot dienesta pienākumus, ir tiesības:

1) lai veiktu pārbaudes šajā likumā noteiktās kompetences ietvaros, uzrādot dienesta apliecību, brīvi apmeklēt Latvijas Republikas teritorijā esošās ražošanas, tirdzniecības un citas nedzīvojamās telpas, kas pieder vai ir iznomātas juridiskajām vai fiziskajām personām, kuras veic operācijas ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem;

2) veikt dārgmetālu un to izstrādājumu pārbaudes un analīzes;

3) pieprasīt un saņemt no pārbaudāmajiem uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām, iestādēm un organizācijām visu ar dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu saņemšanu, izlietošanu, realizāciju, uzskaiti un glabāšanu saistīto dokumentāciju, kā arī izziņas un paskaidrojumus par jautājumiem, kas radušies pārbaudes procesā;

4) sastādīt aktus par pārbaužu laikā konstatētajiem pārkāpumiem un nelikumīgajām darbībām operācijās ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem;

5) dot kontrolēto uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, iestāžu un organizāciju vadītājiem obligāti izpildāmus norādījumus noteiktā termiņā novērst atklātos trūkumus un pārkāpumus, kā arī apturēt operācijas ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem līdz pārkāpumu novēršanai. Operāciju apturēšanas kārtību nosaka likums "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību";

6) iesniegt inspekcijas priekšniekam materiālus par konstatētajiem likuma pārkāpumiem.

21.pants. Inspekcijas darbiniekiem ir aizliegts izpaust juridisko personu komercnoslēpumus, kas viņiem kļuvuši zināmi sakarā ar dienesta pienākumu pildīšanu. Par komercnoslēpuma izpaušanu vainīgais tiek saukts pie likumā noteiktās atbildības.

 

IV nodaļa

Nobeiguma noteikumi

22.pants. Visām juridiskajām personām, kuru saimnieciskā un komerciālā darbība saistīta ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem:

1) inspekcijā jāpārbauda Latvijas Republikā ievestie (importētie) dārgmetāli un dārgakmeņi, lai tos varētu tālāk realizēt un izmantot dārgmetālu un dārgakmeņu izstrādājumu izgatavošanai, un jāsaņem kvalitātes apliecība;

2) saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto kārtību jāiesniedz Valsts statistikas komitejai un Finansu ministrijai atbilstoši noformēti pārskati par dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu apriti.

23.pants. (1) Veicot provēšanu, inspekcijai ir tiesības izlietot nepieciešamo dārgmetālu daudzumu pilnīgas analīzes nodrošināšanai.

(2) Pēc laboratorijas analīžu veikšanas inspekcijā dārgmetālu atlikumi tiek atdoti pasūtītājam.

(3) Šie darbi veicami saskaņā ar finansu ministra apstiprinātu metodiku, kas izstrādāta, pamatojoties uz starptautiski atzītu standartu un normatīvu prasībām.

24.pants. Inspekcijas izdarīto analīžu un ekspertīžu rezultātus un noteiktās proves var piemērot arī tiesībaizsardzības institūcijas visos strīdīgos gadījumos.

25.pants. Par šā likuma prasību neievērošanu vainīgā persona saucama pie atbildības likumos noteiktajā kārtībā.

26.pants. Ja Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos paredzēti citādi noteikumi nekā šajā likumā, piemērojami starptautiskajos līgumos paredzētie noteikumi.

27.pants. Noteikumus šā likuma piemērošanai pieņem Ministru kabinets.

 

Pārejas noteikumi

1. Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta noteikumi nr.172 "Par valsts proves uzraudzību" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 19.nr.).

2. Šā likuma 18.panta 5.punkts tajā daļā, kas paredz tiesības apturēt uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, iestāžu un organizāciju operācijas ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem, stājas spēkā vienlaikus ar attiecīgiem grozījumiem likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību".

 

Likums Saeimā pieņemts 1995.gada 19.janvārī.

 

Valsts prezidents G.Ulmanis

Rīgā 1995.gada 2. februārī  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!