• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valdis Birkavs : "Latvija nostiprina savas pozīcijas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.1995., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta uzruna

Vēl šajā numurā

07.02.1995., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdis Birkavs : "Latvija nostiprina savas pozīcijas"

"Latvija nostiprina savas pozīcijas ceļā uz Eiropas Savienību", — tā, tiekoties ar žurnālistiem, teica Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs pēc atgriešanās no starptautiskās konferences "Baltijas valstis un sadarbība Eiropā", kas notika Francijā. Raksturojot konferences augsto līmeni un Latvijai labvēlīgo gaisotni, V.Birkavs atzīmēja, ka šajā forumā nolasīts garākais Baltijas valstīm veltītais referāts, kāds jebkad dzirdēts. Ļoti svarīga bijusi Francijas ministra Eiropas lietās Lamazūra izteiktā atziņa: "Ja tiek apdraudēta Baltija, tad tiekam apdraudēti arī mēs."

Konferencē īpaši uzsvērta trīs Baltijas valstu straujā attīstība. Zviedrijas Ārlietu ministrijas darbinieks Larss Fredēns, kurš 1991.gadā bija Zviedrijas pilnvarotais lietvedis Latvijā, mūsu zemi janvāra barikāžu laikā salīdzinājis ar "ellē iesviestu sniega piku". Ticība un latviešu darba spējas mūsu valsti četros gados esot novedušas tik tālu, cik toreiz, 1991.gadā, pat sapņot nevarēja.

Vienlaikus Francijas konferencē atzīmēti arī trūkumi Baltijas valstu muitu darbā, kas nākotnē var būtiski kavēt tranzītkarvu plūsmu cauri Baltijai. Francijas konferencē izskanējis plašs atbalsts Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības attīstībai pēc formulas "5+3". Drīz vien paredzama "5+3" valstu ārlietu ministru tikšanās.

Valdis Birkavs arī atzīmēja, ka Latvijas sarunas par asociētā locekļa līgumu ar Eiropas Savienību norit ātrāk, nekā bija cerēts. Arī šis faktors būtiski nostiprina Latvijas starptautiskās pozīcijas.

Francijas konferencē izskanējusi viedokļu apmaiņa arī par notikumu attīstību Krievijā sakarā ar tās agresiju Čečenijā. Taču šī aktualitāte tomēr nav spējusi aizēnot Baltijas valstis kā konferences centrālo diskusiju objektu. Daudzi konferences dalībnieki uzsvēruši atziņu, ka Baltijas valstis sekmīgi spēj veikt dialogu ar Krieviju un ka Baltijas valstu diplomātiskā attieksme pret Krieviju varētu sekmēt šīs lielās kaimiņvalsts noturēšanos demokrātijas ietvaros.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!