• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā jauni vēstnieki no Dānijas Karalistes un Meksikas Savienotajām Valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.1995., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Skatiens uz iepriekšējo nedēļu

Vēl šajā numurā

15.02.1995., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā jauni vēstnieki no Dānijas Karalistes un Meksikas Savienotajām Valstīm

Maikla Meca Merha akreditācija

Vakar, 14.februārī, notika Dānijas Karalistes ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Maikla Meca Merha akreditācija.

Saņemot no Dānijas vēstnieka viņa akreditācijas rakstu, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis teica, ka pat tad, ja tikai īsumā gribētu raksturot Latvijas un Dānijas attiecību attīstību un daudzveidību kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, arī tad vajadzētu vairākas stundas laika. Prezidents šīs attiecības raksturoja kā ciešas un draudzīgas, norādot, ka Dānijas labvēlīgo attieksmi pret Baltijas valstīm zina ikviens Latvijas iedzīvotājs, arī to, ka Dānija aizvien atbalstījusi Latvijas iestāšanos Eiropas institūcijās. Dānija viena no pirmajām atbalstīja Latviju ekonomiski. Jaunajam Dānijas vēstniekam priekšā plašs darba lauks, lai abu valstu attiecības kļūtu vēl ciešākas, vēl draudzīgākas.

— Esam pārliecināti, ka tālu nav tas laiks, kad Ziemeļvalstu Savienība no piecu valstu savienības pārtaps par astoņu valstu savienību,— teica Valsts prezidents Guntis Ulmanis. — Esam daudz darījuši, lai skaidri iezīmētos mūsu ceļš uz Eiropas Savienību, un Dānija var būt viena no tām valstīm, kura palīdzēs Latvijai pēc iespējas ātrāk iestāties ES.

Pēc akreditācijas ceremonijas neformālā sarunā Latvijas prezidents un Dānijas vēstnieks pārrunāja galvenos abu valstu saskarsmes punktus, uzmanību pievēršot arī Latvijas aizsardzības jautājumiem un Dānijas atbalstam militāro problēmu risināšanā, tāpat arī iespējai ieviest bezvīzu režīmu (tāds Dānijai jau ir ar Lietuvu un Igauniju).

Valsts prezidenta Kanceleja

K.G.

 

Pēc akreditācijas raksta pasniegšanas un draudzīgas sarunas ar Latvijas Valsts prezidentu Viņa ekselence V.E.Maikls Mecs Merhs, Dānijas Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā, sniedza interviju "Latvijas Vēstnesim":

– Jūsu ekselence, atļaujiet jūs apsveikt ar šo svinīgo un zīmīgo notikumu!

— Sirsnīgi pateicos!

— Kādas būs jūsu pirmās aktivitātes šajā atbildīgajā darbā?

— Pats pirmais darbs man būs iepazīties ar Latviju, cik vien labi iespējams. Iepazīties gan ar Latvijas politiskajiem vadītājiem, gan arī noteikti censties nodibināt tiešus kontaktus ar latviešiem visās dzīves jomās. Iepazīties ar Latvijas dzīvi visos tās aspektos, cik ātri vien tas iespējams, kā arī iemācīties latviešu valodu.

— Jūs patiešām gribat iemācīties latviešu valodu?

— Jā, man ir apņēmība to izdarīt. No otras puses, mans pienākums ir sekmēt Dānijas puses intereses Latvijā. Tas nozīmē, ka man dāņu puse jāinformē par notikumu attīstību Latvijā. Man ir arī ļoti atbildīgs uzdevums — pārliecināties, cik reāls ir mana premjerministra apmeklējums Latvijā jau marta beigās. Ceru, ka tas būs liels panākums. Tā ka man ir ļoti daudz darāmā. Daudz pienākumu — gan īsākam, gan arī garākam laika posmam.

— Paldies par interviju "Latvijas Vēstnesim". Vēlu panākumus jūsu ļoti atbildīgo pienākumu pildīšanā!

— No sirds pateicos!

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

Lorenco Vinjala akreditācija

Vakar, 14.februārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis saņēma akreditācijas vēstuli no Meksikas Savienoto Valstu prezidenta, ar kuru par ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā tiek iecelts Lorenco Vinjals.

Pasniedzot prezidentam akreditācijas rakstu, L.Vinjals izteica gandarījumu par iespēju strādāt Meksikas un Latvijas attiecību tālākā nostiprināšanā un daudzveidošanā, kā arī Latvijas atbalstīšanā starptautiskās organizācijās. (Meksika ir ES locekle.) Vēstnieks apsveica prezidentu sakarā ar Latvijas uzņemšanu Eiropas Padomē un novēlēja sekmīgu līdzdalību arī citās starptautiskās organizācijās.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis atzina, ka Latvijas diplomātiskās attiecības ar Latīņamerikas valstīm ar katru gadu vēršas plašumā un ka Baltijas valstīs Meksika ir zināma kā valsts ar senu kultūru, ar lepnu tautu, kā valsts, kas daudz dara, lai attīstītu savu ekonomiku. Prezidents apliecināja, ka Latvija cieši apņēmusies būt līdztiesīga Eiropas sastāvdaļa, ievērot visus noteikumus, kādus paredz attiecīgās institūcijas un ko prasa civilizētā pasaule, tai skaitā, protams, cilvēktiesības, minoritāšu tiesības veidot dzīvi atbilstoši savām interesēm, tajā pašā laikā attīstot labas attiecības arī ar austrumu kaimiņvalstīm, ar pārējām pasaules valstīm.

Lorenco Vinjals vienlaikus ir Meksikas vēstnieks Zviedrijā un Lietuvā. Viņa rezidence ir Stokholmā.

Valsts prezidenta Kanceleja,

K.G.

 

Vēstnieki pie ārlietu ministra

Vakar, 14.februārī, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Meksikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Lorenco Vinjalu (Lorenzo Vignal), kurš vakar iesniedza savu akreditācijas rakstu Valsts prezidentam Guntim Ulmanim. Sarunas laikā tika skartas Latvijas un Meksikas divpusējo attiecību attīstības iespējas, īpaši ekonomikas jomā. Šajā sakarā tika pārrunāta iespēja organizēt biznesa delegāciju apmaiņu starp abām valstīm. Tika uzsvērta tiesiskās bāzes radīšanas nepieciešamība, kā pamats divpusējās tirdzniecības veicināšanai. Abas puses augsti novērtēja divpusējās sadarbības iespējas tādās jomās, kā kultūra un tūrisms. Atsevišķi tika pārrunāta sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros — Meksikas iespējamais atbalsts Latvijas uzņemšanai Vispārējā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību (GATT), kā arī sadarbība ANO ietvaros.

Vēlāk Valdis Birkavs tikās ar Eiropas Savienības valstu vēstniekiem Latvijā — Francijas vēstnieci Žannu Debenē, Vācijas vēstnieku Reinhardu Holubeku un Itālijas vēstnieku Uberto Pestalocu, ASV vēstnieku Latvijā Intu Siliņu, kā arī ODSE misijas Latvijā vadītāju Č.Magi. Valdis Birkavs informēja ārzemju diplomātus par Latvijas nostāju jautājumā pēc 1992.gada 28.janvāra atvaļināto Krievijas Bruņoto spēku militārpersonu izbraukšanu no Latvijas un pašreizējo situāciju Latvijas un Krievijas līgumu realizācijā, kuri tieši skar šo militārpersonu izbraukšanu no Latvijas.

Vakar Valdis Birkavs tikās arī ar jauno Dānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Maiklu Mecu Merhu. Abas puses augsti novērtēja pašreizējo sadarbības līmeni starp Latviju un Dāniju, uzsverot nepieciešamību veidot tiešos kontaktus starp abu valstu valsts un privātajām struktūrām dažādos līmeņos. Tālākā sarunas gaitā tika apskatīta atvaļināto Krievijas Bruņoto spēku militārpersonu izbraukšana no Latvijas. Valdis Birkavs informēja vēstnieku par Latvijas nostāju šajā jautājumā. ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!