• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārsts ir inteliģences un cilvēcības nesējs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.1995., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34031

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Intelekts ir Latvijas galvenā bagātība

Vēl šajā numurā

25.02.1995., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārsts ir inteliģences un cilvēcības nesējs

Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova uzruna svētku reizē

Godātie šīvakara jubilāri!

Godātie viesi!

Atļaujiet man sirsnīgi apsveikt un apliecināt cieņu visiem tiem, kuri strādājuši un strādā Paula Stradiņa klīniskajā slimnīcā.

Es gribētu apliecināt cieņu arī profesoram Paulam Stradiņam, kura vārdā ir nosaukta jūsu slimnīca. Un tomēr tautā jūs sauc vienkārši par Stradiņiem. Un tas nav tikai ērtības vai īsuma labad. Tam ir dziļi simboliska jēga, jo tā Latvijā pieņemts saukt mājas.

Par Stradiņu slimnīcu noteikti var apgalvot vēl ko — tāpat kā katrs Latvijas mediķis savā laikā noteikti ir mācījies šajā klīnikā, tikpat noteikti var apgalvot, ka Latvijā nav tādas ģimenes, kura nebūtu kādreiz meklējusi un saņēmusi palīdzību jūsu klīnikā. Tāpēc pateicības vārdiem, kurus mēs jums šovakar sakām, ka jūs esat rūpējušies par tautas veselību, ir pamats.

Katrai slimnīcai Rīgā un visā Latvijā piemīt kaut kas īpašs, kas saistīts ar mūsu izjūtām un personisko pieredzi. Tur ir visu emociju gamma — sāpes un cerības, prieks un ciešanas, dzīvība un nāve, mierinājums un izmisums. Tāpēc nevilšus mūsu izjūtas pret slimnīcu var līdzināties vienīgi bijībai pret svētnīcu. Ārsta rokās ir ielikta liela vara pār cilvēka miesu un arī pār garu. Tāpēc ārsts mūsu izpratnē ir inteliģences un cilvēcības nesējs. Un cik man pēdējos gados iznācis saskarties ar mediķiem jūsu klīnikā un citur, varu teikt vienīgi to, ka šajā grūtajā un skarbajā laikā esmu vienmēr apbrīnojis jūsu spēju saglabāt šo gaišo mieru, cilvēciskumu un rūpestīgumu, ar kuru jūs dziedējat ne tikai savus slimniekus, bet arī mūsu sabiedrību kopumā.

Tāpēc es šodien aicinātu sabiedrību un jo sevišķi valdību un Saeimu darīt visu, kas mūsu spēkos, lai panāktu līdzsvaru starp jūsu pieliktajām pūlēm un entuziasmu un tam atbilstošo nepieciešamo materiālo un finansiālo nodrošinājumu.

Un nobeidzot, es gribētu jums pasniegt šo keramikas šķīvi, uz kura attēlots Saeimas nams, un izteikt cerību, ka arī turpmāk jūs, ārstējot deputātus, nešķirosiet viņus pēc partiju principa, jo partijas veidojas, zūd, šķeļas un apvienojas.

 

Foto: Māris Kaparkalējs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!