• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta Aicinājums Latvijas tautai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.1995., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34202

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likumdošanas attīstība - pašvaldību reformu pamats

Vēl šajā numurā

09.03.1995., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta Aicinājums Latvijas tautai

Godājamā Latvijas tauta!

Pasaule šogad atzīmē Otrā pasaules kara beigu piecdesmito gadadienu. Neatkarīgi no savas atrašanās vietas pasaules kartē tautas un valstis piemin savus dēlus un meitas, kas gāja bojā vai pazuda bez vēsts šajā gadsimta lielākajā noziegumā pret cilvēci. Atceras visus tos, kuri gāja bojā vai cieta kara frontēs un aiz tām.

Latvija Otrajā pasaules karā tika ierauta ar varu. Mūsu valsts okupācija un iekļaušana Padomju Savienībā 1940.gadā un Vācijas iebrukums Latvijā 1941.gadā bija vienlīdz smagi noziegumi pret Latviju. Komunisms un nacionālsociālisms vienlīdz nežēlīgi piespieda mūsu tautas dēlus karot svešu lielvalstu armijās. Diemžēl, arī pēc kara, kad citas Eiropas tautas sāka atjaunot savas izpostītās valstis, latviešu tautas traģēdija turpinājās.

Pusgadsimts, kas aizritējis kopš Otrā pasaules kara beigām, pēdējo gadu dramatiskās pārmaiņas pasaules politiskajā kartē un ideoloģiskajā klimatā, beidzot dod mums iespēju objektīvi izvērtēt šīs traģēdijas patiesos cēloņus un izdarīt jaunas atziņas.

Šogad, kad pieminam Otrā pasaules kara beigu gadskārtu, ir īstais brīdis objektīvi izvērtēt pagātni, lai cik smags šis darbs arī būtu. Tas ir nepieciešams rītdienai — skatīsimies nākotnē un domāsim, runāsim un rīkosimies cilvēcības vārdā. Nav nejaušība, ka Apvienoto Nāciju Organizācija 1995.gadu pasludinājusi par Vispasaules iecietības gadu, jo savulaik nacionālā un idejiskā neiecietība miljoniem cilvēku atnesa ciešanas un bojāeju.

Mēs aicinām Latvijas tautu apzināties šīs gadadienas vēsturisko nozīmīgumu un pierādīt savu spēju konsolidēties drošas un taisnīgas demokrātijas izveidošanai. Vēsturiskās patiesības vārdā mēs aicinām šī gada 8.maijā Latvijā pieminēt Otrā pasaules kara upurus un sērās noliekt galvas visu to cilvēku priekšā, kuru likteņus sakropļoja un dzīvības izdzēsa karš.

 

Valsts prezidents Saeimas priekšsēdētājs Ministru prezidents

Guntis Ulmanis Anatolijs Gorbunovs Māris Gailis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!