• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zviedrijas kultūras ministre Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.1995., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

02.02.1995., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zviedrijas kultūras ministre Rīgā

Vakar mūsu valsts galvaspilsētā bija ieradusies Zviedrijas kultūras ministre Margota Valstrēma. Vizīte notika pēc Latvijas kultūras ministra Jāņa Dripes ielūguma.

Kaimiņvalsts ministre vispirms devās uz Zviedru vārtiem — Arhitektu savienības namu, kur tikās ar Saeimas Kultūras, izglītības un zinātnes komisijas locekļiem. Pēc tam Margota Valstrēma iepazinās ar Vecrīgu, noklausījās koncertu Doma baznīcā, apskatīja Jēkaba Kazāka personālizstādi un latviešu lietišķās mākslas ekspozīciju.

Vizītes noslēguma cēlienā Kultūras ministrijā notika preses konference, kuras gaitā abu valstu kultūras ministri, kā arī Zviedrijas riksdaga (parlamenta) kultūras komitejas loceklis Oke Gustavsons un Zviedrijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Andreass Adāls visnotaļ pozitīvi novērtēja Margotas Valstrēmas vizīti Latvijā. Vēstnieks A.Adāls uzsvēra, ka Margota Valstrēma Zviedrijā bauda augstu politiķes autoritāti un ka šī ir viņas pirmā ārzemju vizīte. Tāpēc jo nozīmīgāk, ka šai vizītei izvēlēta Latvija. Šī ir arī pirmā Zviedrijas kultūras ministra vizīte Latvijā.

Daloties iespaidos, Margota Valstrēma uzsvēra kultūras lielo nozīmi valstu un cilvēku saprašanās sekmēšanā. Pēc ministres domām, kultūrai starpvalstu kontaktos būtu jāieņem tikpat nozīmīga vieta kā citām sadarbības jomām. Programmai "Partnerattiecības mieram" līdzās veidojama arī ne mazāk svarīga programma "Partnerattiecības kultūrai", teica M.Valstrēma.

Atbildot uz "LV" jautājumu abu valstu kultūras ministriem, vai viņus apmierina Latvijas un Zviedrijas kultūras pašreizējais apmaiņas līmenis, Jānis Dripe sev raksturīgajā atklātībā teica: "Nekādā ziņā neapmierina. Mēs gan esam ceļā uz Ziemeļvalstu un Baltijas valstu dziesmu svētkiem šovasar Rīgā, un Latvijas vēstniecībā Stokholmā darbojas kultūras atašejs (trimdas latviešu dzejnieks Juris Kronbergs — J.Ū.), taču visas līdzšinējās kultūras vērtību apmaiņas mums bijušas atkal un atkal jaunas iepazīšanās. Tas, ka Zviedrijas kultūras ministre ir pirmo reizi Rīgā, ir skaisti. Bet reizē žēl, ka tikai tagad. Mūsu tautām, kas dzīvo tik tuvu, būtu jābūt kopā jau no bērna kājas."

J.Dripe minēja iespēju rīkot kopīgas abu valstu arheologu ekspedīcijas, kopīgas izstādes, kas kļūtu par pierastu ikdienas parādību.

Zviedrijas kultūras ministre izteica domu par latviešu jauniešu mācībām Zviedrijā. M.Valstrēmas ieskatā lielas perspektīvas ir arī sadarbībai kultūras pieminekļu aizsardzībā, labas sadarbības iespējas ministre redz arī lietišķās mākslas jomā.

Plašas iespējas abu valstu kultūras ministri redz arī tūrismam ar kultūrvēsturisku ievirzi. Zviedrijā šis tūrisma veids ir ļoti populārs. Šāda tūrisma sekmēšanai gan vēl jāattīsta viesnīcu tīkls un jāmodernizē Rīgas osta. Taču labas perspektīvas kultūras tūrismam paver arī Latvijas vēsturiskās saites ar Zviedriju. Tā zviedru tūristiem būtu jo interesanti apmeklēt Latvijā vietas, kas saistās ar izcilā zviedru politiķa Ulofa Palmes piemiņu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!