• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Beļģijas Konstitūcijas diena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.1995., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33848

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu un drošības komitejā

Vēl šajā numurā

07.02.1995., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Beļģijas Konstitūcijas diena

Šodien, 7.februārī, savu Konstitūcijas dienu atzīmē Latvijai draudzīgā Beļģija.

Beļģija ir konstitucionāla monarhija, kuras konstitūcija pieņemta 1931.gadā. Atbilstoši Beļģijas konstitūcijai valsts galva ir karalis, kuram formāli dotas plašas pilnvaras. Taču faktiski šīs pilnvaras realizē valdība. Likumdošanas vara valstī pieder karalim un uz četriem gadiem ievēlētam parlamentam.

Belģijas teritorija ir divreiz mazāka nekā Latvijai (30,5 tūkstoši kvadrātkilometru), bet iedzīvotāju skaits salīdzinājumā ar Latviju ir četrreiz lielāks. Beļģija ir augsti attīstīta rūpniecības valsts, un produkcijas apjoma ziņā uz vienu iedzīvotāju tā atrodas vienā no vadošajām vietām pasaulē. Īpaši cieši ir Beļģijas kontakti ar ekonomiskās sadarbības partnerēm Nīderlandi un Luksemburgu (t.s.Beniluksa valstis). Beļģijas galvaspilsēta Brisele ir arī tradicionāls starptautisku apspriežu centrs. Kopš 1967.gada Briselē atrodas NATO padomes un NATO apvienoto bruņoto spēku virspavēlnieka štābs.

Briselē 1958.gadā notika pasaules izstāde, kurā augstu novērtējumu — gan kā PSRS paviljona eksponāti — izpelnījās virkne Latvijas ražojumu: VEF radioaparāti, mēbeles, konditorejas fabrikas "Laima" šokolāde. Diemžēl toreiz, padomju okupācijas apstākļos, Latvija nespēja lemt par savu ražojumu eksportu. Tagad Latvijas ražojumiem Rietumu tirgū būs daudz grūtāk iegūt savu vietu. Par to šo rindu autors pārliecinājās mūsu valstiskās neatkarības atjaunošanas rītausmā, 1990.gada pavasarī žurnālista statusā vērojot "Interlatvijas" nelielo ekspozīciju Briseles starptautiskajā gadatirgū.

Beļģija jau drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, 1991.gadā, atzina mūsu valsti, Latvijas intereses Beļģijā, kā arī pārējās Beniluksa valstīs pastāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Juris Kanels. Daudz Latvijas un Beļģijas kontaktu nostiprināšanā darījis Latvijas Republikas goda konsuls Beļģijā Nils Dālmans. Jau dažus mēnešus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, 1991.gada 18.novembrī, pateicoties Nila Dālmana gādībai, Briselē, Latvijas goda konsulātā, tika sarīkota pirmā pieņemšana par godu Latvijas Republikas valsts svētkiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!