• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1995. gada 16. februāra Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.1995., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34028-latvijas-nacionalo-brunoto-speku-piedalisanas-starptautiskajas-operacijas

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienošanos starp Igaunijas Republiku, Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku par kopīgas miera uzturēšanas vienības izveidošanu

Vēl šajā numurā

25.02.1995., Nr. 30

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 16.02.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās

1. pants. Starptautiskās operācijas un piedalīšanās tajās

(1) Par starptautiskām operācijām uzskatāmas:

1) starptautiskās miera uzturēšanas operācijas, kuru mērķis ir atjaunot un uzturēt mieru konflikta zonās un kurās iesaistītajam personālam nav tiesību piedalīties karadarbībā, izņemot gadījumus, kad tas ir nepieciešams pašaizsardzības nolūkā;

2) starptautiskās glābšanas operācijas, kuru mērķis ir likvidēt dabas katastrofu sekas, evakuēt civiliedzīvotājus no apdraudētām vietām vai veikt līdzīga rakstura darbības;

3) starptautiskās humānās operācijas, kuru mērķis ir sniegt palīdzību civiliedzīvotājiem, kas cietuši karadarbības vai citu ekstremālu apstākļu rezultātā.

(2) Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības, ievērojot Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtus un Eiropas drošības un sadarbības organizācijas dokumentus, piedalās starptautiskajās operācijās pēc to starptautisko organizāciju rezolūcijas, rekomendācijas vai lūguma, kuru dalībvalsts ir Latvijas Republika.

2. pants. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību pilnvaras

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības piedalās starptautiskajās operācijās Apvienoto Nāciju Organizācijas vai citas starptautiskas organizācijas apstiprināta mandāta ietvaros, saskaņā ar Latvijas Republikai saistošiem starptautiskajiem līgumiem un Latvijas Republikas likumiem, kā arī Saeimas vai Ministru kabineta lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos starptautiskajās operācijās.

3.pants. Kopēju militāro vienību izveidošana

Latvijas Republika var izveidot kopējas militārās vienības ar Rietumeiropas savienību un Ziemeļatlantijas līguma organizāciju, kā arī ar citām valstīm.

4. pants. Militārpersonu skaits līdzdalībai starptautiskajās operācijās

Līdzdalībai starptautiskajās operācijās ārzemēs var nosūtīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības, kurās kopskaitā ir ne vairāk par 500 militārpersonām.

5. pants. Lēmuma pieņemšana par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos starptautiskajās operācijās

(1) Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības saskaņā ar Saeimas lēmumu var nodot Apvienoto Nāciju Organizācijas pārziņā starptautisko miera uzturēšanas operāciju veikšanai, kā arī citu starptautisko organizāciju pārziņā — starptautisko operāciju veikšanai uz laiku un ar noteikumiem, ko nosaka Saeimas lēmums.

(2) Lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos starptautiskajās glābšanas operācijās un starptautiskajās humānajās operācijās pieņem Ministru kabinets.

(3) Ja pārkāpti šā likuma 1. panta otrajā daļā un 2. pantā minētie Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību izmantošanas noteikumi, kā arī gadījumos, kad nepieciešams nodrošināt Latvijas valsts intereses, šīs vienības jebkurā laikā var atsaukt ar Saeimas vai Ministru kabineta lēmumu.

6.pants. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību veidošana līdzdalībai starptautiskajās operācijās, šo vienību finansēšana un sagatavošana

Kārtību, kādā veidojamas, finansējamas un starptautiskajām operācijām sagatavojamas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības, kas piedalās starptautiskajās operācijās, nosaka Ministru kabinets.

7.pants. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību un ārvalstu armiju vienību kopējas militārās mācības Latvijas Republikas teritorijā

(1) Saskaņā ar šā likuma 2. panta noteikumiem un pamatojoties uz kopēju militāro vienību izveidošanas dokumentiem vai atsevišķiem līgumiem, kuri apstiprināti Saeimā, Latvijas Republikas teritorijā var rīkot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību un ārvalstu armiju vienību kopējas militārās mācības.

(2) Ja tiek rīkotas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību un ārvalstu armiju vienību kopējas militārās mācības Latvijas Republikas teritorijā, vienlaikus Latvijas Republikas teritorijā drīkst atrasties ne vairāk par 1200 ārvalstu militārpersonām.

8.pants. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanās kopējās militārajās mācībās ārzemēs

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības var nosūtīt uz kopējām militārajām mācībām, ko ārzemēs rīko šā likuma 3. pantā minētās organizācijas un valstis.

9.pants. Lēmuma pieņemšana par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību kopējām militārajām mācībām Latvijas Republikas teritorijā un ārzemēs

Lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos kopējās militārajās mācībās Latvijas Republikas teritorijā vai ārzemēs, ievērojot šā likuma 7. panta noteikumus, pieņem Ministru kabinets.

10.pants. Sociālās garantijas to vienību militārpersonām, kas piedalās starptautiskajās operācijās

Sociālās garantijas to Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību militārpersonām, kas piedalās starptautiskajās operācijās, tiek nodrošinātas atbilstoši Latvijas Republikai saistošiem starptautiskajiem līgumiem un Latvijas Republikas likumiem, kā arī saskaņā ar individuāliem līgumiem par ierindas dienestu un par aktīvo militāro dienestu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienībā.

11.pants. Individuālā un kolektīvā pašaizsardzība

Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūti un šā likuma noteikumi neierobežo Latvijas Republikas tiesības izmantot likumā minētās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības individuālās un kolektīvās pašaizsardzības mērķiem.

Pārejas noteikums

Noteikt, ka līdz brīdim, kad stājas spēkā grozījumi likumā "Par valsts aizsardzību", kas paredz Ministru kabineta tiesības lemt par Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos starptautiskajās glābšanas operācijās un starptautiskajās humānajās operācijās, lēmumu par to pieņem Saeima.

Likums Saeimā pieņemts 1995.gada 16.februārī.

Valsts prezidents G. Ulmanis

Rīgā 1995.gada 25.februārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!