Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 8 Pēdējās nedēļas laikā 17 Visi
Ministru kabineta noteikumi Nr. 267
Rīgā 2023. gada 1. jūnijā (prot. Nr. 29 30. §)
Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 381 "Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.–2027. gadam īstenošanas noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Eiropas Sociālā fonda Plus programmas
materiālās nenodrošinātības mazināšanai
2021.–2027. gada plānošanas perioda
vadības likuma 9. panta 1., 2., 3., 4., 5. un 6. punktu
Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 381 "Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.–2027. gadam īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 123. nr.) šādus grozījumus:
1. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:
"2. Programmas kopējais pieejamais finansējums ir 38 280 000 euro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus līdzfinansējums 32 538 000 euro apmērā, kas veido 90 % no programmas finansējuma, un valsts budžeta finansējums 5 742 000 euro apmērā, no tiem obligātais valsts budžeta līdzfinansējums 3 615 334 euro apmērā, kas veido 10 % no programmas finansējuma, un papildu valsts budžeta finansējums 2 126 666 euro apmērā."
2. Papildināt ar 3.1 punktu šādā redakcijā:
"3.1 Ja partnerorganizācija sniedz atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē (turpmāk – Ukrainas civiliedzīvotājs), kuri saņēmuši pašvaldības sociālā dienesta izsniegtu rakstisku izziņu par atbilstību vienam no šo noteikumu 4.1. apakšpunktā minētajiem statusiem, partnerorganizācija minētajā likumā noteiktā atbalsta sniegšanas laikā:
3.11. nodrošina Ukrainas civiliedzīvotājam šo noteikumu 9.punktā minēto komplektu izsniegšanu atbilstoši šo noteikumu 30. punktā minētajai kārtībai;
3.12. piedāvā Ukrainas civiliedzīvotājam iespēju brīvprātīgi piedalīties šo noteikumu 37. punktā minētajos papildpasākumos;
3.13. nodrošina atsevišķu Ukrainas civiliedzīvotājam sniegtā atbalsta uzskaiti šo noteikumu 33. punktā minētajā kārtībā."
3. Papildināt ar 3.2 punktu šādā redakcijā:
"3.2 Par šo noteikumu 3.11. un 3.12. apakšpunktā minētā atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājam sadarbības iestāde veic partnerorganizācijai šo noteikumu 59.2.1.1. un 59.2.1.2. apakšpunktā minēto netiešo attiecināmo izmaksu maksājumu atbilstoši šo noteikumu 62. punktam."
4. Izteikt 4.1.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4.1.3.1. 376 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, bet katrai nākamajai personai mājsaimniecībā 264 euro;".
5. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:
"8. Finansējuma saņēmējs nodrošina pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču iegādi, ne retāk kā reizi trijos gados veicot pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču piegādātāju (turpmāk – piegādātājs) atlasi atklātā, pārredzamā, nediskriminējošā un konkurenci nodrošinošā konkursa procedūrā, ievērojot Publisko iepirkumu likumu, kā arī citus publiskos iepirkumus reglamentējošos normatīvos aktus, ciktāl šie noteikumi nenosaka citādi."
6. Izteikt 9.1.2. apakšpunktu šādā redakcijā:
"9.1.2. mājsaimniecības loceklim vecumā no sešiem līdz 12 mēnešiem (ieskaitot);".
7. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:
"12. Finansējuma saņēmējs piegādātājam izvirza šādas vispārīgās prasības:
12.1. nodrošināt iepirkuma nolikumā noteiktā satura, kvalitātes un daudzuma pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču (turpmāk šajā punktā – preces) ražošanu vai iepirkšanu, iepakošanu, komplektēšanu un piegādi visā Latvijā;
12.2. nodrošināt preču atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām preču drošuma, kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām;
12.3. nodrošināt, ka izdalīšanai paredzētās preces tiek iepakotas komplektā atbilstoši šo noteikumu 10. punktam;
12.4. nodrošināt preču marķēšanu valsts valodā atbilstoši normatīvajiem aktiem par preču marķēšanu un Patērētāju tiesību aizsardzības likumam;
12.5. uz katras preču komplekta vienības iepakojuma, izņemot individuālos mācību piederumus, nodrošināt skaidri salasāmu uzrakstu "Bezmaksas. Nav paredzēts pārdošanai" un Eiropas Savienības fondu vizuālās identitātes elementus;
12.6. nodrošināt preču un preču komplekta vienības iepakojuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par preču iepakojuma materiālu, tai skaitā atbilstību videi draudzīgam iepakojumam vai iepakojumam, kura lielākā daļa ir otrreiz pārstrādājama;
12.7. atbilstoši ar finansējuma saņēmēju saskaņotam piegādes grafikam ne retāk kā reizi divos mēnešos nodrošināt preču transportēšanu uz partnerorganizāciju komplektu uzglabāšanas vai izdales vietu faktiskajām adresēm;
12.8. izmantot videi draudzīgu preču piegādes veidu, lai piegādes laikā nodrošinātu samazinātu vides piesārņojumu ar autotransporta izplūdes gāzēm un veicinātu ceļa infrastruktūras slodzes samazināšanu."
8. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:
"22. Partnerorganizācija izdala pārtiku un pamata materiālās palīdzības preču komplektus:
22.1. pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču komplektu uzglabāšanas vai izdales vietā;
22.2. partnerorganizācijas juridiskajā vai faktiskajā adresē;
22.3. citā telpā, par kuras izmantošanu noslēgts nomas vai patapinājuma līgums;
22.4. personas dzīvesvietā."
9. Papildināt ar 22.1 punktu šādā redakcijā:
"22.1 Partnerorganizācija īsteno papildpasākumus telpās vai teritorijā, kas atbilst attiecīgā papildpasākuma saturam un veidam."
10. Izteikt 30.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"30.1. ja mājsaimniecībā ir šo noteikumu 9.1.1., 9.1.2. un 9.1.3. apakšpunktā minētais mājsaimniecības loceklis, izsniedz attiecīgo šo noteikumu 9.1. apakšpunktā minēto pārtikas preču komplektu – kopumā ne vairāk kā:
30.1.1. vienu attiecīgo šo noteikumu 9.1. apakšpunktā minēto komplektu šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minētās izziņas derīguma termiņa laikā, ja izziņa izsniegta uz vienu mēnesi;
30.1.2. divus attiecīgos šo noteikumu 9.1. apakšpunktā minētos komplektus šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minētās izziņas derīguma termiņa laikā, ja izziņa izsniegta uz trim mēnešiem;
30.1.3. četrus attiecīgos šo noteikumu 9.1. apakšpunktā minētos komplektus šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minētās izziņas derīguma termiņa laikā, ja izziņa izsniegta uz sešiem mēnešiem;
30.1.4. divus attiecīgos šo noteikumu 9.1. apakšpunktā minētos komplektus triju mēnešu laikā no šo noteikumu 4.1.2. apakšpunktā minētās izziņas izsniegšanas dienas;".
11. Izteikt 30.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"30.3. ja mājsaimniecība pretendē uz šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minēto higiēnas un saimniecības preču komplektu, katram mājsaimniecības loceklim izsniedz šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minēto komplektu – kopumā ne vairāk kā:
30.3.1. vienu šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minēto komplektu šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minētās izziņas derīguma termiņa laikā, ja izziņa izsniegta uz vienu mēnesi vai trim mēnešiem;
30.3.2. divus šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minētos komplektus šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minētās izziņas derīguma termiņa laikā, ja izziņa izsniegta uz sešiem mēnešiem;
30.3.3. vienu šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minēto komplektu triju mēnešu laikā no šo noteikumu 4.1.2. apakšpunktā minētās izziņas izsniegšanas dienas;".
12. Izteikt 30.4. apakšpunktu šādā redakcijā:
"30.4. ja mājsaimniecībā ir šo noteikumu 9.4.1., 9.4.2., 9.4.3. un 9.4.4. apakšpunktā minētais mājsaimniecības loceklis, izsniedz attiecīgo šo noteikumu 9.4. apakšpunktā minēto higiēnas un saimniecības preču komplektu – kopumā ne vairāk kā:
30.4.1. vienu attiecīgo šo noteikumu 9.4. apakšpunktā minēto komplektu šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minētās izziņas derīguma termiņa laikā, ja izziņa izsniegta uz vienu mēnesi vai trim mēnešiem;
30.4.2. divus attiecīgos šo noteikumu 9.4. apakšpunktā minētos komplektus šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minētās izziņas derīguma termiņa laikā, ja izziņa izsniegta uz sešiem mēnešiem;
30.4.3. vienu attiecīgo šo noteikumu 9.4. apakšpunktā minēto komplektu triju mēnešu laikā no šo noteikumu 4.1.2. apakšpunktā minētās izziņas izsniegšanas dienas;".
13. Izteikt 32. punktu šādā redakcijā:
"32. Ja partnerorganizācijai rodas šaubas par personu, kura saņem komplektu šo noteikumu 30. punktā minētajā kārtībā, tai ir tiesības lūgt uzrādīt personu apliecinošu dokumentu."
14. Papildināt ar X nodaļu šādā redakcijā:
"X. Noslēguma jautājums
69. Mājsaimniecība, kurai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par darbības programmas "Pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšana vistrūcīgākajām personām 2014.–2020. gada plānošanas periodā" īstenošanu ir tiesības saņemt atbalstu un kurai pašvaldības sociālā dienesta izsniegtā izziņa par trūcīgas, maznodrošinātas vai krīzes situācijā nonākušas mājsaimniecības statusu ir spēkā līdz 2023. gada 30. aprīlim, 31. maijam vai 30. jūnijam, var saņemt atbalstu ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc minētās izziņas derīguma termiņa beigām, nepārsniedzot šo noteikumu 30. punktā minēto izziņas termiņam atbilstošo komplektu skaitu."
15. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).
16. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).
17. Izteikt 3. pielikumu jaunā redakcijā (3. pielikums).
Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs ‒
finanšu ministrs A. Ašeradens
Labklājības ministre E. Siliņa
1. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 1. jūnija
noteikumiem Nr. 267
"1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 381
Programmas īstenošanai paredzēto pārtikas preču ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
1. Auzu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,0 % |
Skābums grādos | Ne vairāk kā 5,0 |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
2. Četrgraudu pārslu* ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,30 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Piezīme. * Auzu, kviešu, miežu un rudzu pārslas ar minimālo rudzu pārslu procentuālo sastāvu produktā 50 %. |
3. Makaronu ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
3.1. Makaronu ražošanā izmantoto izejvielu kritēriji:
3.1.1. makaronu ražošanā izmantotie milti atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļā noteiktajai mikotoksīnu maksimāli pieļaujamai koncentrācijai;
3.1.2. citas ražošanā izmantotās sastāvdaļas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām pārtikas nekaitīguma un kvalitātes prasībām.
3.2. Makaronu ražošanas procesa kritērijs – makaroni tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju.
3.3. No kviešu miltiem izgatavoto makaronu izstrādājumu organoleptiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums | Raksturojums |
Krāsa | Atbilst miltu šķirai un citām pievienotajām izejvielām, bez neizmīcītu miltu paliekām |
Virsma | Gluda, var būt nedaudz raupja |
Lūzuma vieta | Stiklveida |
Forma | Īsformas |
Garša | Raksturīga izstrādājumam, bez citas piegaršas |
Smarža | Raksturīga izstrādājumam, bez citas smaržas |
Stāvoklis pēc izvārīšanas | Nesalipuši |
3.4. Makaronu izstrādājumu fizikāli ķīmiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums | Raksturojums |
Mitrums | Ne vairāk kā 12,5 % |
Skābums grādos | Ne vairāk kā 4 |
Pelni, nešķīstoši 10 % HCl | Ne vairāk kā 0,6 % |
Sausnes daudzums, kas pārgājis ūdenī vārīšanas procesā | Ne vairāk kā 9 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu klātbūtne | Nav pieļaujama |
4. Pankūku miltu sausā maisījuma** ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Piezīme. ** Sausā maisījuma sastāvā ietilpst galvenokārt kviešu milti un vēl vismaz trīs komponenti (sausais vājpiena pulveris, olu pulveris, sāls (ne vairāk kā 1,25 g uz 100 g), cukurs (ne vairāk kā 20 g uz 100 g) un citas sastāvdaļas nelielā daudzumā), un tas ir gatavs pankūku izgatavošanai bez papildu sastāvdaļu pievienošanas, izņemot ūdeni vai pienu, kas nepieciešams mīklas iegūšanai. |
5. Vājpiena pulvera ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Maksimālais ūdens saturs | 4,0 % |
Tauku saturs | Ne vairāk kā 1,5 % |
Minimālais olbaltumvielu saturs | 32,0 % |
Minimālais laktozes saturs | 50,0 % |
Maksimālais skābums Tērnera grādos | 20 |
Maksimālais šķīdības indekss | 1,0 ml |
6. Pilnpiena pulvera ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Gaiši dzeltena, dzeltena. Smalka, sausa pulverveida viela bez mehāniskiem vai cita veida piemaisījumiem. Pieļaujamas pulvera piciņas, kuras mehāniskas darbības rezultātā viegli sabirst |
Smarža un garša | Raksturīga pasterizētam pienam |
Maksimālais ūdens saturs | 5,0 % |
Tauku saturs | Ne mazāk kā 26 % |
Minimālais olbaltumvielu saturs | 24,0 % |
Minimālais laktozes saturs | 37,0 % |
Maksimālais skābums Tērnera grādos | 19 |
Maksimālais šķīdības indekss | 1,0 ml |
7. Iebiezināta piena ar cukuru ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
7.1. Iebiezināts piens ar cukuru atbilst prasībām, kas noteiktas:
a) Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulā (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos,
b) Eiropas Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulā (ES) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem kritērijiem,
c) Ministru kabineta 2015. gada 15. septembra noteikumos Nr. 529 "Dehidrēto piena produktu kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības".
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Krāsa – no baltas ar
iedzeltenu nokrāsu līdz krēmkrāsai, vienmērīga visā masā.
Viendabīga, viskoza, vijīga konsistence, pieļaujamas nelielas nogulsnes |
Smarža un garša | Tīra, salda garša, raksturīga iebiezinātam pienam ar cukuru, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Piena tauki (%) | Ne mazāk par 8 |
Kopējā piena sausna (%) | Ne mazāk par 28 |
8. Ātri vārāmo auzu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 13 % |
Skābums grādos | Ne vairāk kā 5,0 |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Bojātas pārslas | Ne vairāk kā 0,05 % |
9. Griķu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14 % |
Skābums grādos | – |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
10. Putraimu ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
10.1. Putraimu ražošanā izmantoto izejvielu kritēriji:
10.1.1. putraimu ražošanā tiek izmantoti mieži vai kvieši;
10.1.2. putraimu ražošanā izmantotā labība atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļā noteiktajām maksimāli pieļaujamām mikotoksīnu normām.
10.2. Putraimu ražošanas procesa kritērijs – putraimi tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un tehnoloģisko instrukciju.
10.3. Miežu putraimu kvalitātes kritēriji:
Rādītāja nosaukums | Norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Kvalitatīvs kodols | Ne mazāk kā 99,0 % |
tostarp nepilnīgi apstrādāti graudi |
Ne vairāk kā 2 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Miltveida piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,8 % |
Veseli graudi | Ne vairāk kā 1,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
10.4. Kviešu putraimu kvalitātes kritēriji:
Rādītāja nosaukums | Norma |
Krāsa | Dzeltena |
Garša | Raksturīga normāliem kviešu putraimiem, bez piegaršas, nav skāba vai rūgta |
Smarža | Raksturīga normāliem kviešu putraimiem, bez sasmakuma, pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,5 % |
Kvalitatīvs kodols | Ne mazāk kā 99,2 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
tostarp minerālie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,05 % |
Bojātie kodoli | Ne vairāk kā 0,2 % |
Apstrādāti rudzu un miežu graudi | Ne vairāk kā 2,0 % |
Miltveida piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,5 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3,0 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
11. Augstākā labuma kviešu miltu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 15,0 % |
Lipeklis | Ne mazāk kā 26 % |
Pelnainība | Ne vairāk kā 0,58 % |
Krišanas skaitlis | Ne mazāk kā 250 s |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
12. Auzu pārslu biezputras ar ogām vai augļiem ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Cukurs | Ne vairāk kā 20 g |
Kaltētas ogas vai augļi | 12–16 g |
Sāls | Ne vairāk kā 1,25 g |
Ogu vai augļu aromatizētājs | 0,24–0,36 g |
13. Kartupeļu biezputras ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 7,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Sāls | Ne vairāk kā 1,25 g |
14. Mannas ražošanas un kvalitātes kritēriji
14.1. Manna atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļā.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 15,0 % |
Pelni, nešķīstoši 10 % HCl | Ne vairāk kā 0,6 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
15. Griķu ražošanas un kvalitātes kritēriji
15.1. Griķi atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļā.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Brūna ar dažādu nokrāsu |
Smarža un garša | Raksturīga griķu putraimiem, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Kvalitatīvā kodola saturs | Ne mazāk kā 99,2 % |
tai skaitā šķelti graudi | Ne vairāk kā 4 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,4 % |
Nelobīti graudi | Ne vairāk kā 0,4 % |
Miltiņu saturs | Ne vairāk kā 0,02 % |
Bojāti kodoli | Ne vairāk kā 0,3 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
16. Sautētas cūkgaļas vai liellopu gaļas ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
16.1. Sautētas cūkgaļas vai liellopu gaļas (turpmāk – sautēta gaļa) ražošanas kritēriji:
16.1.1. gaļa atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 3. un 5. sadaļā;
16.1.2. produkta sastāvā ietilpstošās pārtikas piedevas atbilst prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (ES) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām;
16.1.3. sautētas gaļas termiskā apstrāde atbilst prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (ES) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu XI nodaļā.
16.2. Sautētas gaļas ražošanas procesa kritērijs – sautēta gaļa ražota saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju, iepakojuma veids – divdaļīga metāla kārba, ar viegli atveramu vāku, uzglabāšanas režīms no 0 līdz +25 °C.
16.3. Sautētas gaļas ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam. Gaļa rupja maluma |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Gaļas saturs | Ne mazāk kā 65 % (gaļa, ko izmanto sautētas gaļas ražošanai, atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulas (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (ES) Nr. 1924/2006 un (ES) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (ES) Nr. 608/2004 atcelšanu VII pielikuma B daļas 17. punktā |
Cits | Dzīvnieku izcelsmes tauki
– ne vairāk kā 33 %.
Sāls – ne vairāk kā 2 %. Ražošanas procesā nav pieļaujams izmantot soju, mehāniski atdalītu gaļu un dzīvnieku izcelsmes subproduktus |
17. Tvaicētu rīsu kvalitātes kritēriji
17.1. Rīsi atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļā.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez pelējuma un citām produktam neraksturīgām blakus smaržām un piegaršām |
Mitrums | Ne vairāk kā 15,0 % |
Konsistence | Birstoša, viendabīga |
Kvalitatīvā kodola saturs | Ne mazāk kā 99,2 % |
tai skaitā šķelti graudi |
Ne vairāk kā 10 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,4 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
18. Auksti spiestas nerafinētas rapšu eļļas kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Caurspīdīgs zaļgans vai dzintara dzeltens šķidrums, var būt nelieli nosēdumi |
Smarža un garša | Raksturīga produktam, bez nevēlamas citas smaržas un piegaršas |
Blīvums | Ne mazāk kā 0,914 (20 °C temperatūrā) |
Konsistence | Viendabīga |
Peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā O2/kg | Ne vairāk kā 15 |
Skābes skaitlis, mg KOH/g | Ne vairāk kā 4,0 |
Mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % | Ne vairāk kā 0,2 |
Nešķīstošie piemaisījumi, % | Ne vairāk kā 0,05 |
19. Rafinētas rapšu eļļas kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Caurspīdīgs dzintara dzeltens šķidrums |
Smarža un garša | Raksturīga produktam, bez nevēlamas citas smaržas un piegaršas |
Blīvums | Ne mazāk kā 0,914 (20 °C temperatūrā) |
Konsistence | Viendabīga |
Peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā O2/kg | Ne vairāk kā 10 |
Skābes skaitlis, mg KOH/g | Ne vairāk kā 4,0 |
Mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % | Ne vairāk kā 0,2 |
Nešķīstošie piemaisījumi, % | Ne vairāk kā 0,05 |
Piesātināto taukskābju daudzums, % | 6–10 % |
Dūmošanas punkts, °C | 226 ± 10°C |
20. Olu pulvera kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga, bez kunkuļiem |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
21. Cukura ražošanas un kvalitātes kritēriji
21.1. Cukurs ir attīrīta un kristalizēta saharoze, kura atbilst kritērijiem, kas noteikti Ministru kabineta 2015. gada 15. decembra noteikumos Nr. 735 "Dažādu veidu cukura kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības".
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Ne vairāk kā deviņi punkti 0,5 krāsas tipa vienībām, ko aprēķina atbilstoši Brunsvikas Zemkopības un cukura rūpniecības tehnoloģijas institūta metodei |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga, bez kunkuļiem |
Polarizācija | Ne mazāk kā 99,7 °Z |
Invertcukura saturs | Ne vairāk kā 0,1 % no masas |
Zudumi žāvējot | Ne vairāk kā 0,1 % no masas |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
22. Šķelto zirņu kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Kaltēti, sausi, birstoši |
Mitrums | Ne vairāk kā 15 % |
Veseli graudi | Ne vairāk kā 1 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,40 % |
tostarp minerālie piemaisījumi | Nav pieļaujami |
Bojātas sēklas | Ne vairāk kā 0,40 % |
Saēstas sēklas | Ne vairāk kā 0,50 % |
Nelobītas sēklas | Ne vairāk kā 0,80 % |
Drupinātas sēklas (izbirst caur sietu Ø 2,5 mm un paliek uz sieta Ø 1,5 mm) | Ne vairāk kā 1 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
23. Zivju konservu ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
23.1. Sterilizētu konservu "Makrele savā sulā" (turpmāk – konservi) nekaitīguma kritēriji:
23.1.1. konservi atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 3. un 5. sadaļā un Eiropas Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulas (ES) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem kritērijiem 1. pielikuma 1. nodaļas 1.26. sadaļā, kā arī prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (ES) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku, III pielikuma VIII sadaļas V nodaļā;
23.1.2. ražošanas tehnoloģiskais process notiek atbilstoši prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (ES) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu IX, X un XI nodaļā, kā arī Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā maza skābes satura un paskābinātiem konserviem Nr. CAC/RCP 23-1979 un Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā zivīm un zvejas produktiem Nr. CAC/RCP 52/2003;
23.1.3. aromatizētāji tiek lietoti saskaņā ar prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulas (ES) Nr. 1334/2008 par aromatizētājiem un dažām pārtikas sastāvdaļām ar aromatizētāju īpašībām izmantošanai pārtikā un uz tās un par grozījumiem Padomes Regulā (EEK) Nr. 1601/91, Regulās (EK) Nr. 2232/96 un (EK) Nr. 110/2008 un Direktīvā 2000/13/EK;
23.1.4. konservi tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprinātu receptūru un produkta un procesa aprakstiem. Konservu izgatavošanai izmanto saldētas makreles Scomber scombrus, iepakojuma veids – hermētiski noslēgta kārba ar atveramu vāku, uzglabāšanas režīms no 0 līdz +25 °C. Konservi ir rūpnieciski sterili.
23.2. Konservu ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un ārējais izskats, konsistence | Atbilst attiecīgajam produktam, pieļaujami ādas plīsumi. Zivju liemeņi vai gabaliņi līdzeni, bez zvīņām, var būt nenogrieztas spuras, izņemot astes. Zivju gaļas krāsa atbilst vārītas makreles krāsai. Dabīgā sulā – buljonā, kas izdalījies sterilizācijas procesā, pieļaujamas olbaltumvielu nogulsnes un nelielas zivs daļas |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas, zivju gaļas konsistence sulīga, var būt nedaudz sausa, asakas mīkstas, bez rūgtas piegaršas |
Minimālā zivju liemeņu vai to gabalu masa kārbā pēc sterilizācijas | Ne mazāk kā 70 % no kārbas neto daudzuma |
Pārtikas ražošanas sāls saturs | 1–2,5 % |
Cits | Ražošanas procesā nav
pieļaujams izmantot:
- pārtikas piedevas garšas, smaržas un ārējā izskata uzlabošanai; - stabilizatorus, antioksidantus un aromatizētājus. Var būt pievienotas garšvielas, garšaugi |
24. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtikas produktu komplekta ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
24.1. Zīdaiņiem paredzētu maisījumu un papildu ēdināšanas maisījumu un maziem bērniem paredzētas pārtikas ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
24.1.1. Zīdaiņiem paredzētu maisījumu un papildu ēdināšanas maisījumu un maziem bērniem paredzētu pārtikas produktu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
a) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 12. jūnija Regulā (ES) Nr. 609/2013 par zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtiku, īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētu pārtiku un par pilnīgiem uztura aizstājējiem svara kontrolei, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 92/52/EEK, Komisijas Direktīvas 96/8/EK, 1999/21/EK, 2006/125/EK un 2006/141/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/39/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 41/2009 un (EK) Nr. 953/2009,
b) Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulā (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos,
c) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (ES) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām,
d) Komisijas 2015. gada 25. septembra Deleģētajā regulā (ES) 2016/127, ar ko attiecībā uz īpašām sastāva un informācijas prasībām, kuras piemēro maisījumiem zīdaiņiem un papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem, un attiecībā uz informācijas prasībām saistībā ar zīdaiņu un mazu bērnu ēdināšanu papildina Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 609/2013.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas | Atbilst Komisijas 2015. gada 25. septembra Deleģētajā regulā (ES) 2016/127, ar ko attiecībā uz īpašām sastāva un informācijas prasībām, kuras piemēro maisījumiem zīdaiņiem un papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem, un attiecībā uz informācijas prasībām saistībā ar zīdaiņu un mazu bērnu ēdināšanu papildina Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 609/2013, minētajām prasībām |
Tauki | |
Ogļhidrāti | |
Minerālvielas | |
Vitamīni | |
Kaitēkļu invāzija*** | Nav pieļaujama |
Cits | Mātes piens ir ieteicamākā pārtika veseliem zīdaiņiem. Produkts ir paredzēts, lai apmierinātu zīdaiņu uztura vajadzības |
Piezīme. *** Attiecināms uz sausajiem papildu ēdināšanas maisījumiem. |
24.2. Apstrādātas graudaugu pārtikas un zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētas pārtikas ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
24.2.1. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētas graudaugu pārtikas produktu, dārzeņu un augļu produktu, kā arī gaļas produktu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
a) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 12. jūnija Regulā (ES) Nr. 609/2013 par zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtiku, īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētu pārtiku un par pilnīgiem uztura aizstājējiem svara kontrolei, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 92/52/EEK, Komisijas Direktīvas 96/8/EK, 1999/21/EK, 2006/125/EK un 2006/141/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/39/EK un Komisijas Regulas (ES) Nr. 41/2009 un (ES) Nr. 953/2009,
b) Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulā (ES) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos,
c) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (ES) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām,
d) Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam".
24.2.1.1. Putras (putras sausais maisījums, lietošanai gatava putra)
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas | Atbilst Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam" minētajām prasībām |
Tauki | |
Minerālvielas | |
Vitamīni |
24.2.1.2. Sausiņi
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas | Atbilst Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam" minētajām prasībām |
Tauki | |
Minerālvielas | |
Vitamīni |
24.2.1.3. Augļu biezeņi
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Augļu saturs | Ne mazāk kā 70 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
24.2.1.4. Dārzeņu biezeņi
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Dārzeņu saturs | Ne mazāk kā 75 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
24.2.1.5. Dārzeņu biezeņi ar gaļu
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Dārzeņu saturs | Ne mazāk kā 50 % no produkta masas |
Gaļas saturs | Ne mazāk kā 8 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
24.2.1.6. Gaļas biezeņi
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Gaļas saturs | Ne mazāk kā 40 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
2. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 1. jūnija
noteikumiem Nr. 267
"2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 381
Programmas īstenošanai paredzēto individuālo mācību piederumu kvalitātes kritēriji
I. Kvalitātes kritēriji brošēta papīra produkcijai
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Klades, burtnīcas, cits brošēts papīrs atbilstoši nepieciešamībai |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, vāka krāsa nav noteikta, iekšlapas – baltas ar rūtiņām vai līnijām (atbilstoši vecumposmam), vai nošu līnijām; iesieta mīkstos vai cietos vākos |
II. Kvalitātes kritēriji zīmēšanas un aplikāciju papīram
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts zīmēšanas papīrs, akvareļu papīrs, aplikāciju papīrs, kartons, cits papīrs atbilstoši nepieciešamībai |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, vāka krāsa nav noteikta, iekšlapas – baltas |
III. Kvalitātes kritēriji rakstāmpiederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzētas pildspalvas, parastie zīmuļi, krāsainie zīmuļi, flomāsteri, citi rakstāmpiederumi atbilstoši nepieciešamībai |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai ar cilvēka veselībai nekaitīgu krāsojumu |
IV. Kvalitātes kritēriji zīmuļu asināmajam un dzēšgumijai
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts zīmuļu asināmais, dzēšgumija |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai ar cilvēka veselībai nekaitīgu krāsojumu |
V. Kvalitātes kritēriji zīmēšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolai paredzētas otas, tai skaitā komplektā vismaz trīs otas akvareļu zīmēšanai un divas otas zīmēšanai ar guaša krāsām – apaļas un plakanas, dažādu izmēru; palete krāsu sajaukšanai |
Krāsa un izskats | Otas – bez krāsojuma vai
ar cilvēka veselībai nekaitīgu krāsojumu.
Palete – plastikāta, ar vismaz sešiem padziļinājumiem un speciālu caurumu ērtākai satveršanai |
VI. Kvalitātes kritēriji griešanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzētas šķēres ar noapaļotiem galiem, kuras izmantojamas gan labročiem, gan kreiļiem, citi griešanas instrumenti atbilstoši nepieciešamībai |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai ar cilvēka veselībai nekaitīgu krāsojumu |
VII. Kvalitātes kritēriji mērīšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts trīsstūra un taisnstūra lineāls 30 cm, transportieris, citi mērīšanas piederumi atbilstoši nepieciešamībai |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai ar cilvēka veselībai nekaitīgu krāsojumu |
VIII. Kvalitātes kritēriji līmēšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts toksiskas vielas nesaturošs līmes zīmulis, PVA līme, citi līmēšanai paredzēti piederumi |
Krāsa un izskats | Krāsa atbilstoša produktam, iepakojums bez reklāmām |
IX. Kvalitātes kritēriji vāciņiem un mapēm
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Vāciņi burtnīcām un kladēm, mapes |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai ar cilvēka veselībai nekaitīgu krāsojumu |
X. Kvalitātes kritēriji krāsām zīmēšanai
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Akvareļu un guaša krāsas, toksiskas vielas nesaturošas, komplektos no 6 līdz 12 krāsu toņiem |
Krāsa un izskats | Derīguma termiņš – vismaz 12 mēneši no piegādes dienas |
XI. Kvalitātes kritēriji mugursomai*
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolas soma pārnēsāšanai uz abiem pleciem |
Masa | Tukšai somai līdz 1 kg |
Izmērs | Vismaz 25 cm x 17 cm x 40 cm |
Piezīme. * Jānodrošina ārējā izskata daudzveidība. |
XII. Kvalitātes kritēriji rasēšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolai paredzēta rasetne |
Krāsa un izskats | Vismaz četru piederumu komplekts, cirkuļa materiāls no metāla, komplektā iekļauti vismaz rezerves grafīti, maināmā adata un velce |
XIII. Kvalitātes kritēriji penāļiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolas piederumu uzglabāšanai paredzēts penālis |
Krāsa un izskats | Penālis skolēniem vecumā
no pieciem līdz 10 gadiem – ciets, poliestera, viens nodalījums, ar
rāvējslēdzēju, garums – vismaz 200 mm, platums – vismaz 130 mm, biezums
– vismaz 30 mm, bez piederumiem. Jānodrošina ārējā izskata dažādība
(piemēram, krāsa, veids), bez reklāmām, paredzēts abu dzimumu skolēniem.
Penālis skolēniem vecumā no 11 līdz 16 gadiem – mīksts, poliestera, viens nodalījums, ar rāvējslēdzēju, garums – vismaz 200 mm, platums – vismaz 100 mm, bez piederumiem. Jānodrošina ārējā izskata dažādība (piemēram, krāsa, veids), bez reklāmām, paredzēts abu dzimumu skolēniem |
XIV. Citu individuālo mācību piederumu kvalitātes kritēriji
Saskaņā ar Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 381 "Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.–2027. gadam īstenošanas noteikumi" 21. punktu atbilstoši veiktajam situācijas izvērtējumam ir pieļaujama citu individuālo mācību piederumu iekļaušana komplektā, ja tie atbilst šo noteikumu prasībām."
3. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 1. jūnija
noteikumiem Nr. 267
"3. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 381
Programmas īstenošanai paredzēto higiēnas un saimniecības preču drošuma prasības un kvalitātes kritēriji
1. Ziepes, matu šampūns un krēms
1.1. Ziepes un matu šampūns visām vecuma grupām
1.1.1. Ziepju un matu šampūna ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
a) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem,
b) Latvijas normatīvajos aktos kosmētikas līdzekļu jomā.
1.2. Ziepes, matu šampūns un krēms zīdaiņiem un maziem bērniem
1.2.1. Ziepju, matu šampūna (tai skaitā visām vecuma grupām, zīdaiņiem un maziem bērniem) un bērnu krēma ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
a) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem,
b) Latvijas normatīvajos aktos kosmētikas līdzekļu jomā.
1.2.1.1. Ziepes zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Piemērotas arī sausai un jutīgai ādai |
Citi kritēriji | Nesatur smaržvielas, krāsvielas un konservantus, nekairina acis |
1.2.1.2. Matu šampūns zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Šampūns zīdaiņu un bērnu galvas ādas un matu kopšanai ar barojošu un mitrinošu iedarbību |
Citi kritēriji | Nesatur smaržvielas, krāsvielas un konservantus, nekairina acis |
1.2.1.3. Krēms zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Krēms zīdaiņu un mazu bērnu ādas kopšanai un profilaktiskai aizsardzībai pret mitrumu, apsārtumu, iekaisumu |
Citi kritēriji | Bez krāsvielām un konservantiem, satur antioksidantu, nesatur smaržvielas |
2. Zobu pasta
2.1. Zobu pasta visām vecuma grupām
2.1.1. Zobu pastas ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
a) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem,
b) Latvijas normatīvajos aktos kosmētikas līdzekļu jomā.
2.2. Zobu pasta maziem bērniem
2.2.1. Zobu pastas izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulas (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem III pielikumā.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Piedevas | Ar fluoru, ne mazāk kā 1000 ppm |
Citi kritēriji | Vismaz 50 % dabīgu
sastāvdaļu.
Nesatur triklozānu, nātrija laurilsulfātu un saharīnu. Jebkurai zobu pastai, kas satur no 0,1 % līdz 0,15 % fluora, ja vien tā jau nav marķēta kā tāda, kas nav paredzēta bērniem (piemēram, "tikai pieaugušajiem"), jābūt marķētai šādi: "Bērniem vecumā līdz sešiem gadiem: lietot pastu zirņa lielumā un tīrīt zobus pieaugušā uzraudzībā, lai samazinātu norīšanas iespēju. Ja lietojat citus fluoru saturošus produktus, konsultējieties ar zobārstu vai ārstu" |
3. Zobu suka
3.1. Zobu suka visām vecuma grupām
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Manuālai lietošanai (nav elektriska) |
Cietība | Mīksti vai vidēji cieti sariņi |
3.2. Zobu suka maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Manuālai lietošanai (nav elektriska) |
Izmērs | Atbilstošs vecuma grupai |
Cietība | Mīksti sariņi |
4. Veļas mazgāšanas un trauku mazgāšanas līdzekļi
4.1. Veļas mazgāšanas un trauku mazgāšanas līdzekļu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
a) Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 31. marta Regulā (EK) Nr. 648/2004 par mazgāšanas līdzekļiem,
b) Latvijas normatīvajos aktos mazgāšanas līdzekļu jomā.
5. Autiņbiksītes zīdaiņiem un maziem bērniem
5.1. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto autiņbiksīšu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Komisijas 2014. gada 24. oktobra lēmumā Nr. 2014/763/ES, ar ko nosaka ekoloģiskos kritērijus ES ekomarķējuma piešķiršanai absorbējošiem higiēnas produktiem.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Materiāls | Hipoalerģisks, bez hlora, virskārta 100 % bioloģiski sadalās, izgatavotas no atjaunojamiem resursiem |
Lietojamība | Ar klipšu aizdari, vairākkārtēja (vismaz 3 reizes) klipšu fiksācija, ar elastīgu jostiņu priekšpusē un mugurpusē, īpašām elastīgām aizsargbarjerām papildu aizsardzībai pret noplūdēm, uzsūcošo slāni, kas nodrošina sausu kontaktvirsmu |
6. Autiņi zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Materiāls | Marle, 100 % kokvilna |
Lietojamība | Daudzreiz lietojams |
7. Mitrās salvetes zīdaiņu un mazu bērnu ādas kopšanai
7.1. Zīdaiņu un mazu bērnu ādas kopšanai paredzēto mitro salvešu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Smarža un garša | Bez aromāta |
Lietojamība | Vienreizējai lietošanai |
Citi kritēriji | Nesatur alkoholu un parabēnus |
8. Citu higiēnas vai saimniecības preču drošuma un kvalitātes kritēriji
8.1. Saskaņā ar Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 381 "Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.–2027. gadam īstenošanas noteikumi" 21. punktu atbilstoši veiktajam situācijas izvērtējumam ir pieļaujama citu higiēnas un saimniecības preču iekļaušana komplektā, ja tās atbilst šo noteikumu un citu normatīvo aktu prasībām.
9. Medicīnisko sejas masku kvalitātes kritēriji
9.1. Medicīnisko sejas masku ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
a) Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 5. aprīļa Regulā (ES) 2017/745, kas attiecas uz medicīniskām ierīcēm, ar ko groza Direktīvu 2001/83/EK, Regulu (ES) Nr. 178/2002 un Regulu (EK) Nr. 1223/2009 un atceļ Padomes Direktīvas 90/385/EK un 93/42/EEK,
b) standartā LVS EN 14683:2019 "Medicīniskās sejas maskas. Prasības un testēšanas metodes", vai tām ekvivalentas prasības.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Vienreizējas lietošanas |
Materiāla filtrācijas efektivitāte | Baktēriju filtrācijas efektivitāte 95 % |
Marķējums un lietošanas instrukcija | Marķējumā norādīts: CE
marķējums, ražotāja nosaukums vai preču zīme, modeļa numurs vai
nosaukums, maskas veids (kategorija), piemērotā standarta numurs un
gads.
Pievienota lietošanas instrukcija vai norāde uz iepakojuma: ražotāja norādījumi par preces pareizu lietošanu un uzglabāšanas apstākļiem |
10. Roku dezinfekcijas līdzekļa kvalitātes kritēriji
10.1. Roku dezinfekcijas līdzeklis atbilst prasībām, kas noteiktas:
a) normatīvajos aktos par preču drošuma, kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām,
b) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (ES) Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu un ar ko groza un atceļ Direktīvas 67/548/EEK un 1999/45/EK un groza Regulu (ES) Nr. 1907/2006,
c) Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 22. maija Regulā (ES) Nr. 528/2012 par biocīdu piedāvāšanu tirgū un lietošanu,
d) Ministru kabineta 2013. gada 27. augusta noteikumos Nr. 628 "Prasības attiecībā uz darbībām ar biocīdiem".
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai kritērijs |
Veids | Gatavs lietošanai |
Aktīvā viela, koncentrācija* | Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām |
Smarža | Raksturīga, atbilstoša produktam (var būt ar alkohola smaku) |
Aktivitāte | Aktīvs pret vīrusiem, baktērijām, sēnītēm un mikroorganismiem |
Glabāšana | Saskaņā ar marķējumā norādīto |
Piezīme. * Attiecībā uz aktīvo vielu(-ām) un koncentrāciju jānodrošina pierādījumi par efektivitāti – attiecīgajā produktu veidā. |
11. Virsmu dezinfekcijas līdzekļa kvalitātes kritēriji
11.1. Virsmu dezinfekcijas līdzeklis atbilst prasībām, kas noteiktas:
a) normatīvajos aktos par preču drošuma, kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām,
b) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (ES) Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu un ar ko groza un atceļ Direktīvas 67/548/EEK un 1999/45/EK un groza Regulu (ES) Nr. 1907/2006,
c) Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 22. maija Regulā (ES) Nr. 528/2012 par biocīdu piedāvāšanu tirgū un lietošanu,
d) Ministru kabineta 2013. gada 27. augusta noteikumos Nr. 628 "Prasības attiecībā uz darbībām ar biocīdiem".
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai kritērijs |
Veids | Gatavs lietošanai |
Aktīvā viela, koncentrācija** | Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām |
Aktivitāte | Aktīvs pret vīrusiem, baktērijām, sēnītēm un mikroorganismiem |
Glabāšana | Saskaņā ar marķējumā norādīto |
Piezīme. ** Attiecībā uz aktīvo vielu(-ām) un koncentrāciju jānodrošina pierādījumi par efektivitāti – attiecīgajā produktu veidā."