• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts vadītāji - par tautas konsolidēšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.1995., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Notāru, tiesu ziņas

Vēl šajā numurā

09.03.1995., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts vadītāji — par tautas konsolidēšanos

Vakar, 8.martā, Ministru kabineta ēkā notika preses brīfings, kurā Valsts prezidents Guntis Ulmanis, Ministru prezidents Māris Gailis un Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs iepazīstināja žurnālistus ar kopīgo aicinājumu 8.maija sakarā (aicinājuma tekstu publicējam atsevišķi).

Vēršoties brīfingā pie žurnālistiem, Valsts prezidents savā un abu kolēģu Anatolija Gorbunova un Māra Gaiļa vārdā, teica: — Mēs šo jautājumu daudzkārt tiekoties esam pārrunājuši, analizējuši. Doma par atceres dienu visiem, kas cietuši un gājuši bojā Otrā pasaules kara rezultātā, mums brieda jau sen. Man šī pārliecība vēl vairāk nostiprinājās pēc Osvencimas nesenā apmeklējuma netālu no Krakovas. Tur es biju liecinieks tam, cik dziļi cilvēce nolēmusi neaizmirst, kas bija Otrais pasaules karš, un cik dziļas rēta šis karš ir atstājis katrā tautā.

Valsts prezidents arī uzsvēra, ka šis nav politiska rakstura dokuments. Tas domāts kā humānisma un cilvēcības apliecinājums. Guntis Ulmanis arī piebilda, ka šis dokuments neaicina uz ārišķīgu un pompozu pasākumu rīkošanu. Tas aicina uz klusu, cieņas pilnu pieminēšanu.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs teica, ka jautājumu, vai 8.maijs būs brīvdiena vai ne, izlems Saeima. Savukārt Ministru prezidents M.Gailis teica, ka valdība vēl nav spriedusi par konkrētu piemiņas pasākumu rīkošanu 8.maijā un, ka šis aicinājums varētu būt stimuls pašvaldību iniciatīvai.

Atbildot uz "LV" jautājumu, vai aicinājuma konceptuāla ievirze ir apspriesta arī ar Lietuvas un Igaunijas vadītājiem un vai arī abās šajās kaimiņvalstīs varētu parādīties analogi aicinājumi, Valsts prezidents atbildēja:

— Šie jautājumi tika skarti ne tikai Baltijas kaimiņvalstu, bet arī citu Eiropas valstu kontekstā. Eiropā ir valstis, kas 8.maiju atzīmē kā kara upuru piemiņas dienu. Tādējādi daļēji iniciatīva sasaucas ar procesiem, kas notiek Eiropā. Tieši šis aicinājuma teksts nav saskaņots ar citām Baltijas valstīm — tas ir mūsu triju aicinājums".

Valsts prezidents neatbildēja uz jautājumu, vai atsauksies uz Krievijas prezidenta ielūgumu piedalīties 9.maija pasākumos Maskavā. Šis jautājums tiks izlemts kopīgi ar Igaunijas un Lietuvas prezidentiem, nedēļas nogalē tiekoties Kopenhāgenā. Valsts prezidents arī teica, ka šī ielūguma kontekstā saņēmis "pilnu gammu ieteikumu — gan daļēji kreisus, gan daļēji labējus ieteikumus". — Tas nav tehniskas dabas jautājums — aizbraukt vai neaizbraukt, — piebilda Valsts prezidents. Tas ir cieši saistīts ar to, kā šis brauciens tiks motivēts. Taču skaidra motivācija no Krievijas puses vēl nav saņemta.

 

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!