• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Galvenais - Satversme un zeme. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.1995., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

15.02.1995., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Galvenais – Satversme un zeme

Vakar, 14.februārī, notika Pašvaldību savienības domes sēde, kuras darba kārtībā bija divi galvenie jautājumi: pirmais – par papildinājumiem un grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē; otrais – likumprojekts par valsts un pašvaldības īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Par pirmo jautājumu informēja Juridiskās komitejas vadītājs Juris Dobelis, kurš pastāstīja arī par ierosinājumu un priekšlikumu apkopošanu dokumentu veidā, lai to varētu izskatīt pašvaldību vadītāju sanāksmē, kas notiks 9.martā.

Šī paša jautājuma sakarā Pašvaldību savienības dome akceptēja arī tos dokumentus, kas bija izstrādāti, bāzējoties uz kongresā un konferencēs pieņemtajiem materiāliem.

Izskatot otro jautājumu, dome atbalstīja Saeimas 2.lasījumā 13.februārī pieņemto likumprojektu, izdarot nelielus labojumus. Par tiem tiks runāts un spriests 9.martā paredzētajā pašvaldību vadītāju sanāksmē.

Vēl dome apsprieda arodbiedrību koordinācijas centra veidošanu. Pašvaldību savienības dome izskatīja Brīvo arodbiedrību savienības lūgumu atļaut tās pārstāvjiem piedalīties Pašvaldību savienības konsultatīvās padomes darbā. Tika nolemts šajā jautājumā konsultēties ar pašvaldību vadītājiem.

Domes sēdē vēl tika izskatīts arī Pašvaldību savienības finansiālais stāvoklis un spriests par Ministru kabineta un Pašvaldību savienības 1996.gada Sarunu protokola veidošanu. Dome nolēma, ka par šo jautājumu atbild dome, bet par problēmām, kas var skart šo jautājumu, pašvaldību komiteju vadītāji līdz 26.februārim iesniegs savus priekšlikumus. Savukārt dome tos apkopos un līdz 1.martam iegūto materiālu iesniegs Valsts reformu ministrijai.

Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis informēja, ka Zviedrijas un Dānijas pašvaldību vadītāji ir solījuši sniegt palīdzību teorētiska semināra veidā, lai izvērstu reģionālo sadarbību, kas Latvijā ir visai problemātiska.

Pēc domes sēdes notikušajā preses konferencē Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, paskaidroja, kāpēc savienība tik neatlaidīgi jau vairāku gadu garumā cenšas Latvijas Republikas Satversmē iekļaut pantu par pašvaldībām.

– Tas pašvaldībām būtu drošības garants, lai nenotiktu tā, ka kādā brīdī jauna valdība 81.panta kārtībā izsludinātu pašvaldības par atceltām, – teica Andris Jaunsleinis. – Tikpat svarīgi ir noteikt pašvaldības vietu valsts pārvaldē, tās juridisko statusu un citas nianses. Arī otro jautājumu nolemts iekļaut pašvaldību vadītāju sanāksmes darba kārtībā. Patlaban pašvaldībās veidojas tāda situācija, ka rodas nosacīti īpašumi, kas ir palikuši bez īpašniekiem, proti, bez bijušo īpašnieku pieprasījuma. Kam šī zeme piederēs – valstij vai pašvaldībām? Domes locekļi uzskata, ka līdz zemes reformas beigām šī zeme ir jāatstāj pašvaldību rīcībā, lai varētu veikt kompensāciju gadījumos, kad zeme atrodas zem ciemiem un citiem valsts un pašvaldību objektiem un nav vairs īpašniekiem tieši atdodama.

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!