• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas namā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.1995., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33872

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Notāru, tiesu ziņas

Vēl šajā numurā

08.02.1995., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas namā

Vakar, 7. februārī, Saeimas namā savu akreditācijas rakstu Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Ekvadoras ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Ernans Guarderass Ituralde (Hernan Guarderas).

Viņa ekselence Ernans Guarderass Ituralde, Ekvadoras ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā, dzimis 1929. gadā. Tūlīt pēc augstskolas beigšanas sācis strādāt savas valsts Ārlietu ministrijā, un diplomāta karjerai veltījis visu savu mūžu. Ernans Guarderass Ituralde diplomāta darbā strādājis Ēģiptes Arābu Republikā, ASV, Itālijā, Čīlē, Bolīvijā, Francijā, Portugālē, Beļģijā, viņš pārstāvējis savu valsti UNESCO un arī ANO lauksaimniecības komisijā. Kopš 1992. gada Ernana Guarderasa Ituraldes kompetences sfērā ir Ekvadoras attiecības ar Eiropas valstīm. Par ilgu un augsti profesionālu darbu diplomātijas jomā Ernanam Guarderasam Ituraldem piešķirti daudzi augsti Ekvadoras apbalvojumi.

Pieņemot Ekvadoras ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka akreditācijas rakstu, Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis teica, ka Latvija un Ekvadora tikai pirmajā brīdī šķiet tālas valstis. Patiesībā jau agrāk ekvadorieši ir bijuši mūsu zemē, un Ekvadorā savukārt dzīvo arī latvieši. Guntis Ulmanis augstu novērtēja Ekvadoras tautas cenšanos pēc patstāvības un suverenitātes, kas latviešu tautai jo labi izprotama un tuva.

— Es domāju, ka mums varētu būt savstarpēji interesējoši jautājumi arī ekonomikās, — tālāk teica Valsts prezidents. Mums ir lieliskas ostas, un arī jums ir lieliskas ostas. Es domāju, ka arī daudzu Ekvadoras kuģu ceļš no Austrumiem uz Rietumiem varētu vest caur Baltijas ostām. Jums ir lieliska lauksaimniecības produkcija, piemēram, visā pasaulē pazīstamie banāni, kas arī varētu ceļot uz Baltiju. Tas, ka Latīņamerikas valstis aizvien vairāk tuvojas Baltijai, ir laba zīme. Baltija ir apliecinājusi savus labos nodomus kontaktēties ar visām pasaules valstīm. Gribu jums apliecināt, ka Baltijas valstis, tai skaitā arī Latvija, ir cieši apņēmušās nosargāt savu suverenitāti un neatkarību, demokrātiskā ceļā risināt visus jautājumus, ar kuriem jāsastopas Latvijas valdībai un parlamentam. Kārtot savas attiecības ar citām valstīm tā, lai mēs nekad vairs nenokļūtu citas valsts atkarībā.

Guntis Ulmanis nodeva arī sveicienus Ekvadoras prezidentam Siksto Duranam Balenam, novēlot viņam veiksmi Ekvadoras suverenitātes un neatkarības stiprināšanā.

Ekvadoras vēstnieks Ernana Guarderasa Ituraldes teica akreditācijas runu.

Jūsu Ekselence!

Man ir liels gods iesniegt Jums akreditācijas vēstuli, ar kuru tieku akreditēts par pirmo Ekvadoras vēstnieku Latvijas Republikā.

Ekvadora ar lielu interesi sekoja Latvijas ilgi gaidītās neatkarības atgūšanas procesam. Esmu lepns, ka Ekvadora bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Jūsu atjaunoto neatkarību.

Ekvadora kā neatkarīga valsts apsveic demokrātiskas iekārtas konsekvento ieviešanu Latvijā. Ar to var lepoties gan latvieši, gan ekvadorieši. Mēs abas esam mazas valstis, un mūs vieno kopīgie centieni ar katru dienu uzlabot savas tautas dzīvi.

Abas mūsu valstis savā ārpolitikā respektē starptautiskās tiesības un Apvienoto Nāciju Hartas principus, it īpaši tos, kas paredz uzturēt mieru, nepieļaut draudus un vardarbību kā starptautisku nesaskaņu novērtēšanas līdzekli un cilvēktiesību respektēšanu.

Ekvadoras valdība ir cieši pārliecināta, ka saites, kas tiek nostiprinātas ar manu akreditēšanu par Ekvadoras vēstnieku Latvijā varēs strauji attīstīties. Vēlos apliecināt Jūsu Ekselencei, ka ar lielāko prieku darīšu visu iespējamo, lai mūsu attiecību attīstībai bez kavēšanās tiktu likti visplašākie, visdraudzīgākie un patiesākie pamati.

Visbeidzot, saskaņā ar Ekvadoras prezidenta arhitekta Siksto Durana Balena vēlēšanos, man ir liels gods nodot Jūsu Ekselencei viņa personīgos sveicienus un Latvijas tautai — no visas sirds novēlēt labklājību, tālāku progresu un laimi.

Liels paldies, Jūsu Ekselence!

 

Pēc sarunas ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Ekvadoras ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ernans Guarderass Ituralde sniedza savu pirmo intereviju mūsu valstī tieši "Latvijas Vēstnesim".

— Jūsu ekselence, pieņemiet mūsu apsveikumu ar stāšanos jaunajā amatā!

— Sirsnīgi pateicos par apsveikumu!

— Kādi būs jūsu pirmie soļi vēstnieka amatā Latvijā?

— Jau šīs vizītes laikā es dibinu kontaktus un turpināšu ar to nodarboties arī vēl šodien, apmeklējot Ārlietu ministriju un Ekonomikas ministriju, lai stiprinātu mūsu attiecības un veidotu tām patiesi dziļu un pamatīgu pamatu. Lai izmantotu visas plašās savstarpējas tirdzniecības iespējas. Lai mūsu attiecības šajā jomā kļūtu daudz svarīgākas un elastīgākas. Tas ir viens no vissvarīgākajiem elementiem manā misijā. Protams, es ņemu vērā arī kultūras sadarbības iespējas. Tāpat sadarbība iespējama arī daudzās citās jomās. Tās tad arī ir galvenās jomas, kurās es izvērsīšu darbību savas valsts un Latvijas attiecību sekmēšanai.

— Jūs esat arī Ekvadoras vēstnieks Zviedrijā, un jūsu rezidence arī turpmāk atradīsies Stokholmā.

— Jā, mana rezidence ir Stokholmā. Taču šis attālums visu laiku it kā samazinās sakarā ar transporta uzlabošanos. Un attālums nekādā ziņā nekavēs mūsu attiecību attīstību.

— Jūsu ekselence, diemžēl jūsu valstij šis ir sarežģīts laiks.

— Jā, jums taisnība. Šis Ekvadorai ir ļoti smags laiks, jo mums ir militārs konflikts ar Peru uz mūsu valstu robežas. Tam par iemeslu ir nenokārtotie robežjautājumi. Šīs kaujas mums patiešām ir ļoti sāpīgas. Taču mēs cenšamies konfliktu izbeigt mierīgā ceļā, ar diplomātiskiem līdzekļiem. Mans prezidents nupat veica ļoti svarīgu ceļojumu, lai tiktos ar Brazīlijas, Argentīnas un Čīles prezidentiem. Mēs ceram, ka arī šīs viņa tikšanās sekmēs konflikta atrisināšanu miermīlīgiem līdzekļiem. Mēs patiešām cenšamies to panākt.

— Paldies, jūsu ekselence, par interviju "Latvijas Vēstnesim".

Jānis Ūdris,  "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!