• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skatiens uz iepriekšējo nedēļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.1995., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34265

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Turības" dāvinājums Draudzīgajam aicinājumam

Vēl šajā numurā

15.03.1995., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skatiens uz iepriekšējo nedēļu

Ministru prezidents Māris Gailis – Latvijas valsts radiofonā vakarrīt, 14.martā

Labrīt, godājamie klausītāji!

Aizvadītajā nedēļā valstī bija kāds ļoti svarīgs notikums – otrā Latvijas pašvaldību sapulce. Kopš pirmās pagājis jau nedaudz vairāk nekā gads. Tas ir bijis ļoti spraiga darba gads. Cita starpā kā nozīmīgu sasniegumu šajā gadā es gribētu minēt arī pašvaldību un valdības sarunu procesu. Tas ir izlīdzinājis daudzas pretrunas, tā ietvaros ir meklēti un atrasti kopīgi risinājumi Latvijas iedzīvotāju interesēs.

Pašvaldību reforma likumdošanas sfērā lielos vilcienos ir pabeigta. Tomēr joprojām nav pieņemti Satversmes papildinājumi, kas nostiprinātu pašvaldību statusu Latvijas pamatlikumā. Atgādināšu, ka, vēl būdams valsts reformu ministrs, parakstīju sagatavotos Satversmes papildinājumus nosūtīšanai uz Saeimu.

Nākotnē pašvaldībām jābūt pēc iespējas patstāvīgākām vietējo kultūras, izglītības, sociālo un saimniecisko jautājumu risināšanā. Tomēr patstāvība nav iedomājama bez atbildības. Pašvaldībām jābūt atbildīgām par saviem lēmumiem, tām konsekventi jāievēro likumi un jādarbojas iedzīvotāju interesēs.

Protams, pašvaldību demokrātija Latvijā vēl tikai veidojas, un šajā procesā mēs visi joprojām mācāmies. Manuprāt, pašvaldību darbā ļoti svarīga ir gan amatpersonu, gan vietējo iedzīvotāju uzņēmība un iniciatīva. Jo tieši pašvaldībās vistiešāk izpaužas tautas vara jeb tautvaldība, kas tik raksturīga mūsu tautai.

Tautvaldībā sakņojas arī mūsu Satversmes noteiktā parlamentārās demokrātijas sistēma. Jo tautvaldība nozīmē to, ka pilsoņi ar Saeimas, dažādu organizāciju, sabiedriskās domas un it īpaši ar pašvaldību starpniecību piedalās demokrātiskā kompromisa veidošanā un tādējādi ne tikai vēlēšanu dienā, bet pastāvīgi, katru dienu ietekmē politiku.

Tautvaldība izpaužas arī tajā apstāklī, ka mūsu tautas raksturā nav orientēties uz autoritāru vadoni, uz labo cara tētiņu, kas nāks un mūsu vietā visu nokārtos un izdarīs. Tieši otrādi – latvietim ir raksturīga paļaušanās uz paša spēkiem. Un ne tikai privātā dzīvē, bet arī attieksmē pret savu valsti. Apzinīgs latvietis, savas valsts patriots būdams, grib pēc iespējas pats piedalīties savas valsts un sabiedrības veidošanā. To vajag sākt vispirms savā sētā, savā pagastā, savā pilsētā.

Par to, cik lielas lietas var panākt ar uzņēmību un iniciatīvu, pārliecinājos nupat aizvadītajā piektdienā, apmeklējot Preiļu novadu.

Tikai viens piemērs. Preiļu 1.vidusskolā izveidota lieliska informātikas klase. Tajā skolēni uz datoriem paši veido jaunas programmas, kuras vēlāk noder mācību vielas apguvei visā skolā. Tā, piemēram, ģeogrāfijas stundās tiek izmantotas datorā programmētas kartes. Skolēni paši izdod savu skolas laikrakstu, kurā arī man bija iespēja dot interviju. Paldies par šīm radošajām iniciatīvām visiem skolēniem, skolotājiem un skolas direktoram Jānim Eglītim!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!