• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents - Salacgrīvas mezglus risinot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.1995., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents - Salacgrīvas mezglus risinot (turpinājums)

Vēl šajā numurā

18.02.1995., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents — Salacgrīvas mezglus risinot

Dažkārt pretrunas var samilzt tādos apmēros, ka, pat nebūdami naidīgi, pretrunīgie spēki vairs paši ar tām galā netiek. Un tad jālūdz izsvērts padoms, jādzird autoritatīvas personas viedoklis.

Salacgrīvā ar satraukumu gaida 25.februāri, kad paredzēta Salacgrīvas konservu rūpnīcas privatizācija. Privatizācijas projektā ietilpst arī konservu fabrikas ostas piestātne Salacas kreisajā krastā. Savukārt Salacas labajā krastā atrodas akciju sabiedrības "Brīvais vilnis" ziemas osta, kuģu remonta doks un piestātnes, bet ostas teritorijā, kuras platība un robežas nav juridiski noteiktas, izvietojies konservu rūpnīcas cehs.

Netālu saimnieko vēl trešais juridiskais subjekts — sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Akra", kura pilsētas zaļajā zonā, par kuru atkal rit strīds, vai tā ir vai nav ostas teritorija, iekārtojusi eksporta papīrmalkas novietošanas laukumu. Taču likums paredz, ka šāda darbība drīkst notikt tikai un vienīgi ostas teritorijā. Vienā rāvienā pārcirst šo samudžināto Gordija mezglu vienkārši nedrīkst.

Pēc Ministru prezidenta ekspertu ierosinājuma Ministru prezidents Māris Gailis (2.attēlā), kuru pavadīja Zemkopības ministrijas Zzivsaimniecības pārvaldes priekšnieks Andris Ūķis, prezidenta padomnieks Jānis Vārpiņš, Valdības preses departamenta direktors Aivis Freidenfelds un Ministru prezidenta palīgs Vitauts Jurēvics, ceturtdien devās uz Salacgrīvu, lai sīkāk iepazītos ar viedokļiem.

Salacgrīvas pilsētas domē, tiekoties ar sagaidītājiem, Māris Gailis teica:

— Nākamajā nedēļā Ostu padomei jāizlemj jūsu jautājums. Tāpēc es ierados, lai redzētu, kur ir problēmas sakne, kādas ir viedokļu atšķirības. Ja es deru par jūsu strīdus šķīrēju un mēs atrodam kopīgu viedokli, tad es savu uzdevumu esmu izpildījis. Cik esmu dzirdējis, tad šāda veida konflikts ir tikai pie jums, citur Latvijā pašvaldības un akciju sabiedrības daudzmaz kopīgu valodu ir atradušas. Un tas ir mūsu politikas mērķis.

Turpinājumā, gan apskatot ostas teritoriju, gan iepazīstoties ar akciju sabiedrības "Brīvais vilnis" piestātnēm un konservu cehu, Ministru prezidents uzklausīja dažādos viedokļus, kurus pauda Salacgrīvas pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Ramats (1.attēlā), akciju sabiedrības "Brīvais vilnis" priekšsēdētājs Līgonis Krūmiņš, Ostas valdes priekšsēdētājs Gunārs Nartišs, ostas priekšnieks Jānis Megnis, Aleksandrs Ugainis un citi.

Kopīgais viedoklis reducējās uz to, ka nedrīkst pārkāpt likumu par ostām un privatizēt piestātni Salacas kreisajā krastā, tāpat privatizācija nedrīkst ietekmēt konservu ražotni, kas sagādā darbu daudziem pilsētas iedzīvotājiem; ostas teritorijas nenoteiktības dēļ rodas daudz juridisku neskaidrību un pārkāpumu zemes iznomāšanā, tostarp arī akciju sabiedrības "Akra" saimnieciskajā darbībā. Izskanēja arī kritika par likumu, kas regulē ostu darbību,— tā pantus varot visai brīvi interpretēt, ko veikli darboņi arī izmantojot.

Ministru prezidenta Māra Gaiļa viedoklis bija šāds:

 

Turpinājums 7.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!