• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents :Eiropa Latvijai vairs nav ārzemes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.1995., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33892

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta - Francijas vēstniece

Vēl šajā numurā

14.02.1995., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents :

Eiropa Latvijai vairs nav ārzemes

Nenoliedzami, pats nozīmīgākais pagājušās nedēļas un arī daudz ilgāka laika posma notikums Latvijas ārpolitiskajās norisēs bija mūsu valsts uzņemšana Eiropas Padomē.

Ministru prezidents Māris Gailis preses konferencē pēc atgriešanās no Strasbūras tēlaini teica, ka mūsu valstij virzībā uz Eiropas Savienību "aiz muguras palicis svarīgs ceļa stabs". M.Gaiļa formulējumā, Latvija līdz ar uzņemšanu Eiropas Padomē ir arī "politiski iestājusies Eiropā". Ministru prezidenta ieskatā, tagad Latvijai svarīgākais uzdevums ir integrēties dažādās Eiropas organizācijās un drošības sistēmās. Liels darbs vēl jāveic, lai tagad, kad Latvija Eiropā iestājusies politiski, mūsu valsts Eiropā iesaistītos arī ekonomiski, uzsvēra Māris Gailis. Pēc viņa domām, Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā varētu notikt gadsimtu mijā. Taču Latvija Eiropas Savienībā iestāsies vienīgi pēc tam, kad (ja) PAR to referendumā būs nobalsojusi Latvijas tauta.

Ārlietu ministrs Valdis Birkavs preses konferencē uzsvēra, ka Latvija tagad kā pilntiesīga locekle var piedalīties dažādo Eiropas Padomes komiteju darbā un risināt cilvēka tiesību aizsardzības, masu informācijas līdzekļu tiesību jautājumus, pašvaldību, lauksaimniecības, kultūras, izglītības problēmas. Pats Valdis Birkavs tagad ir pilntiesīgs Eiropas Padomes Ministru komitejas loceklis. Latvijas delegācija tagad varēs lemt līdz ar citām Eiropas Padomes loceklēm arī par jaunu dalībnieču uzņemšanu Eiropas Padomē.

Latvijas delegācijas vadītājs Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā Andrejs Panteļējevs uzsvēra, ka arī Latvija tagad var lemt par visas Eiropas likteni. Līdz ar to Eiropa Latvijai tagad vairs nav ārzemes.

Pēc Andreja Panteļējeva informācijas, Latvija EPPA turpmāk jāpārstāv sešiem cilvēkiem, kas atspoguļotu — atbilstoši Eiropas Padomes principiem — politisko spēku attiecības Latvijas parlamentā. A.Panteļējeva ierosinājumā, šie pienākumi jāuztic diviem "Latvijas ceļa", diviem Nacionālā bloka un diviem centrisko partiju bloka pārstāvjiem. Tuvākajās dienās jāizraugās arī Latvijas Republikas vēstnieks Strasbūrā.

 

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!