• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemes piešķiršanu lietošanā un tās privatizāciju zemes reformas gaitā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.1995., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33875

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas sertifikātu tirgū veikto darījumu apjoms un vidējās cenas 1995. gada janvārī

Vēl šajā numurā

08.02.1995., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālās zemes komisijas informācija

1995.gada 2.februārī

Par zemes piešķiršanu lietošanā un tās privatizāciju zemes reformas gaitā

Saskaņā ar likumu "Par zemes reformu LR lauku apvidos" (4. un 10.pants) zemes reformas 1.kārtā lietošanā nepiešķirto (brīvo) zemi arī pašlaik var piešķirt lietošanā likumā "Par zemes lietošanu un zemes ierīcību" noteiktajā kārtībā.

Zemes reformas 1.kārtā un likuma "Par zemes lietošanu un zemes ierīcību" noteiktajā kārtībā Latvijas Republikas pilsoņiem lietošanā piešķirto zemi saskaņā ar likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" var nodot īpašumā par samaksu, ja tā 1940.gada 21.jūlijā bija:

— fizisko personu īpašumā vai to juridisko personu īpašumā , kuru zemes īpašuma tiesību atjaunošana likumos nav paredzēta (bijušie pilsētu īpašumi ārpus pilsētu robežām);

— valsts un juridisko personu īpašumā un tika nodota pastāvīgā lietošanā fiziskajām personām zemes reformas pirmajā kārtā vai arī tiek nodota kā līdzvērtīga zeme bijušā zemes īpašuma vietā.

Pārējo valsts un juridisko personu uz 1940.gada 21.jūliju īpašumā piederošo zemi turpmākajā zemes reformas gaitā privatizēt nevar. Šī zeme pēc robežu uzmērīšanas dabā un plāna izgatavošanas reģistrējama kadastra reģistrā un zemesgrāmatas nostiprināma uz valsts vai pašvaldības vārda noteiktas valsts vai pašvaldības institūcijas personā.

Turpretī valstij piekrītošā zeme (bijušo zemes īpašnieku reformas gaitā nepieprasītā zeme vai zeme, par kuru bijušie zemes īpašnieki ir pieprasījuši kompensāciju, kā arī juridiskajām personām 1940.gada 21.jūlijā piederošā zeme, kuru zemes īpašuma tiesību atjaunošana likumos nav paredzēta) reģistrējama zemes grāmatās uz valsts vārda valdības noteiktās valsts institūcijas personā tikai pēc zemes reformas pirmās kārtas pabeigšanas 1996.gadā (likuma "Par zemes reformu LR lauku apvidos" 4.panta izpratnē) vai pēc zemes reformas 1.kārtas izsludināšanas par pabeigtu pirms likumā noteiktā termiņa. Zemes reformas kopumā vai tās atsevišķu kārtu pasludina par pabeigtu likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 37.panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 15.pantu zemi var piešķirt īpašumā par samaksu Latvijas Republikas pilsoņiem, kuriem tā piešķirta pastāvīgā lietošanā, ja viņi pilda likumā "Par zemes lietošanu un zemes ierīcību" noteiktos zemes lietotāja pienākumus.

Zemes lietotāja pienākumu pildīšanu (saimniekošanas uzsākšanu, teritorijas sakopšanu un uzturēšanu izmantošanai vajadzīgā kārtībā, mežierīcības projekta izstrādāšanu kā obligātu prasību, ja lietošanā ir piešķirti meži, u.c.) novērtē attiecīga pagasta zemes komisija un šo vērtējumu iesniedz pagasta padomei.

Zemes privatizācijas gaitā Lavijas Republikas pilsonim valsts piešķir zemi īpašumā zemnieka un piemājas saimniecībai tikai vienreiz (likuma 24.pants). Tas nozīmē, ja pilsonis īpašumā saņemto visu zemi vai tās daļu ir pārdevis, tad viņš jaunu zemi īpašumā reformas gaitā saņemt nevar. Uz citiem zemes īpašuma paplašināšanas gadījumiem šī likuma norma nav attiecināma.

Piezīme : skaidrojuma tekstu sagatavojis Valsts Zemes dienests (nr.1–02–17/703 1994.g. 29.decembris)

Komisijas priekšsēdētāja A.Seile

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!