• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 7. marta noteikumi Nr. 44 "Par Latvijas Republikas valdībai piešķirto ārvalstu aizdevumu izmantošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.1995., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.49

Slimokasu izveidošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

14.03.1995., Nr. 39

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 44

Pieņemts: 07.03.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi nr. 44

(prot. nr. 13, 2.§) Rīgā 1995.gada 7. martā

Par Latvijas Republikas Valdībai piešķirto ārvalstu aizdevumu izmantošanu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par 1925.gada 1.aprīļa likuma
"Ministru kabineta iekārta" atjaunošanu" 14.pantu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā sadalāmi, izlietojami un atmaksājami Latvijas Republikas Valdībai piešķirtie ārvalstu un starptautisko organizāciju aizdevumi (tālāk tekstā — "ārvalstu aizdevumi").

2. Ārvalstu aizdevumi izlietojami mērķiem, par kādiem Latvijas Republikas Valdība līgumā vienojusies ar ārvalstu aizdevēju. Ja šie noteikumi ir pretrunā ar starptautiskajā līgumā paredzēto, tad piemērojami starptautiskā līguma nosacījumi.

3. Par ārvalstu aizdevumu apmēru un to izlietojumu Finansu ministrija katru gadu vienojas ar Ekonomikas ministriju un iekļauj likumprojektā par budžetu.  

II. Ārvalstu aizdevumu sadale ar komercbanku starpniecību

4. Ārvalstu aizdevumu sadales mehānisms — ārvalstu aizdevumu sadale ar komercbanku starpniecību — nosaka ārvalstu aizdevumu piešķiršanas kārtību uzņēmējiem. Uzņēmējs šo noteikumu izpratnē ir jebkura Latvijā reģistrēta juridiskā persona, kuras pamatkapitālā ārvalstu ieguldītāju daļa nepārsniedz 50 procentus.

5. Aizdevumi uzņēmējiem paredzēti projektiem, kuru izpildes ilgums ir 3–7 gadi.

Apgrozāmajiem līdzekļiem no katra aizdevuma izmantošanas projekta finansējuma paredzēti ne vairāk kā 15%.

6. Visi aizdevumu izmantošanas projekti īstenojami Latvijā. No budžeta gadā īstenojamiem projektiem Rīgā un Rīgas rajonā realizējami ne vairāk kā 40% projektu. Par šo nosacījumu izpildi ir atbildīga Finansu ministrija.

7. Ārvalstu aizdevumu līdz tā izmantošanas brīdim deponē speciālā Latvijas Bankas kontā. Konta apkalpošanas kārtību, noguldījuma procentu likmi un samaksu par Latvijas Bankas pakalpojumiem nosaka saskaņā ar Finansu ministrijas un Latvijas Bankas vienošanos.

8. Saskaņā ar Latvijas Bankas un Finansu ministrijas līgumu Latvijas Banka ir pilnvarota veikt Latvijas Republikas Valdības finansu aģenta funkcijas.

9. Komercbankas, kuras vēlas piedalīties ārvalstu aizdevumu sadalē, iesniedz Finansu ministrijai attiecīgu pieteikumu. Pieteikumā jānorāda projekta nosaukums, aizdevuma apmērs, mērķi, atmaksāšanas grafiks.

10. Finansu ministrija, ievērojot ārvalstu auditoru atzinumus par komercbanku darbību iepriekšējā gadā, pēc pārrunām ar auditoriem, kā arī saskaņā ar Latvijas Bankas ieteikumiem nosaka, kuras komercbankas piedalīsies ārvalstu aizdevumu sadalē.

Finansu ministrija publicē oficiālajā preses izdevumā "Latvijas Vēstnesis" ārvalstu aizdevumu sadalē iesaistīto komercbanku sarakstu un ar komercbanku starpniecību realizējamo ārvalstu aizdevumu maksimālo apmēru. Ja pieprasīto aizdevumu summa pārsniedz kopējos aizdevumu resursus, tad aizdevumu sadala starp bankām proporcionāli banku pamatkapitāliem.

11. Komercbankas apkalpo ārvalstu aizdevumus saskaņā ar attiecīgās komercbankas un Finansu ministrijas līgumu par aizdevuma izlietošanu un atmaksāšanu.

12. Aizdevuma limits vienai komercbankai nedrīkst pārsniegt 100% no pašu kapitāla pēc Latvijas Bankas novērtējuma.

13. Pēc aizdevuma saņemšanas komercbanka ik pēc 6 mēnešiem iesniedz Finansu ministrijai auditora atzinumu par aizdevuma izlietojumu. Ja aizdevums vai aizdevuma daļa nav izlietota šo noteikumu 9.punktā minētajā pieteikumā norādītajiem mērķiem, komercbanka atmaksā aizdevumu vai aizdevuma daļu, vienlaikus samaksājot procentus par šo summu saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto refinansēšanas likmi.

14. Komercbanka piešķir uzņēmējam aizdevumu, aprēķinot aizdevuma procentu likmi pēc šādas formulas:

R+B+LB+KB=P, kur

P — procentu likme, ko uzņēmējs maksā komercbankai;

R — Valdības noteiktā riska procentu likme, kuru pārskaita īpaši izveidotā riska fondā (2%);

B — bāzes procentu likme, kuru Valdība ievēro, izsniedzot aizdevumus. Bāzes procentu likme ir mainīga starptautiskā finansu tirgus likme, un tā ir atkarīga no konkrētā aizdevuma summas piešķiršanas datuma;

LB — Latvijas Bankas izdevumi par kredīta apkalpošanu (0,5%);

KB — komercbanku izdevumi par kredīta apkalpošanu (1,0%) un riska procenti (5,0%) — līdz 6 procentiem.

15. Komercbanka līgumā ar Finansu ministriju noteiktajos termiņos pārskaita bāzes likmes procentus un Latvijas Bankas likmes procentus Finansu ministrijas noteiktajā Latvijas Bankas kontā.

Par bāzes procentu likmes izmaiņām Finansu ministrija informē komercbanku trīs bankas darbadienu laikā pēc šādas informācijas saņemšanas no ārvalstu aizdevēja.

16. Ārvalstu aizdevumu sadalē iesaistītā komercbanka uzņemas pilnu atbildību par aizdevuma un aizdevuma procentu atmaksāšanu un atbild par to ar saviem aktīviem.

17. Ja uzņēmējs vēlas saņemt ārvalstu aizdevumu, viņš iesniedz komercbankā šādus dokumentus:

17.1. iesniegumu ar lūgumu piešķirt ārvalstu aizdevumu;

17.2. auditora atzinumu par uzņēmēja darbību pēdējā gada laikā;

17.3. finansējamā projekta aprakstu;

17.4. aizdevuma izmantošanas grafiku;

17.5. aizdevuma pamatsummas un procentu atmaksāšanas grafikus;

17.6. citus dokumentus, kuriem ir būtiska nozīme jautājuma par aizdevuma piešķiršanu izskatīšanā.

18. Komercbanka izskata šo noteikumu 17.punktā minētos dokumentus un, ja atzīst aizdevuma piešķiršanu par iespējamu, noslēdz līgumu ar uzņēmēju.

Komercbankai pēc vienošanās ar uzņēmēju ir tiesības izmantot jebkuru saistību nodrošinājuma veidu, kāds paredzēts likumdošanas aktos.

19. Pēc aizdevuma saņemšanas uzņēmējs ik pēc 6 mēnešiem iesniedz komercbankai auditora atzinumu par finansējamā projekta izpildi atbilstoši iesniegtajam projektam un par uzņēmēja finansiālo un saimniecisko stāvokli. Komercbanka iepazīstina Finansu ministriju ar auditora atzinumu trīs bankas darbadienu laikā pēc tā saņemšanas.

20. Ja auditors atzinis, ka aizdevums nav ticis izmantots paredzētajiem mērķiem, Finansu ministrijai ir tiesības pieprasīt no komercbankas aizdevuma un aizdevuma procentu tūlītēju atmaksāšanu un piedzīt parādu likumdošanas aktos paredzētajā kārtībā.

21. Ja mēnesi pēc šo noteikumu 19.punktā noteiktā termiņa atzinums nav saņemts, iestājas šo noteikumu 20.punktā paredzētās sekas.  

III. Ārvalstu aizdevumu sadale atbilstoši valsts ieguldījumu programmai (bez komercbanku starpniecības)

22. Ārvalstu aizdevumu sadales mehānisms — ārvalstu aizdevumu sadale atbilstoši valsts ieguldījumu programmai — nosaka ārvalstu aizdevumu piešķiršanas kārtību projektiem, kuri iekļauti valsts ieguldījumu programmā. Kārtību, kādā projekti iekļaujami valsts ieguldījumu programmā, nosaka Ministru kabineta noteikumi par valsts ieguldījumu programmas sagatavošanas un realizācijas kārtību.

23. Piešķirot ārvalstu aizdevumu valsts ieguldījumu programmā iekļautā projekta īstenošanai, nepieciešams saskaņojums par aizdevuma atmaksāšanas izdevumu iekļaušanu valsts budžetā. Ja aizdevuma atmaksāšanai plānots izmantot citus finansēšanas avotus, vajadzīgs apstiprinājums šādu avotu esamībai un auditora atzinums par aizdevuma atmaksāšanas iespējamību.

Finansējamā projekta izpildei nepieciešamā ārvalstu aizdevuma apmēru un iespējamo ārvalstu aizdevēju nosaka Ekonomikas ministrija.

24. Pēc Ekonomikas ministrijas atzinuma saņemšanas Finansu ministrija piešķir aizdevumu un noslēdz līgumu ar projekta īstenotāju par aizdevuma izmantošanu un atmaksāšanu.

Finansu ministrija līgumā ar projekta īstenotāju paredz riska procentu likmi līdz 5 procentiem.

IV. Noslēguma jautājumi

25. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1994.gada 15.februāra noteikumus nr.51 "Par Latvijas Republikas Valdībai piešķirto ārvalstu kredītu izmantošanu" (Latvijas Vēstnesis, 1991, 31.nr.) un Ministru kabineta 1993.gada 14.decembra noteikumus nr.32 "Par ārvalstu palīdzības koordināciju Latvijas Republikā" (Latvijas Vēstnesis, 1993, 131.nr.).

26. Šie noteikumi neattiecas uz tiem ārvalstu aizdevumiem, kuri sadalīti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim.

27. Komercbanku vai citu aizdevuma ņēmēju atmaksātās aizdevumu summas, kuras saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem nonāk Latvijas Republikas Valdības rīcībā līdz aizdevuma pilnīgai atmaksāšanai aizdevējam, sadala saskaņā ar šiem noteikumiem.

28. Finansu ministrija reizi ceturksnī sniedz Ministru kabinetam pārskatu par ārvalstu aizdevumu sadali un izlietojumu.

Ministru prezidents M.Gailis

Finansu ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Piebalgs

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!