• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No Kopenhāgenas dienasgrāmatas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.1995., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No Kopenhāgenas dienasgrāmatas (turpinājums)

Vēl šajā numurā

15.03.1995., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No Kopenhāgenas dienasgrāmatas

Valsts prezidenta ārlietu padomnieks Aivars Markots — "Latvijas Vēstnesim"

Sestdiena, 11.marts

Kopenhāgenā šodien sākās Vispasaules sociālo jautājumu konferences galotņu tikšanās. Forumu atklāja Dānijas premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens un ANO ģenerālsekretārs Butross Butross Gali. Atklāšanas ceremonijā bija klāt arī Dānijas karaliene Margarēta II.

Konferences ietvaros Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar piedalījās Korejas Republikas prezidenta Kim Jeng Sama rīkotajās pusdienās, bet šodien tikās ar Spānijas premjerministru Felipi Gonsalesu, Turcijas prezidentu Suleimanu Demirelu un Dānijas ārlietu ministru Nilu Helvegu Petersenu.

Sarunā ar Spānijas valdības vadītāju galvenā uzmanība tika veltīta Latvijas Valsts centieniem kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti.

Latvijas prezidents informēja Felipi Gonsalesu par šajā procesā jau paveikto, par saimnieciskās reformas gaitu Latvijā, par mūsu valsts attiecībām ar citām zemēm. Viņš aicināja Spāniju atbalstīt Latvijas un ES asociatīvā līguma drīzu noslēgšanu.

Spānijas premjers sīki analizēja situāciju, kas saistīta ar Eiropas Savienības paplašināšanu. Viņš iepazīstināja Gunti Ulmani ar Spānijas pieredzi ceļā uz Eiropas Savienību. F.Gonsaless uzsvēra, ka Latvijai neesot politisku problēmu kļūt par ES dalībvalsti. Galvenās grūtības var rasties praktiskās tuvināšanās periodā. Izsakot Spānijas atbalstu Latvijas dalībai ES un noliedzot pretējus apgalvojumus, Felipe Gonsaless aicināja Latviju izmantot visas iespējas, ko paver pašreizējā situācija. Tika apspriesti arī Eiropas drošības jautājumi un atzīts, ka NATO paplašināšana jāveic apdomīgi, taču nevienam ārpus NATO nevar tikt dotas tiesības bloķēt lēmumu pieņemšanu.

Sarunas noslēgumā Guntis Ulmanis izteica ganadarījumu par Spānijas karaļa pozitīvo atbildi uz ielūgumu apmeklēt Latviju. F.Gonsaless izteica Spānijas valdības ieinteresētību šīs gaidāmās vizītes, kuras laiki tiks saskaņoti, sekmīgā norisē.

Sarunā ar Suleimanu Demirelu Guntis Ulmanis viņu iepazīstināja ar politisko un saimniecisko situāciju Latvijā un Baltijā kopumā, par Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību.

Turcijas prezidents izteica gandarījumu par to, ka Latvijai ir izdevies pārvarēt vēsturiskās netaisnības sekas un atzina, ka starp mūsu valstīm nepastāv nekādas problēmas. Viņš aicināja intensīvāk veidot starpvalstu attiecību juridisko bāzi un aktivizēt politisko dialogu, it sevišķi drošības politikas jautājumos. Turcijas prezidents atbalstīja Latvijas apņēmību kļūt par NATO dalībvalsti, piebilstot, ka tas būs sarežģīts process. Sarunas noslēgumā Turcijas prezidents uzaicināja Gunti Ulmani apmeklēt Turciju oficiālā vizītē.

Šis ielūgums ar pateicību tika pieņemts. Vizītes laiks tiks saskaņots pa diplomātiskiem kanāliem.

Sarunā ar Dānijas ārlietu ministru Guntis Ulmanis apsveica Dāniju ar Vispasaules konferences lielisko organizāciju. Viņš iepazīstināja ministru ar jaunumiem Latvijas ārpolitikā.

Nils Helvegs Petersens apsveica Latviju ar kļūšanu par Eiropas Padomes dalībvalsti un izteica cerību, ka vēl šajā pusgadā tiks parakstīts Latvijas un ES asociatīvais līgums, un Latvija kļūs par vēl tuvāku ES sabiedroto.

Guntis Ulmanis izteica cerību, ka Eiropas līgums tiks parafēts vistuvākajā laikā un aicināja Dānijas valdību iespēju robežās veicināt to. Viņš norādīja arī uz Latvijas ieinteresētību 1996.gada ES Starpvaldību konferences gala rezultātā un apliecināja mūsu valsts gatavību dot savu ieguldījumu šīs konferences darbā tādā statusā, kāds būs iespējams.

Dānijas ārlietu ministrs iepazīstināja ar situāciju diskusijā par ES paplašināšanu un starpvaldību konferences gatavošanu.

Latvijas Valsts prezidents pievērsās arī situācijai valsts bruņotajos spēkos un, atzinīgi novērtējot Dānijas līdzšinējo atbalstu, aicināja Dānijas valdību sniegt atbalstu, lai uzlabotu virsnieku apmācības procesu.

N.H.Petersens interesējās par situāciju, kāda izveidojusies sakarā ar atvaļinātajām Krievijas militārpersonām. Guntis Ulmanis iepazīstināja viņu ar Latvijas valdības plāniem, kā noregulēt šo problēmu.

Dienas pirmajā pusē Latvijas Valsts prezidentam bija vēl vairākas īsākas tikšanās ar citu valstu delegāciju vadītājiem, tajā skaitā ar Ķīnas premjeru Li Penu, Polijas prezidentu Lehu Valensu, Igaunijas prezidentu Lennartu Meri un Francijas prezidentu Fransuā Miterānu.

Vakarā Latvijas Valsts prezidents piedalījās vakariņās, ko Kristianborgas pilī rīkoja Dānijas karaliene Margarēta II.

Valsts prezidenta Kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!