• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lielā Ķīna un Latvija - vēsturiski jaunā pakāpē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.1995., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34262

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No Kopenhāgenas dienasgrāmatas

Vēl šajā numurā

15.03.1995., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lielā Ķīna un Latvija — vēsturiski jaunā pakāpē

Pie Valsts prezidenta

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 14. martā, pieņēma akreditācijas vēstuli no Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā Vana Fensjana.

Iesniedzot akreditācijas vēstuli, Ķīnas vēstnieks izteica gandarījumu par iespēju strādāt Latvijas Republikā un apliecināja apņēmību darīt visu, lai veicinātu draudzīgas attiecības starp mūsu tautām un valstīm.

Saņemot akreditācijas vēstuli, Valsts prezidents atzīmēja, ka pēdējos gados intensīvi veidojušās abu valstu attiecības, un jau pašā sākumā Ķīna kā viena no pirmajām atzinusi Latvijas neatkarību. Guntis Ulmanis nodeva vislabākos novēlējumus Ķīnas prezidentam un izteica atzinību par to, kā bijusi organizēta viņa nesenā vizīte Ķīnā. Valsts prezidents teica, ka Ķīnas un Latvijas saimnieciskā sadarbība un kontakti kultūras un zinātnes jomā varētu padarīt abu valstu attiecības vēl ciešākas.

Pēc akreditācijas Valsts prezidents sarunā ar Ķīnas vēstnieku atzīmēja, ka gaidāmā Ķīnas ārlietu ministra vizīte Rīgā veicinās tālāku Latvijas un Ķīnas Tautas Republikas attiecību uzlabošanos. Viņš atzina, ka Latvijas un Ķīnas dialogā lielāka uzmanība jāveltī drošības politikas jautājumiem.

Valsts prezidenta Kanceleja

Pie ārlietu ministra

Vakar LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Ķīnas Tautas Republikas vēstnieku Latvijā Van Fensjanu, kas vakar iesniedza savu akreditācijas rakstu Valsts prezidentam Guntim Ulmanim. Sarunas gaitā abas puses pozitīvi novērtēja pagājušajā gadā panākto attiecību normalizāciju starp abām valstīm, kuru vainagoja Valsts prezidenta G.Ulmaņa vizīte Ķīnā. Valdis Birkavs atzina, ka no Latvijas puses tas bija absolūti nepieciešams un pareizs solis, īpaši ņemot vērā Ķīnas pieaugošo nozīmi starptautiskās drošības un ekonomiskās sadarbības kontekstā, kā arī izteica cerību, ka aizsāktais aktīvais dialogs tiks turpināts un realizēts konkrētas sadarbības izpausmēs. Tika uzsvērts, ka Latvija ir iepazinusies ar tiem sasniegumiem, kā arī ar tām problēmām, kuras pašreiz eksistē Ķīnā, izdarījusi nepieciešamos secinājumus un izveidojusi skaidru nostāju, kuru tā nākotnē konsekventi realizēs.

Sarunas laikā tika skarta arī šī mēneša beigās plānotā Ķīnas ārlietu ministra Cjan Cičena vizīte Rīgā. Abas puses novērtēja šo vizīti kā soli uz priekšu divpusējo attiecību intensificēšanas virzienā.

Pieskaroties konkrētām sadarbības izpausmēm, abas puses atzina nepieciešamību nostiprināt šādas sadarbības tiesisko bāzi — jau vistuvākajā laikā slēgt līgumu par gaisa transportu, konvenciju par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem un citas vienošanās.

Īpaši tika diskutēts jautājums par Ķīnas puses piedāvāto sadarbības protokola parakstīšanu starp abu valstu Ārlietu ministrijām. Pēc Latvijas viedokļa šāda nepieciešamība izrietētu no jaunās drošības situācijas pasaulē, kurā arvien nozīmīgāku vietu ieņem savlaicīga informācijas apmaiņa un sadarbības koordinācija starptautiskajās struktūrās.

Ķīnas vēstnieks augsti novērtēja Latvijas pieaugošo lomu šajā Eiropas reģionā un atkārtoti apliecināja savas valsts ieinteresētību sadarbībā — tirdzniecībā, izglītībā, zinātnē, kultūrā un citās jomās.

ĀM preses centrs

 

Pie Latvijas žurnālistiem

Vakar, 14.martā, Saeimas namā savu akreditācijas rakstu Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Vans Fensjans (Wang Fengxiang). Svinīgajā ceremonijā, uzrunādams Latvijas Republikas Valsts prezidentu, Vans Fensjans teica:

— Kaut gan Ķīna un Latvija atrodas Eirāzijas pretējās malās un tās šķir kalni un upes, mūsu tautu tradicionāli draudzīgajām attiecībām jau ir sava vēsture. Latvijas neatkarības atjaunošana un diplomātisko attiecību nodibināšana starp Ķīnu un Latviju, attiecības starp divām mūsu valstīm pacēlušās vēsturiski jaunā pakāpē. Jūsu ekselences sekmīgā vizīte Ķīnā pagājušā gada decembrī ir devusi spēcīgu impulsu mūsu attiecību netraucētai attīstībai.

Viņa ekselence Vans Fensjans, Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā, ir 57 gadus vecs. Viņš dzimis 1938.gadā Hebejas provincē. Pēc augstskolas beigšanas Vans Fensjans strādājis dažādos amatos savas valsts vēstniecībā PSRS. Pēc tam Vans Fensjans darbojies dažados amatos Ķīnas Tautas Republikas Ārlietu ministrijā, bijis Ķīnas Tautas Republikas ģenerālkonsuls Sanktpēterburgā un ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Gruzijas Republikā. Savas valsts Ārlietu ministrijā strādājis PSRS un Austrumeiropas valstu nodaļā par trešo, pēc tam — par otro sekretāru, par nodaļas vadītāja vietnieku un padomnieku. Vans Fensjans ir precējies, viņam ir meita un dēls.

Pēc akreditācijas raksta iesniegšanas Vans Fensjans dalījās domās ar žurnālistiem. Pēc vēstnieka pārliecības, galvenais virziens abu valstu attiecībās būs ekonomiskā sadarbība, pirmām kārtām — tirdzniecība. Par perspektīvu virzienu Vans Fensjans uzskata abu valstu kopfirmu radīšanu, ārvalstu investīcijas, kā arī abu valstu uzņēmumu un uzņēmēju tiešus lietišķos sakarus.

— Īpaši perspektīva varētu būt arī atsevišķu reģionu sadarbība. Katrai no mūsu valstīm ir savas stiprās un savas vājās vietas, taču sadarbojoties mēs arī no šī viedokļa varam viena otru papildināt, — teica vēstnieks.

Vans Fensjans Latvijā bijis jau agrāk — divas reizes — turklāt pat septiņdesmitājos un astoņdesmitajos gados. Salīdzinājumā ar tolaik redzēto viņš par pašu nozīmīgāko minēja straujās pārmaiņas, kas notikušas Latvijā: cilvēki kļuvuši brīvāki, atbrīvotāki savā rīcībā.

— Ļoti svarīgs faktors ir arī stabilitāte Latvijā — to nevar sacīt par daudzām citām valstīm, — teica ĶTR vēstnieks Latvijā Vans Fensjans: — Tas ir liels Latvijas Republikas sasniegums.

Atbildot uz "LV" jautājumu, vēstnieks teica, ka ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani apspriedis plašu jautājumu loku, kas saistās ar abu valstu divpusējām attiecībām, kā arī starptautisko attiecību jautājumiem, tāpat apspriestas Ķīnas Tautas Republikas un Latvijas Republikas attiecību perspektīvas.

Atbildot uz otru "LV" jautājumu, kā patlaban veidojas Ķīnas Tautas Republikas attiecības ar Taivanu, Vans Fensjans teica:

— Taivanas sala, kā zināms ir mūsu teritorija un pašlaik norit abu šo daļu savienošanas process. Mums ar Taivanas salu ir sadarbība — notiek rosīga cilvēku apmaiņa, pastāv tirdzniecības sakari. Starp citu, mūsu valstī ieguldīti patiešām lieli Taivanas kapitāli.

Noslēgumā vēstnieks lūdza žurnālistus nodot latviešu tautai vissirsnīgākos sveicienus no lielās ķīniešu tautas.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas radaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!